Ryba marynowana z marchewka i cebula: przepisy krok po kroku

Bardzo latwo jest ugotowac kazda rybe pod warzywnym ?futrem? lub marynata. Aby to zrobic, wystarczy wybrac metode gotowania (smazenie, duszenie, pieczenie) i ulubiona rybe – makrele, mintaja, morszczuka, okonia morskiego, limonelli, dorsza. Roznorodnosc tego produktu jest niesamowita, a cebula, marchewka, dostepne dla kazdego, mozna zamienic w doskonala soczysta marynate.

Ryba smazona marynowana z marchewka i cebula
Jak gotowac rybe marynowana z marchewka i cebula

Skladniki Ilosc
morszczuk (dorsz, mintaj) 0,9 kg
maka 150 gramow
marchew i cebula 250 g kazdy
sok pomidorowy 250 ml
przyprawy (pieprz i sol mielony) 15 g kazdy
lisc laurowy 1 szt. (wielki)
olej roslinny 30 ml
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 96 Kcal

Klasyczna wersja przepisu na gotowanie dania pod warzywna marynata to wykorzystanie prostych, ogolnodostepnych produktow, ktore kazdy ma w kuchni.

Pozostaje tylko kupic ulubiona rybe i zaczac tworzyc pachnace, soczyste danie, ktore dobrze komponuje sie z dodatkiem zboz, makaronow, przecierow warzywnych i pieczonych warzyw.

Morszczuk jest zwykle sprzedawany w lodach, wiec po rozmrozeniu i wyplukaniu nalezy najpierw usunac wilgoc z powierzchni recznikiem papierowym. Nastepnie pokroj rybe na kawalki o szerokosci 3 centymetrow (porcjowane), wloz do glebokiego pojemnika i odstaw na pol godziny do namoczenia w soli.

marynowac ryby

Aby nie tracic czasu, mozesz przygotowac pyszny warzywny ?plaszcz?. W tym celu w wygodny sposob posiekaj obrane warzywa (tarta marchewke i mniejsze kostki cebuli).

Kroic cebule

Na patelni lekko podsmazyc cebule 5 ml oleju przez 3 minuty, dodac marchewki.

pokrojone marchewki

Smaz warzywa, az stana sie miekkie i zlocistobrazowe. Nastepnie wlej sok pomidorowy, dodaj przyprawy i liscie laurowe. Po zgaszeniu marynaty na dziesiec minut, przenies ja do osobnego pojemnika.

duszone warzywa

Solony morszczuk nalezy usmazyc ze wszystkich stron przed obtoczeniem w mace. Gdy kawalki ryby zbrazowieja, przeloz je rownomiernie na inna patelnie.

usmaz rybe

Po zakonczeniu procesu smazenia ryby na powierzchnie wylewa sie marynate.

nalej poduszke

Po 10 minutach podgrzewania na malym ogniu, ryba zostanie namoczona w soku warzywnym, ktory z kolei doda wspanialego aromatu smazonego morszczuka do calej potrawy i ozdoby.

ryba jest gotowa

Podczas gotowania ryb drapieznych zwykle traci sie wiekszosc sokow. Mozesz zastosowac doskonaly przepis na duszenie ryb, w ktorym przy niewielkiej ilosci skladnikow danie nabierze najwiekszej soczystosci, aromatu, nasaczonej warzywna marynata z cebuli i marchwi. Aby stworzyc rybe na wspanialy ?plaszcz? warzywny, potrzebujesz:

  • sandacz (szczupak, okon) – 1 kg;
  • chudy olej – 50 ml;
  • cebula i marchewka – po 300 g;
  • pasta pomidorowa – 150 g;
  • woda – 0,3 l;
  • sol – 15 g;
  • maka – 190 g (1,5 szklanki);
  • pieprz (mielony czarny) – 15 g;
  • cukier – 5 g;
  • gozdziki – 3 szt.

ryba marynowana
Rybe gotuje sie rownolegle z marynata, dzieki czemu danie mozna ugotowac bezposrednio w zaledwie godzine. Zawartosc kalorii w 100 gramach ryby, ktora doskonale laczy sie ze wszystkimi dodatkami, wynosi 94 kcal.

Obrane ryby nalezy pokroic w poprzeczne kawalki dlugosci szesciu centymetrow, posypac sola, pozostawic do namoczenia na 20 minut. Po zwinieciu w mace szybko podsmazyc. Kawalki musza miec piekna, zlota skorke.

Aby stworzyc marynate, musisz posiekac obrane warzywa wedlug wlasnego uznania, ale marchewki gotuja sie szybciej, grubo starte, a cebule posiekana w kostke. Cebule podsmazamy na ?kropli? oleju (5 minut), a gdy stanie sie przezroczysta dodajemy do niej marchewki.

Po kolejnych siedmiu minutach dodaj wode do warzyw, dodaj makaron, cukier, sol, gozdziki i pieprz. Odstaw marynate na dziesiec minut i wlej sandacza.

W rondelku ukladac na przemian warstwy marynaty i sandacza. Gorna warstwa powinna byc marynata (mozesz troche ugotowac). Wyloz naczynie, podgrzewaj na malym ogniu przez dwadziescia minut. Mozesz go podawac z dodatkiem, salatka lub po prostu z chlebem zytnim.

jak w dziecinstwie
Jak zrobic pianki w domu to prosty i smaczny deser, ktory zreszta nie jest bardzo kaloryczny.

Zrob pyszny krem ??czekoladowy do swojego ciasta – przepis tutaj.

Zwroc uwage na przepisy na obfita zupe z kaszy perlowej z ryba. Dzieki naszym wskazowkom mozesz przygotowac pyszny posilek.

Przy odrobinie wyobrazni mozesz stworzyc kulinarne arcydzielo, ktore zachwyci Twoja rodzine, przyjaciol i gosci swoja oryginalnoscia i wspanialym smakiem.

Pieczone ryby marynowane z cebula i marchewka mozna przygotowac w osobnych porcjach, co ulatwi podanie obfitego i zdrowego posilku. Aby stworzyc apetyczna i soczysta rybe, bedziesz potrzebowac:

  • dorsz (filet) – 1 kg;
  • marchew, ser (odmiana twarda) i cebula – po 0,2 kg;
  • majonez – 70 g;
  • pasta pomidorowa – 100 g;
  • przyprawy (sol, przyprawa do ryb) – po 15 g;
  • olej roslinny – 20 ml.

ryba
Czas gotowania trwa nieco dluzej i wynosi okolo poltorej godziny. Ponadto 100 g cudownego dania zawiera 113 kcal.

Filet z dorsza pokroic w porcje o wymiarach ok. 8×8 cm, posypac przyprawami, odstawic do namoczenia, aby sok splynal.

Obrane warzywa – cebule pokroic w paski (polpierscienie), marchewki na grubsze zetrzec. Na patelni rozgrzac olej i smazyc warzywa na zlotobrazowa mase. Nalozyc paste na cebule, marchewke i dobrze wymieszac, podtrzymujac nieco wiecej marynaty na kuchence.

Rozloz dorsza na lekko natluszczonej blasze do pieczenia wysokimi bokami w odleglosci kilku centymetrow od siebie. Poloz marynate na wierzchu kazdego kawalka ryby i zrob na wierzchu lekka siateczke majonezu. W piekarniku na 180 ? pieczemy dorsza przez godzine.

Ser powinien byc starty i posypany porcjami na 20 minut przed zakonczeniem gotowania. Danie mozna podawac na cieplo, lekko schlodzone posypane ziolami.

Ryby do gotowania pod marynata powinny byc wybierane z niska zawartoscia kosci, niezbyt tluste i soczyste. Do cebuli i marchwi w marynacie mozna dodac inne skladniki, aby wzmocnic smak.

Moze to byc miod, wino, grzyby, papryka salatkowa. Gotowe danie, ktore bylo duszone, smazone lub upieczone, najlepiej pozostawic na kilka godzin w chlodzie, ale przed gotowaniem nalezy:

  • Kazdy rodzaj wyselekcjonowanej ryby myje sie pod biezaca woda, dlatego nalezy ja nastepnie wytrzec, wysuszyc, pozbawiajac niepotrzebnej wilgoci ? ciasto bedzie rownomiernie rozlozone na powierzchni porcjowanych kawalkow;
  • Dodajac sok pomidorowy, keczup lub paste, przed dodaniem soli nalezy skosztowac marynaty;
  • Podczas pieczenia mozna uniknac nadmiernego parowania sokow, owijajac rybe ciasno folia.

 

Wybierajac patelnie z grubym dnem, marynata i ryba beda rownomiernie usmazone. Mozesz skrocic czas gotowania, smazac jednoczesnie rybe na jednej patelni, a marynate na drugiej.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko