Solenie smalcu w domu: korzysci, przepisy, przechowywanie

Smalec od dawna jest kochany i spozywany w wielu krajach swiata – Rosji, Ukrainie, Wloszech, Niemczech, Polsce i innych.

W naszym kraju produkt ten podawany jest jako przekaska, a takze najbardziej tradycyjne danie w codziennej diecie.

Solony smalec w przyprawach

Od wiekow te produkty wieprzowe uwazane byly za pokarm najnizszych warstw populacji.

Najlepsze kawalki miesa zawsze byly dosc drogie.

Ale poniewaz smalec mial wysoka wartosc energetyczna, spozywali go zwykli ludzie wykonujacy ciezka prace fizyczna.

I na przyklad w starozytnosci cesarz Justynian wydal nawet specjalny dekret, zgodnie z ktorym jego zolnierze byli zobowiazani do codziennego spozywania smalcu, aby zwiekszyc wytrzymalosc i sile.

Wielu historykow uwaza, ze ??gdyby nie ten produkt, nie doszloby do odkrycia Ameryki przez Kolumba.

Rzecz w tym, ze smalec byl glownym produktem spozywczym na statku podroznika.

Obfita i wysokokaloryczna kanapka
Najcenniejsza cecha tego produktu hodowli trzody chlewnej sa kalorie, ktore maja tendencje do przywracania czlowiekowi sil fizycznych na dosc dlugi czas.

100 gramow tluszczu zawiera okolo 800 kalorii.

Oczywiscie nie oznacza to, ze osoby, ktore chronia swoja sylwetke przed nadwaga, nie powinny spozywac tego pysznego produktu.

Jesli nie naduzywasz go w duzych ilosciach, jest bardzo przydatny dla wszystkich kategorii ludzi.

Zawiera dosc duzo cennych kwasow tluszczowych, ktore biora udzial w tworzeniu nowych komorek i hormonow.

Ponadto kwasy wspomagaja wymiane cholesterolu w organizmie.

Substancje, w ktore produkt jest bogaty, biora czynny udzial w usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn.

Jesli spozywasz 10 do 30 gramow smalcu dziennie dla osob, ktore nie doswiadczaja duzego wysilku fizycznego, to w zaden sposob nie zaszkodzi to ich cialu i samopoczuciu.

A tym, ktorzy ciezko pracuja fizycznie lub aktywnie uprawiaja sport, zaleca sie spozywanie do 150 gramow smalcu dziennie.

Aby smalec solony byl smaczny, nalezy najpierw wybrac odpowiedni oryginal.

Przy zakupie radzimy zwrocic uwage na nastepujace punkty:

Wybor produktow wieprzowych

  • Kup produkt ze skora, a grubosc kawalka powinna wynosic okolo 3 centymetry.
  • Tluszcz powinien miec jednolita konsystencje, byc gesty, elastyczny. Przed zakupem mozna go przebic nozem tuz przy blacie. W produkcie wysokiej jakosci ta procedura spowoduje niewielki opor, ale noz wejdzie w miazge bez szarpniecia.
  • Do solenia bierz smalec z samic swin, a nie z knurow.
  • W miejscu naciecia dobry produkt bedzie rozowawy lub bialawy. Nie kupuj zoltego smalcu!
  • Pamietaj, produkty z warstwami sa lepsze do gotowania lub palenia.

    Podczas procesu solenia ten rodzaj boczku okazuje sie szorstki i szybko psuje sie w lodowce.

    Istnieja trzy glowne metody przygotowania solonego smalcu w domu.

    Solenie na sucho – przepis ukrainski
    Glowne sposoby solenia smalcu w domu

    Skladniki Ilosc
    Tluszcz z miesnymi smugami 1 kg
    Sol ile to zajmie
    Pieprz smak
    Lisc laurowy 3-4 szt.
    Kardamon 3-4 szt.
    Czas gotowania: 14440 minut Kalorie na 100 gramow: 797 Kcal

    Przygotowanie jest bardzo proste i wyglada tak:

  • Tluszcz kroi sie na 5 cm kawalki.
    Posiekane kawalki
  • Robi sie w nich kawalki i dobrze naciera sola.
    Natrzyj sola
  • Nastepnie produkt umieszcza sie pod prasa. Po 5 dniach dolna i gorna warstwa zostaja zamienione miejscami. Ta operacja jest wykonywana jeszcze 2 razy.
    Zakladka w rondlu
  • Nastepnie kawalki sa wyciagane, owijane w plotno i przechowywane. Jest juz gotowy do spozycia
    Gotowa przekaska
  • A oto przepis na solenie na sucho:

    Receptura zlozona:

  • smalec wieprzowy – 1 kg;
  • Czosnek – 5 gozdzikow;
  • Groszek ziele angielskie – 6 sztuk;
  • Skorka cebuli z 6 cebulek;
  • Sol – 100 g;
  • przegotowana woda – 1 litr;
  • Folia – 1 arkusz;
  • Papryka;
  • Kolendra;
  • Zmielony czarny pieprz.
  • Skorki cebuli i smalec nalezy umyc pod woda i wysuszyc.

    Do rondla wlac wode, posolic, zagotowac, wrzucic luske i gotowac 10 minut.

    Nastepnie wrzuc smalec do wrzacej wody i gotuj przez 45 minut na malym ogniu.

    Nastepnie zdejmij patelnie i pozwol jej parzyc przez 10 minut.

    Skorka cebuli
    Nastepnie trzeba wymieszac przyprawy i podzielic groszek na pol.

    Obierz czosnek.

    Wyciagnij boczek na talerz, pozwol mu ostygnac.

    Nastepnie zetrzyj z przyprawami i przykryj przecietymi na pol zabkami czosnku.

    Nastepnie uloz go na folii i zawin.

    Nastepnie wloz wiazke do plastikowej torby i wloz do zamrazarki na 2 godziny.

    Przekaske mozna zjesc.

    Przepis sklada sie z:

  • smalec wieprzowy – 1 kg;
  • Czosnek – 4 gozdziki;
  • Liscie laurowe – 5 szt .;
  • Pieprz bialy mielony;
  • Ziarna czarnego pieprzu;
  • Woda – 1 l;
  • Sol – 5 lyzek lyzki.
  • Przystawka pikantna w zalewie z czosnkiem
    Najpierw umyj boczek, obierz skorke i pokroj na kawalki.

    Wlozyc do glebokiej miski, posypac czarnym pieprzem, dodac drobno posiekany czosnek i lisc laurowy.

    Sol rozpuscic w zimnej wodzie i wlac smalec.

    Umiesc ucisk na wierzchu i odejdz na 3 dni.

    Pamietaj, ze solanka musi calkowicie pokryc zawartosc.

    Nastepnie wyjmij, wytrzyj do sucha recznikiem, posyp pieprzem i obtocz w drobno posiekanym czosnku.

    Solenie smalcu w domu jest zakonczone.

    Zobaczmy caly proces tej metody solenia na ponizszym wykresie:

    Aby jak najlepiej zachowac solony boczek i caly jego smak, a takze przedluzyc jego trwalosc, mozna zastosowac nastepujaca metode.

    Wez wanne, stary garnek z dziurami lub drewniane pudelko.

    Nalezy pamietac, ze pojemnik musi miec male otwory.

    Jest to konieczne, aby solanka miala mozliwosc splywania na patelnie, a produkt pozostal suchy.

    Na dole pudelka nalezy polozyc kilka warstw gazet lub dowolnego papieru, posypac je gruba warstwa soli, a nastepnie polozyc na wierzchu kawalki boczku i ponownie przykryc warstwa soli.

    Przed przechowywaniem produktu radzimy potraktowac go pieprzem, obtoczyc w aromatycznych ziolach lub nadziac czosnkiem.

    Mozesz rowniez przechowywac te przekaske w zamrazarce.

    Aby to zrobic, wez male kawalki jedzenia, zawin je w serwetke, a nastepnie wloz do plastikowej torby.

    Dzieki temu tluszcz moze byc przechowywany przez wiele miesiecy.

    Oto kilka pomocnych wskazowek, ktorych bedziesz potrzebowac do domowego solenia boczku:

  • Przed uzyciem czarnego pieprzu zmiel go z groszkiem, wtedy boczek okaze sie bardzo pachnacy.
  • Produkt ma zdolnosc wchlaniania dokladnie tyle soli, ile potrzebuje. Lepiej wiec nie oszczedzac soli podczas solenia.
  • Proces solenia nalezy prowadzic w temperaturze okolo +10 C.
  • Ugotuj solanke bezposrednio w przeddzien marynowania. Okazuje sie, ze przegotowana woda ma szereg pozytywnych wlasciwosci. Staje sie miekki, usuwane sa szkodliwe mikroorganizmy itp. W normalnych warunkach dlugotrwalego przechowywania przegotowanej wody traci sie jej korzystne wlasciwosci.
  • Po zasoleniu produktu sprawdz, czy nie ma soli. W przeciwnym razie, w przypadku niedostatecznego solenia, moze ulec pogorszeniu.
  • Miod kasztanowy
    Wszyscy wiemy o zaletach miodu od dziecinstwa. Ale nie wszyscy wiedza, ze istnieje wiele odmian tego leczniczego produktu. Jedzenie miodu kasztanowego: korzysci i szkody.

    Czasami naprawde chcesz skosztowac prawdziwego barszczu ukrainskiego. Nie kazda gospodyni potrafi wspaniale ugotowac to danie. Nauczmy sie! Tutaj znajdziesz praktyczne porady doswiadczonych szefow kuchni.

    Pierwotnie rosyjskie danie – ziemniaki z grzybami. Artykul kulinarny opisuje najlepsze wariacje kulinarne tego dania.

    Barszcz, paczki, szczypiorek i boczek ? to przyjemnosc zycia, ktora smakosz moze czerpac kazdego dnia.

    Te smakolyki staly sie czescia naszej pamieci genetycznej, pozostawionej nam przez odleglych przodkow, ktorzy duzo rozumieli o pysznym jedzeniu.

    Dzis smalec nie jest produktem deficytowym.

    Jest dostepny zarowno na rynku, jak iw sieciach handlowych.

    Ale bedzie najsmaczniejszy, jesli ugotujesz go wlasnymi rekami z dodatkiem preferowanych przypraw.

    A potem na rodzinnym obiedzie lub swiatecznym stole z goscmi mozna nie tylko poczestowac bliskich pysznym daniem, ale takze pochwalic sie kulinarnymi mozliwosciami.

    Na koniec jeszcze jedna opcja, ktora nie zostala uwzgledniona w artykule, ale moze Cie rowniez zainteresowac:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko