Salatka z czerwonej fasoli w puszkach i gotowana: przepisy kulinarne

Czasami chcesz zastapic swoje zwykle dania miesne czyms ciekawszym. W takim przypadku czerwona fasola bedzie bardzo przydatna. Dobrze komponuje sie z roznymi produktami: zarowno z warzywami, jak i z drobiem czy rybami.

salatka z fasoli

Rosliny straczkowe zajmuja odrebna nisze wsrod innych produktow spozywczych. Czerwona fasola to magazyn bialka, ktore jednoczesnie jest prawie calkowicie przyswajane przez organizm czlowieka. Dlatego wiele osob, ktore sa wegetarianami lub poszcza, uzywa tego produktu w celu zastapienia produktow miesnych lub rybnych.

Oprocz bialka zawiera duza ilosc witamin, a takze aminokwasow i przydatnych mikroelementow, ktore przyczyniaja sie do prawidlowego przebiegu wszystkich procesow zyciowych w ludzkim ciele.

Lekarze zalecaja stosowanie go przy nastepujacych dolegliwosciach:

  • rozne dolegliwosci i choroby ukladu nerwowego;
  • choroba kamicy moczowej;
  • w celu zwiekszenia odpornosci.

Przyspiesza gojenie zmian skornych, poprawia ogolny stan paznokci, wlosow i zebow dzieki duzej zawartosci w nim wapnia i magnezu, a takze jest przydatny przy zapaleniu oskrzeli, reumatyzmie i niektorych infekcjach zlokalizowanych w jelitach.

Przepis na salatke z czerwonej fasoli
Jak zrobic pyszna salatke z czerwonej fasoli

Skladniki Ilosc
Fasola 0,2 kg lub puszka czerwonej fasoli
Ser (najlepiej wybrac odmiane twarda) 0,1 kg
Luk 2 szt.
Marchewka (srednia wielkosc) 1 szt.
Pieprz czarny mielony szczypac
Grzanki (zarowno domowe, jak i zakupione) 45-55 g
Majonez wedlug wlasnego uznania
Olej roslinny 1-2 lyzki
Sol smak
Czas gotowania: 20 minut Kalorie na 100 gramow: 258 Kcal

Ten rodzaj roslin straczkowych dobrze komponuje sie z wieloma produktami spozywczymi, w tym z marchewka.

Wszystkie warzywa musza byc wstepnie przetworzone: nalezy je umyc i obrac.

Nastepnie zmiel marchewke i ser na tarce. Pokroj cebule na male kawalki.

Cebule i marchew podsmazyc na patelni z odrobina oleju. Nie smaz za duzo. Zaleca sie kontrolowanie stanu gotowosci w zaleznosci od stopnia miekkosci. Jak tylko marchewki zmiekna, mozesz wylaczyc piec.

Fasole (jesli nie puszke) nalezy namoczyc w wodzie. Odbywa sie to zwykle w nocy, aby rano rozpoczac gotowanie. Nastepnie nalezy go gotowac przez 40 do 75 minut, w zaleznosci od odmiany. Jesli nie jest namoczony, czas gotowania moze wynosic do 6 godzin.

Nastepnie mieszamy fasole w pojemniku (najpierw spuszczamy caly plyn z puszki ? jesli uzywamy z puszki), krakersy, tarty ser oraz smazona marchewke i cebule. Doprawic majonezem i doprawic sola i pieprzem.

W razie potrzeby, jesli sa milosnicy bardziej pikantnych potraw, do dressingu mozna dodac przepuszczony przez prase czosnek.

To dosc satysfakcjonujaca opcja, ktora bedzie darem niebios dla tych, ktorzy nie chca zbytnio sie meczyc i spedzac duzo czasu na gotowaniu. Podstawowe skladniki to:

  • Mieso z kurczaka (najlepiej piers) – 0,25-0,3 kg;
  • Salatka (mozesz wziac mieszanke) – mala peczek;
  • Pomidor sredni – 3 szt.;
  • Kilka lyzek kwasnej smietany (15-20% tluszczu);
  • Musztarda – 1 lyzeczka;
  • Fasola czerwona – 1 puszka;
  • Grzanki – 45-55 g.

Czas spedzony na gotowaniu – 25 minut.

Zawartosc kaloryczna – 301 kcal.

Rozloz fasole.

moczyc fasole

Poczatkowo musisz wziac filet. Musi zostac poddany pierwotnemu przetworzeniu, a nastepnie ugotowany. Ten etap trwa najdluzej. Chociaz z drugiej strony, gdy filet jest gotowany, mozesz zaczac kroic pozostale skladniki.

Dokladnie umyj warzywa. Pokroj salatke do rozmiaru, ktory lubisz najbardziej.

Pokroj pomidory w drobna kostke lub kostke.

pokroj kurczaka

Schlodzone mieso pokroj na male kwadraty. Nastepnie mozesz dodac do niego pomidory i salatke.

posiekaj pomidory

Nastepujaca mieszanka bedzie dzialac jako dressing: wymieszaj smietane z musztarda i sola.

dodaj wszystkie skladniki

Wypelniamy skladniki i dodajemy grzanki.

Salatka

Ta salatka jest naprawde pyszna i mozna ja przygotowac w minimalnym czasie. Glowne elementy wymagane do stworzenia tego arcydziela to:

  • 2 zabki czosnku;
  • Mieszanka przypraw Hmeli-suneli – nie wiecej niz 1 lyzeczka;
  • 0,2 kg wolowiny;
  • 1 puszka czerwonej fasoli w puszkach
  • Cebula (najlepiej czerwona) – 1 szt .;
  • Papryka slodka – 1 szt .;
  • garsc luskanych orzechow wloskich;
  • Mala peczek kolendry;
  • Szczypta pieprzu czarnego (mielonego);
  • ocet winny – 1o ml;
  • Olej roslinny (najlepiej oliwa z oliwek) – 50-60 ml.

Czas potrzebny na przygotowanie – 30 minut.

Zawartosc kaloryczna – 537 kcal.

Salatka Tbilisi
W tworzeniu tego dania nie ma ?pulapek?. Pierwszym krokiem jest wstepne przetworzenie wszystkich warzyw – nalezy je dokladnie umyc i obrac.

Cebule kroimy bardzo cienko iw polpierscienie. Jesli natkniesz sie na wystarczajaco soczyste i aromatyczne warzywo, po pokrojeniu zaleca sie umieszczenie go w pojemniku z goraca woda. Ten krok jest podejmowany tak, aby mocny smak i aromat cebuli nie przytlaczal pozostalych skladnikow.

Papryke pokroic w male paski i odstawic.

Mieso nalezy najpierw ugotowac, a po ostygnieciu kroimy na male prostokaty. Gdy mieso sie gotuje, usmaz posiekana garsc orzechow wloskich na malej patelni lub rondlu.

Wycisnij zabki czosnku w osobnym malym pojemniku przez prase.

Fasole nalezy wyjac ze sloika i wyplukac.

Zieloni (kolendre) nalezy drobno posiekac.

W misce wymieszaj wszystkie wczesniej przygotowane skladniki. Dodaj przyprawy i zacznij tworzyc dressing. To dosc proste – wystarczy wymieszac dwa skladniki – olej i ocet.

Wlej dressing i wymieszaj.

To jeden z prostszych rodzajow salatek, ktore mozna zrobic z czerwonej fasoli. Jest kilka skladnikow. Najwazniejsze z nich to:

  • Grzanki (mozesz zrobic sam, mozesz kupic gotowe) – 80-95 g;
  • Puszka fasoli w puszkach;
  • Ogorki kiszone – 2 szt .;
  • Ser (wybierz odmiane twarda) – 0,2 kg;
  • Kilka zabkow czosnku;
  • Sos (majonez) – kilka lyzek;
  • Zieloni (wedlug uznania) – 25-35 g.

Czas spedzony na gotowaniu to okolo 15 minut.

Zawartosc kaloryczna – 377 kcal.

Dobra rzecza w przepisie jest to, ze jest typu ?pospiechu?. Stanie sie prawdziwym ratownikiem w przypadkach, gdy goscie juz krocza po korytarzu lub gdy po prostu nie ma sily gotowac.

Przeloz czosnek przez prase i zetrzyj ser. Pokroj ogorki w kostke lub prostokaty. Komponenty zostawiamy w osobnych pojemnikach i zaczynamy kolejny. Wyciagamy fasole ze sloika i pluczemy.

Nastepnie mozesz zaczac przygotowywac opatrunek. Odbywa sie to bardzo prosto – wstepnie wycisniety czosnek nalezy wymieszac z majonezem. Ogolnie rzecz biorac, liczbe gozdzikow mozna dostosowac w zaleznosci od zamilowania do tego produktu.

Fasole, krakersy, pikle, starty ser wymieszac w jednym pojemniku. Dodaj posiekane ziola i dopraw.

Mozliwosc natychmiastowego spozycia. Najlepiej jednak poczekac, az wszystkie skladniki lekko sie zmocza. Wystarczy na to jedna trzecia godziny.

tiramisu_tort
Przygotowanie przepisu na tiramisu ze zdjeciem w domu nie zajmie duzo czasu, ale mozesz cieszyc sie tym wspanialym wloskim deserem.

Kasza gryczana w przepisie na powolna kuchenke z miesem lub grzybami, zobacz, Jak gotowac i przeczytaj nasze zalecenia.

Jaka jest roznica miedzy chaczapuri Margel a imereckim, ugotuj je i skosztuj.

Przede wszystkim warto pamietac, ze w kazdej chwili zwykla gotowana czerwona fasole mozna zastapic konserwowa. To znacznie skraca calkowity czas gotowania kazdej potrawy zawierajacej ten produkt.

Niektorzy kucharze mocza fasole nie przez noc, ale na kilka godzin przed gotowaniem. Jest to, ze tak powiem, ?metoda ekspresowa?. Aby to zrobic, musisz zagotowac wode, wrzucic tam fasole i przytrzymac przez okolo 3 minuty. Nastepnie ogien jest wylaczany i nalega na okolo poltorej godziny.

Czasami zdarzaja sie przypadki, gdy powstale ziarna okazaly sie gotowane. Aby uniknac takiej sytuacji, niektorzy kucharze cwicza dodawanie niewielkiej ilosci soli na samym poczatku procesu gotowania.

Kolejnym sekretem pysznej gotowanej fasoli jest napoje gazowane. To wlasnie ona jest dodawana przez niektorych kucharzy, aby poprawic smak tego produktu.

Smacznego!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko