Robie wino arbuzowe wedlug przepisu mojego dziadka: goscie sa zachwyceni, a koszt to tylko 500 rubli

Dzis bedziemy przygotowywac wino arbuzowe. Tak, dobrze slyszeliscie: prawdziwe, bardzo smaczne wino z arbuza i winogron.

Dla wielu arbuz to cudowna jagoda kojarzona z cieplymi sezonami letnimi. Ale moje wspomnienia o arbuzie wiaza sie tez z alkoholem.

Wino arbuzowe nalewane kieliszkiem

Juz w mlodosci moj kochany dziadek czestowal mnie winem arbuzowym. Nie powiedzial nikomu przepisu na gotowanie. Jednak w ostatnich latach zycia podzielil sie technologia z ukochanym wnukiem.

Uwaznie sluchalem i spisywalem wszystko, co powiedzial, a teraz, po latach doskonalenia swoich umiejetnosci, dziele sie z Wami tajnikami robienia wina arbuzowego, drodzy czytelnicy.

Ukochany dziadek

Ta historia zostala wyslana przez mojego subskrybenta Olega.

Czego potrzebujemy

Arbuz to wodnista jagoda. Sklada sie z cukru, kwasu i wody. Do wina najlepiej uzywac specjalnego odparowanego soku z arbuza, ale jest to trudne, prawie niemozliwe.

Dlatego od razu kupujemy dziesiec kilogramow arbuza na rynku lub w sklepie. Wez jagody slodkich odmian: wydawaj mniej na cukier przy produkcji wina.

Pyszny i soczysty arbuz

Isc dalej. Zdecydowanie nie mozemy obejsc sie bez winogron. Doda winu lekko kwasnej nuty. Mozesz uzyc rodzynek zamiast winogron, ale wtedy musisz zmniejszyc ilosc cukru dodawanego podczas gotowania.

Osobiscie kupuje ciemne winogrona bez pestek. Idealnie nadaje sie do przygotowania wina.

Ciemne, slodkie winogrona

Nie zapominajmy o najwazniejszym – cukrze. Zapewne jest w kazdym domu, ale na wszelki wypadek sprawdz. Byloby strasznie nie znalezc go w kuchni podczas gotowania.

Potrzebujemy okolo 500 gramow. Wszystko zalezy od produktow, ktorych uzyjesz: dodaj troche mniej cukru, jesli przygotowujemy wino z rodzynkami, i odwrotnie, dodaj troche wiecej, jesli gotujemy z winogronami.

Nie oszczedzaj cukru

Glowne Skladniki:

  • 10 kg arbuza;
  • 1 kg winogron;
  • 500 gramow cukru.

Cechy zastosowania arbuza w domowej produkcji wina

Aby wino arbuzowe okazalo sie naprawde smaczne i bogate, do jego przygotowania najlepiej uzyc dojrzalych jagod zebranych pod koniec sezonu. W przypadku naturalnego wzrostu i dojrzewania w arbuzach nie ma azotanow i innych chemicznych dodatkow, a koncentracja suchej masy wzrasta do maksymalnego poziomu. Przy stosowaniu wczesnych, soczystych arbuzow napoj alkoholowy moze okazac sie wodnisty, o slabym smaku.

Wino najlepiej butelkowac i przechowywac w szklanych pojemnikach z ciasnymi pokrywkami. Musza byc wysterylizowane przed uzyciem – pomoze to uniknac rozwoju drobnoustrojow chorobotworczych i pojawienia sie plesni.

Jak to ugotujemy

Pierwszy krok jest dosc prosty – moje materialy wyjsciowe: arbuz i winogrona. Arbuza pokroic na male kawalki, pozbyc sie zielonej skorki i pestek.

Otrzymana miazge wysylamy do maszynki do miesa: wielokrotnie slyszalem, ze niektorzy winiarze miazdza arbuzy rekami, ale z mojego wieloletniego doswiadczenia mowie, ze jest to szalenie niewygodne. Otrzymana ciecz wlac do naczynia.

Robimy to z arbuzem

Przewin winogrona przez maszynke do miesa. Nastepnie dodaj mieszanke winogron do arbuza. Zakrywamy naczynie bandazem z gazy i wysylamy w cieple miejsce na kilka dni.

Po chwili wino zacznie skwierczec. Wtedy powoli dodajemy cukier. Wymieszaj plyn i wlej go do innego naczynia. Na szyje zakladamy gumowa rekawiczke.

Ostateczny wynik

Butelke wysylamy w ustronne miejsce na okolo miesiac. Nie zapominaj, ze jeden palec rekawicy musi byc przekluty. W tym czasie bedzie miala miejsce fermentacja.

Upewnij sie, ze temperatura w pomieszczeniu nie przekracza znaku dwudziestu pieciu stopni. W przeciwnym razie wino po prostu nie zadziala: najprawdopodobniej butelka lub rekawiczka eksploduja.

Wino melonowe

Melon daje nie tylko arbuzy. Rosna na nim rowniez melony. W Rosji melony Mirzachul sa szczegolnie poszukiwane, ktore ze wzgledu na swoj ksztalt otrzymaly nazwe torpeda. W goracym sloncu Uzbekistanu te melony zyskuja do 21% cukru (nawet wiecej niz buraki cukrowe). Wyroznia je wyjatkowy aromat z cieplego regionu. Oprocz tradycyjnego melona torpedowego istnieje rowniez ?czerwone mieso? ? melon jest lekko owalny ze skora podobna do skory krokodyla (duze luski). Rosnie takze w krajach Azji Srodkowej (Uzbekistan, Turkmenistan), na najsuchszej pustyni. Ze wzgledu na brak wilgoci w owocach tego melona zawartosc cukru wzrasta do 23%. Doskonaly aromat i smak? to sa glowne cechy wyrozniajace te owoce.

Oczywiscie najlatwiej jest pokroic melona na kliny i zjesc. Ale mozesz dostac od nich niesamowite wino. Aby to zrobic, musisz przeciac na pol i usunac nasiona oraz lozysko wokol nich. Skorka jest teraz obrana. Nie zawiera slodyczy i dlatego nie powinien byc stosowany w produkcji wina. Sok mozna po prostu wycisnac rekoma, mozna go tez przepuscic przez sokowirowke. Aby rozpoczac proces fermentacji, nalezy dodac rodzynki, najlepiej czarne winogrona. Calosc umieszcza sie w szklanym pojemniku i zalewa woda

migawka.

Fermentacja przebiega dosc szybko. Po dwoch lub trzech tygodniach wino jest gotowe. Jest filtrowany, a nastepnie wysylany do dojrzewania. Napoj ten ozdobiony jest roznymi aromatycznymi dodatkami, z ktorych tylko poprawia sie smak wina.

Co sie wydarzy w koncu?

Skad wiemy, kiedy wino jest gotowe? Odpowiedz na to pytanie jest bardzo prosta ? trzeba spojrzec na rekawiczke. Gdy wino jest w pelni gotowe, po prostu oprozni sie. W tym momencie wazne jest, aby zaobserwowac pewna spojnosc.

W zadnym wypadku nie nalezy przelewac wina. Zamiast tego wyjmujemy rurke lub waz i wlewamy plyn do innego pojemnika.

Gotowe wino

Zamykamy pokrywke i wysylamy wino do zaparzenia. Butelka powinna stac w chlodni przez dwa do trzech miesiecy.

Nie przejmuj sie, jesli wino stopniowo zmienia kolor z rozowego na ciemnobrazowy. Jesli tak sie stalo, zrobiles wszystko dobrze. Po dojrzeniu wino stanie sie jeszcze smaczniejsze.

Wyslalem wino do garazu

Smak i aromat wina arbuzowego jest dosc specyficzny. Zapewne nie kazdemu przypadnie do gustu ten napoj alkoholowy, ale prawdziwi koneserzy wina z pewnoscia zauwaza jego slodkawy smak i bardzo delikatny jagodowy aromat. Ciemnobrazowy kolor nada napojowi odrobine arystokratycznego szyku.

To rodzaj wina, ktore w koncu sie okazalo

Jak zminimalizowac ryzyko niepowodzenia przy robieniu domowego wina arbuzowego?

  • Wino arbuzowe w domu powinno byc przygotowywane tylko z optymalnie dojrzalych owocow, ktore najlepiej kupic na przelomie sierpnia i wrzesnia: w miazszu skoncentrowane sa cenniejsze substancje.
  • Srodek arbuza zawiera srednio 93-94% wody, wiec wino staje sie wodniste. Aby tego uniknac, przed fermentacja zaleca sie gotowanie soku z arbuza na parze. Ale ostrzegaja: w rezultacie surowiec moze nabrac ostrego smaku, ktory nastepnie przejawi sie w alkoholu. Warto trzymac sie zlotego srodka: odparowac troche wody przez powolne podgrzewanie.
  • Pojemniki do wyciskania soku, fermentacji, przechowywania wina arbuzowego nalezy wstepnie oblac wrzatkiem w celu zniszczenia patogennej mikroflory, ktora moze powodowac zakwaszanie brzeczki. Sama jagoda jest rowniez dobrze umyta.
  • Swoj smak ujawniamy w optymalny sposob po dlugim dojrzewaniu w butelkach w piwnicy ? ??przez 1-1,5 roku. Niektore przepisy wykorzystuja kwas cytrynowy lub sok z cytryny, aby wzmocnic bukiet.
  • Miazsz owocow zawiera 5-8% cukru, a to nie wystarcza do udanej fermentacji. Dlatego do brzeczki nalezy dodac slodzik. I najczesciej drozdze winne sa rowniez uzywane w takiej czy innej formie. Ale sa rozne opinie: niektorzy rzemieslnicy na forach wyrazaja opinie, ze sok z arbuza dobrze fermentuje nawet bez cukru, podczas gdy inni eksperymentatorzy nie rozpoczynaja procesu nawet po kilku dniach.
  • Chyba nie nalezy ryzykowac i korzystac z najprostszego przepisu, ktory polega na wykorzystaniu wylacznie soku z arbuza i dowolnych, niekoniecznie winnych drozdzy. Choc jest atrakcyjna, bo nie zajmuje duzo czasu.

    Jednak wynik prawdopodobnie bedzie niefortunny. Dowodem jest.

    Lepiej jest dawac pierwszenstwo przepisom na cukier. Jego ilosc mozna zmniejszyc lub zwiekszyc. W drugim przypadku uzyskuje sie wykwintne bogato-slodkie wino likierowe.

    Jak podawac i z czym uzywac

    Wino arbuzowe pasuje do kazdego stolu. Moja zona i ja uwielbiamy delektowac sie winem podczas kolacji. I oczywiscie chetnie poczestujemy naszych przyjaciol i bliskich naszym winem arbuzowym.

    Lubie pic takie wino owocowe bez przekaski. To calkiem proste. Po ciezkim dniu pracy bardzo przyjemnie jest posiedziec w kuchni w ciszy i spokoju. Ale moj najlepszy przyjaciel robi tak: nalewa wino do kilku kieliszkow i pije w takich shotach.

    Sfotografowalem dla ciebie kieliszek wina

    Wino powinno byc podawane w butelce. Przed uzyciem wkladam go do lodowki na okolo dwie do trzech godzin. W tym czasie wino stanie sie zimne i przyjemne w smaku. Nastepnie nalewam wino do kieliszkow i wkladam butelke z powrotem do lodowki. Nienawidze cieplego alkoholu.

    Pieczenie ?Pijany arbuz?: przepis

    Jesli przypadkowo kupiles przejrzalego arbuza, nie spiesz sie, aby wyrzucic go do kosza. W takich przypadkach juz dawno wymyslili niesamowity przepis na deser, w ktorym jako nadzienie dziala owoc warzywny.

    Calkowity czas przygotowania smakolyka zajmuje kilka godzin, ale wysilek jest tego wart, poniewaz nie tylko przyda sie zepsuty produkt, ale takze pyszne wypieki.

    Skladniki

    • Arbuz – 1 szt. (o wadze nie wiekszej niz 5 kg.);
    • Cukier – 150 g;
    • Ciasto francuskie (uzywamy gotowego) – 500 g;
    • Wino biale (wytrawne) – 1,5 szklanki;
    • Zelatyna – 40 g;
    • Cukier puder – 100 g;
    • Cytryna – 1 szt .;
    • Krem – 1 szklanka.

    Przygotowanie

  • Polowe ciasta (250 g) rozwalkowac na dnie naczynia do pieczenia, druga pokroic w srednie lub duze kwadraty (w zaleznosci od upodoban).
  • Z kwadratow dodajemy zgrabne trojkaty i wkladamy je do piekarnika.
  • Na rozwalkowane ciasto nakladamy posiekana miazge (bez pestek) przejrzalego arbuza, po czym wstawiamy naczynie do pieczenia do piekarnika.
  • Ciasto zarowno zwijane jak i skladane pieczemy w trojkaty w temperaturze 180?C. Jednak pieczenie musi byc oddzielne. Wazne jest, aby kazda czesc ciasta byla dobrze upieczona i nabrala zlotego odcienia.
  • Wino mieszamy z zelatyna, sokiem z cytryny i cukrem. Powstala mieszanine gotujemy nie dluzej niz 5 minut, od czasu do czasu mieszajac. Po ugotowaniu schlodzic produkt.
  • Wlej upieczone ciasto w formie ze schlodzona galaretowata masa.
  • Deser wyjmujemy na 2-3 godziny w lodowce. Nastepnie ostroznie wyjmujemy go z formy.
  • Przed podaniem nalozyc krem ????na ciasto ubite z proszkiem. Nastepnie udekoruj ciastka starta skorka z cytryny i ulozonymi warstwami trojkatow.
  • Po otrzymaniu takiego arcydziela deseru twoja rodzina bedzie zadowolona, ??a nastepnym razem, gdy dokonasz nieudanego zakupu, bedziesz juz wiedzial, co mozna zrobic z przejrzalego arbuza. Aby uniknac bledow wyboru, oferujemy przydatny artykul na temat zasad wyboru arbuza:

    Opcja z dojrzalymi jagodami

    Nie trzeba robic pysznego deseru tylko z przejrzalego arbuza. Przepis ma kilka technologii gotowania, z ktorych jedna obejmuje uzycie umiarkowanie dojrzalych owocow.

    Uzywajac tylko zwyklych jagod, nie mozna upiec ich razem z ciastem w piekarniku, ale ulozyc je cienka warstwa na juz upieczonym ciescie tuz przed wlozeniem wypiekow do lodowki. Wszystko inne jest scisle wedlug przepisu.

    Uwaznie obserwujac kazdy etap przygotowania, otrzymasz pyszne ciasto deserowe, ktore mozesz podawac z winem (czerwonym lub bialym), napojami bezalkoholowymi, a nawet herbata.

    Co mozna zmienic w przepisie

    Jak juz wspomnialam, przepis na wino arbuzowe odziedziczylam po dziadku.

    Starannie zachowal cala technologie gotowania i przez dlugi czas, gdy sam przygotowywalem wino, niczego nie zmienialem. Ale pewnego dnia moja zona zasugerowala mi, jak przyspieszyc proces gotowania.

    Czesto slucham slow mojej ukochanej zony: to bardzo madra kobieta. Dlatego wraz z dluga fermentacja sprobowalem innego sposobu i dodalem caly litr wodki do mieszanki arbuza, cukru i winogron.

    Kupuje wodke ?Piec Jezior?

    Oczywiscie stopien napoju znacznie wzrosl, ale nie przeszkodzilo to winu (choc w rzeczywistosci nie jest to juz wino, a nalewka) zachowac bardzo smaczny i elegancki wyglad. Ugotowalam ten przepis tylko kilka razy.

    Wszyscy goscie byli zachwyceni wodka arbuzowo-winogronowa. Dlatego jesli nie chcesz dlugo gotowac na parze nad fermentacja, ten przepis jest zdecydowanie twoja opcja. Pamietaj, ze ilosc produktow startowych sie nie zmienia.

    Domowe przepisy na wino arbuzowe

    Wino arbuzowe ma wiele wariantow kulinarnych. Ponizej znajduja sie najpopularniejsze przepisy, ktorych scisle przestrzeganie umozliwi przygotowanie doskonalego w smaku napoju o delikatnym aromacie soczystych letnich jagod!

    Prosty przepis krok po kroku

    Nazwa przepisu mowi sama za siebie. Wykonanie klasycznego wina arbuzowego wymaga minimum skladnikow i maksymalnego wysilku!

    Skladniki

    Prosty przepis zawiera nastepujace Skladniki:

    – Dojrzale arbuzy z miazga cukrowa – 10 kg; – cukier granulowany – 4500 g; – Rodzynki – 200g.

    Cechy technologii

    Po przygotowaniu niezbednych skladnikow mozesz zaczac przygotowywac orzezwiajacy napoj. Postepujac zgodnie z instrukcjami krok po kroku dotyczacymi jego produkcji, podanymi ponizej, wino arbuzowe otrzyma przyjemny bladorozowy odcien i wyrafinowany zapach.

    Dokladnie oplucz arbuza i wytrzyj do sucha. Pokroj w plasterki, oddziel slodki miazsz. Uzywajac blendera, zmiel go na puree. Otrzymana mase nalezy odmierzyc w litrach – w procesie dodawania cukru trzeba bedzie znac jej objetosc. Wlej niemyte rodzynki do kleiku z arbuza i dodaj kilka lyzeczek. sok cytrynowy. Calosc umiesc w pojemniku do fermentacji i zawiaz szyjke pojemnika gruba gaza, aby zapobiec przedostawaniu sie owadow do wina. Umiesc pojemnik w cieplym, ciemnym miejscu na 2-3 dni. W takim przypadku konieczne jest regularne sprawdzanie, czy miazga wzrosla. Jesli tak, to trzeba go ?utopic? kilka razy dziennie. Gdy tylko kompozycja zacznie bulgotac, dodaj do niej cukier – 150 gramow na kazdy litr plynu. Mase dobrze wymieszac – ziarna cukru powinny sie calkowicie rozpuscic. Wlej kleik arbuzowy do butelek. Na wierzch zaloz uszczelnienie wodne lub przekluta gumowa rekawiczke i pozostaw na kolejne 3 dni. Po uplywie tego okresu usun miazge z powierzchni i przelej napar do nowych butelek. Niewielka czesc napoju wlac do osobnego pojemnika i wymieszac z syropem cukrowym ? proporcje sa takie same: 150 gramow na 1 litr. Zaloz uszczelnienie wodne i wyjmij do fermentacji przez 4 dni. Nastepnie ponownie dodaj cukier w takich samych proporcjach jak poprzednio. Proces fermentacji potrwa co najmniej miesiac. O jego zakonczeniu moze decydowac brak babelkow w naparze. Jednoczesnie dno pojemnika zostanie pokryte osadem drozdzowym, a sam napoj nabierze jasnorozowego odcienia. Po zakonczeniu procesu fermentacji alkohol nalezy spuscic z osadu. Odbywa sie to za pomoca specjalnej rurki. Nastepnie napoj nalezy przefiltrowac. Konieczne jest pobranie probki: jesli slodycz jest niewystarczajaca, nalezy dodac wiecej cukru. Zamknac pojemnik mlodym alkoholem arbuzowym i umiescic w ciemnym miejscu o temperaturze +5 + 10 stopni. Dojrzewanie zajmie okolo 2-3 miesiecy. W tym czasie utworzy sie osad, wiec bedziesz musial wyjac z niego napoj i kilkakrotnie go przefiltrowac. Gotowe wino arbuzowe, ktorego przepis zostal wlasnie sprawdzony krok po kroku, mozna przechowywac w domu przez okolo rok. Jednak doswiadczeni winiarze zalecaja przechowywanie go nie dluzej niz 10 miesiecy.

    Studenckie wino arbuzowe

    Ten przepis ma nie tylko oryginalna nazwe, ktorej historie opisano ponizej, ale takze niestandardowy wyglad – alkohol znajduje sie bezposrednio w arbuzie! Dlatego czasami ten napoj nazywa sie ?pijana jagoda?. Rowniez ten przepis spodoba sie milosnikom alkoholi. Coz, teraz bezposrednio, nadszedl czas, aby przejsc do krok po kroku techniki robienia tego niezwyklego, wzmocnionego alkoholu jagodowego!

    Jak wlac wodke do arbuza za pomoca lejka

    Do przygotowania arbuza z wodka sluzy rowniez lejek do jedzenia. Mala jagoda jest idealna do tej metody. Potrzebujesz rowniez 375 ml butelki wodki. W ramach eksperymentu mozesz zastapic 40-stopniowy napoj tequila, winem, ginem, a nawet szampanem. Wybor zalezy tylko od Twoich preferencji smakowych.

    Proces gotowania:

  • Za pomoca dobrze naostrzonego noza wytnij w arbuzie otwor w ksztalcie kola o takiej srednicy, aby mozna bylo tam zamontowac lejek. Glebokosc ciecia powinna byc wystarczajaco duza, aby pokazac miazsz arbuza. Jednoczesnie nie nalezy wyrzucac wycietego kawalka, poniewaz przyda sie jako przykrywka.
  • Po zainstalowaniu lejka na wierzchu jagod wlej do niego goracy napoj. Przygotuj sie na wchloniecie plynu i rozprowadzenie go na calej powierzchni arbuza nie od razu. Badz cierpliwy!
  • Po oproznieniu butelki wodki poczekaj, az alkohol calkowicie sie w arbuzie, wtedy mozesz wyciagnac lejek. Im mniejsza jagoda, tym szybciej wodka zostanie wchlonieta.
  • Pozostaje umiescic powstale naczynie w lodowce i odczekac kilka godzin przed podaniem. Schlodzony arbuz kroi sie na kawalki i ma smak letniej jagody nasaczonej wodka.
  • Przepisy na miazge jagodowa

    Przygotowanie zacieru jagodowego w domu nie jest trudne. Praktycznie nie ma ograniczen w wyborze jagod.

    Truskawkowa braga nadaje gotowemu napojowi charakterystyczny aromat i przyjemny lagodny smak.

    Najpopularniejsze przepisy to:

  • Truskawki lub truskawki. Truskawkowa braga nadaje gotowemu napojowi charakterystyczny aromat i przyjemny lagodny smak. Do gotowania potrzebujesz 5 kg truskawek na 3 litry czystej wody. Dodatkowo na kazdy 1 kg cukru potrzebne sa kolejne 4 litry wody. Sam cukier bedzie potrzebowal od 1 do 3 kg. Drozdze sa potrzebne na sucho (15 g) lub sprasowane (70 g). Ten skladnik nie zawsze jest uzywany. Truskawki lub truskawki nalezy posiekac i wymieszac do uzyskania jednorodnej masy. Nastepnie wyslij gnojowice do zbiornika fermentacyjnego. Wsypac tam cukier i drozdze, wlac wode. Wszystko dokladnie wymieszaj i zainstaluj uszczelnienie wodne na pojemniku (sklepowym lub domowym). W pojemniku musisz zostawic 20% objetosci na pianke. Umiesc pojemnik w cieplym i ciemnym pomieszczeniu (temperatura od 19 do 27?C). W ciagu pierwszych trzech dni konieczne jest zdjecie zaluzji i wymieszanie masy.
  • Sliwka. Ze sliwek powstaje doskonaly zacier jagodowy. Ten przepis jest uwazany za jeden z najlatwiejszych. Bedziesz potrzebowac okolo 2 wiader drenow. Musza najpierw zostac zmiazdzone. Jesli jagody nie sa zbyt slodkie, proces fermentacji mozna stymulowac drozdzami i cukrem.
  • Wisnia. Przygotowanie zacieru wisniowego zajmie duzo czasu, poniewaz najpierw nalezy usunac wszystkie nasiona. Musisz wziac 10 kg jagod. Musza byc oczyszczone, drylowane, ugniatane, dodac 1 kg cukru, 1 litr wody i 100 g drozdzy. Mozesz rowniez uzyc soku wisniowego. Wez 20 kg jagod, usun pestki i ugniataj miazsz. Nastepnie zmiksuj w blenderze lub sokowirowce. Wykonane ciasto i sok nalezy przelac do szklanego pojemnika, wsypac 2 kg cukru. Rozpusc 200 g drozdzy w niewielkiej ilosci wody i wymieszaj reszte. W ciagu pierwszych 2 dni mase nalezy wymieszac. Produkt podaje sie w infuzji przez 5 dni.
  • Przepis w stylu studenckim

    Do przygotowania wzmocnionego wina mozesz uzyc prostego przepisu.

    • Dojrzaly arbuz – 1 szt.
    • Wodka lub mocny alkohol – 400 ml;
    • Duza strzykawka i igla.

    Rada! Lepiej wziac duzego arbuza, poniewaz ma wiecej pustych miejsc, przez ktore przelewa sie alkohol.

  • Arbuza umyj i wytrzyj do sucha.
  • Dluga igla dziewiarska przebij jagode w okolicy ogona.
  • Alkohol pobiera sie do strzykawki i wstrzykuje do arbuza. Po wprowadzeniu pierwszej porcji musisz poczekac, az wyjdzie powietrze.
  • Procedure powtarza sie, az caly alkohol zostanie dodany do arbuza. Alkohol nalezy wpompowac do srodka arbuza, poniewaz sa tam puste przestrzenie.
  • Zakryj otwor plastelina lub woskiem.
  • Przechowuj jagody w chlodnym miejscu przez 24 godziny, aby zmiekczyc arbuza.
  • Nastepnie wykonuje sie naciecie i plyn przelewa sie do sloika, a nastepnie filtruje. Wino arbuzowe jest gotowe.
  • Aby napoj nie byl wzmocniony, mozesz pompowac martini lub szampana.

    Spojrz! Wesoly arbuz | pijany arbuz | arbuz z alkoholem

    Przepis w stylu studenckim

    Prosty przepis na wino arbuzowe wymyslili studenci, ktorzy z wielu powodow nie mogli uprawiac klasycznego wina w hostelu. Rzemieslnicy nauczyli sie moczyc miazsz jagod wodka, uzyskujac w ten sposob mocny napoj deserowy.

    Do pompowania jagod mocnym alkoholem potrzebna jest duza strzykawka z szeroka igla. Wskazane jest zabranie duzego owocu – ma wiecej wewnetrznych zaglebien, do ktorych latwiej jest wlac wodke.

    Jagode nalezy przekluc dluga cienka igla dziewiarska w poblizu samego ogona. Alkohol nalezy stopniowo wprowadzac do powstalego otworu za pomoca strzykawki.

    Gdy tylko jagoda zostanie nasycona wodka, naklucie nalezy starannie zapieczetowac plastelina lub innym porecznym materialem i wyslac do zimnego miejsca do zaparzania. Wskazane jest przechowywanie owocow przez co najmniej jeden dzien.

    Po uplywie terminu waznosci owoce sa starannie krojone, miazsz arbuza wyciskany, napoj filtrowany i podawany.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko