Smazenie orzeszkow piniowych w lupinach w domu

Przygotowanie i czyszczenie

Zanim usmazysz orzeszki pinii, musisz je posortowac, sprawdzic skorupe pod katem uszkodzen plesni. Orzechy musza wygladac zdrowo i naturalnie pachniec.

Zalecenie: lepiej jest obrac jadra ze skorupy w domu niz kupowac juz obrane orzechy, aby nie straca swoich przydatnych wlasciwosci i nie zostaly zanieczyszczone.

Po zbadaniu orzeszkow pinii sa one dokladnie myte, a skorki usuwane. Orzechy mozna obierac na rozne sposoby. Czyszczenie odbywa sie zwykle recznie za pomoca malego drewnianego mlotka.

Zalecenie: aby ulatwic proces czyszczenia, garsc orzechow nalezy namoczyc w cieplej wodzie przez 5-10 minut lub splukac wrzatkiem, a pestki trzymac w niej nie dluzej niz 5 minut.

Namoczone orzechy kladzie sie po jednej stronie recznika i przykrywa druga. Nastepnie biora walek do ciasta i ?rozwijaja? nim orzechy. Nastepnie otworz recznik i wyrzuc muszle.

Alternatywnie mozesz uzyc szczypiec lub prasy do czosnku, aby obrac orzechy.

Mozesz lamac orzechy drzwiami lub nogami mebli, ale ta metoda ma wielu przeciwnikow, poniewaz obrane ziarna mieszaja sie z kurzem i brudem na podlodze, ta metoda jest bardziej wymyslona dla zabawy. Zeby rowniez nie pasuja i nalezy o nie dbac. Obieranie orzeszkow piniowych na skale przemyslowa odbywa sie pod wysokim cisnieniem.

Najprostszy sposob na czyszczenie (zluszczanie) w domu mozna zrobic rekami, ale pod warunkiem, ze sa to mlode orzechy, a ich skorka jest cienka.

Jak usunac luske

Podczas czyszczenia bardzo duzej ilosci orzechow, na przyklad za pomoca walka do ciasta, czesto pojawia sie pytanie, jak usunac luske, a takze resztki czastek lupin bezposrednio z jader:

  • Wiatr. Lekkie luski mozna po prostu zdmuchnac wiatrem. Wlewajac orzechy z jednego pojemnika do drugiego, mozna je oczyscic z roznych zanieczyszczen pod strumieniem powietrza. Jesli nie ma wiatru, a owocow jest duzo, wyrzuca sie je na pewna odleglosc, na przyklad szpatulka. W miejscu, w ktorym orzechy spadna juz bez lupiny, nalezy ulozyc polietylen lub plandeke.
  • Mycie. Istnieje technologia obrobki ziaren zwykla woda. Napelnia sie nim duza miske lub wiadro, a nastepnie wlewa sie tutaj obrane owoce. Orzechy bezposrednio tona, a skorka pozostaje na powierzchni. Wada tej technologii jest to, ze ziarna beda wtedy wilgotne, co bedzie wymagalo dodatkowego suszenia. Albo orzechy musza byc zjedzone od razu.
  • Ekranizacja. Jesli dostepne jest sito z komorkami wiekszymi niz 6-7 mm, mozna nim przesiac orzechy. Gruba skorka pozostaje na sicie, a jardy opadaja. Nastepnie proces ten nalezy powtorzyc z drobnym sitem, gdzie oczko ma okolo 4-5 mm. Tak wiec owoce pozostana, a luski opadna. To najprostszy, ale bardzo czasochlonny proces. Nie jest to jednak idealne rozwiazanie, pewna ilosc luski pozostanie.

Salatka z rukoli z pomidorami i orzeszkami pinii

Dzieki zastosowanym produktom danie jest smaczne, lekkie i jasne. Idealny do letniego menu. Okazuje sie pachnacy i piekny, wiec chcesz go gotowac codziennie.

Skladniki:

  • rukola – peczek;
  • pomidory – 2 szt .;
  • orzeszki piniowe;
  • olej slonecznikowy.

Przepis na gotowanie krok po kroku

  • Posiekaj warzywa nozem, ale nie drobno. Umiesc na dnie salaterki.
  • Pomidora przekroic na pol i z kazdej polowki zrobic 8 plasterkow.
  • Poloz warzywo na rukoli. Delikatnie wymieszaj jedzenie.
  • Posyp orzeszkami pinii do dekoracji.
  • Dopraw olejem i sola.
  • Przystawke mozna podac przy stole.

    Uwaga!

    Sol i olej nalezy dodac tuz przed podaniem, inaczej potrawa straci swoj wyglad.

    Ile smazyc?

    To, ile trzeba usmazyc orzechow, bedzie zalezalo od metody, a takze od tego, jakie jadra zostana uzyte – obrane lub cale, na przyklad smazenie nieobranych orzechow na patelni na patelni trwa okolo 12-15 minut.

    Podczas normalnego smazenia piec jest ustawiony na maksymalna temperature, a patelnia moze sie rozgrzac. Przygotowane pestki i w razie potrzeby obrane ze skorupki wlewa sie na goraca patelnie w jednej warstwie, nie ma potrzeby dodawania oleju, poniewaz same owoce sa bardzo tluste, podczas gotowania z pestek uwalnia sie tluszcz. Gotowanie orzechow trwa 1-2 minuty, caly czas mieszajac drewniana lopatka lub lyzka. Podczas smazenia nie nalezy sie rozpraszac, ziarna moga szybko sie przypalic.

    Wskazowka: gotowanie konczy sie, gdy orzechy sie rozgrzeja, zaczynaja ciemniec i troche chrupac.

    Jesli skorka nie zostala obrana, caly owoc wsypujemy na rozgrzana sucha patelnie. Aby usmazyc pestki wystarczy 8-10 minut, nie zapominajac o ciaglym ich mieszaniu. Peknieta skorupa ostrzeze Cie, ze produkt jest ugotowany. Ale przed wyjeciem z pieca musisz sprobowac kilku orzechow.

    W piecu

    W piekarniku mozna upiec orzeszki pinii lub cale owoce. Metody gotowania blyskawicznego, w skorupce i poza nia, nieco sie roznia.

    Oczyszczony

    Aby szybko ugotowac obrane orzeszki pinii, potrzebujesz:

    • Przenies ziarna do durszlaka i przygotuj do pieczenia. Usun orzechy, ktore roznia sie od innych kolorem.
    • Rozgrzej piekarnik do 160?C.
    • Przygotowane pestki rozloz rownomiernie w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Ulozyc na samym wierzchu piekarnika, piec okolo 12-18 minut.
    • Zdejmij blache do pieczenia i pozostaw orzechy do ostygniecia na okolo pol godziny.
    • Nie zaleca sie natychmiastowego wlewania go do naczynia, poniewaz dolna warstwa nie ostygnie calkowicie i wchlonie wilgoc. Tylko orzechy, ktore sa na wierzchu, ostygna.

    W skorupkach

    Aby zachowac maksimum witamin i przydatnych aminokwasow, mozesz rozwazyc sposob smazenia orzechow w lupinkach. Ten proces mozna wykonac w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Aby smazyc w piekarniku, musisz wykonac nastepujace czynnosci:

    • Plukac jadra w durszlaku, nie suszyc.
    • Rozgrzej piekarnik do 180 ? C.
    • Rozloz niesuszone owoce rowna warstwa na blasze do pieczenia. Przygotowujac w ten sposob ziarna cedru, zaleca sie posypac je sola na wierzchu.
    • Konieczne jest rowniez zainstalowanie blachy do pieczenia na gorze piekarnika. Najpierw musisz ustawic go na 12-18 minut. Nastepnie dowiedz sie o gotowosci produktu. Konieczne jest gotowanie, az skorupa stanie sie zlota lub nawet brazowa. Zalecamy czestsze sprawdzanie stopnia gotowania. W przeciwnym razie mozesz rozgotowac jadra.
    • Po ugotowaniu produktu owoce nalezy wyjac z piekarnika i pozostawic w tym samym stanie przez pol godziny, aby ziarna mogly calkowicie ostygnac.
    • Orzechy wylewamy na jedna czesc recznika frotte, przykrywamy druga czescia i zawijamy na wierzch walkiem do ciasta. Trzeba mocno docisnac walek do ciasta, tylko w ten sposob lupina peknie, a jadra zostana uwolnione.

    W kuchence mikrofalowej

    Proces pieczenia orzeszkow piniowych w kuchence mikrofalowej znacznie rozni sie od pieczenia orzeszkow w lupinach w piekarniku. Musisz odpowiednio ugotowac orzeszki pinii w kuchence mikrofalowej w nastepujacy sposob:

    • Umiesc orzechy w durszlaku. Nie jest rowniez konieczne suszenie.
    • Zmoczone owoce potrzebuja odrobiny soli i do papierowej torebki wsypac okolo 75-90 g produktu. Opakowanie musi we wszystkich wlasciwosciach odpowiadac zastosowaniu kuchenki mikrofalowej. Zamyka sie specjalnymi zakladkami.
    • Wloz torebke z orzechami do kuchenki mikrofalowej i ustaw maksymalny tryb smazenia na 50-60 sekund.
    • Gdy kuchenka mikrofalowa jest wylaczona, wyjmij worek i wyjmij probke. W razie potrzeby ustaw na kolejne 30-40 sekund. Tak wiec jadra beda lekko ugotowane od srodka.
    • Nastepnie gotowy produkt mozna wylac z torby. Uloz rowna warstwa na naczyniu. Przez 25 minut owoce musza lezec, aby calkowicie ostygly.
    • W ten sam sposob mozna obrac orzechy smazone w kuchence mikrofalowej za pomoca walka do ciasta i recznika frotte.

    Przechowywanie

    Trzy glowne czynniki wplywaja na czas przechowywania orzeszkow piniowych:

    • Wilgoc.
    • Magazyn.
    • Temperatura.

    Zaleca sie, aby obrane pestki uzywac do jedzenia w ciagu 2-3 tygodni, a jeszcze lepiej w ciagu 3-5 dni. Im dluzej produkt jest przechowywany, tym mniej witamin i skladnikow odzywczych zostaje w nim. Smazone jadra nalezy przechowywac do szesciu miesiecy, biorac pod uwage sposob przechowywania.

    Zaleca sie przechowywanie orzechow w ciemnym pomieszczeniu o wilgotnosci nie przekraczajacej 45%. Aby wydluzyc czas przechowywania, mozesz skorzystac z zamrazarki i szczelnie zamknietych plastikowych pojemnikow. Orzechy mozna przechowywac jak najdluzej, pakowane gdy szyszki dojrzeja (od wrzesnia, z uwzglednieniem rejonu wzrostu cedru).

    Pyszna salatka z kurczakiem, ananasem i orzeszkami pinii

    Ta przystawka jest bardzo smaczna i odpowiednia dla osob dbajacych o sylwetke. A dzieki idealnemu polaczeniu produktow bedziesz chcial go gotowac w kolko.

    Skladniki:

    • ser twardy – 150 g;
    • Zielona salatka;
    • majonez – 150 g;
    • czosnek – 2 zabki;
    • filet z kurczaka;
    • ananasy – 1 puszka;
    • kukurydza w puszkach – 1 puszka;
    • orzeszki pinii – 2 lyzki. ja.;
    • koperek – peczek.

    Przepis krok po kroku ze zdjeciem:

  • Ugotuj kurczaka w osolonej wodzie.
  • Filet i ananasa pokroj w kostke jednakowej wielkosci.
  • Przelam salatke.
  • Drobno posiekaj koperek z czosnkiem i wymieszaj z majonezem.
  • Odcedz plyn z kukurydzy.
  • Zetrzyj ser na grubej tarce.
  • Uloz salatke warstwami: mieso, salatka, ser, kukurydza, ananasy. Nasmaruj kazdy skladnik, z wyjatkiem ostatniego, majonezem.
  • Ostatnia warstwe posyp orzeszkami pinii.
  • Podawaj na polmisku z bulka cynamonowa.

    Uwaga!

    Ta przystawka jest latwa do przygotowania. Nawet poczatkujaca gospodyni poradzi sobie z tym.

    Jak wybrac wlasciwy?

    Aby nie zaszkodzic organizmowi podczas jedzenia orzeszkow piniowych, nalezy je odpowiednio dobrac. Kupujac, musisz zwrocic uwage na nastepujace punkty:

    • Wilgoc w orzechach: Wilgoc w jadrach jest uwazana za glowny objaw swiezosci. Im bardziej wysuszone owoce, tym wieksze ryzyko ich dluzszego przechowywania.
    • Kolor owocu lub skorki: musi byc jednolity – bez plam, ciemnych plam lub innych nienaturalnych odcieni.
    • Obrane konce: jesli koncowki sa ciemne, jest to rowniez oznaka przedluzonego przechowywania.
    • Wielkosc ziaren musi byc taka sama we wszystkich owocach.
    • Zapach: Aromat musi byc naturalny, niezawierajacy dodatkow chemicznych.
    • Koncowka skorki: Ciemna plamka na koncu jest oznaka znajdujacego sie w niej jadra.
    • Czas pakowania produktu.
    • Obecnosc plytki nazebnej: Zielona plytka jest oznaka plesni.
    • Wskazane jest kupowanie nieobranych jader pakowanych w kartony.

    Musisz odmowic zakupu orzechow, jesli:

    • Ziarna maja nieprzyjemny zapach.
    • Na wierzchu orzechow pojawila sie oleista ciecz – jedna z oznak psucia sie.
    • Obecnosc sklejonych owocow.
    • W orzechach sa smieci.
    • Na jadrach znajduja sie slady uszkodzen bakterii.

    Planujac gotowanie orzeszkow piniowych, musisz byc ostrozny przy ich wyborze. Przeterminowane lub dlugo przechowywane ziarna z oznakami choroby moga wyrzadzic ogromne szkody ludzkiemu organizmowi. Po obrobce cieplnej owoce nalezy przechowywac w ciemnym pomieszczeniu – jasne oswietlenie moze negatywnie wplynac na przygotowany produkt. Obrane orzechy moga nabrac gorzkiego smaku przy dluzszym przechowywaniu.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko