Nasze dzisiejsze salatki prawie nie sa do siebie podobne (poza obecnoscia wolowiny w skladnikach). Wszystkie sa rozne, co oznacza, ze ??nalezy wyprobowac wszystkie opcje, aby znalezc wsrod nich prawdziwego zwyciezce smaku!
Pyszna salatka z gotowana wolowina

Skladniki | Ilosc |
jajka | 3 szt. |
slodka musztarda | 5 ml |
ogorki | 2 szt. |
zielony groszek w puszkach | 190 gramow |
majonez | 0,1 litra |
jablko | 1 szt. |
luk | 1 glowa |
sok z cytryny | 10 ml |
kwasna smietana | 10 ml |
sol | smak |
wolowina | 250g |
pieprz czarny mielony | smak |
Czas gotowania: 60 minut | Kalorie na 100 gramow: 138 Kcal |
Jak gotowac:
Najpierw musisz dokladnie wyplukac mieso. Poloz na kuchence, aby zagotowac do miekkosci. Nastepnie schlodzic w bulionie i pokroic w paski. Gdy mieso sie gotuje, wymieszaj majonez ze smietana i musztarda. Cebule obrac i pokroic korzenie, posiekac glowke. Umiesc w malej misce, zalej octem i pozwol mu parzyc przez dwadziescia minut. Oplucz ogorki pod biezaca woda i odetnij ogony.
W razie potrzeby obierz warzywa ze skorki (jesli na przyklad ma gorzki smak). Jajka ugotowac do twardych zoltek, ostudzic, nastepnie obrac i pokroic w kostke.
Cebule przesyp na sitko do herbaty, aby usunac ocet. Jablko obrac, umyc i pokroic w kostke.
Skrop sokiem z cytrusow i wymieszaj. Otworz sloik z groszkiem, odcedz plyn.
Wymieszac z ogorkami, miesem, jajkami, cebula i jablkami. Skrop przygotowanym dressingiem, sola i podawaj. SKLADNIKI | NUMER |
mieso wolowe | 200 gramow |
marchewka | 2 szt. |
majonez | 70 ml |
solone ogorki | 2 szt. |
kukurydza w puszce | 100 gramow |
ser | 0,1 kg |
Ile czasu to 50 minut.
Jaka jest zawartosc kalorii – 199 kalorii.
Jak gotowac:

Obierz marchewki, umyj i zetrzyj dowolny rozmiar. Ogorki kiszone pokroic w kostke. Zetrzec ser lub pokroic w paski. Oplucz wolowine, wloz do rondla z woda. Wyslij do pieca i gotuj do ugotowania. Nastepnie schlodzic mieso i pokroic w batoniki. Otworz kukurydze, spusc z niej plyn. Wymieszac z marchewka, serem, ogorkami i miesem. Dopraw wszystko majonezem i mozesz jesc. SKLADNIKI | NUMER |
kukurydza w puszce | 1 moze |
jajka | 2 szt. |
mieso wolowe | 350 gramow |
Sol | smak |
ananas w puszkach | 1 moze |
ogorki | 2 szt. |
majonez | 180 ml |
Ile czasu – 1 godzina i 15 minut.
Jaka jest zawartosc kalorii – 177 kalorii.

Jak gotowac:
Oplucz wolowine, gotuj do miekkosci w osolonej wodzie. Ostudz, pokroj w paski. Otworz ananasy, odcedz syrop (mozesz zaoszczedzic na inny przepis). Pokroj pierscienie na male kawalki. Jajka tez gotowac do ugotowania (twarde zoltko). Obierz je, gdy ostygna, pokroj w kostke. Ogorki umyc, pokroic w paski. W razie potrzeby obierz. Otworz kukurydze, spusc plyn. Polacz mieso, ananasy, jajka, ogorki i kukurydze w malym pojemniku. Dodaj sol do smaku, majonez, wymieszaj i salatka jest gotowa. SKLADNIKI | NUMER |
ogorek | 1 szt. |
majonez | 150 ml |
mieso wolowe | 250g |
cebula | 1 glowa |
koreanska marchewka | 120 gramow |
kwasna smietana | 0,1 litra |
wisnia | 120 gramow |
Pieczarka | 150 gramow |
chrzan w kremowym sosie | 5 gramow |
Ile czasu – 2 godziny.
Jaka jest zawartosc kalorii – 156 kalorii.
Jak gotowac:

Pieczarki obrac i wlozyc do rondla z woda. Podpal i poczekaj na zagotowanie, gotuj przez kwadrans. Odcedz i ostudz. Oplucz wolowine, wloz do kuchenki i gotuj do ugotowania. Po ostygnieciu rozloz na wlokna. Wymieszaj majonez ze smietana i chrzanem, sola. Mieso przelozyc do salaterki, posmarowac dressingiem. Cebule obrac i pokroic w polpierscienie. Wloz sos. Pieczarki pokroic w drobna kostke i przykryc nimi warstwe cebuli. Posiekaj koreanskie marchewki, jesli sa za dlugie. Poloz go na grzybach, a na nim – krazki ogorka. Ponownie polej salatke dressingiem. Wisnie umyc i pokroic na polowki, ulozyc na powierzchni plastrami do dolu. Wstawiamy do lodowki na godzine, a nastepnie zaprosimy wszystkich do stolu. SKLADNIKI | NUMER |
olej roslinny | 25 ml |
jajka | 2 szt. |
mieso wolowe | 350 gramow |
Sol | smak |
majonez | 80 ml |
cebula | 2 glowy |
orzechy wloskie | 50g |
Pieczarka | 250g |
czosnek | 2 kawalki |
zmielony czarny pieprz | smak |
Ile czasu – 1 godzina i 20 minut.
Jaka jest zawartosc kalorii – 188 kalorii.

Jak gotowac:
Orzechy wsypac na sucha patelnie, podgrzac na zloty kolor. Gdy ostygna, posiekaj je ostrym nozem. Usun luske z cebuli i odetnij korzenie. Umyj glowe i pokroj na polpierscienie. Na patelni rozgrzac olej i dodac cebule. Dusic, od czasu do czasu mieszajac, do miekkosci. Usun folie z pieczarek nozem. Zetrzyj je i dodaj do cebuli. Smazyc na zloty kolor, nie zapominajac o wymieszaniu. Wloz mieso do rondla z woda, poloz na kuchence. Gotuj do ugotowania, a gdy ostygna, pokroj w paski. Jajka ugotowac, ostudzic i obrac. Nastepnie pokroj w kostke. W salaterce wymieszac mieso, pieczarki z cebula, jajka. Obierz czosnek i przeloz przez zgniecenie. Wymieszaj z majonezem i dopraw salatke, dopraw. Wymieszaj i podawaj w pierscieniu do gotowania. Przed podaniem zdejmij pierscien i posyp orzechami. 
Pyszne mieso sojowe po koreansku – przepis.
Jak gotowac kanadyjskie zeberka wieprzowe w piekarniku?
Pyszna zapiekanka z kurczakiem i ryzem warzywnym bedzie Twoim ulubionym posilkiem.
SKLADNIKI | NUMER |
marchewka | 140 gramow |
sok cytrynowy | 15 ml |
majonez | 360 ml |
mieso wolowe | 300g |
jablko | 1 szt. |
Sol | smak |
Ziemniak | 300g |
Granat | 1 szt. |
buraczany | 0,2 kg |
Ile czasu – 3 godziny i 10 minut.
Jaka jest zawartosc kalorii – 206 kalorii.
Jak gotowac:
Oplucz mieso, wloz do rondla i wloz do ognia, zagotuj. Nastepnie ostudzic, wyjac z bulionu i pokroic w drobna kostke. Ugotuj marchewki w osobnym rondlu, po uprzednim oczyszczeniu. Po ostygnieciu pokroj w taki sam sposob jak mieso. Jablko umyc i obrac, drobno posiekac. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Ziemniaki gotujemy w trzecim pojemniku, zawsze w mundurach. Usun skorke ze schlodzonych bulw, posiekaj. Obierz granat z bialych folii, zostaw tylko ziarna. Zagotuj buraki w czwartym pojemniku. Gdy stanie sie miekki, ostudz go, wyjmujac go z wody. Nastepnie obierz i pokroj z reszta skladnikow. Teraz zbieraj salatke warstwami na polmisku, na ktorym bedzie podawana. Aby to zrobic, umiesc szklanke na srodku i uloz wokol niej wszystkie skladniki. Pierwsza warstwa to wolowina. Pamietaj, aby posmarowac go olejem i sola. Nastepnie uloz ziemniaki i dopraw i nasmaruj w ten sam sposob. Nastepnie marchewki, majonez z sola, jablko i znowu majonez i sol. Rozloz buraki na sosie, posmaruj je i posol. Po raz ostatni dopraw wszystko majonezem. Teraz wloz pestki granatu i wloz salatke do lodowki na dwie godziny. Wyjmij szklanke przed podaniem. Jak zrobic salatke z gotowanej wolowiny z jablkami, patrz ponizej:
SKLADNIKI | NUMER |
oliwki | 1 moze |
czerwona fasola | 1 moze |
pomidor | 2 szt. |
mieso wolowe | 350 gramow |
majonez | 0,2 l |
ogorki konserwowe | 4 rzeczy. |
cebula | 1 glowa |
Ziemniak | 2 bulwy |
Ile czasu – 3 godziny i 30 minut.
Jaka jest zawartosc kalorii – 152 kalorie.
Jak gotowac:

Oplucz mieso pod biezaca woda, odetnij z niego wszystkie folie. Wyjmij do pieca i gotuj do ugotowania. Nastepnie wyjac z ostudzonego bulionu, pokroic w kostke. Cebule obrac i umyc, dowolnie posiekac. Aby salatka byla oryginalna, cebule mozna marynowac. Aby to zrobic, zalej ja odrobina octu, dodaj troche soli i dodaj cukier. Zamieszaj i pozwol mu parzyc przez okolo pol godziny. Nastepnie odcedz marynate, a nastepnie uzyj cebuli zgodnie z zaleceniami. Otworz fasole, odsacz do durszlaka i oplucz pod biezaca woda. Otworz tez oliwki, spusc z nich plyn. Odetnij konce ogorkow, same warzywa pokroj w kostke. Oplucz ziemniaki i gotuj na kuchence do miekkosci. Nastepnie obierz i pokroj w kostke. Pomidory oplucz i posiekaj, usuwajac szypulke. Zbierz salatke warstwami, posmarowujac kazda majonezem. Wolowina pojdzie pierwsza. Potem cebula, fasola, ogorki, ziemniaki i pomidory. Na wierzchu uloz krazki oliwek i wloz salatke do lodowki do namoczenia. Jesli chcesz ugotowac niezbyt kaloryczna salatke, uzyj do niej chudej wolowiny: poledwicy, poledwicy, lopatki. Te czesci nie powinny zawierac ani kropli tluszczu, beda idealnie pasowac.
Poniewaz uzywamy majonezu w absolutnie wszystkich salatkach, radzimy ugotowac go samemu. Jest szybki, prosty i wielokrotnie smaczniejszy! Do niego potrzebne sa jajka (lub tylko zoltka), sok z cytryny, cukier, sol i czarny pieprz.
Wszystkie te skladniki nalezy posiekac na gladko za pomoca blendera recznego. Nastepnie zacznij wlewac olej, nie przestajac ubijac masy (mozesz uzyc dowolnego warzywa). Wlej, az bedziesz zadowolony z konsystencji sosu.
Nastepnie wloz go do lodowki, ale zawsze w hermetycznie zamknietym pojemniku. Pozwol mu parzyc przez co najmniej pol godziny, a nastepnie uzyj zgodnie z zaleceniami.
Kazda z salatek bedzie wygladac lepiej, jesli przed podaniem zostanie posypana swiezymi posiekanymi ziolami. Moze to byc mieta, koperek, bazylia, rozmaryn, estragon, tymianek, pietruszka itp.
Jak zrobic salatke z gotowana wolowina, zobacz przepis:
Gotowanie wolowiny zajmie troche wiecej czasu niz zwykle filety z kurczaka. Ale uwierz mi, warto! Trudno w slowach oddac, jak bogate i smaczne jest mieso. Smacznego!