Kuleczki z cynamonem, w sezamie, z kasza manna, czosnkiem i koperkiem, jakkolwiek by to nazywali, wszystkie przepisy na to danie sa z natury bardzo podobne. Sa to produkty z twarogu gotowane na goracym oleju.
Jak usmazyc kulki twarogowe na oleju wedlug klasycznej receptury
Skladniki | Ilosc |
---|---|
swiezy twarozek | 130 gramow |
cukier granulowany drobny | 50g |
jajka | 1 szt. |
maka | 200 gramow |
proszek do pieczenia | pol lyzeczki |
cukier puder | do dekoracji |
Czas gotowania: 30 minut | Kalorie na 100 gramow: 260 Kcal |
Domowy twarozek, maka, odrobina dodatkow, dobry olej w glebokim tluszczu i umiejetnosc kucharza – to wszystko, czego potrzeba do tego dania.
Jak zrobic kulki twarogowe smazone na masle:



Wszyscy znaja zasade, ze sniadanie trzeba zjesc samemu. Sledz to niezlomnie. Pomoze Ci w tym nasz przepis na pozywne sniadanie z kulek twarogu cynamonowego.
Bedziesz potrzebowac:
- 200 g domowego twarogu;
- cynamon – na czubku noza;
- jajko;
- 50 g cukru pudru;
- szczypta sody oczyszczonej i soli;
- 100 g maki pszennej;
- na gleboki tluszcz 200 ml rafinowanego oleju.
Gotowanie zajmuje okolo 15 minut. Danie w 100 g zawiera 299 kcal.
Gotowanie kulek twarogowych:
Burak na kefirze – sprobuj tego dania w upalny letni dzien.
Przeczytaj, jak zrobic puszyste nalesniki z serwatki.
Przeczytaj, Jak gotowac soczyste skrzydelka z kurczaka w powolnej kuchence.
Jesli chcesz, aby kulki z paczkow byly zdrowsze, ugotuj je w multicookerze. To urzadzenie pomoze zminimalizowac szkody spowodowane smazeniem, poniewaz utrzymuje okreslona temperature, ktora nie przekracza granicy, gdy olej staje sie niebezpieczny. Ponadto przepis nie zawiera jajek, co oznacza, ze ??paczki mozna podawac dzieciom uczulonym na bialko jaja.
Bedziesz potrzebowac:
- 500 g niesuszonego twarogu;
- kasza manna – ? zwyklej szklanki;
- cukier granulowany – do smaku lub 50 g;
- troche soli;
- proszek do pieczenia na ciasto – 1 worek;
- maka (klasa premium) – 25-50 g.
Danie bedziesz mogl ugotowac w 20 minut, jego kalorycznosc to tylko 250 kcal.
Przygotowanie kulek:
Do tego dania potrzeba bardzo minimum skladnikow, nigdzie nie mozna tego ulatwic, a przystawka okazuje sie doskonala.
Liczba produktow:
- 4 bialka jaj;
- 200 g tluczonego twarogu;
- 200 g rozdrobnionego sera;
- 25 g maki;
- Pietruszka;
- na gleboki tluszcz 1 szklanka oleju rafinowanego;
- dodaj sol do smaku.
Danie gotuje sie w 10 minut. Jego kalorycznosc na 100 g: 308 kcal.
Przepis krok po kroku:
Krok 1. Posolic bialka i ubic je w robocie kuchennym, delikatnie dodajac posiekany twarozek i ser.
Krok 2. Powstala dosc gesta mase mozna lekko soloc. Nastepnie uformuj z niego male koloboki.
Krok 3. Wlej make na powierzchnie robocza i wrzuc w nia te kulki.
Krok 4. Smazyc w glebokim tluszczu, az podwoja swoja objetosc.
Krok 5. Wyjmij z oleju lyzka cedzakowa, osusz na recznikach papierowych i podawaj na pieknym naczyniu, posyp posiekana natka pietruszki.
Po usmazeniu smak twarogu praktycznie nie jest wyczuwalny, a same kulki okazuja sie niezwykle soczyste i aromatyczne.
Wymagane produkty:
- 400 g twarogu;
- 2 zabki czosnku;
- 3 jajka;
- 50 g maki;
- 80 g nasion sezamu;
- szczypta soli;
- drobno posiekany koperek.
Gotowanie zajmie 20 minut, porcja zawiera 260 kcal.
Przygotowanie:
Krok 1. Posolic jajka i ubic trzepaczka, ostroznie dodac starty twarozek.
Krok 2. Wlej make do mieszanki twarogowej, wymieszaj.
Krok 3. Smaz nasiona sezamu na patelni, az lekko skwiercza.
Krok 4. Uformuj kulki z twarogu, obtocz je w smazonym sezamie.
Krok 5. Aby olej do frytowania nabral aromatu czosnku, nalezy smazyc w nim gozdziki przez 5 minut, a nastepnie wyjac.
Krok 6. Na pachnacym masle ugotuj kulki twarogowe, az beda jasnobrazowe.
Krok 7. Poloz kulki na reczniku papierowym lyzka cedzakowa, po wyschnieciu poloz je na talerzu, posypujac duza iloscia posiekanego koperku.
Kulki w klasycznym stylu sa smaczne, ale jednoczesnie nudne. Dlatego oprocz klasyki gatunku proponujemy Panstwu gotowanie zupelnie innych kulek ? pieknych, panierowanych z suszarek z sosem pomaranczowym.
Skladniki:
- 10 suszarek;
- 10 kawalkow bialych rodzynek i 3 suszone morele;
- 100 g maki (najwyzszej jakosci);
- mala truskawka do dekoracji;
- 250 g klasycznego twarogu;
- 100 g cukru pudru;
- Pomaranczowy;
- 1 lyzeczka skrobia;
- 100 g oleju rafinowanego (slonecznikowego);
- 1 jajko z wybranej kategorii;
- 2 lyzeczki czystej wody.
Gotowanie zajmuje 35 minut. Zawartosc kalorii w jednej porcji to 290 kcal.
Jak zrobic:
Smacznego!