Solenie ogorkow na zimowe przepisy: w beczce, w sloikach, bez octu

Dlaczego te jasnozielone owoce sa tak przydatne?

Z ogorkow przygotowuje sie roznorodne salatki, sa solone, marynowane, a nawet smazone.

Sa aktywnie wykorzystywane w kosmetologii do wybielania, odzywiania i zmiekczania skory.

Lekko solone ogorki

Chodzi o mineraly i witaminy zawarte w tych owocach w duzej ilosci.

A po zasoleniu powstaje w nich kwas mlekowy, ktory pomaga poprawic funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Jaki przepis wybrac na marynowanie ogorkow, aby okazaly sie jasne, chrupiace i oczywiscie pyszne?

Mozesz wybrac klasyczna metode konserwowa lub ?na zimno?.

Lub mozesz posolic cala beczke lub odrzucic ocet podczas solenia.

Klasyczny babciny przepis na kiszenie ogorkow w sloikach
Popularne przepisy na solenie przepysznych ogorkow na zime

Skladniki Ilosc
swieze ogorki 10 kg
woda pitna 10 litrow
sol kuchenna 600 gramow
czosnek 4-5 zebow
pieprz, dab, porzeczka, liscie wisni, pietruszka, koperkowe parasole 500 gramow
ostra papryka 2-3 straki
Czas gotowania: 7000 minut Kalorie na 100 gramow: 15 Kcal

Istnieje wiele opcji solenia zielonych warzyw, ale kazda gospodyni domowa ma swojego faworyta.

Ale sa tez klasyczne przepisy, z ktorych nadal korzystaly nasze babcie.

A teraz etapy solenia:

  • Wybieramy ogorki tej samej wielkosci, myjemy je i wkladamy do duzego pojemnika.
    Wkladamy do pojemnika
  • Przygotuj marynate: zagotuj wode i sol, dodaj przyprawy i wylacz po ugotowaniu. Napelnij owoce goraca solanka.
    Napelnij solanka
  • Docisnac prasa, przykryc gruba szmatka i pozostawic w cieplym miejscu na piec dni.
    Zajmujemy sie ladunkiem
  • Po pieciu dniach odcedz marynate, zagotuj i uzupelnij nia ogorki. Po ostygnieciu ulozyc obrabiany przedmiot w sterylnych sloikach i szczelnie zamknac pokrywkami.
    Toczymy sie w puszkach
  • Przechowuj takie ogorki w ciemnym i chlodnym miejscu.
  • Ciekawy przepis na kiszenie ogorkow na zime przy uzyciu wodki.

    Wez za trzylitrowy sloik:

    • ogorki – 2 kg;
    • woda pitna 1 l;
    • sol kuchenna 70 g;
    • czosnek – 4 zabki;
    • koperek – 2-3 parasole;
    • pieprz czarny – 5 groszkow;
    • liscie debu, wisni, chrzanu;
    • wodka – 3-4 lyzki stolowe.

    Solenie domu wodka

    Proces wyglada tak:

  • Wybieramy ogorki tej samej wielkosci i dokladnie je myjemy.
  • Banki sa myte i nie trzeba sterylizowac.
  • Przyprawy sa ulozone na dnie puszek.
  • Ogorki w sloikach najlepiej ukladac pionowo.
  • Sol rozpuszcza sie w wodzie o temperaturze pokojowej i ta marynata zalewa sie ogorki.
  • Sloiki przykryte pokrywkami pozostawia sie w cieplym pomieszczeniu na trzy dni.
  • Bialy nalot, ktory pojawil sie na owocach w tym czasie, wskazuje na poczatek procesu fermentacji i solenia.
  • Solanka musi zostac osuszona i zagotowana.
  • Ogorki myje sie pod biezaca woda, a plytke nazebna zmywa sie recznie.
  • Przekladamy owoce z powrotem do sloikow i napelniamy goraca solanka.
  • Do trzylitrowego sloika dodaj 3-4 lyzki wodki.
  • Sloiki sa szczelnie zamykane plastikowymi wieczkami i przechowywane w chlodnym miejscu.
  • Popularne odmiany
    Aby przystawka byla doskonala, musisz starannie wybrac roznorodnosc warzyw. Przeglad najlepszych odmian ogorkow do marynowania.

    W artykule https://notefood.ru/pitanie/obshhie-voprosy/shpinat-poleznue-svojstva.html dowiesz sie o dobroczynnych wlasciwosciach szpinaku i jakie istnieja przepisy na jego przygotowanie.

    Glodny? Nie ma nic prostszego niz przepis na salatke z paluszkow krabowych. Robi sie to szybko i bez wiekszych trudnosci, ale efekt koncowy kazdemu przypadnie do gustu. Smacznego!

    Dla tych, ktorzy nie chca uzywac do kiszenia wrzatku, istnieja przepisy na kiszenie ogorkow na zimno.

    Potrzebujemy:

    • swieze ogorki – 1 kg;
    • woda pitna – 1 l;
    • czosnek – 2-3 zabki;
    • pieprz czarny – 5 sztuk;
    • przyprawy: parasole koperkowe, liscie debu, porzeczki, wisnie, chrzan ? 300 g;
    • sol kamienna – 2 lyzki stolowe.

    Ogorki o tej samej wielkosci dokladnie umyc i namoczyc w zimnej wodzie na 4-5 godzin.

    Aby przygotowac wode z sola, musisz gotowac przez kilka minut i ostudzic.

    Warzywa i przyprawy wkladamy do sterylnych sloikow i napelniamy solanka o temperaturze pokojowej.

    Owoce najlepiej ukladac pionowo.

    Sloiki zamykamy plastikowymi wieczkami i odstawiamy w chlodne miejsce.

    Po kilku dniach rozpocznie sie w nich proces intensywnej fermentacji.

    Lekko otworz spuchniete powieki i wypusc powietrze.

    Zamknij brzegi i wyjdz na kolejny dzien.

    Co drugi dzien puszki sa zwijane metalowymi wieczkami i przechowywane w chlodnym miejscu.

    Ta zimna metoda jest omowiona ponizej:

    Ogorki beczkowe sa chrupiace i aromatyczne o specyficznym smaku.

    Robia wspaniala marynate, salatke, winegret.

    I po prostu ? to wspaniala i zdrowa przekaska.

    Ogorki solone sa w beczkach od czasow starozytnych.

    Nasi dalecy przodkowie uzywali do marynowania beczek debowych lub lipowych o pojemnosci 50-100 litrow.

    W tym procesie glownym warunkiem jest prawidlowe przygotowanie pojemnikow.

    Beczki moczone sa z gory przez dwa tygodnie.

    Nastepnie jest dokladnie traktowany wrzacym roztworem sody i splukiwany woda.

    Przed ulozeniem ogorkow i przypraw pojemnik nalezy parzyc wrzaca woda.

    Aby uzyskac 50 kg kiszonych ogorkow beczkowych potrzebujemy:

    • swieze ogorki – 54 – 55 kg;
    • parasole koperkowe – 2 kg;
    • zabki czosnku – 200 g;
    • chrzan (zarowno liscie, jak i korzenie) – 250 g;
    • przyprawy (seler, pietruszka) – 250 g;
    • liscie porzeczki i wisni – 500 g;
    • straki ostrej papryki – 50 g swiezej (lub 10 g suszonej).

    Przepis na beczke
    Solanka jest przygotowywana w ilosci 8-9 kg soli na 100 litrow wody.

    Owoce sa wybierane w przyblizeniu tej samej wielkosci, dokladnie myte i umieszczane w beczce.

    Aby zachowac kolor, ogorki mozna najpierw zanurzyc we wrzacej wodzie na 2-3 minuty, a nastepnie w zimnej wodzie.

    Sprobuj zrobic warstwy posrednie z tego samego zestawu przypraw: parasole koperkowe, chrzan, mieta, czosnek.

    Wczesniej zielenie nalezy umyc i pokroic na rowne kawalki o wielkosci 5-7 cm.

    Obrabiane przedmioty szczelnie zapakowane w pojemniku wypelnic solanka, przykryc sciereczka z wlokien naturalnych lub gaza.

    Na gorze zainstalowany jest drewniany okrag i ucisk.

    Beczka musi byc przechowywana w cieplym pomieszczeniu przez dwa do trzech dni, aby rozpoczal sie proces fermentacji.

    Po trzech dniach solanke dodaje sie w takiej ilosci, aby calkowicie pokryla zawartosc.

    Po przeniesieniu pojemnika do chlodnego miejsca do przechowywania.

    Oczywiscie niewiele osob w domu ma miejsce do przechowywania ogromnej beczki, ale naprawde chcesz, aby ogorki mialy ksztalt beczki i jest wyjscie w nastepujacy sposob:

    Nie kazdy lubi ostry smak octu.

    Aby uzyskac chrupiace marynowane marynaty, mozesz uzyc zwyklych tabletek aspiryny.

    Potrzebujemy:

    • swieze ogorki – 1 kg;
    • woda – 1 l;
    • pieprz czarny – 4-5 sztuk;
    • liscie debu, wisnie – 50 g;
    • korzen chrzanu – 1 sztuka;
    • parasole koperkowe – 3-4 sztuki;
    • sol kuchenna – 2 lyzki;
    • tabletki aspiryny – 6 sztuk.

    Przepis na aspiryne
    Mniej wiecej te same owoce sa dokladnie myte i umieszczane w pojemniku.

    Sol rozpuscic w wodzie, dodac przyprawy i zagotowac.

    Zdejmij z ognia i dodaj tabletki aspiryny.

    Po calkowitym rozpuszczeniu zalej ogorki marynata.

    Zakrywamy gaza i nakladamy ucisk na obrabiany przedmiot.

    Po dwoch do trzech dniach warzywa mozna wlozyc do sloikow, wysterylizowac i zakonserwowac.

    Przechowywac w chlodnym miejscu.

  • Do marynowania stosuje sie odmiany ogorkow z czarnymi cierniami. Takie owoce sa przechowywane przez dlugi czas i nie psuja sie. Ogorki z bialymi pryszczami naleza do odmian salat i nie moga byc marynowane w konserwach.
  • Wybierz owoce sredniej wielkosci, ale nie dluzsze niz 15 cm. Jeden sloik powinien zawierac mniej wiecej te same warzywa. W ostatecznosci mozna je ciac.
  • Owoce nalezy kisic w dniu zbioru. Jesli byly juz przechowywane przez jakis czas, mozna je wstepnie namoczyc przez 2-3 godziny w zimnej wodzie.
  • Dla lepszego przechowywania mozesz dodac do sloikow kilka groszkow musztardowych i kawalki kory debu.
  • Aby dodac pikantnego smaku, razem z ogorkami mozna posolic cebule, papryke, pomidory, kabaczek.
  • Do solenia uzywa sie tylko kamiennej soli kuchennej, jodowana nie jest odpowiednia.
  • Jasne chrupiace ogorki ozdobia kazdy swiateczny stol.

    Zawarte w nich witaminy i mineraly wzbogaca Twoja codzienna diete.

    Mnogosc przepisow na ogorki i sposoby gotowania sprawiaja, ze ogorki sa pozadanym produktem w kazdej rodzinie.

    Nie zapomnij eksperymentowac, aby urozmaicic zwykle przepisy!

    Dlatego niezwykla opcja solenia dla Ciebie:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko