Smazone i pieczone w piekarniku tluczone kulki ziemniaczane: przepisy kulinarne

Puree ziemniaczane wygladaja pysznie i niecodziennie, a produkty sa bardzo przystepne cenowo i proste. Opiszemy kilka sposobow na zrobienie dania.

Latwo to zrobic, trzeba miec okolo godziny wolnego czasu w magazynie. Kulki mozesz podawac jako osobne danie lub jako dodatek. Dobrze komponuja sie ze swiezymi warzywami. Laczy sie je rowniez z miesem lub ryba.

Smazone tluczone kulki ziemniaczane
Jak szybko i smacznie zrobic puree ziemniaczane

Skladniki Ilosc
Sol smak
Olej slonecznikowy (najlepiej rafinowany) 150 ml
Maslo kremowe (nie smarowane) 50g
Bulka tarta 120 gramow
Maka 4 lyzki stolowe
Krem 100 ml
Jajka 4 czesci
Ziemniaki 1,5 kg
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 182 Kcal

Kuleczki ziemniaczane smazone w glebokim tluszczu sa odpowiednia dekoracja do miesa. Podaje sie je rowniez z kwasna smietana. Kwasna smietana dodaje jeszcze wiekszej delikatnosci calemu daniu.

Kulki beda miekkie, jesli ziemniaki zostana wylane rownomiernie bez grudek. Zanurz obrane bulwy w rondlu z slona woda. Gotuj przez okolo pol godziny do miekkosci. Nastepnie odcedz wode, dodaj 2 jajka, smietane i roztopione maslo do goracych ziemniakow, rozgniec ziemniaki. Podstawa jest przygotowana.

tluczone ziemniaki

Przed przystapieniem do smazenia na oleju nalezy uformowac kulki z tluczonych ziemniakow. Proces jest prosty, jesli masz umiejetnosci. Bedziesz musial zebrac 2-3 lyzeczki gestego puree i wytoczyc z niego zgrabna kulke.

kulki ziemniaczane

Wykonaj te procedure z calym gotowym puree. Kulki nalezy uformowac, az puree ostygnie. Zanurz koloboki w mace. Pozostale 2 jajka ubic i zanurzyc w nich kulki ziemniaczane, a nastepnie obtoczyc w bulce tartej.

Gdy kulki sa gotowe, mozesz zaczac smazyc. Wlej olej slonecznikowy do glebokiego pojemnika i podgrzej do wrzenia. Delikatnie zanurz kulki w oleju. Aby uzyskac rownomierne pieczenie, musisz je stale odwracac.

smazyc w glebokim tluszczu

Gdy kolor ziemniakow zmieni kolor na zloty, nalezy zdjac kulki z ognia i nalozyc serwetke, aby wchlonal nadmiar oleju. Podawaj na goraco, przed posypaniem ziolami dla smaku i urody.

W piekarniku danie wychodzi tak samo smacznie jak po smazeniu na glebokim tluszczu. Ale jest jeden plus – maja mniej tluszczu i kalorii. Dla osob dbajacych o szczupla talie zaleca sie gotowanie w piekarniku klebkow puree ziemniaczanego.

Bedziesz potrzebowac:

  • Sol;
  • Pieprz – wedlug uznania specjalisty kulinarnego;
  • Olej slonecznikowy – 20 ml;
  • Maslo kremowe (nie smarowane) – 50 g;
  • Bulka tarta – 110-120 g;
  • Maka – 4 lyzki;
  • Krem – 100 ml;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Ziemniaki – 1,5 kg;
  • Ser twardy – 80 g (opcjonalnie).

Podstawa do kulek ziemniaczanych wykonana jest w taki sam sposob jak w pierwszym przypadku. Po ugotowaniu ziemniakow rozgniec je na delikatne puree bez grudek. Aby byla przewiewna i lekka, mozesz uzyc blendera.

Z cieplych tluczonych ziemniakow uformuj kulki, uzywajac 2-3 lyzeczek ziemniakow. Zanurz w mace i bulce tartej. Kiedy koloboki sa gotowe, przystap do przygotowania blachy do pieczenia. Musi byc wczesniej nasmarowany olejem slonecznikowym. Umiesc kulki na blasze do pieczenia. Na kazda bulke mozna polozyc ser, pokroic w plastry lub starty.

Konieczne jest podgrzanie piekarnika do 170 stopni. Zadbaj o to wczesniej. Blache do pieczenia z kulkami ziemniaczanymi wlozyc do piekarnika i odstawic na okolo 25 minut. W piekarniku kulki zostana pokryte zlota skorka, a ser bedzie upieczony na powierzchni. Poloz gotowe koloboki na plaskim talerzu. Wygladaja swietnie, jesli sprobujesz, aby byly tego samego rozmiaru i rowne.

To danie idealne na spotkania z przyjaciolmi. Mozna go podawac z czerwonym winem, prowadzac przyjemna rozmowe. Wymagalby:

  • Ziemniaki – 1 kg;
  • Szynka – 300 g;
  • Ser twardy – okolo 200 g;
  • Maslo kremowe (nie smarowane) – do smaku;
  • Olej slonecznikowy – 150 ml;
  • Smietana do smaku;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Maka do panierowania;
  • Zieloni do smaku.

kulki ziemniaczane z surowka
Gotowanie ziemniakow w taki sam sposob, jak w poprzednich przepisach. Szynke drobno posiekac, ser zetrzyj na tarce, dodaj ziola i wymieszaj skladniki. To jest nasze wypelnienie.

Nastepnie zagniesc ciasto z rozdrobnionego miesa, nalozyc farsz i zwinac w bulke. Zrob to, gdy puree jest cieple. Nastepnie kulki obtoczyc w mace i smazyc kulki z tluczonych ziemniakow z nadzieniem w oleju na zloty kolor.

Ta metoda jest dobra, poniewaz suchosc ziemniakow znika dzieki nadzieniu. Sa tez sekrety, jak pozbyc sie suchych ziemniakow. Na przyklad podczas pieczenia mozna dodac troche smietanki. Lub wczesniej wlej swieze bulwy do oleju.

Ciasto przygotowujemy w taki sam sposob jak w przypadkach opisanych powyzej. Do wypelnienia bedziesz potrzebowac:

  • Mieso mielone – 400 g;
  • 1 cebula;
  • Olej roslinny do smazenia;
  • Sol – wedlug uznania szefa kuchni.

Na patelni usmaz posiekana cebule. Smaz wstepnie rozmrozone mieso mielone wraz z cebula przez okolo 15 minut.

Wysmazona mase nakladamy na placek ziemniaczany i zawijamy w bulke. Wiec zrob wszystkie kulki.

Zanurz tluczone ziemniaki w bulce tartej i wloz na patelnie nad wrzacym olejem. Po zakonczeniu zdejmij z ognia i ostudz na reczniku papierowym. Podawac z gotowanymi lub surowymi warzywami. Mozesz je zanurzyc w smietanie.

Te odmiane mozna przygotowac z pieczonym serem na wierzchu w sosie smietanowym. Skladniki:

kulki ziemniaczane

  • Ziemniaki – 1 kg;
  • Grzyby – 500 g;
  • Maka – 50 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Maslo kremowe (nie smarowane) – 50 g;
  • Cebula – cebula i zielenina do smaku;
  • Krem – 200 ml;
  • Ser twardy – 100 g;
  • Sol dla smaku.

Musisz przygotowac puree w taki sam sposob, jak w poprzednich przepisach. Po uprzednim przygotowaniu kolobokow z puree ziemniaczanego z dodatkiem jajek obtocz je w mace i bulce tartej, wloz do frytownicy i smaz, az ziemniaki uzyskaja zloty kolor. Poloz gotowe koloboki, wysuszone na papierowej serwetce, na blasze do pieczenia.

Przejdzmy do sosu grzybowego. Konieczne jest posiekanie pieczarek (mozna wziac grzyby miodowe), dodanie posiekanej cebuli i soli do smaku. Smaz mieszanine. Gdy pieczarki sie usmaza, wlej smietanke na patelnie i gotuj na wolnym ogniu. Sekretem wyjatkowego smaku jest to, ze grzyby nie moga byc przechowywane w lodowce. Na sos zle jest brac suszone grzyby, poniewaz nie widac na nich sladow zepsucia.

Gotowy sos rozprowadz rownomiernie na kulkach ziemniaczanych na blasze do pieczenia. Natrzyj ser i posyp go na wierzchu. Najpierw nalezy rozgrzac piekarnik do 180 stopni, a nastepnie wyslac tam naczynie na 5 minut.

Danie jest gotowe jeszcze przed pieczeniem, wiec wystarczy poczekac, az ser sie upiecze.

recept_rassolnik
Marynata z kasza jeczmienna i piklami to przepis na domowa i pozywna zupe.

Przeczytaj, Jak gotowac cukinie zapiekana z warzywami w piekarniku, przepis.

Pieczarki faszerowane w piekarniku to swietna przekaska na kazda okazje. Dowiedz sie, jak prawidlowo gotowac.

Aby danie bylo pyszne, warto skorzystac z ponizszych wskazowek:

  • Baze mozna przygotowac nie tylko z ziemniakow, ale rowniez z dodatkiem podsmazonej cebuli. Do ucierania nadaja sie rowniez oliwki, grzyby i rozne przyprawy. Zazwyczaj mielone sa blenderem;
  • Serwowanie tluczonych kolobokow ziemniaczanych jest dobre z miesem lub ryba;
  • Danie jest przepysznie pyszne z czerwonym winem i serem.
  • Tak wiec baza warzywna jest zawsze robiona w ten sam sposob, kreatywna czesc gotowania lezy w nadzieniu. Tutaj musisz pokazac swoje umiejetnosci kulinarne. Nadzienie sprawi, ze danie bedzie delikatniejsze, przewiewne i smaczniejsze, a takze usunie nadmierna suchosc ziemniakow. Mniej kalorii bedzie w naczyniu, jesli zostanie ugotowane w piekarniku.

    Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko