Salatka z kukurydza i kielbasa (wedzona i gotowana): przepisy kulinarne

Salatki przygotowywane sa w wielu rodzinach codziennie, nawet zima. Jest to bardzo proste i szybkie, a pomoc dla organizmu jest nieoceniona. Jesli chcesz czegos oryginalnego, powinienes przyjrzec sie salatkom z kielbasa i kukurydza, a takze z innymi dodatkami. Wygladaja bardzo jasno i pysznie!

Salatka Z Kukurydzy i Kielbasy

SKLADNIKI NUMER
ogorki 4 rzeczy.
kukurydza w puszce 0,2 kg
majonez 0,1 litra
jajka 4 rzeczy.
wedzone kielbaski 0,3 kg
Pietruszka 15 gramow

Gotowanie zajmie 15 minut.

Ile kalorii – 155.

Jak gotowac:

  • Ugotuj jajka na twardo. Zalac zimna woda do ostygniecia, nastepnie obrac i pokroic w kostke. Aby latwiej bylo odkleic skorupke, jajka musza byc wilgotne, podobnie jak rece.
    posiekane jajka
  • Z kielbasy zdjac opakowanie i zmielic w ten sam sposob.
  • Wyjmij kukurydze z plynu, wloz do salaterki i dodaj tutaj jajka i kielbase.
  • Ogorki umyc i w razie potrzeby oderwac. Odetnij konce. Kroic w kostke.
    posiekane ogorki
  • Posiekaj grubo umyta pietruszke.
  • Wszystkie skladniki wymieszac, doprawic bialym sosem, udekorowac natka pietruszki i podawac.
    Salatka kukurydziana
  • SKLADNIKI NUMER
    marchew 1 szt.
    ogorki 1 szt.
    majonez 80 ml
    Pietruszka 10 gramow
    gotowana kielbasa 150 gramow
    kukurydza w puszce 120 gramow
    przyprawy smak

    Gotowanie zajmie 1 godzine.

    Ile kalorii – 186.

    Jak gotowac:

  • przystawka z gotowanej kielbasy
    Umyj marchewki i wloz je do rondla, dodaj troche wody i gotuj przez okolo dwadziescia minut. Nastepnie spusc wode i schlodz warzywa korzeniowe, usun z nich skorke, pokroj w kostke.
  • Ogorki obrac i posiekac w ten sam sposob.
  • Sciagnij folie z kielbasy, pokroj ja w drobna kostke, tak jak pozostale warzywa.
  • Podziel jedzenie na dwie czesci. Rozloz warstwy w dowolnej kolejnosci, posmaruj kazda z nich odrobina bialego sosu. Pora roku.
  • Udekoruj cala natka pietruszki. Podawac po pol godzinie.
  • SKLADNIKI NUMER
    zielone cebule 1 pakiet
    majonez 90 ml
    przyprawy smak
    kukurydza 1 moze
    papryka 1 szt.
    ogorki 1 szt.
    jajka 4 rzeczy.
    gotowane kielbaski 0,3 kg
    koperek 1 pakiet

    Gotowanie zajmie 25 minut.

    Ile kalorii – 175.

    salatka z papryki

    Jak gotowac:

  • Umyj warzywa i drobno posiekaj nozem.
  • Wyjmij kukurydze ze sloika, aby byla szklana.
  • Jajka gotowac przez dwanascie minut, ostudzic, obrac i pokroic w paski.
  • Wyjmij kapsulke nasienna z papryki, umyj ja, posiekaj te same slomki.
  • Kielbase wyjac z folii i pokroic w taki sam sposob jak papryke.
  • W razie potrzeby ogorek obrac, odciac konce, pokroic w paski.
  • Wszystkie skladniki przelozyc do salaterki, wymieszac i doprawic, dodac przyprawy.
  • Mozesz ulozyc skladniki osobno w paski na kwadratowym naczyniu, doprawic i podawac majonez osobno w sosie.
  • Mozesz jesc od razu.
  • SKLADNIKI NUMER
    czosnek 2 zeby
    wedzone kielbaski 0,3 kg
    ser 150 gramow
    kukurydza 1 moze
    majonez 120 ml
    fasolki 1 moze
    grzanki zytnie ?Kirieshki? 1 paczka.
    ogorki kiszone 2 szt.

    Gotowanie zajmie 15 minut.

    Ile kalorii – 210.

    Jak gotowac:

  • przekaska z grzankami
    Wyjmij kukurydze ze sloika, pozwol jej odsaczyc, a nastepnie przeloz do salaterki.
  • Usun takze fasole we wlasnym soku (nie pomidorowym) i dodaj do kukurydzy.
  • Ogorki kiszone pokroic w kostke, nie uzywajac koncowek.
  • W ten sam sposob zmiel wedzona kielbase.
  • Przenies oba te elementy do fasoli.
  • Czosnek obrac i drobno posiekac, dodac do pozostalych produktow.
  • Ser pokroj w cienkie paski, przeloz w to samo miejsce.
  • Wymieszaj skladniki razem z majonezem i przyprawami.
  • Otworz paczke krakersow i dodaj tyle, ile chcesz do salatki. Smak bulki tartej mozesz wybrac w zaleznosci od wlasnych upodoban. Dobrze sprawdza sie smak chrzanu. Nie trzeba ich mieszac, aby soki produktowe i majonez ich nie moczyly.
  • Podawaj od razu do stolu.
  • SKLADNIKI NUMER
    Ziemniak 3 szt.
    czosnek 2 zeby
    kukurydza 1 moze
    kielbaski 280 gramow
    fasolki 1 moze
    majonez 70 ml

    Gotowanie zajmie 35 minut.

    Ile kalorii – 160.

    Jak gotowac:

  • Ziemniaki umyc i ugotowac w skorkach. Zajmie to okolo dwudziestu minut, moze wiecej, w zaleznosci od wielkosci owocu. Do salatki nie sa potrzebne duze warzywa korzeniowe. Schlodzic i obrac, a nastepnie pokroic w kostke.
  • W ten sam sposob musisz zmielic kielbase.
  • Usun kukurydze i fasole z puszek. Potrzebuja troche czasu, aby sie wyssac. Wskazane jest splukanie fasoli w durszlaku pod woda, a nastepnie osuszenie wszystkich kropli serwetka.
  • Czosnek pokroic w bardzo cienkie plasterki, po usunieciu z niego luski.
  • Polacz wszystkie skladniki w salaterce, dodaj do nich bialy sos i ponownie wymieszaj. Mozesz udekorowac sloncem z ziaren kukurydzy.
  • Jak zrobic salatke z kukurydza, fasola i kielbasa, patrz ponizej:

    SKLADNIKI NUMER
    kukurydza 1 moze
    zielen 10 gramow
    marchew 150 gramow
    wedzone kielbaski 130 gramow
    majonez 60 ml
    przyprawy smak

    Gotowanie zajmie 10 minut.

    Ile kalorii – 152.

    dekoracja dania z ogorkiem i koperkiem

    Jak gotowac:

  • Usun skorke z marchewki, umyj owoce, zetrzyj z duzymi komorkami. Przeloz do salaterki. Mozesz rowniez uzyc marchewki w stylu koreanskim, aby uzyskac bardziej oryginalny smak. Aby to zrobic, wystarczy pozostawic na noc starte owoce w przyprawach. Najwazniejsze jest uzycie czerwonego mielonego pieprzu.
  • Wyjmij cala kukurydze z malego sloika, pozwol jej odsaczyc, a nastepnie przenies do marchewki.
  • Kielbase bez gornej folii pokroj w cienkie paski, aby jak najbardziej przypominaly wyglad marchewki.
  • Oplucz zielenie, wybierz cale liscie.
  • Dodaj niezbedne przyprawy do majonezu. Kurkuma bedzie wygladac pieknie, da zolty kolor. Jesli uzywa sie koreanskiej marchewki, nie potrzeba wiecej przypraw.
  • Wymieszaj wszystkie produkty z wyjatkiem ziol w jednej misce salatkowej. Dopraw sosem i ponownie wymieszaj.
  • Udekoruj calymi liscmi zieleni. Bazylia w kolorze fioletowym wyglada pieknie. Mozesz rowniez uzyc nasion sezamu smazonych na suchej patelni.
  • salatka z granatami i kurczakiem

    Jak zrobic pyszna salatke z granatami i kurczakiem.

    Tutaj mozesz zobaczyc przepis na niezwykla przekaske ?Rafaello? z paluszkow krabowych i sera.

    Masz ochote na pyszna kolacje? Wtedy przyda sie przepis na boczniaki w smietanie, ktorego przepis znajdziesz tutaj.

    SKLADNIKI NUMER
    kapusta 0,5 kg
    kielbasa na wpol wedzona 0,2 kg
    majonez 0,1 litra
    kukurydza 240 gramow

    Gotowanie zajmie 15 minut.

    Ile kalorii – 148.

    Jak gotowac:

  • Usun kilka pierwszych lisci z glowki kapusty, umyj, pokroj kikut. Wskazane jest, aby wziac kapuste, ktora sklada sie glownie z zielonych lisci, wtedy salatka stanie sie bardziej miekka. Drobno posiekaj liscie i zmiazdz je rekoma, dopraw sola. Odloz na bok.
  • Kielbase pokroic w paski, nie za male.
  • Spusc plyn spod kukurydzy, wysusz same ziarna.
  • Gdy kapusta zacznie wyciskac sok, trzeba go odcedzic, dodac tu majonez i wymieszac.
  • Nastepnie dodaj kukurydze z kielbasa, ponownie wymieszaj. Natychmiast podawaj. Nie ma sensu przechowywac tej salatki przez dlugi czas, poniewaz wszystkie witaminy z kapusty znikna w ciagu zaledwie dwoch godzin.
  • – przepis na salatke z kukurydza i kielbasa:

    Salatki mozna rowniez przyrzadzac zima, ale swieze warzywa nie sa tak wazne. Mozesz uzyskac witaminy i wspanialy smak z innych skladnikow, najwazniejsze jest ich prawidlowe polaczenie.

    A kielbasa doda kielbase, ktora mozna zastapic szynka. Jesli istnieje mozliwosc samodzielnego wykonania majonezu, nie bedzie nawet mozliwe oderwanie naczynia od naczynia! Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko