Smazone kulki twarogowe: przepisy krok po kroku ze zdjeciami

Kuleczki z cynamonem, w sezamie, z kasza manna, czosnkiem i koperkiem, jakkolwiek by to nazywali, wszystkie przepisy na to danie sa z natury bardzo podobne. Sa to produkty z twarogu gotowane na goracym oleju.

Jak usmazyc kulki twarogowe na oleju wedlug klasycznej receptury
Jak zrobic kulki twarogowe smazone na masle

Skladniki Ilosc
swiezy twarozek 130 gramow
cukier granulowany drobny 50g
jajka 1 szt.
maka 200 gramow
proszek do pieczenia pol lyzeczki
cukier puder do dekoracji
Czas gotowania: 30 minut Kalorie na 100 gramow: 260 Kcal

Domowy twarozek, maka, odrobina dodatkow, dobry olej w glebokim tluszczu i umiejetnosc kucharza – to wszystko, czego potrzeba do tego dania.

Jak zrobic kulki twarogowe smazone na masle:

  • Dodaj proszek do pieczenia do maki, dokladnie wymieszaj;
    dodac twarozek
  • Twarozek dobrze natrzyj, dodaj do niego ubite jajka, cukier i make;
    bicz
  • Powstala mase twarogowa rozwalkowac w gruby sznur, a nastepnie pokroic na kawalki. Obtocz je w mace i uformuj kulki;
    robic kulki
  • Smazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podawaj na stole, posyp drobnym cukrem pudrem.
  • Wszyscy znaja zasade, ze sniadanie trzeba zjesc samemu. Sledz to niezlomnie. Pomoze Ci w tym nasz przepis na pozywne sniadanie z kulek twarogu cynamonowego.

    Bedziesz potrzebowac:

    • 200 g domowego twarogu;
    • cynamon – na czubku noza;
    • jajko;
    • 50 g cukru pudru;
    • szczypta sody oczyszczonej i soli;
    • 100 g maki pszennej;
    • na gleboki tluszcz 200 ml rafinowanego oleju.

    Gotowanie zajmuje okolo 15 minut. Danie w 100 g zawiera 299 kcal.

    Gotowanie kulek twarogowych:

  • Rozgniec jajko z twarogiem, dodaj cukier i troche sody, sol, wymieszaj;
  • Dodac przesiana make, cynamon i zagniesc ciasto twarogowe;
  • Olej rafinowany na goraco w grubosciennym pojemniku. Ciasto chwytamy lyzeczka i zanurzamy w masle, kulki powinny w nim swobodnie plywac;
  • Smazyc na zloty kolor. Usun lyzka cedzakowa, a aby pozbyc sie nadmiaru oleju, lepiej od razu rozlozyc go na serwetce lub reczniku.
  • burak czerwony
    Burak na kefirze – sprobuj tego dania w upalny letni dzien.

    Przeczytaj, jak zrobic puszyste nalesniki z serwatki.

    Przeczytaj, Jak gotowac soczyste skrzydelka z kurczaka w powolnej kuchence.

    Jesli chcesz, aby kulki z paczkow byly zdrowsze, ugotuj je w multicookerze. To urzadzenie pomoze zminimalizowac szkody spowodowane smazeniem, poniewaz utrzymuje okreslona temperature, ktora nie przekracza granicy, gdy olej staje sie niebezpieczny. Ponadto przepis nie zawiera jajek, co oznacza, ze ??paczki mozna podawac dzieciom uczulonym na bialko jaja.

    Bedziesz potrzebowac:

    • 500 g niesuszonego twarogu;
    • kasza manna – ? zwyklej szklanki;
    • cukier granulowany – do smaku lub 50 g;
    • troche soli;
    • proszek do pieczenia na ciasto – 1 worek;
    • maka (klasa premium) – 25-50 g.

    Danie bedziesz mogl ugotowac w 20 minut, jego kalorycznosc to tylko 250 kcal.

    Przygotowanie kulek:

  • Wazne jest, aby twarog byl dokladnie rozgnieciony;
  • Dodaj platki zbozowe, cukier granulowany, proszek do pieczenia, troche soli i wszystko wymieszaj. Pozostaw na stole, aby kasza manna puchla, wystarczy 15 minut;
  • Rozgrzej olej rafinowany w misce multicooker;
  • Potrzebne beda dwie lyzeczki, jedna nabiera sie ciasto twarogowe, a druga wpycha bulke do wrzacego oleju;
  • Ustawic program gotowania na urzadzeniu. Gdy tylko kulki wyplyna na powierzchnie i nabiora pieknego zlotego odcienia, natychmiast wyjmij je specjalna szpatulka i posyp cukrem.
  • paczki

    Do tego dania potrzeba bardzo minimum skladnikow, nigdzie nie mozna tego ulatwic, a przystawka okazuje sie doskonala.

    Liczba produktow:

    • 4 bialka jaj;
    • 200 g tluczonego twarogu;
    • 200 g rozdrobnionego sera;
    • 25 g maki;
    • Pietruszka;
    • na gleboki tluszcz 1 szklanka oleju rafinowanego;
    • dodaj sol do smaku.

    Danie gotuje sie w 10 minut. Jego kalorycznosc na 100 g: 308 kcal.

    Przepis krok po kroku:

    Krok 1. Posolic bialka i ubic je w robocie kuchennym, delikatnie dodajac posiekany twarozek i ser.

    Krok 2. Powstala dosc gesta mase mozna lekko soloc. Nastepnie uformuj z niego male koloboki.

    Krok 3. Wlej make na powierzchnie robocza i wrzuc w nia te kulki.

    Krok 4. Smazyc w glebokim tluszczu, az podwoja swoja objetosc.

    Krok 5. Wyjmij z oleju lyzka cedzakowa, osusz na recznikach papierowych i podawaj na pieknym naczyniu, posyp posiekana natka pietruszki.

    Po usmazeniu smak twarogu praktycznie nie jest wyczuwalny, a same kulki okazuja sie niezwykle soczyste i aromatyczne.

    Wymagane produkty:

    • 400 g twarogu;
    • 2 zabki czosnku;
    • 3 jajka;
    • 50 g maki;
    • 80 g nasion sezamu;
    • szczypta soli;
    • drobno posiekany koperek.

    Gotowanie zajmie 20 minut, porcja zawiera 260 kcal.

    Przygotowanie:

    Krok 1. Posolic jajka i ubic trzepaczka, ostroznie dodac starty twarozek.

    Krok 2. Wlej make do mieszanki twarogowej, wymieszaj.

    Krok 3. Smaz nasiona sezamu na patelni, az lekko skwiercza.

    Krok 4. Uformuj kulki z twarogu, obtocz je w smazonym sezamie.

    Krok 5. Aby olej do frytowania nabral aromatu czosnku, nalezy smazyc w nim gozdziki przez 5 minut, a nastepnie wyjac.

    Krok 6. Na pachnacym masle ugotuj kulki twarogowe, az beda jasnobrazowe.

    Krok 7. Poloz kulki na reczniku papierowym lyzka cedzakowa, po wyschnieciu poloz je na talerzu, posypujac duza iloscia posiekanego koperku.

    Kulki w klasycznym stylu sa smaczne, ale jednoczesnie nudne. Dlatego oprocz klasyki gatunku proponujemy Panstwu gotowanie zupelnie innych kulek ? pieknych, panierowanych z suszarek z sosem pomaranczowym.

    Skladniki:

    • 10 suszarek;
    • 10 kawalkow bialych rodzynek i 3 suszone morele;
    • 100 g maki (najwyzszej jakosci);
    • mala truskawka do dekoracji;
    • 250 g klasycznego twarogu;
    • 100 g cukru pudru;
    • Pomaranczowy;
    • 1 lyzeczka skrobia;
    • 100 g oleju rafinowanego (slonecznikowego);
    • 1 jajko z wybranej kategorii;
    • 2 lyzeczki czystej wody.

    Gotowanie zajmuje 35 minut. Zawartosc kalorii w jednej porcji to 290 kcal.

    Jak zrobic:

  • Suszenie wlozyc do miski blendera, zmielic;
  • Polacz twarozek z maka pszenna, cukrem i jajkiem kurzym, dodaj posiekane suszone owoce;
  • Zaslep kulki, delikatnie obtocz je w okruchy i usmaz na patelni, gdzie najpierw trzeba wlac duzo oleju;
  • Rozloz gotowe produkty na reczniku papierowym (serwetce), aby usunac nadmiar oleju;
  • Gdy kulki twarogowe schna, przygotuj sos. Przekroj pomarancze na pol, wycisnij i odcedz sok. Poloz go na kuchence z odrobina cukru;
  • Rozcienczyc skrobie woda. Wlej ten plyn do podgrzanego soku. Poczekaj, az sos zgestnieje, a nastepnie wlej go do szerokiej miski i rozloz kulki twarogowe. Udekoruj wierzch naczynia truskawkowymi klinami.
  • Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko