Sklad chemiczny i kalorycznosc
1/2 szklanki soku z jarmuzu zawiera:
- 17 kcal;
- 4 g weglowodanow (w tym 1 g blonnika i 2 g cukru)
- 1 g bialka.
Taka ilosc napoju daje organizmowi:
- 47% dziennego spozycia witaminy C;
- 102% witaminy K;
- 8% manganu;
- 6% kwas foliowy.
Nieco mniej dostarcza organizmowi takich substancji jak:
- witamina B6;
- wapn;
- potas;
- tiamina.
Sok z kapusty zawiera rowniez:
- przeciwutleniacze;
- cholina;
- beta karoten;
- luteina;
- zeaksantyna;
- flawonoidy (kamferol, kwercetyna, apigenina).
Sok warzywny z czerwonej kapusty zawiera te substancje w wiekszej ilosci niz z bialej kapusty. Harvard School of Public Health stwierdzila, ze ??ludzie, ktorzy regularnie spozywaja skladniki odzywcze ze swiezych skladnikow, w szczegolnosci kapusty, sa mniej podatni na rozwoj wielu chorob przewleklych.
Jak zrobic sok z kapusty w domu
Najszybszym i najlepszym sposobem na zrobienie naturalnego soku z jarmuzu bez dodatkow jest uzycie sokowirowki. Aby to zrobic, umyj kapuste, osusz czystym recznikiem, usun gorne liscie, pokroj, odetnij kikut, zobacz, czy wszystko jest w srodku dobrze.
Kapuste podzielic nozem na kilka kawalkow, ktore przeszly przez sokowirowke i wycisnely sok. Z 1 kg kapusty wychodzi 500 ml soku.
Jesli nie ma sokowirowki, mozesz wycisnac liscie czystymi rekami, ale wtedy ilosc soku znacznie sie zmniejszy. Mozesz rowniez uzyc maszynki do miesa, ale najlepiej unikac kontaktu z metalem.
Wlasciwosci swiezego soku z kapusty
Eksperymenty wykazaly, ze kapusta dziala przeciw bakteriom, wplywa na Staphylococcus aureus, bakterie gruzlicy. Ponadto sok z niego skutecznie przeciwdziala kaszlowi. Prawie calkowity brak bazy purynowej sprawia, ze ??kapusta nadaje sie rowniez do leczenia dny moczanowej i kamieni zolciowych. Soki i inne potrawy z niego przyrzadzane sa przydatne przy chorobach serca i nerek. Dzialaja moczopednie (ze wzgledu na wysoka zawartosc potasu), co czyni je odpowiednimi przy miazdzycy (wysoka zawartosc pektyn pozwala na eliminacje substancji toksycznych i cholesterolu), otylosci (kwas tartronowy przeksztalca weglowodany w tluszcze i cholesterol).
Kapusta wykorzystywana byla do celow leczniczych w medycynie ludowej od czasow starozytnych, byla uwazana za skuteczny lek na rozne choroby i pomagala zwiekszyc odpornosc organizmu.
Tradycyjna medycyna zaleca stosowanie soku z kapusty na bezsennosc, bole glowy, choroby sledziony. Zarowno swiezy napoj, jak i woda z kiszonej kapusty maja szereg korzysci zdrowotnych.
Sprawdz zalety soku z kapusty:
- zwiekszony apetyt;
- ulepszone wydzielanie soku zoladkowego;
- zapobieganie niedoborom witamin (szkorbut);
- przewlekle zaburzenia trawienia;
- zaburzenia stolca.
Napoj leczniczy polecany jest dla diabetykow, pacjentow z chorobami watroby, kamieniami zolciowymi. Jest szczegolnie skuteczny w zmniejszaniu kwasowosci zoladka, sklonnosci do otylosci, hemoroidow.
Sok (zwlaszcza z miodem) stosuje sie w leczeniu zapalenia krtani, zapalenia oskrzeli i innych chorob ukladu oddechowego.
Wazny! Dentysci twierdza, ze regularne spozywanie wzmacnia dziasla i szkliwo zebow.
Wspolczesni naturopaci doceniaja wysoki poziom siarki, wapnia, jodu w kapuscie. Sugeruja, ze dzieki tym skladnikom mozna leczyc choroby skory, takie jak alergie, luszczyca i inne.
Z punktu widzenia medycyny ezoterycznej warzywo to niesie w sobie witalnosc, dziala pobudzajaco. Dzieki duzej zawartosci chlorofilu kapusta wspomaga produkcje hemoglobiny, dzieki czemu pomaga w leczeniu chorob krwi takich jak bialaczka, anemia.
Sok jest doskonalym lekarstwem na choroby nerek. Dzieki specyficznym mikroelementom usuwa toksyny, niszczy drobnoustroje chorobotworcze, dziala moczopednie.
Korzystne cechy
Ogolnie warzywa kapustne sa dobrym zrodlem wapnia (35-77 mg/100 g). Ich wazna wlasciwoscia jest latwostrawnosc. Badania pokazuja, ze organizm znacznie latwiej przyswaja wapn z kapusty niz z mleka.
Poniewaz kapusta jest bogata w blonnik, dziala jako lagodny srodek przeczyszczajacy, ktory reguluje przepuszczalnosc jelit. Ale moze powodowac wzdecia u osob z wzdeciami.
Obecnosc fitochemikaliow w warzywach sklonila do badan nad jego dzialaniem przeciwnowotworowym. Substancje te maja jednak inne pozytywne aspekty: na przyklad sa przydatne w leczeniu i profilaktyce wrzodow zoladka, cukrzycy oraz maja wlasciwosci antybiotyczne.
Kilka lyzek soku z kapusty na pusty zoladek 5-10 minut przed posilkiem zlagodzi stany zapalne zoladka po kilku dniach kuracji.
Kapusta dzieki zawartosci blonnika reguluje ruch jelit. Okazal sie skuteczny w przewleklych zaparciach i uchylkowatosci. Substancje siarki dzialaja jak antybiotyki, pomagajac w utrzymaniu flory bakteryjnej w jelitach podczas infekcji.
Swiezy sok z kapusty (? szklanki 3-4 razy dziennie) moze byc stosowany jako dodatek do glownego leczenia podraznien lub stanow zapalnych okreznicy, bakterii i innych zaburzen rownowagi zoladkowo-jelitowej.
Sok z kapusty stosowany jest rowniez jako srodek na pasozyty jelitowe. W takim przypadku zaleca sie picie ? napoju na pusty zoladek przez 5 dni.
Kapusta jest bogata w potas, ale charakteryzuje sie niska zawartoscia sodu, substancji, ktora bezposrednio wplywa na rozwoj nadcisnienia (przyczyna jest zatrzymanie wody w organizmie, zwiekszenie objetosci krwi). Warzywo ma lagodne dzialanie moczopedne, dlatego jest odpowiednie dla osob cierpiacych na chorobe wiencowa, nadcisnienie, miazdzyce (zwezenie naczyn krwionosnych). Dzieki zawartosci witamin antyoksydacyjnych (A, C i E) przywraca gestosc scianom tetnic.
Wazny! Niskokaloryczny, bogaty w witaminy i mineraly, dlatego sok z kapusty polecany jest osobom otylym jako element diety odchudzajacej.
Zawartosc wapnia w warzywach jest stosunkowo wysoka, organizm moze go dobrze przyswajac. Dlatego stosowanie kapusty jest przydatne przy osteoporozie, odwapnianiu, a takze w przypadku zwiekszonego zapotrzebowania na ten mineral.
Zawartosc witaminy C jest mniej wiecej taka sama jak w pomaranczach (53 mg/100 g), dlatego jest skutecznym lekarstwem na szkorbut. W krajach Europy Srodkowo-Wschodniej, gdzie swiezych owocow i warzyw bogatych w witamine C zima brakuje, kapusta jest jednym z najlepszych zrodel tej witaminy.
Szkody i przeciwwskazania
Sterylizacja, inne efekty termiczne niszcza cenne substancje, dlatego zaleca sie pic swiezy sok z kapusty leczniczej.
Ze wzgledu na duza zawartosc witaminy K przeciwwskazaniem jest zwiekszona krzepliwosc krwi (sok jest szkodliwy w zwiazku z ryzykiem zakrzepicy).
Podsumowac
- Kapusta to zdrowe, smaczne i wszechstronne warzywo, ktore moze byc doskonalym dodatkiem do Twojej diety.
- Wlaczenie soku z kapusty do codziennej diety moze dostarczyc organizmowi wielu zwiazkow przeciwutleniajacych, przeciwzapalnych i promujacych zdrowie jelit, ktore moga korzystnie wplywac na zdrowie na kilka sposobow.
- Nie zniechecaj sie jednak, jesli z jakiegos powodu nie mozesz pic soku z kapusty. Mozesz czerpac korzysci z jarmuzu, niezaleznie od tego, czy spozywasz go w postaci soku, czy w calosci.
Tags: Kapusta, Soki
O autorze: Aleksander Fiodorow
Doktor nauk biologicznych, biolog, ekspert ds. zywienia. Absolwentka Stawropolskiego Uniwersytetu Panstwowego na Wydziale Biologii i Chemii.
- Podobne posty
- Czym jest zielona kawa? Wszystko co musisz wiedziec
- 10 korzysci zdrowotnych herbaty cynamonowej
- 8 najlepszych napojow na odchudzanie
„Poprzedni post
Funkcje uzytkowania
Od ponad 80 lat znane jest znaczace dzialanie lecznicze soku z surowej kapusty (w ilosci ? litra dziennie). Jego zalety sa stale udowadniane. Szczegolnie wyraziste dzialanie przejawia sie w dnie moczanowej, wszelkich postaciach reumatyzmu, artrozy (wraz z sokiem z selera). Przy nadmiernym zakwaszeniu organizmu zgaga pomoze w spozyciu 200-300 ml napoju.
W medycynie ludowej
Tradycyjna medycyna tradycyjnie wykorzystuje napoj do leczenia wrzodow zoladka i dwunastnicy. Zaleca sie przygotowac swiezy sok, dodac do niego troche selera. W ciagu 8 dni powinienes wypic 200 ml tego eliksiru zdrowia 2 razy dziennie.
Wazny! Badania wykazaly, ze sok z surowej kapusty jest rowniez dobra prewencja np. raka okreznicy i watroby.
Przeciw kaszlowi
Sok z dodatkiem miodu sluzy do leczenia schorzen towarzyszacych kaszlowi (zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli i inne choroby ukladu oddechowego). Pij ? szklanki 2-3 razy dziennie.
Rada ludzi: ? szklanki soku dziennie to dobry sposob na zapobieganie grypie.
Bol gardla
Udowodniono, ze wypicie 300 ml swiezego napoju wraz ze 100 ml ziemniakow i 100 ml soku z marchwi leczy bol gardla.
Od oparzen
Do leczenia oparzen stosuje sie czyraki, bole stawow, liscie zmiazdzone walkiem. Ulatwia to przenikanie substancji leczniczych do tkanek. Naloz liscie na dotkniety obszar, zawiaz bandazem.
Inny sposob: posiekaj lisc, wymieszaj go z bialkiem jajka. Procedura skladania wnioskow jest taka sama.
Z zapaleniem zoladka
Blonnik rozpuszczalny rozpuszcza sie w wodzie tworzac lepka substancje, ktora spowalnia ruch pokarmu w ukladzie pokarmowym. W ten sposob organizm moze w spoczynku wchlaniac niezbedne skladniki odzywcze. Jednoczesnie zaburza wchlanianie weglowodanow z jelita cienkiego do krwiobiegu, zapobiegajac wahaniom poziomu cukru we krwi. Ten rodzaj blonnika wiaze rowniez kwasy zolciowe i cholesterol w jelitach, zmniejszajac kwasowosc zoladka. Ze wzgledu na te wlasciwosc sok z kapusty, ktory zawiera rozpuszczalny blonnik, nadaje sie do spozycia przy zapaleniu zoladka.
Na zaparcia
Blonnik nierozpuszczalny dobrze wchlania wode, ale nie rozpuszcza sie w niej. Zmiekcza stolec, utrzymuje zawartosc jelit w ruchu. Zapewnia to regularne oproznianie.
Wazny! Nierozpuszczalny blonnik obecny w diecie wyplukuje rowniez z organizmu niebezpieczne substancje rakotworcze, kwasy zolciowe i niebezpieczny cholesterol.
Z obrzekiem
Kapusta jest przede wszystkim bogata w beta-karoten (prowitamine A) i witamine C, ale zawiera rowniez znaczna ilosc witamin B, E i K. Polaczenie tych substancji likwiduje obrzeki, pomaga obnizyc wysokie cisnienie krwi.
Z wrzodem trawiennym
Eksperymenty na Uniwersytecie Stanforda wykazaly, ze sok z kapusty ma korzystny wplyw na wrzody zoladka i dwunastnicy. Czas leczenia zostal skrocony do 2 tygodni u pacjentow, ktorzy pili szklanke swiezego napoju 4-5 razy dziennie (200-250 ml); po kilku dniach bole brzucha ustaly. Wykazano, ze nawet mniejsze dawki soku z kapusty (okolo ? szklanki) sa rownie skuteczne.
Na przewlekle zapalenie watroby, zapalenie drog zolciowych, wrzodziejace zapalenie jelita grubego
Najcenniejsza rzecza w kapuscie na te choroby jest wysoka zawartosc siarki, chloru i stosunkowo wysoki procent jodu. Polaczenie siarki i chloru skutecznie oczyszcza blone sluzowa, wspomaga gojenie wszystkich narzadow ukladu pokarmowego.
Wazny czynnik: sok nalezy pic w domu, surowy, bez dodatku soli! Dodanie soli do soku nie tylko niszczy wartosc zawartych w nim substancji, ale takze szkodzi (w szczegolnosci osobom z nadcisnieniem).
Z zapaleniem trzustki
Swiezy sok z kapusty (? szklanki 3-4 razy dziennie) moze byc stosowany jako uzupelnienie leczenia wszelkich zaburzen rownowagi zoladkowo-jelitowej. Jego wlasciwosci przeciwzapalne sa odpowiedzialne za jego zdolnosc do leczenia zapalenia trzustki.
Odchudzanie
Mieszanki sokow na bazie kapusty to dobry sposob na odchudzanie. Maja niska kalorycznosc, przyspieszaja odchudzanie (przywracaja hormony odchudzajace).
W kosmetologii
Wysoki poziom przeciwutleniaczy, fitochemikalia moga zdzialac cuda dla skory. Kapusta jest bogata w witamine C, ktorej brak powoduje wysuszanie skory, zmniejsza jej elastycznosc i moze prowadzic do powstawania siniakow. Dlatego jego zastosowanie w kosmetyce nie dziwi. Ekstrakt E jest czestym skladnikiem balsamow, kremow, produktow do wlosow.
Maska do cery tlustej
Maseczka do cery tlustej pomoze pozbyc sie tradziku i zwezyc pory. Skora otrzyma odzywienie i niezbedne witaminy.
Naloz czysty sok z kapusty na twarz, pozostaw na 20 minut, a nastepnie splucz. Powtarzaj te procedure okolo 3 razy w tygodniu przez miesiac.
Maska wybielajaca
Aby rozjasnic plamy starcze, dodaj 1 lyzke. miod i szczypta kurkumy w okolo ? szklanki soku z kapusty. Dodaj troche maki ryzowej, mieszaj, az powstanie pasta. Pozostaw na okolo 10 minut, nastepnie nanies wacikiem na plamy i pozostaw na 30 minut. Plukanie. Powtarzaj procedure raz w tygodniu. Pelny kurs trwa 2 miesiace.
Maska do kazdego rodzaju skory
Wysoka zawartosc siarki zapewnia zdrowa skore. Zarowno zewnetrzne, jak i wewnetrzne wykorzystanie siarki jest niezbedne do tworzenia keratyny – substancji bialkowej niezbednej dla zdrowych wlosow, paznokci i skory. Oczyszczanie krwi, zmiany w metabolizmie komorkowym, sprzyja odmlodzeniu, wygladzeniu zmarszczek.
Skladniki na maske z kapusty:
- troche soku z kapusty;
- 2 lyzeczki maka ryzowa;
- kilka kropel oliwy migdalowej lub oliwy z oliwek.
Wymieszaj wszystkie skladniki w mieszanke o sredniej masie. Nalozyc na twarz, pozostawic do wyschniecia. Plukanie. Jesli skora jest bardzo tlusta, wyklucz olej.
Potencjalne skutki uboczne i przeciwwskazania
Chociaz spozywanie soku z kapusty moze przyniesc pewne korzysci zdrowotne, istnieja pewne potencjalne wady, ktore nalezy wziac pod uwage.
Duze ilosci moga wplywac na tarczyce
Niektore dowody sugeruja, ze spozywanie duzych ilosci jarmuzu moze wplywac na tarczyce.
Substancje zwane goitrogenami (substancje wolotworcze) obecne w kapuscie moga hamowac transport jodu do tarczycy, proces niezbedny do prawidlowego funkcjonowania tarczycy.
W rzeczywistosci kilka badan wykazalo korelacje miedzy spozyciem warzyw krzyzowych a ryzykiem raka tarczycy, chociaz wyniki byly nieco niejednoznaczne (23, 24, 25).
Ponadto goitrogeny znajduja sie w duzych ilosciach w surowej kapuscie, wiec osoby z chorobami tarczycy, takimi jak niedoczynnosc tarczycy, powinny unikac spozywania soku z kapusty (26).
Jednak znaczna czesc badan dotyczacych warzyw kapustnych i zapobiegania chorobom sugeruje, ze korzysci moga przewyzszac potencjalne szkody (27, 28).
Niektore skladniki odzywcze moga wchodzic w interakcje z lekami
Wykazano, ze niektore skladniki odzywcze w soku z kapusty wchodza w interakcje z niektorymi lekami.
Kapusta jest bogata w witamine K, ktora moze zaklocac zdolnosc rozcienczalnikow krwi do zapobiegania tworzeniu sie zakrzepow krwi. Ogolnie zaleca sie umiarkowane spozycie witaminy K podczas przyjmowania lekow (29).
Jesli zazywasz leki rozrzedzajace krew, najlepiej nie dodawac do swojej diety soku z kapusty. Jesli jednak zdecydujesz inaczej, skonsultuj sie z lekarzem przed dodaniem go do swojego schematu (24).
Soki maja niska zawartosc blonnika
Podczas przygotowywania sokow warzywnych wiekszosc blonnika jest usuwana z warzyw. Blonnik promuje uczucie pelnosci, utrzymuje zdrowie jelit, pomaga ustabilizowac poziom cukru we krwi i obniza poziom cholesterolu (30, 31).
W duzej mierze dzieki wysokiej zawartosci blonnika warzywa kapustne, takie jak jarmuz, zostaly uznane za pozytywne zmiany bakterii jelitowych (32).
Jednak spozywanie soku z kapusty zamiast calej kapusty moze pomoc zmniejszyc spozycie blonnika.
Moze powodowac rozstroj zoladka u niektorych osob
Niektorzy ludzie moga odczuwac rozstroj zoladka w wyniku spozywania soku z kapusty.
Kapusta jest powszechnym warzywem wytwarzajacym gaz. Jest rowniez bogaty w fruktany, rodzaj weglowodanow, ktore osoby z zespolem jelita drazliwego (IBS) czesto maja trudnosci z trawieniem (33).
Nawet przy niskim spozyciu kapusty osoby z IBS moga odczuwac objawy, takie jak wzdecia, bol brzucha i biegunka (34).
Streszczenie:
Picie soku z kapusty moze wplywac na tarczyce i moze wchodzic w interakcje z niektorymi lekami. U niektorych osob picie soku z kapusty moze powodowac rozstroj zoladka.
Przydatne wlasciwosci soku ze swiezej kapusty
Korzysci i energia tego naturalnego produktu wynika z duzej zawartosci substancji leczniczych w kapuscie, ktore pomagaja zachowac zdrowie i poprawiaja uklad odpornosciowy. Sok z kapusty moze nie jest najlepiej smakujacym napojem na swiecie, ale ma szereg wlasciwosci leczniczych.
Tradycyjne przepisy na medycyne
Tradycyjna medycyna oferuje wiele przepisow z napojem z kapusty na rozne bolesne stany:
kapusta swieza normalizuje mikroflore jelitowa i usuwa zaparcia
Na zaparcia
Osoba, ktora codziennie rano spozywa swieza kapuste, na zawsze zapomina o zaparciach. Wystarczy wypic 0,5 szklanki.
Jak zrobic i spozywac sok z kapusty w domu
Dowiedziawszy sie o domowych srodkach zaradczych zawierajacych sok z kapusty oraz korzysciach i niebezpieczenstwach plynacych z napoju, musisz dowiedziec sie, jak przygotowac i przechowywac produkt.
Jesli masz sokowirowke, nie powinno byc pytan o to, jak zrobic sok w domu. Nalezy postepowac zgodnie z instrukcja urzadzenia.
Ale mozesz sie obejsc bez sokowirowki. Aby to zrobic, musisz oddzielic od siebie liscie kapusty, oplukac je i posiekac za pomoca maszynki do miesa lub blendera. Nastepnie napoj latwo wyciska sie przez gaze.
Zaleca sie zapoznanie sie z prawidlowym spozywaniem swiezego soku:
- maksymalna dzienna dawka to 3 szklanki;
- stawka poczatkowa wynosi 50 g, nalezy ja stopniowo zwiekszac;
- jesli masz problemy z przewodem pokarmowym, swieze nalezy rozcienczyc woda lub sokiem z marchwi w rownych ilosciach;
- tym, ktorzy nie lubia smaku napoju, zaleca sie rozcienczenie go innymi sokami warzywnymi;
- nie dodawaj do napoju soli, cukru i innych przypraw.
lecznicze wlasciwosci soku z kapusty sa skutecznie wykorzystywane w celach kosmetycznych do pielegnacji skory i wlosow
Witaminy w kapuscie
Warzywa to magazyn witamin i mineralow. Ich stosowanie korzystnie wplywa na organizm czlowieka, poprawia jego kondycje, przyczynia sie do normalizacji funkcjonowania narzadow wewnetrznych i ich ukladow.
Witaminy w kapuscie zawarte sa w duzych ilosciach, co pozwala na uzupelnienie ich dziennego zapotrzebowania czlowieka.
Ponadto roznorodnosc gatunkow kapusty pozwoli wybrac taka, ktora nie tylko przyniesie korzysci, ale rowniez zaspokoi gusta kulinarne.
Kapusta biala
Kapusta biala jest popularnie nazywana ?krolowa? ogrodu warzywnego. Zawiera wiele skladnikow odzywczych, ktore decyduja o jego pozytywnym wplywie na organizm czlowieka. Dlatego okreslona odmiana warzyw jest wykorzystywana nie tylko w zywnosci, ale znajduje rowniez szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.
Wartosc odzywcza
Swieze warzywa maja niska zawartosc kalorii. Sto gramow produktu zawiera tylko 28 Kcal. Glowne substancje w jego skladzie to:
- weglowodany ? 4,7 g;
- bialka – 1,8 g;
- tluszcze – 0,1 g
Ponadto odmiana bialoglowa zawiera takie elementy, jak kwasy organiczne, aminokwasy, fitoncydy, glukoza, blonnik i inne cukry.
Pogarszac
Witaminy w odmianie bialoglowej sa reprezentowane przez skladniki nalezace do grup takich jak:
Witamina A | 3 ?g |
Tiamina | 0,03 mg |
Witamina B2 | 0,07 mg |
Witamina B4 | 10,7 mg |
Witamina B6 | 0,1 mg |
Witamina B9 | 22 mcg |
Witamina C | 60 mg |
Witamina E | 0,1 mg |
Witamina K | 76 mcg |
Witamina PP | 0,9 mg |
Wiadomo, ze warzywo zawiera wystarczajaca ilosc witaminy C. Ci, ktorzy uwazaja, ze w owocach cytrusowych jest jej znacznie wiecej, sa w glebokim bledzie, poniewaz tylko dwiescie gramow swiezej kapusty moze zaspokoic dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego. Skladniki mineralne sa reprezentowane przez nastepujace elementy:
Potas | 300 mg |
Wapn | 48 mg |
Magnez | 16 mg |
Sod | 13 mg |
Fosfor | 37 mg |
Siarka | 31 mg |
Chlor | 37 mg |
Korzystne cechy
Glowne korzystne wlasciwosci swiezego warzywa to:
- przeciwzapalny;
- gojenie: zdrowienie;
- przeciwbolowe;
- oczyszczanie;
- antysklerotyczny;
- wykrztusny;
- przeciwdrobnoustrojowy;
- przeciwnowotworowe.
Zrobic krzywde
Nie nalezy uzywac okreslonego rodzaju produktu, gdy:
- pogorszenie stanu z wrzodem zoladka, wrzodem dwunastnicy;
- krwawienie w zoladku;
- zwiekszona perystaltyka jelit;
- zapalenie trzustki, zapalenie jelit.
W przypadku tych chorob przed uzyciem swiezej kapusty lepiej skonsultowac sie z dietetykiem, aby uniknac pogorszenia sie kondycji organizmu.
kalafior
Nazwa ?kalafior? na kapuste powstala dwa tysiace i pol roku temu
Nastepnie na Morzu Srodziemnym hodowano te odmiane warzyw, zwracajac uwage na to, ze glowka kapusty sklada sie z malych kwiatostanow
Korzysc
Korzysci z jedzenia warzyw to:
- wzmocnienie scian naczyn;
- oczyszczanie materialu genetycznego;
- wzmocnienie tkanki kostnej;
- stymulacja procesow hematopoezy;
- poprawa procesow metabolicznych;
- aktywacja mechanizmow obronnych organizmu.
Szkody i przeciwwskazania
Pomimo korzysci, jakie kalafior niesie na ludzki organizm, zdarzaja sie sytuacje, w ktorych jego stosowanie jest przeciwwskazane. Obejmuja one:
- reakcje alergiczne;
- dna.
Ponadto jego stosowanie jest przeciwwskazane u osob z niewydolnoscia serca. Obecnosc kamieni nerkowych jest rowniez sygnalem do zakazu spozywania kolorowych warzyw. W przypadku naruszenia metabolizmu substancji purynowych w ludzkim ciele zabrania sie mu rowniez jego stosowania.
kapusta kiszona
Kapuste kiszona otrzymuje sie, gdy warzywo jest wystawione na dzialanie kwasu mlekowego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, najczesciej jako dodatek do dan glownych lub salatek. Wiadomo, ze ma pozytywny wplyw na organizm czlowieka ze wzgledu na duza ilosc skladnikow odzywczych w skladzie.
Zawartosc kalorii
Zawartosc kalorii w kapuscie kiszonej wynosi 23 Kcal na 100 g. Glowne substancje w jej skladzie to:
- bialka – 1,8 g;
- tluszcze – 0,1 g;
- weglowodany – 3 g;
- blonnik pokarmowy – 2 g;
- woda – 89 g.
Szkody i przeciwwskazania do stosowania
Pomimo ogromnych zalet produktu, kapusta kiszona nie jest polecana osobom cierpiacym na:
- zwiekszona kwasowosc zoladka;
- niezyt zoladka;
- wrzod trawienny zoladka i dwunastnicy;
- niewydolnosc nerek;
- kamica moczowa.
Zabronione jest rowniez stosowanie warzyw dla kobiet w okresie laktacji, osob uczulonych na ten produkt.