Sok z kapusty: szkoda i korzysc, mozliwe przeciwwskazania, jak prawidlowo przygotowac i wypic na zoladek

Sklad chemiczny i kalorycznosc

1/2 szklanki soku z jarmuzu zawiera:

  • 17 kcal;
  • 4 g weglowodanow (w tym 1 g blonnika i 2 g cukru)
  • 1 g bialka.

Taka ilosc napoju daje organizmowi:

  • 47% dziennego spozycia witaminy C;
  • 102% witaminy K;
  • 8% manganu;
  • 6% kwas foliowy.

Nieco mniej dostarcza organizmowi takich substancji jak:

  • witamina B6;
  • wapn;
  • potas;
  • tiamina.

Sok z kapusty zawiera rowniez:

  • przeciwutleniacze;
  • cholina;
  • beta karoten;
  • luteina;
  • zeaksantyna;
  • flawonoidy (kamferol, kwercetyna, apigenina).

Sok warzywny z czerwonej kapusty zawiera te substancje w wiekszej ilosci niz z bialej kapusty. Harvard School of Public Health stwierdzila, ze ??ludzie, ktorzy regularnie spozywaja skladniki odzywcze ze swiezych skladnikow, w szczegolnosci kapusty, sa mniej podatni na rozwoj wielu chorob przewleklych.

Jak zrobic sok z kapusty w domu

Najszybszym i najlepszym sposobem na zrobienie naturalnego soku z jarmuzu bez dodatkow jest uzycie sokowirowki. Aby to zrobic, umyj kapuste, osusz czystym recznikiem, usun gorne liscie, pokroj, odetnij kikut, zobacz, czy wszystko jest w srodku dobrze.

Kapuste podzielic nozem na kilka kawalkow, ktore przeszly przez sokowirowke i wycisnely sok. Z 1 kg kapusty wychodzi 500 ml soku.

Jesli nie ma sokowirowki, mozesz wycisnac liscie czystymi rekami, ale wtedy ilosc soku znacznie sie zmniejszy. Mozesz rowniez uzyc maszynki do miesa, ale najlepiej unikac kontaktu z metalem.

Wlasciwosci swiezego soku z kapusty

Eksperymenty wykazaly, ze kapusta dziala przeciw bakteriom, wplywa na Staphylococcus aureus, bakterie gruzlicy. Ponadto sok z niego skutecznie przeciwdziala kaszlowi. Prawie calkowity brak bazy purynowej sprawia, ze ??kapusta nadaje sie rowniez do leczenia dny moczanowej i kamieni zolciowych. Soki i inne potrawy z niego przyrzadzane sa przydatne przy chorobach serca i nerek. Dzialaja moczopednie (ze wzgledu na wysoka zawartosc potasu), co czyni je odpowiednimi przy miazdzycy (wysoka zawartosc pektyn pozwala na eliminacje substancji toksycznych i cholesterolu), otylosci (kwas tartronowy przeksztalca weglowodany w tluszcze i cholesterol).

Kapusta wykorzystywana byla do celow leczniczych w medycynie ludowej od czasow starozytnych, byla uwazana za skuteczny lek na rozne choroby i pomagala zwiekszyc odpornosc organizmu.

Tradycyjna medycyna zaleca stosowanie soku z kapusty na bezsennosc, bole glowy, choroby sledziony. Zarowno swiezy napoj, jak i woda z kiszonej kapusty maja szereg korzysci zdrowotnych.

Sprawdz zalety soku z kapusty:

  • zwiekszony apetyt;
  • ulepszone wydzielanie soku zoladkowego;
  • zapobieganie niedoborom witamin (szkorbut);
  • przewlekle zaburzenia trawienia;
  • zaburzenia stolca.

Napoj leczniczy polecany jest dla diabetykow, pacjentow z chorobami watroby, kamieniami zolciowymi. Jest szczegolnie skuteczny w zmniejszaniu kwasowosci zoladka, sklonnosci do otylosci, hemoroidow.

Sok (zwlaszcza z miodem) stosuje sie w leczeniu zapalenia krtani, zapalenia oskrzeli i innych chorob ukladu oddechowego.

Wazny! Dentysci twierdza, ze regularne spozywanie wzmacnia dziasla i szkliwo zebow.

Wspolczesni naturopaci doceniaja wysoki poziom siarki, wapnia, jodu w kapuscie. Sugeruja, ze dzieki tym skladnikom mozna leczyc choroby skory, takie jak alergie, luszczyca i inne.

Z punktu widzenia medycyny ezoterycznej warzywo to niesie w sobie witalnosc, dziala pobudzajaco. Dzieki duzej zawartosci chlorofilu kapusta wspomaga produkcje hemoglobiny, dzieki czemu pomaga w leczeniu chorob krwi takich jak bialaczka, anemia.

Sok jest doskonalym lekarstwem na choroby nerek. Dzieki specyficznym mikroelementom usuwa toksyny, niszczy drobnoustroje chorobotworcze, dziala moczopednie.

Korzystne cechy

Ogolnie warzywa kapustne sa dobrym zrodlem wapnia (35-77 mg/100 g). Ich wazna wlasciwoscia jest latwostrawnosc. Badania pokazuja, ze organizm znacznie latwiej przyswaja wapn z kapusty niz z mleka.

Poniewaz kapusta jest bogata w blonnik, dziala jako lagodny srodek przeczyszczajacy, ktory reguluje przepuszczalnosc jelit. Ale moze powodowac wzdecia u osob z wzdeciami.

Obecnosc fitochemikaliow w warzywach sklonila do badan nad jego dzialaniem przeciwnowotworowym. Substancje te maja jednak inne pozytywne aspekty: na przyklad sa przydatne w leczeniu i profilaktyce wrzodow zoladka, cukrzycy oraz maja wlasciwosci antybiotyczne.

Kilka lyzek soku z kapusty na pusty zoladek 5-10 minut przed posilkiem zlagodzi stany zapalne zoladka po kilku dniach kuracji.

Kapusta dzieki zawartosci blonnika reguluje ruch jelit. Okazal sie skuteczny w przewleklych zaparciach i uchylkowatosci. Substancje siarki dzialaja jak antybiotyki, pomagajac w utrzymaniu flory bakteryjnej w jelitach podczas infekcji.

Swiezy sok z kapusty (? szklanki 3-4 razy dziennie) moze byc stosowany jako dodatek do glownego leczenia podraznien lub stanow zapalnych okreznicy, bakterii i innych zaburzen rownowagi zoladkowo-jelitowej.

Sok z kapusty stosowany jest rowniez jako srodek na pasozyty jelitowe. W takim przypadku zaleca sie picie ? napoju na pusty zoladek przez 5 dni.

Kapusta jest bogata w potas, ale charakteryzuje sie niska zawartoscia sodu, substancji, ktora bezposrednio wplywa na rozwoj nadcisnienia (przyczyna jest zatrzymanie wody w organizmie, zwiekszenie objetosci krwi). Warzywo ma lagodne dzialanie moczopedne, dlatego jest odpowiednie dla osob cierpiacych na chorobe wiencowa, nadcisnienie, miazdzyce (zwezenie naczyn krwionosnych). Dzieki zawartosci witamin antyoksydacyjnych (A, C i E) przywraca gestosc scianom tetnic.

Wazny! Niskokaloryczny, bogaty w witaminy i mineraly, dlatego sok z kapusty polecany jest osobom otylym jako element diety odchudzajacej.

Zawartosc wapnia w warzywach jest stosunkowo wysoka, organizm moze go dobrze przyswajac. Dlatego stosowanie kapusty jest przydatne przy osteoporozie, odwapnianiu, a takze w przypadku zwiekszonego zapotrzebowania na ten mineral.

Zawartosc witaminy C jest mniej wiecej taka sama jak w pomaranczach (53 mg/100 g), dlatego jest skutecznym lekarstwem na szkorbut. W krajach Europy Srodkowo-Wschodniej, gdzie swiezych owocow i warzyw bogatych w witamine C zima brakuje, kapusta jest jednym z najlepszych zrodel tej witaminy.

Szkody i przeciwwskazania

Sterylizacja, inne efekty termiczne niszcza cenne substancje, dlatego zaleca sie pic swiezy sok z kapusty leczniczej.

Ze wzgledu na duza zawartosc witaminy K przeciwwskazaniem jest zwiekszona krzepliwosc krwi (sok jest szkodliwy w zwiazku z ryzykiem zakrzepicy).

Podsumowac

  • Kapusta to zdrowe, smaczne i wszechstronne warzywo, ktore moze byc doskonalym dodatkiem do Twojej diety.
  • Wlaczenie soku z kapusty do codziennej diety moze dostarczyc organizmowi wielu zwiazkow przeciwutleniajacych, przeciwzapalnych i promujacych zdrowie jelit, ktore moga korzystnie wplywac na zdrowie na kilka sposobow.
  • Nie zniechecaj sie jednak, jesli z jakiegos powodu nie mozesz pic soku z kapusty. Mozesz czerpac korzysci z jarmuzu, niezaleznie od tego, czy spozywasz go w postaci soku, czy w calosci.

Tags: Kapusta, Soki

O autorze: Aleksander Fiodorow

Doktor nauk biologicznych, biolog, ekspert ds. zywienia. Absolwentka Stawropolskiego Uniwersytetu Panstwowego na Wydziale Biologii i Chemii.

    Podobne posty
  • Czym jest zielona kawa? Wszystko co musisz wiedziec
  • 10 korzysci zdrowotnych herbaty cynamonowej
  • 8 najlepszych napojow na odchudzanie

„Poprzedni post

Funkcje uzytkowania

Od ponad 80 lat znane jest znaczace dzialanie lecznicze soku z surowej kapusty (w ilosci ? litra dziennie). Jego zalety sa stale udowadniane. Szczegolnie wyraziste dzialanie przejawia sie w dnie moczanowej, wszelkich postaciach reumatyzmu, artrozy (wraz z sokiem z selera). Przy nadmiernym zakwaszeniu organizmu zgaga pomoze w spozyciu 200-300 ml napoju.

W medycynie ludowej

Tradycyjna medycyna tradycyjnie wykorzystuje napoj do leczenia wrzodow zoladka i dwunastnicy. Zaleca sie przygotowac swiezy sok, dodac do niego troche selera. W ciagu 8 dni powinienes wypic 200 ml tego eliksiru zdrowia 2 razy dziennie.

Wazny! Badania wykazaly, ze sok z surowej kapusty jest rowniez dobra prewencja np. raka okreznicy i watroby.

Przeciw kaszlowi

Sok z dodatkiem miodu sluzy do leczenia schorzen towarzyszacych kaszlowi (zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli i inne choroby ukladu oddechowego). Pij ? szklanki 2-3 razy dziennie.

Rada ludzi: ? szklanki soku dziennie to dobry sposob na zapobieganie grypie.

Bol gardla

Udowodniono, ze wypicie 300 ml swiezego napoju wraz ze 100 ml ziemniakow i 100 ml soku z marchwi leczy bol gardla.

Od oparzen

Do leczenia oparzen stosuje sie czyraki, bole stawow, liscie zmiazdzone walkiem. Ulatwia to przenikanie substancji leczniczych do tkanek. Naloz liscie na dotkniety obszar, zawiaz bandazem.

Inny sposob: posiekaj lisc, wymieszaj go z bialkiem jajka. Procedura skladania wnioskow jest taka sama.

Z zapaleniem zoladka

Blonnik rozpuszczalny rozpuszcza sie w wodzie tworzac lepka substancje, ktora spowalnia ruch pokarmu w ukladzie pokarmowym. W ten sposob organizm moze w spoczynku wchlaniac niezbedne skladniki odzywcze. Jednoczesnie zaburza wchlanianie weglowodanow z jelita cienkiego do krwiobiegu, zapobiegajac wahaniom poziomu cukru we krwi. Ten rodzaj blonnika wiaze rowniez kwasy zolciowe i cholesterol w jelitach, zmniejszajac kwasowosc zoladka. Ze wzgledu na te wlasciwosc sok z kapusty, ktory zawiera rozpuszczalny blonnik, nadaje sie do spozycia przy zapaleniu zoladka.

Na zaparcia

Blonnik nierozpuszczalny dobrze wchlania wode, ale nie rozpuszcza sie w niej. Zmiekcza stolec, utrzymuje zawartosc jelit w ruchu. Zapewnia to regularne oproznianie.

Wazny! Nierozpuszczalny blonnik obecny w diecie wyplukuje rowniez z organizmu niebezpieczne substancje rakotworcze, kwasy zolciowe i niebezpieczny cholesterol.

Z obrzekiem

Kapusta jest przede wszystkim bogata w beta-karoten (prowitamine A) i witamine C, ale zawiera rowniez znaczna ilosc witamin B, E i K. Polaczenie tych substancji likwiduje obrzeki, pomaga obnizyc wysokie cisnienie krwi.

Z wrzodem trawiennym

Eksperymenty na Uniwersytecie Stanforda wykazaly, ze sok z kapusty ma korzystny wplyw na wrzody zoladka i dwunastnicy. Czas leczenia zostal skrocony do 2 tygodni u pacjentow, ktorzy pili szklanke swiezego napoju 4-5 razy dziennie (200-250 ml); po kilku dniach bole brzucha ustaly. Wykazano, ze nawet mniejsze dawki soku z kapusty (okolo ? szklanki) sa rownie skuteczne.

Na przewlekle zapalenie watroby, zapalenie drog zolciowych, wrzodziejace zapalenie jelita grubego

Najcenniejsza rzecza w kapuscie na te choroby jest wysoka zawartosc siarki, chloru i stosunkowo wysoki procent jodu. Polaczenie siarki i chloru skutecznie oczyszcza blone sluzowa, wspomaga gojenie wszystkich narzadow ukladu pokarmowego.

Wazny czynnik: sok nalezy pic w domu, surowy, bez dodatku soli! Dodanie soli do soku nie tylko niszczy wartosc zawartych w nim substancji, ale takze szkodzi (w szczegolnosci osobom z nadcisnieniem).

Z zapaleniem trzustki

Swiezy sok z kapusty (? szklanki 3-4 razy dziennie) moze byc stosowany jako uzupelnienie leczenia wszelkich zaburzen rownowagi zoladkowo-jelitowej. Jego wlasciwosci przeciwzapalne sa odpowiedzialne za jego zdolnosc do leczenia zapalenia trzustki.

Odchudzanie

Mieszanki sokow na bazie kapusty to dobry sposob na odchudzanie. Maja niska kalorycznosc, przyspieszaja odchudzanie (przywracaja hormony odchudzajace).

W kosmetologii

Wysoki poziom przeciwutleniaczy, fitochemikalia moga zdzialac cuda dla skory. Kapusta jest bogata w witamine C, ktorej brak powoduje wysuszanie skory, zmniejsza jej elastycznosc i moze prowadzic do powstawania siniakow. Dlatego jego zastosowanie w kosmetyce nie dziwi. Ekstrakt E jest czestym skladnikiem balsamow, kremow, produktow do wlosow.

Maska do cery tlustej

Maseczka do cery tlustej pomoze pozbyc sie tradziku i zwezyc pory. Skora otrzyma odzywienie i niezbedne witaminy.

Naloz czysty sok z kapusty na twarz, pozostaw na 20 minut, a nastepnie splucz. Powtarzaj te procedure okolo 3 razy w tygodniu przez miesiac.

Maska wybielajaca

Aby rozjasnic plamy starcze, dodaj 1 lyzke. miod i szczypta kurkumy w okolo ? szklanki soku z kapusty. Dodaj troche maki ryzowej, mieszaj, az powstanie pasta. Pozostaw na okolo 10 minut, nastepnie nanies wacikiem na plamy i pozostaw na 30 minut. Plukanie. Powtarzaj procedure raz w tygodniu. Pelny kurs trwa 2 miesiace.

Maska do kazdego rodzaju skory

Wysoka zawartosc siarki zapewnia zdrowa skore. Zarowno zewnetrzne, jak i wewnetrzne wykorzystanie siarki jest niezbedne do tworzenia keratyny – substancji bialkowej niezbednej dla zdrowych wlosow, paznokci i skory. Oczyszczanie krwi, zmiany w metabolizmie komorkowym, sprzyja odmlodzeniu, wygladzeniu zmarszczek.

Skladniki na maske z kapusty:

  • troche soku z kapusty;
  • 2 lyzeczki maka ryzowa;
  • kilka kropel oliwy migdalowej lub oliwy z oliwek.

Wymieszaj wszystkie skladniki w mieszanke o sredniej masie. Nalozyc na twarz, pozostawic do wyschniecia. Plukanie. Jesli skora jest bardzo tlusta, wyklucz olej.

Potencjalne skutki uboczne i przeciwwskazania

Chociaz spozywanie soku z kapusty moze przyniesc pewne korzysci zdrowotne, istnieja pewne potencjalne wady, ktore nalezy wziac pod uwage.

Duze ilosci moga wplywac na tarczyce

Niektore dowody sugeruja, ze spozywanie duzych ilosci jarmuzu moze wplywac na tarczyce.

Substancje zwane goitrogenami (substancje wolotworcze) obecne w kapuscie moga hamowac transport jodu do tarczycy, proces niezbedny do prawidlowego funkcjonowania tarczycy.

W rzeczywistosci kilka badan wykazalo korelacje miedzy spozyciem warzyw krzyzowych a ryzykiem raka tarczycy, chociaz wyniki byly nieco niejednoznaczne (23, 24, 25).

Ponadto goitrogeny znajduja sie w duzych ilosciach w surowej kapuscie, wiec osoby z chorobami tarczycy, takimi jak niedoczynnosc tarczycy, powinny unikac spozywania soku z kapusty (26).

Jednak znaczna czesc badan dotyczacych warzyw kapustnych i zapobiegania chorobom sugeruje, ze korzysci moga przewyzszac potencjalne szkody (27, 28).

Niektore skladniki odzywcze moga wchodzic w interakcje z lekami

Wykazano, ze niektore skladniki odzywcze w soku z kapusty wchodza w interakcje z niektorymi lekami.

Kapusta jest bogata w witamine K, ktora moze zaklocac zdolnosc rozcienczalnikow krwi do zapobiegania tworzeniu sie zakrzepow krwi. Ogolnie zaleca sie umiarkowane spozycie witaminy K podczas przyjmowania lekow (29).

Jesli zazywasz leki rozrzedzajace krew, najlepiej nie dodawac do swojej diety soku z kapusty. Jesli jednak zdecydujesz inaczej, skonsultuj sie z lekarzem przed dodaniem go do swojego schematu (24).

Soki maja niska zawartosc blonnika

Podczas przygotowywania sokow warzywnych wiekszosc blonnika jest usuwana z warzyw. Blonnik promuje uczucie pelnosci, utrzymuje zdrowie jelit, pomaga ustabilizowac poziom cukru we krwi i obniza poziom cholesterolu (30, 31).

W duzej mierze dzieki wysokiej zawartosci blonnika warzywa kapustne, takie jak jarmuz, zostaly uznane za pozytywne zmiany bakterii jelitowych (32).

Jednak spozywanie soku z kapusty zamiast calej kapusty moze pomoc zmniejszyc spozycie blonnika.

Moze powodowac rozstroj zoladka u niektorych osob

Niektorzy ludzie moga odczuwac rozstroj zoladka w wyniku spozywania soku z kapusty.

Kapusta jest powszechnym warzywem wytwarzajacym gaz. Jest rowniez bogaty w fruktany, rodzaj weglowodanow, ktore osoby z zespolem jelita drazliwego (IBS) czesto maja trudnosci z trawieniem (33).

Nawet przy niskim spozyciu kapusty osoby z IBS moga odczuwac objawy, takie jak wzdecia, bol brzucha i biegunka (34).

Streszczenie:

Picie soku z kapusty moze wplywac na tarczyce i moze wchodzic w interakcje z niektorymi lekami. U niektorych osob picie soku z kapusty moze powodowac rozstroj zoladka.

Przydatne wlasciwosci soku ze swiezej kapusty

Korzysci i energia tego naturalnego produktu wynika z duzej zawartosci substancji leczniczych w kapuscie, ktore pomagaja zachowac zdrowie i poprawiaja uklad odpornosciowy. Sok z kapusty moze nie jest najlepiej smakujacym napojem na swiecie, ale ma szereg wlasciwosci leczniczych.

  • Pomaga zwalczac anemie. Nektar z kapusty zawiera duza ilosc kwasu foliowego, ktory jest niezbedny do tworzenia krwi. Warzywo zawiera 60% witaminy C. Zelazo normalizuje poziom hemoglobiny, ktory jest niezbedny u pacjentow z anemia, a witamina C wspomaga aktywne wchlanianie zelaza przez komorki organizmu.
  • Reguluje prace jelit. Na 100 g warzyw znajduje sie 2,5 mg blonnika. Sok z kapusty dziala przeczyszczajaco, pobudzajac perystaltyke.
  • Zwalcza raka. Fitochemikalia hamuja wzrost i rozprzestrzenianie sie komorek rakowych oraz chronia przed nowotworami. Sulforafan, ktory jest czescia tego warzywa, hamuje rozwoj nowotworow i chroni komorki przed inwazja czynnikow rakotworczych. Aktywne skladniki izocyjaniany pomagaja w walce z rakiem.
  • Leczy wrzody. Sok z kapusty jest tradycyjnym sposobem leczenia wrzodow trawiennych, poniewaz wspomaga wysciolke przewodu pokarmowego. Naturalny napoj jest bogaty w przeciwutleniacze, ktore zwalczaja Helicobacter pylori. Fitochemikalia pomagaja zlagodzic wysciolke zoladka i zlagodzic objawy refluksu zoladkowego. Glutamina (aminokwas) dziala oczyszczajaco na uklad pokarmowy.
  • Stymuluje uklad odpornosciowy. Kapusta zawiera histydyne (aminokwas), ktora pelni funkcje obronne organizmu przed roznego rodzaju infekcjami. Witamina C jest szczegolnie skuteczna w chorobach i wzmacnia system odpornosciowy.
  • Poprawia prace mozgu. Warzywo zawiera witamine K, ktora normalizuje krzepliwosc krwi i zapobiega krwawieniu. Zawarte w produkcie antocyjany zwiekszaja koncentracje i zdolnosci analityczne czlowieka. Regularne spozywanie soku z kapusty spowalnia degeneracje pamieci i zwieksza sile psychiczna.
  • Pomaga kontrolowac wage. Napoj zawiera substancje, ktora hamuje przemiane niektorych weglowodanow w tluszcz. Niewlasciwe trawienie jest glowna przyczyna nadwagi i otylosci, a kapusta poprawia prace jelit i jest bezbolesnym srodkiem wspomagajacym odchudzanie.
  • Korzystnie wplywa na ogolny stan skory i wlosow. Przeciwutleniacze zapobiegaja widocznemu starzeniu sie skory. Fitochemikalia zwalczaja szkodliwe wolne rodniki (glowna przyczyna tradziku). Polaczenie przydatnych elementow przyczynia sie do szybkiego wzrostu wlosow, zapobiegajac ich wypadaniu.
  • Tradycyjne przepisy na medycyne

    Tradycyjna medycyna oferuje wiele przepisow z napojem z kapusty na rozne bolesne stany:

  • Bol gardla. Fresh rozciencza sie woda w stosunku 1:1. Przygotowanym plynem zaleca sie plukanie przynajmniej 5 razy dziennie. Zmniejszenie bolu widoczne jest juz nastepnego dnia po rozpoczeciu plukania. Wynika to z wlasciwosci przeciwdrobnoustrojowych produktu.
  • Kaszel podczas przeziebienia. Kuracja sokiem z kapusty pomaga pozbyc sie kaszlu w ciagu kilku dni przyjmowania lekarstwa ze swiezego soku i miodu. Skladniki miesza sie w rownych proporcjach. Kompozycje lecznicza przyjmuje sie po sniadaniu, obiedzie i kolacji po 0,5 szklanki.
  • Choroby ukladu oddechowego. Do przygotowania produktu potrzebne beda 3 rodzaje soku – kapusta (1 szklanka), czarna rzodkiew (1 szklanka) i cytryna (0,5 szklanki). Bedziesz takze musial dodac plynny miod (0,5 szklanki). Wszystkie skladniki miesza sie do uzyskania gladkosci. Gotowa kompozycje przyjmuje sie 4 razy dziennie po posilkach na pol szklanki.
  • Obrzek. Zlikwidowanie obrzekow nie jest trudne, jesli wypijesz 0,25 szklanki soku z kapusty 3 razy dziennie na pusty zoladek. W wiekszosci przypadkow wystarcza 2 tygodnie, aby obrzek ustapil. Ktos bedzie potrzebowal wiecej czasu – do 3 tygodni.
  • Mastopatia. Dzienna dawka to 200 ml wycisnietego soku z kapusty. Wypij napoj pol godziny przed posilkiem, najlepiej rano. Czas trwania kursu to 1 miesiac. Jednoczesnie mozesz nakladac liscie kapusty na obszary problematyczne 3 razy dziennie. Wystarczy kilka zabiegow, aby zobaczyc pozytywne zmiany.
  • Zapalenie trzustki Nie zaleca sie picia swiezego soku na zapalenie trzustki, ale dobrze pomaga napoj wycisniety z kiszonej kapusty. Nalezy przyjmowac 20-30 minut przed posilkiem, 50 ml. Ale tylko kapusta powinna byc fermentowana bez marchwi. Konieczne jest rowniez wykluczenie roznych przypraw. Nie warto czekac na korzysci z leczenia bez przestrzegania tych zasad.
  • Niskokwasowy niezyt zoladka i wrzody zoladka. Sok z kapusty na zapalenie zoladka przyjmuje sie 0,5 szklanki po posilkach 3 razy dziennie. Napoj zoladkowy jest przydatny tylko wtedy, gdy jest regularnie spozywany.
  • Oparzenia i siniaki. Swieza kapusta zmieszana z zoltkiem jest z powodzeniem stosowana na stluczenia i oparzenia. Przygotowany roztwor nalezy wcierac w dotkniety obszar. Procedure powtarza sie 3-4 razy dziennie.
  • kapusta swieza normalizuje mikroflore jelitowa i usuwa zaparcia

    Na zaparcia

    Osoba, ktora codziennie rano spozywa swieza kapuste, na zawsze zapomina o zaparciach. Wystarczy wypic 0,5 szklanki.

    Jak zrobic i spozywac sok z kapusty w domu

    Dowiedziawszy sie o domowych srodkach zaradczych zawierajacych sok z kapusty oraz korzysciach i niebezpieczenstwach plynacych z napoju, musisz dowiedziec sie, jak przygotowac i przechowywac produkt.

    Jesli masz sokowirowke, nie powinno byc pytan o to, jak zrobic sok w domu. Nalezy postepowac zgodnie z instrukcja urzadzenia.

    Ale mozesz sie obejsc bez sokowirowki. Aby to zrobic, musisz oddzielic od siebie liscie kapusty, oplukac je i posiekac za pomoca maszynki do miesa lub blendera. Nastepnie napoj latwo wyciska sie przez gaze.

    Zaleca sie zapoznanie sie z prawidlowym spozywaniem swiezego soku:

    • maksymalna dzienna dawka to 3 szklanki;
    • stawka poczatkowa wynosi 50 g, nalezy ja stopniowo zwiekszac;
    • jesli masz problemy z przewodem pokarmowym, swieze nalezy rozcienczyc woda lub sokiem z marchwi w rownych ilosciach;
    • tym, ktorzy nie lubia smaku napoju, zaleca sie rozcienczenie go innymi sokami warzywnymi;
    • nie dodawaj do napoju soli, cukru i innych przypraw.

    lecznicze wlasciwosci soku z kapusty sa skutecznie wykorzystywane w celach kosmetycznych do pielegnacji skory i wlosow

    Witaminy w kapuscie

    Warzywa to magazyn witamin i mineralow. Ich stosowanie korzystnie wplywa na organizm czlowieka, poprawia jego kondycje, przyczynia sie do normalizacji funkcjonowania narzadow wewnetrznych i ich ukladow.

    Witaminy w kapuscie zawarte sa w duzych ilosciach, co pozwala na uzupelnienie ich dziennego zapotrzebowania czlowieka.

    Ponadto roznorodnosc gatunkow kapusty pozwoli wybrac taka, ktora nie tylko przyniesie korzysci, ale rowniez zaspokoi gusta kulinarne.

    Kapusta biala

    Kapusta biala jest popularnie nazywana ?krolowa? ogrodu warzywnego. Zawiera wiele skladnikow odzywczych, ktore decyduja o jego pozytywnym wplywie na organizm czlowieka. Dlatego okreslona odmiana warzyw jest wykorzystywana nie tylko w zywnosci, ale znajduje rowniez szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.

    Wartosc odzywcza

    Swieze warzywa maja niska zawartosc kalorii. Sto gramow produktu zawiera tylko 28 Kcal. Glowne substancje w jego skladzie to:

    • weglowodany ? 4,7 g;
    • bialka – 1,8 g;
    • tluszcze – 0,1 g

    Ponadto odmiana bialoglowa zawiera takie elementy, jak kwasy organiczne, aminokwasy, fitoncydy, glukoza, blonnik i inne cukry.

    Pogarszac

    Witaminy w odmianie bialoglowej sa reprezentowane przez skladniki nalezace do grup takich jak:

    Witamina A 3 ?g
    Tiamina 0,03 mg
    Witamina B2 0,07 mg
    Witamina B4 10,7 mg
    Witamina B6 0,1 mg
    Witamina B9 22 mcg
    Witamina C 60 mg
    Witamina E 0,1 mg
    Witamina K 76 mcg
    Witamina PP 0,9 mg

    Wiadomo, ze warzywo zawiera wystarczajaca ilosc witaminy C. Ci, ktorzy uwazaja, ze w owocach cytrusowych jest jej znacznie wiecej, sa w glebokim bledzie, poniewaz tylko dwiescie gramow swiezej kapusty moze zaspokoic dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego. Skladniki mineralne sa reprezentowane przez nastepujace elementy:

    Potas 300 mg
    Wapn 48 mg
    Magnez 16 mg
    Sod 13 mg
    Fosfor 37 mg
    Siarka 31 mg
    Chlor 37 mg

    Korzystne cechy

    Glowne korzystne wlasciwosci swiezego warzywa to:

    • przeciwzapalny;
    • gojenie: zdrowienie;
    • przeciwbolowe;
    • oczyszczanie;
    • antysklerotyczny;
    • wykrztusny;
    • przeciwdrobnoustrojowy;
    • przeciwnowotworowe.

    Zrobic krzywde

    Nie nalezy uzywac okreslonego rodzaju produktu, gdy:

    • pogorszenie stanu z wrzodem zoladka, wrzodem dwunastnicy;
    • krwawienie w zoladku;
    • zwiekszona perystaltyka jelit;
    • zapalenie trzustki, zapalenie jelit.

    W przypadku tych chorob przed uzyciem swiezej kapusty lepiej skonsultowac sie z dietetykiem, aby uniknac pogorszenia sie kondycji organizmu.

    kalafior

    Nazwa ?kalafior? na kapuste powstala dwa tysiace i pol roku temu

    Nastepnie na Morzu Srodziemnym hodowano te odmiane warzyw, zwracajac uwage na to, ze glowka kapusty sklada sie z malych kwiatostanow

    Korzysc

    Korzysci z jedzenia warzyw to:

    • wzmocnienie scian naczyn;
    • oczyszczanie materialu genetycznego;
    • wzmocnienie tkanki kostnej;
    • stymulacja procesow hematopoezy;
    • poprawa procesow metabolicznych;
    • aktywacja mechanizmow obronnych organizmu.

    Szkody i przeciwwskazania

    Pomimo korzysci, jakie kalafior niesie na ludzki organizm, zdarzaja sie sytuacje, w ktorych jego stosowanie jest przeciwwskazane. Obejmuja one:

    • reakcje alergiczne;
    • dna.

    Ponadto jego stosowanie jest przeciwwskazane u osob z niewydolnoscia serca. Obecnosc kamieni nerkowych jest rowniez sygnalem do zakazu spozywania kolorowych warzyw. W przypadku naruszenia metabolizmu substancji purynowych w ludzkim ciele zabrania sie mu rowniez jego stosowania.

    kapusta kiszona

    Kapuste kiszona otrzymuje sie, gdy warzywo jest wystawione na dzialanie kwasu mlekowego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, najczesciej jako dodatek do dan glownych lub salatek. Wiadomo, ze ma pozytywny wplyw na organizm czlowieka ze wzgledu na duza ilosc skladnikow odzywczych w skladzie.

    Zawartosc kalorii

    Zawartosc kalorii w kapuscie kiszonej wynosi 23 Kcal na 100 g. Glowne substancje w jej skladzie to:

    • bialka – 1,8 g;
    • tluszcze – 0,1 g;
    • weglowodany – 3 g;
    • blonnik pokarmowy – 2 g;
    • woda – 89 g.

    Szkody i przeciwwskazania do stosowania

    Pomimo ogromnych zalet produktu, kapusta kiszona nie jest polecana osobom cierpiacym na:

    • zwiekszona kwasowosc zoladka;
    • niezyt zoladka;
    • wrzod trawienny zoladka i dwunastnicy;
    • niewydolnosc nerek;
    • kamica moczowa.

    Zabronione jest rowniez stosowanie warzyw dla kobiet w okresie laktacji, osob uczulonych na ten produkt.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko