Salatka z gotowanej wolowiny: Jak gotowac smacznie i prosto

Nasze dzisiejsze salatki prawie nie sa do siebie podobne (poza obecnoscia wolowiny w skladnikach). Wszystkie sa rozne, co oznacza, ze ??nalezy wyprobowac wszystkie opcje, aby znalezc wsrod nich prawdziwego zwyciezce smaku!

Pyszna salatka z gotowana wolowina
Kolekcja salatek z gotowana wolowina

Skladniki Ilosc
jajka 3 szt.
slodka musztarda 5 ml
ogorki 2 szt.
zielony groszek w puszkach 190 gramow
majonez 0,1 litra
jablko 1 szt.
luk 1 glowa
sok z cytryny 10 ml
kwasna smietana 10 ml
sol smak
wolowina 250g
pieprz czarny mielony smak
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 138 Kcal

Jak gotowac:

  • Najpierw musisz dokladnie wyplukac mieso.
  • Poloz na kuchence, aby zagotowac do miekkosci.
  • Nastepnie schlodzic w bulionie i pokroic w paski.
  • Gdy mieso sie gotuje, wymieszaj majonez ze smietana i musztarda.
  • Cebule obrac i pokroic korzenie, posiekac glowke.
  • Umiesc w malej misce, zalej octem i pozwol mu parzyc przez dwadziescia minut.
  • Oplucz ogorki pod biezaca woda i odetnij ogony.
    umyte ogorki
  • W razie potrzeby obierz warzywa ze skorki (jesli na przyklad ma gorzki smak).
  • Jajka ugotowac do twardych zoltek, ostudzic, nastepnie obrac i pokroic w kostke.
    posiekane jajka
  • Cebule przesyp na sitko do herbaty, aby usunac ocet.
  • Jablko obrac, umyc i pokroic w kostke.
    pokrojone w kostke jablko
  • Skrop sokiem z cytrusow i wymieszaj.
  • Otworz sloik z groszkiem, odcedz plyn.
    zielony groszek
  • Wymieszac z ogorkami, miesem, jajkami, cebula i jablkami.
  • Skrop przygotowanym dressingiem, sola i podawaj.
  • SKLADNIKI NUMER
    mieso wolowe 200 gramow
    marchewka 2 szt.
    majonez 70 ml
    solone ogorki 2 szt.
    kukurydza w puszce 100 gramow
    ser 0,1 kg

    Ile czasu to 50 minut.

    Jaka jest zawartosc kalorii – 199 kalorii.

    Jak gotowac:

  • apetyczna przystawka
    Obierz marchewki, umyj i zetrzyj dowolny rozmiar.
  • Ogorki kiszone pokroic w kostke.
  • Zetrzec ser lub pokroic w paski.
  • Oplucz wolowine, wloz do rondla z woda.
  • Wyslij do pieca i gotuj do ugotowania.
  • Nastepnie schlodzic mieso i pokroic w batoniki.
  • Otworz kukurydze, spusc z niej plyn.
  • Wymieszac z marchewka, serem, ogorkami i miesem.
  • Dopraw wszystko majonezem i mozesz jesc.
  • SKLADNIKI NUMER
    kukurydza w puszce 1 moze
    jajka 2 szt.
    mieso wolowe 350 gramow
    Sol smak
    ananas w puszkach 1 moze
    ogorki 2 szt.
    majonez 180 ml

    Ile czasu – 1 godzina i 15 minut.

    Jaka jest zawartosc kalorii – 177 kalorii.

    przystawka z wolowina

    Jak gotowac:

  • Oplucz wolowine, gotuj do miekkosci w osolonej wodzie.
  • Ostudz, pokroj w paski.
  • Otworz ananasy, odcedz syrop (mozesz zaoszczedzic na inny przepis).
  • Pokroj pierscienie na male kawalki.
  • Jajka tez gotowac do ugotowania (twarde zoltko).
  • Obierz je, gdy ostygna, pokroj w kostke.
  • Ogorki umyc, pokroic w paski. W razie potrzeby obierz.
  • Otworz kukurydze, spusc plyn.
  • Polacz mieso, ananasy, jajka, ogorki i kukurydze w malym pojemniku.
  • Dodaj sol do smaku, majonez, wymieszaj i salatka jest gotowa.
  • SKLADNIKI NUMER
    ogorek 1 szt.
    majonez 150 ml
    mieso wolowe 250g
    cebula 1 glowa
    koreanska marchewka 120 gramow
    kwasna smietana 0,1 litra
    wisnia 120 gramow
    Pieczarka 150 gramow
    chrzan w kremowym sosie 5 gramow

    Ile czasu – 2 godziny.

    Jaka jest zawartosc kalorii – 156 kalorii.

    Jak gotowac:

  • Koreanska salatka z marchwi
    Pieczarki obrac i wlozyc do rondla z woda.
  • Podpal i poczekaj na zagotowanie, gotuj przez kwadrans.
  • Odcedz i ostudz.
  • Oplucz wolowine, wloz do kuchenki i gotuj do ugotowania.
  • Po ostygnieciu rozloz na wlokna.
  • Wymieszaj majonez ze smietana i chrzanem, sola.
  • Mieso przelozyc do salaterki, posmarowac dressingiem.
  • Cebule obrac i pokroic w polpierscienie.
  • Wloz sos.
  • Pieczarki pokroic w drobna kostke i przykryc nimi warstwe cebuli.
  • Posiekaj koreanskie marchewki, jesli sa za dlugie.
  • Poloz go na grzybach, a na nim – krazki ogorka.
  • Ponownie polej salatke dressingiem.
  • Wisnie umyc i pokroic na polowki, ulozyc na powierzchni plastrami do dolu.
  • Wstawiamy do lodowki na godzine, a nastepnie zaprosimy wszystkich do stolu.
  • SKLADNIKI NUMER
    olej roslinny 25 ml
    jajka 2 szt.
    mieso wolowe 350 gramow
    Sol smak
    majonez 80 ml
    cebula 2 glowy
    orzechy wloskie 50g
    Pieczarka 250g
    czosnek 2 kawalki
    zmielony czarny pieprz smak

    Ile czasu – 1 godzina i 20 minut.

    Jaka jest zawartosc kalorii – 188 kalorii.

    serwowanie w kulinarnym ringu

    Jak gotowac:

  • Orzechy wsypac na sucha patelnie, podgrzac na zloty kolor.
  • Gdy ostygna, posiekaj je ostrym nozem.
  • Usun luske z cebuli i odetnij korzenie.
  • Umyj glowe i pokroj na polpierscienie.
  • Na patelni rozgrzac olej i dodac cebule.
  • Dusic, od czasu do czasu mieszajac, do miekkosci.
  • Usun folie z pieczarek nozem.
  • Zetrzyj je i dodaj do cebuli.
  • Smazyc na zloty kolor, nie zapominajac o wymieszaniu.
  • Wloz mieso do rondla z woda, poloz na kuchence.
  • Gotuj do ugotowania, a gdy ostygna, pokroj w paski.
  • Jajka ugotowac, ostudzic i obrac. Nastepnie pokroj w kostke.
  • W salaterce wymieszac mieso, pieczarki z cebula, jajka.
  • Obierz czosnek i przeloz przez zgniecenie.
  • Wymieszaj z majonezem i dopraw salatke, dopraw.
  • Wymieszaj i podawaj w pierscieniu do gotowania.
  • Przed podaniem zdejmij pierscien i posyp orzechami.
  • mieso sojowe po koreansku

    Pyszne mieso sojowe po koreansku – przepis.

    Jak gotowac kanadyjskie zeberka wieprzowe w piekarniku?

    Pyszna zapiekanka z kurczakiem i ryzem warzywnym bedzie Twoim ulubionym posilkiem.

    SKLADNIKI NUMER
    marchewka 140 gramow
    sok cytrynowy 15 ml
    majonez 360 ml
    mieso wolowe 300g
    jablko 1 szt.
    Sol smak
    Ziemniak 300g
    Granat 1 szt.
    buraczany 0,2 kg

    Ile czasu – 3 godziny i 10 minut.

    Jaka jest zawartosc kalorii – 206 kalorii.

    Jak gotowac:

  • Oplucz mieso, wloz do rondla i wloz do ognia, zagotuj.
  • Nastepnie ostudzic, wyjac z bulionu i pokroic w drobna kostke.
  • Ugotuj marchewki w osobnym rondlu, po uprzednim oczyszczeniu.
  • Po ostygnieciu pokroj w taki sam sposob jak mieso.
  • Jablko umyc i obrac, drobno posiekac.
  • Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Ziemniaki gotujemy w trzecim pojemniku, zawsze w mundurach.
  • Usun skorke ze schlodzonych bulw, posiekaj.
  • Obierz granat z bialych folii, zostaw tylko ziarna.
  • Zagotuj buraki w czwartym pojemniku.
  • Gdy stanie sie miekki, ostudz go, wyjmujac go z wody.
  • Nastepnie obierz i pokroj z reszta skladnikow.
  • Teraz zbieraj salatke warstwami na polmisku, na ktorym bedzie podawana. Aby to zrobic, umiesc szklanke na srodku i uloz wokol niej wszystkie skladniki.
  • Pierwsza warstwa to wolowina. Pamietaj, aby posmarowac go olejem i sola.
  • Nastepnie uloz ziemniaki i dopraw i nasmaruj w ten sam sposob.
  • Nastepnie marchewki, majonez z sola, jablko i znowu majonez i sol.
  • Rozloz buraki na sosie, posmaruj je i posol.
  • Po raz ostatni dopraw wszystko majonezem.
  • Teraz wloz pestki granatu i wloz salatke do lodowki na dwie godziny.
  • Wyjmij szklanke przed podaniem.
  • Jak zrobic salatke z gotowanej wolowiny z jablkami, patrz ponizej:

    SKLADNIKI NUMER
    oliwki 1 moze
    czerwona fasola 1 moze
    pomidor 2 szt.
    mieso wolowe 350 gramow
    majonez 0,2 l
    ogorki konserwowe 4 rzeczy.
    cebula 1 glowa
    Ziemniak 2 bulwy

    Ile czasu – 3 godziny i 30 minut.

    Jaka jest zawartosc kalorii – 152 kalorie.

    Jak gotowac:

  • dekoracja z oliwkami
    Oplucz mieso pod biezaca woda, odetnij z niego wszystkie folie.
  • Wyjmij do pieca i gotuj do ugotowania.
  • Nastepnie wyjac z ostudzonego bulionu, pokroic w kostke.
  • Cebule obrac i umyc, dowolnie posiekac. Aby salatka byla oryginalna, cebule mozna marynowac. Aby to zrobic, zalej ja odrobina octu, dodaj troche soli i dodaj cukier. Zamieszaj i pozwol mu parzyc przez okolo pol godziny. Nastepnie odcedz marynate, a nastepnie uzyj cebuli zgodnie z zaleceniami.
  • Otworz fasole, odsacz do durszlaka i oplucz pod biezaca woda.
  • Otworz tez oliwki, spusc z nich plyn.
  • Odetnij konce ogorkow, same warzywa pokroj w kostke.
  • Oplucz ziemniaki i gotuj na kuchence do miekkosci.
  • Nastepnie obierz i pokroj w kostke.
  • Pomidory oplucz i posiekaj, usuwajac szypulke.
  • Zbierz salatke warstwami, posmarowujac kazda majonezem. Wolowina pojdzie pierwsza.
  • Potem cebula, fasola, ogorki, ziemniaki i pomidory.
  • Na wierzchu uloz krazki oliwek i wloz salatke do lodowki do namoczenia.
  • Jesli chcesz ugotowac niezbyt kaloryczna salatke, uzyj do niej chudej wolowiny: poledwicy, poledwicy, lopatki. Te czesci nie powinny zawierac ani kropli tluszczu, beda idealnie pasowac.

    Poniewaz uzywamy majonezu w absolutnie wszystkich salatkach, radzimy ugotowac go samemu. Jest szybki, prosty i wielokrotnie smaczniejszy! Do niego potrzebne sa jajka (lub tylko zoltka), sok z cytryny, cukier, sol i czarny pieprz.

    Wszystkie te skladniki nalezy posiekac na gladko za pomoca blendera recznego. Nastepnie zacznij wlewac olej, nie przestajac ubijac masy (mozesz uzyc dowolnego warzywa). Wlej, az bedziesz zadowolony z konsystencji sosu.

    Nastepnie wloz go do lodowki, ale zawsze w hermetycznie zamknietym pojemniku. Pozwol mu parzyc przez co najmniej pol godziny, a nastepnie uzyj zgodnie z zaleceniami.

    Kazda z salatek bedzie wygladac lepiej, jesli przed podaniem zostanie posypana swiezymi posiekanymi ziolami. Moze to byc mieta, koperek, bazylia, rozmaryn, estragon, tymianek, pietruszka itp.

    Jak zrobic salatke z gotowana wolowina, zobacz przepis:

    Gotowanie wolowiny zajmie troche wiecej czasu niz zwykle filety z kurczaka. Ale uwierz mi, warto! Trudno w slowach oddac, jak bogate i smaczne jest mieso. Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko