Salatka z kapusty pekinskiej z kurczakiem: opcje przepisow

Kapusta pekinska to doskonale warzywo dietetyczne, ktore po nasyceniu zawiera nieograniczona ilosc blonnika, ktory nie powoduje glodu przez dlugi czas. Produkt praktycznie nie zawiera cennych energetycznie substancji, a jego kalorycznosc to zaledwie 16 kcal/100 g.

Stosujac to warzywo, jelita sa dobrze oczyszczone, uklad trawienny znormalizowany, ale nie nalezy zapominac, ze wszystko to dziala tylko przy umiarkowanej i zbilansowanej diecie. Do surowek z kapusty zaleca sie stosowanie sosow jogurtowych lub smietanowych, majonez znacznie zwiekszy ich zawartosc tluszczu.

Salatka z kapusty pekinskiej z kurczakiem i serem
Jak zrobic pyszna salatke z kapusty pekinskiej z kurczakiem

Skladniki Ilosc
Kapusta pekinska 300g
Piers z kurczaka 300g
Ser 150 gramow
Majonez niskotluszczowy 150 ml
Jaja przepiorcze 5 sztuk.
Kwasne jablko 2 szt.
Zieloni garsc
Sol smak
Czas gotowania: 45 minut Kalorie na 100 gramow: 85 Kcal

Surowka z kapusty jest zawsze smaczna, latwa i wystarczajaco ekonomiczna. Ale jesli dodasz do tego pewne skladniki, otrzymasz obfite i pozywne danie.

Gotuj kurczaka we wrzacej wodzie przez okolo 30 minut. Z jablek zdjac skorke i pokroic w cienkie paski. Potrzyj ser. Ugotowane jajka pokroj na cwiartki. Posiekaj kapuste ostrym nozem.

Schlodzona piers z kurczaka pokroj w batoniki, a nastepnie w kostke. Wszystkie przygotowane produkty polaczyc w glebokiej szklanej salaterce, dodac troche soli, polac majonezem. Ugniataj, posyp ziolami.

Z kapusty, dietetycznego miesa z kurczaka i grzanek zytnich uzyskuje sie doskonala zimna przystawke, a nawet pelnowartosciowe, obfite danie.

Skladniki:

  • Filet z kurczaka – 400 g;
  • Chleb zytni – 3 sztuki;
  • Czosnek – 2 gozdziki;
  • Kapusta pekinska – 400 g;
  • Olej roslinny – 50 ml;
  • Maslo – 100 g;
  • Majonez niskotluszczowy – 200 ml;
  • Sol dla smaku.

Chleb zytni pokroic w kostke. Poloz mala patelnie na palniku, dodaj maslo i usmaz grzanki.

pokrojone grzanki

Filet gotujemy, myjemy i suszymy papierowymi recznikami kuchennymi we wrzacej wodzie.

gotowac kurczaka

Wyciagamy, ostudzimy i po pokrojeniu na batony lekko smazymy na osobnej patelni w oleju roslinnym.

pokroj mieso

Pokroj kapuste w paski.

pokroj kapuste

Wszystkie przygotowane potrawy wkladamy do szklanej miski, posypujemy posiekanym czosnkiem, sola i polewamy majonezem.

kapusta jest gotowa

Jesli salatka jest przygotowana wczesniej, grzanki umieszcza sie przed podaniem, w przeciwnym razie zmiekna, a cale danie sie zepsuje.

To danie przygotowywane jest z majonezem i oliwa z oliwek. W kazdym razie okaze sie pyszny i pikantny.

Skladniki:

salatka z kapusta i kurczakiem

  • Udko z kurczaka wedzone – 2 szt.;
  • Kukurydza cukrowa w puszkach – 0,5 puszki;
  • Kapusta pekinska – 600 g;
  • Oliwki – 1 puszka;
  • Pomidory koktajlowe – 6 szt.;
  • Papryka slodka lub papryka – 1 szt .;
  • Zieloni – peczek;
  • Sol dla smaku;
  • Majonez lub oliwa z oliwek – 100 ml.

Mieso wyjac z kosci, pokroic w paski. Pokroj kapuste w dlugie paski. Umyj warzywa i pokroj je w drobna kostke. Otworzyc kukurydze i oliwki, osuszyc solanke i splukac ciepla woda przez sito. Wszystkie skladniki salatki wkladamy do plastikowej miski, solimy i doprawiamy wedlug uznania.

Jesli do kapusty pekinskiej dodasz piers z kurczaka i ananasy w puszkach, ta salatka bedzie marzeniem kazdego sportowca, poniewaz ten owoc, raz w naszym ciele, jest w stanie spalic nadmiar tluszczow.

Skladniki:

  • Kapusta – 550 g;
  • Piers z kurczaka – 450 g;
  • Ananasy w puszkach – 1 puszka;
  • Zielony groszek w puszkach – 1 puszka;
  • Oliwa z oliwek – 150 ml;
  • Sol dla smaku;
  • Czosnek – 2 gozdziki;
  • Maslo – 100 g.

z kurczakiem i ananasem
Kapuste pokroic w paski ostrym nozem. Ugotowanego kurczaka pokroic na male plasterki, przelozyc do rondla i lekko podsmazyc na masle.

Czyscimy czosnek, nacieramy i nakladamy na mieso. Otwieramy konserwacje, spuszczamy solanke. Jesli kawalki ananasa sa za duze, pokroj je w kostke.

Nie musisz wylewac soku – mozesz go z nim wypic. Wszystkie produkty wymieszac na plaskim naczyniu, posolic i polac oliwa z oliwek.

Bardzo specyficzna salatke uzyskuje sie przez dodanie do jej skladu winogron. Warto jednak wiedziec, ze danie nie jest dlugo przechowywane, dlatego lepiej przygotowac niewielka porcje.

Skladniki:

z kurczakiem i winogronami

  • Mieso z kurczaka – 450 g;
  • Kapusta pekinska – 550 g;
  • Szynka – 150 g;
  • Ser – 100 g;
  • Sol dla smaku;
  • Jogurt domowy – 200 ml;
  • Olej roslinny – 100 ml;
  • Zieloni – peczek;
  • Winogrona – 200 g.

Myjemy i suszymy mieso z kurczaka. Pokroj w drobna kostke. Stawiamy patelnie na palniku, wylewamy olej roslinny i smazymy mieso.

Ser kroimy w duza kostke, szynke w batoniki.

Myjemy kapuste pod biezaca woda, strzasamy, uwielbia wchlaniac wilgoc. Poszatkowac cienkimi paskami.

Umyte winogrona (lepiej wziac rodzynki lub czarne bez pestek), przeciac na pol ostrym nozem. Wszystkie produkty mieszamy w specjalnym pojemniku i soli.

Wlej domowy jogurt w malych porcjach, aby danie nie okazalo sie plynne.

drugie kursy
Przepisy na drugie dania na kazdy dzien, ktorego nie zmeczysz gotowaniem.

Przygotuj obfite grzanki i salatke z wedzonej kielbasy. To niesamowite polaczenie smakow!

Wyprobuj najciekawsze przepisy na drugie dania z kuchni kaukaskiej. Nasze przepisy fotograficzne pomoga Ci gotowac.

Kazda odmiana kapusty doskonale harmonizuje z kukurydza, ale to z salatka pekinska okazuje sie lekka i przewiewna.

Skladniki:

Mala kapusta – 1 szt .;

  • Papryka – 2 szt .;
  • Kukurydza w puszkach – 1 puszka;
  • Bialy bochenek – 3 sztuki;
  • Udko z kurczaka – 3 szt .;
  • Pomidory – 2 szt .;
  • Ser – 200 g;
  • Niskotluszczowa smietana – 150 ml;
  • Sol dla smaku.

Umyte udka z kurczaka ugotowac w osolonej wodzie. Pokroj bochenek w slupki. Rozprowadzamy na blasze do pieczenia i wysylamy do smazenia w piekarniku.

Pomidory i papryke umyc i pokroic w kostke, ser feta – w dlugie paski. Wyjmujemy mieso i odklejamy je od kosci. Skorke mozna usunac i nie stosowac w salatce. Mozesz wziac dowolne mieso z kurczaka, ale jest bardziej delikatne w nogach. Rozrywamy go na strzepy rekoma.

Polacz wszystkie przygotowane potrawy w specjalnej misce. Dodaj sol, dodaj smietane i dobrze wymieszaj.

W tej wersji salatki wykorzystuje sie zarowno pieczarki marynowane, jak i smazone.

Skladniki:

  • Filet z kurczaka – 300 g;
  • Grzyby marynowane – 1 puszka;
  • Kapusta pekinska – 600 g;
  • Lagodna musztarda – 2 lyzki. ja.;
  • Kukurydza – 0,5 puszki;
  • Ser – 100 g;
  • Swiezy ogorek – 2 szt .;
  • Sol dla smaku;
  • Olej roslinny – 50 ml;
  • Majonez o niskiej zawartosci tluszczu – 100 ml.

Otwieramy pieczarki i kukurydze, spuszczamy solanke. Jesli grzyby sa za duze, kroimy na dwie lub trzy czesci, jesli sa male, zostawiamy je w calosci.

Zmiel ser.

Ogorki i kapuste umyc w zimnej wodzie, osuszyc.

Smazyc filet z kurczaka na oleju roslinnym, po umyciu i pokrojeniu w kostke. Pokroj kapuste ostrym nozem w poprzek glowki kapusty.

Zmiel ogorka w drobna kostke.

Polacz majonez z musztarda w malej misce. Calosc pokrojonych potraw zanurzamy w glebokiej plastikowej misce, dodajemy troche soli i doprawiamy sosem musztardowo-majonezowym.

Doskonala propozycja salatki na specjalna okazje. Latwy w przygotowaniu i lekki.

Skladniki:

salatka z kalmarow

  • Kapusta pekinska – 400 g;
  • Kalmary – 300 g;
  • Mieso z kurczaka – 300 g;
  • Zielony groszek – 1 puszka;
  • Ogorek – 2 szt .;
  • Cukier – 1 lyzeczka;
  • Sos sojowy – 40 ml;
  • Sol dla smaku;
  • Ocet jablkowy – 3 lyzki ja.;
  • Woda oczyszczona – 2 l.;
  • Olej roslinny – 50 ml.

Rozmrozone macki myjemy w wodzie. Wkladamy do wrzacej wody, doslownie na 2 minuty. Nie trzeba ich dluzej gotowac, w przeciwnym razie stana sie twarde. Wyciagamy i pozwalamy ostygnac. Usuwamy gorna warstwe skory, wyjmujemy rdzen peseta i siekamy cienkimi pierscieniami.

Warzywa myjemy i suszymy. Rozdrobnij kapuste bezposrednio do salaterki. Wysylamy tam rowniez odcedzony groszek i pokrojony w paski ogorek.

Smazyc mieso, wczesniej umyte i pokrojone w kostke w oleju roslinnym. Ostudzic i przeniesc do pozostalych produktow.

Posyp octem, cukrem, polej sosem i wszystko dobrze wymieszaj.

Calkiem dobra opcja salatkowa na rodzinny obiad.

Skladniki:

  • Mieso kraba – 300 g;
  • Kapusta – 300 g;
  • Filet z kurczaka – 400 g;
  • Ogorek – 2 szt .;
  • Jajka – 4 szt .;
  • Sol dla smaku;
  • Czosnek – 2 gozdziki;
  • Majonez niskotluszczowy – 150 ml;
  • Krewetki – kilka sztuk do dekoracji;
  • Pomidory koktajlowe – 6 szt.;
  • Olej roslinny – 100 ml.

salatka z paluszkami krabowymi
Zmiel rozmrozone mieso kraba w dowolnym ksztalcie. Umyj warzywa i pozwol im wyschnac. Mieso pokroic w dlugie paski. Smazyc na oleju roslinnym i dodac posiekany czosnek.

Gotuj krewetki we wrzacej wodzie przez 2 minuty. Pozwol mu ostygnac i zdejmij skorupke.

Pokroj kapuste w dlugie paski. Warzywa pokroic w paski, ugotowane jajka w kostke. Wloz pokrojone jedzenie do przygotowanego naczynia.

Dodaj troche soli i dopraw chudym majonezem. Wierzch udekoruj duzymi krewetkami.

W duzej mierze jakosc dania zalezy od prawidlowego doboru glownych skladnikow. Kupujac wiec kapuste pekinska, warto zwrocic uwage na stan lisci. Jesli sa ospale i zwiedle, warzywo jest przechowywane przez dlugi czas i nie rozni sie swiezoscia.

Kolor powinien byc nasycony, jasny odcien wskazuje na soczystosc, a ciemniejszy wskazuje na wloknistosc i suchosc. Powinien miec dobra gestosc i elastycznosc w dotyku. Podczas ciecia zwroc uwage, czy w precie nie ma ukrytych slimakow i robakow.

Salatke najlepiej podac w przezroczystej szklanej misce salatkowej, poniewaz bedzie wygladac bardziej apetycznie.

Wszelkie produkty uzywane do salatek – filet z kurczaka, kalmary, mieso kraba – najlepiej kupowac schlodzone.

Jesli zdecydujesz sie smazyc kurczaka, zamiast go gotowac, nie trzymaj go zbyt dlugo na ogniu, mieso jest dosc miekkie i latwo je wysuszyc.

Jak wspomniano powyzej, salatke mozna doprawic dowolnymi sosami, ale nalezy to zrobic tylko przed podaniem dania. W przeciwnym razie splynie, stanie sie wilgotny i bez smaku.

Smacznego!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko