Sos z granatow Narsharab: jak uzywac, przepisy w domu i uzyteczne wlasciwosci

Narsharab to gesty sos z Azerbejdzanu, przygotowany przez odparowanie soku z owocow granatu. Produkt zawiera cukier, sol, pieprz mielony oraz przyprawy: cynamon, kolendre i bazylie. Czesto podaje sie go do dan miesnych i drobiowych, rzadziej do salatek z warzyw lub do sosow o wieloskladnikowym skladzie.

Narsharab to lepka gesta ciecz, nazwa produktu w tlumaczeniu z Azerbejdzanu oznacza ?wino?. Przedrostek ?nar? brzmi jak ?granat? i wskazuje glowny skladnik produktu. Gesty sos idealnie komponuje sie z dowolnymi daniami miesnymi lub rybnymi, rzadziej stosuje sie go z warzywami lub dodawany do slodkich deserow. Sos nadaje produktom spozywczym lekko kwasny smak i swiezy aromat.

Sos jest uznawany za narodowa azerbejdzanska marke kulinarna, a nie tylko dodatek do zywnosci. Miejscowi dodaja lepka mase do prawie wszystkich potraw, co dodaje im pikanterii i sprawia, ze ??sa kolorowe i rozpoznawalne.

Ma gesta i gesta konsystencje oraz rubinowy odcien, ktory nadaje mu granat. Sos stanowi doskonale uzupelnienie smakowe i estetyczne skladnika potrawy ? bogaty kolor ozdobi nudny talerz z pokrojonymi warzywami lub nieestetycznym kawalkiem miesa.

Do produkcji uzywamy dzikich odmian granatu o wysokiej zawartosci pigmentow, mineralow, witamin i kwasow. Do przygotowania sosu owoce sa wczesniej obrane, folie i przegrody. Ziarna granatu sa mielone recznie lub przepuszczane przez specjalne urzadzenie do wyciskania plynu, a po otrzymaniu soku sa wyrzucane.

Powstala mase w kadziach umieszcza sie na sloncu, pod wplywem ktorego plyn gestnieje. Nastepnie sok jest odparowywany do 20% oryginalnej objetosci i dodawany jest podstawowy zestaw przypraw. Podawane schlodzone.

W narodowej kuchni Azerbejdzanu narsharab jest uzywany nie tylko jako sos. Zakres zastosowania dodatku do zywnosci zalezy od umiejetnosci i wyobrazni szefa kuchni. Do schlodzonego plynu rubinowego dodaje sie agar lodowy lub agarowy w celu przygotowania koktajlu na deser owocowy.

ODNIESIENIE. Aby uzyskac 250-300 ml sosu, potrzebujesz 1 kg nasion granatu.

Wysokie surowce i mala objetosc powstalej mieszanki wplywaja na koszt gotowego sosu. Marza producenta, siec dystrybucji i koszty transportu prowadza do wysokich kosztow produktu, sos przemyslowy nie jest tani. Aby zaoszczedzic pieniadze, narsharab mozna latwo ugotowac we wlasnej kuchni.

Do robienia w domu bedziesz potrzebowac:

  • troche cierpliwosci;
  • duza kadz lub rondel;
  • kilka owocow drzewa granatu;
  • zestaw przypraw.

Sos z granatow z indyka – co to jest, jak uzywac, przepisy kulinarne Jakie sa zalety sosu z granatow?

Niewatpliwie glowna zaleta ?Nar Sosu? jest jego smak. Jednoczesnie podczas gotowania witaminy i mineraly z granatu sa przenoszone do plynnej przyprawy. Przestaja krwawic dziasla. Nar Sosu pomaga regulowac poziom cukru we krwi i dlatego jest odpowiedni dla diabetykow i pacjentow z wysokim cisnieniem krwi. Poprawia wyglad skory. Zapewnia organizmowi odpornosc na infekcje grypowe i usuwa toksyny z organizmu. Lagodzi zmeczenie. Wzmacnia uklad odpornosciowy. Pomaga wyeliminowac chrypke.

Jakie sa skutki uboczne sosu z granatow?

W przypadku naduzycia mozesz napotkac problemy, takie jak zgaga i niskie cisnienie krwi. Poniewaz zawartosc cukru w ??Nar Sosu jest znaczna, najlepiej jest spozywac go ostroznie i w ograniczony sposob. Wystarczy do salatki dodac tylko jedna lyzeczke tureckiego sosu z granatow!

Ile kosztuje sos z granatow?

Na wakacjach wielu turystow kupuje na pamiatke butelke sosu z granatow. W sklepach sprzedawane sa rozne marki tego produktu. Z kolei (koszt) rowniez bardzo sie waha. Butelka 250 ml kosztuje srednio 10-13 TL. Jednoczesnie organiczny sos z granatow jest znacznie drozszy, od 25 do 35 TL przy tej samej objetosci. Jak widac, przewyzsza go nawet butelka tureckiej ekologicznej oliwy z oliwek. Wynika to z duzego spozycia owocow granatu podczas przygotowywania tego sosu!

Nar Sosu (lub jego warianty) w Turcji jest zwykle dostepny w sieciowych sklepach spozywczych. Na przyklad w popularnym regionie turystycznym Fethiye w sklepie Migros. Coraz czesciej gospodynie domowe i turysci kupuja go na targach spozywczych. Na przyklad w tym samym kurorcie Fethiye we wtorki w centrum miasta odbywa sie targ. W takim przypadku koszt ?Nar Sosu? znacznie sie zmniejszy. Jednak w tym przypadku towar zostanie zapakowany w plastikowa butelke i nie bedzie mozna go przewozic w walizce – nie umyjesz rozlanego ?Nar Sosu? na rzeczy do noszenia nawet ?w siedmiu proszkach?. Zauwaz, ze podobny sos jest sprzedawany w Azerbejdzanie pod nazwa ?Narsharab?.

Kupujac, nalezy zwrocic uwage na procent soku z granatow, najczesciej jest to 20-30%. Na uwage zasluguja tylko te sosy, ktore zawieraja co najmniej 50% soku z granatow. Na koniec podamy jeszcze jedna przydatna informacje. Nazwa ?Nar Sos? jest zwykle nadawana przyprawie o slodko-kwasnym (neutralnym) smaku. Jesli na etykiecie jest napisane ?Nar Eksisi?, oznacza to, ze sos bedzie bardziej kwasny, tj. procent cukru, ktory zostal dodany do niego podczas gotowania, jest nieco mniejszy niz norma. Na koniec przypomnijmy sobie marke Glikozsuz Nar Eksili. Oto pelnoprawna ?przyprawa?, w ktorej zwieksza sie zawartosc fruktozy lub syropu glukozowego. Innymi slowy, smakuje slodsze niz baza Nar Sos. Do sosu czesto dodaje sie skrobie w celu zageszczenia. Nie ma w tym nic zlego ? producent nie chce osiagnac grubosci produktu koncowego poprzez dodanie cukru, ktory znaczaco zmienia poczatkowy smak granatu. Do przepisu czasami dodaje sie rowniez sol, cytryne, rozne przyprawy i przyprawy.

Jeden z przepisow na zrobienie sosu z granatow

Chodzi o to, ze do przygotowania 350 ml sosu potrzeba co najmniej 5 kg granatow. Oczyszczamy granat, podkreslajac owoce. Wkladamy je do gazy i wyciskamy sok do rondla, ktory stawiamy na malym ogniu. Doprowadzic do wrzenia, usunac pianke. Dodaj cukier (200 gramow), powoli i ciagle mieszajac. Zagotowac dwa razy. Przyprawy umieszczamy w malym woreczku z gazy, ktory wrzucamy do gotujacego sie soku na okolo 10-15 minut przed ostatnim zagotowaniem. Niech sos zamarznie. To jeden z kilkudziesieciu roznych domowych przepisow na sos z granatow. W kazdej rodzinie jest kilka receptur – do wykorzystania w ciagu 2-3 dni lub do dlugotrwalego przechowywania.

Najlepsze dania, ktore zdradzaja smak sosu z granatow

Bezposrednie spozywanie soku z tureckich granatow jest niemozliwe ze wzgledu na jego kwasowosc. Stosuje sie go jako przyprawe do salatek, surowych klopsikow i polew. Rzucmy okiem na siedem najlepszych dan, ktorych w Turcji nie da sie przygotowac bez sosu z granatow. Nie trzeba znac przepisow, mozna je znalezc w nowoczesnym internetowym repozytorium wiedzy – Internecie.

1. Kysyr Bulgur maly, pasta pomidorowa, cebula, wszelkiego rodzaju zieleniny w polaczeniu z drobno posiekanym ogorkiem kiszonym, cytryna, przyprawami i oczywiscie sosem z granatow.

2. Surowy klopsik (Cig Kofte) Sanliurfa to miasto pieciu prorokow. To jest miejsce narodzin Chiga Kefte. Jajko, czosnek i surowe mieso. Na zdjeciu jest ?jeszcze za malo smaku?, wiec dodaj troche tureckiego sosu z granatow!

3. Salatka Gavurdagi (Gavurdag? Salatas?) Ta salatka jest zrobiona z drobno posiekanych skladnikow: pomidorow, pietruszki, orzechow wloskich, cytryny, cebuli oraz roznych przypraw. To nie do pomyslenia bez sosu z granatow.

4. Faszerowany Baklazan (Kuru Patl?can Dolmas?) Kolejny klasyk poludniowo-wschodniej Anatolii. Wewnatrz delikatnej skorki baklazana czeka na Ciebie niesamowite warzywne nadzienie. To danie czeka na dopelnienie kwasna nuta pikantnego sosu z granatow.

5. Babagannus 4 puree z baklazana jest grillowane. Dodaje sie wystarczajaca ilosc soli, czosnku, sosu z granatow i jedna szklanke jogurtu. Nastepnie miesza sie i dodaje tahini i oliwe z oliwek. Stosuje sie go razem z chlebem pita i swiezymi warzywami.

6. Muhammara We wschodnim kraju czesto mozna spotkac kuchnie palestynska i libanska. Ta przystawka jest szczegolnie popularna na stolach w Antakyi. Sezonowe pomidory, oliwa, sol, czosnek, pieczywo, nasiona kolendry, czarny pieprz, bazylia, orzechy wloskie i turecki sos z granatow to idealne polaczenie!

7. Klopsiki z soczewicy (Mercimek Koftesi) Jest to polaczenie kaszy bulgur, soczewicy, cebuli, pietruszki, przypraw, soli i wody. Brakuje tylko odrobiny soku z cytryny i sosu z granatow. To danie wydaje sie zabierac miejscowych z powrotem do dziecinstwa! A szczegolnie uwielbiany przez wegetarian!

Klasyczny przepis krok po kroku

Wartosc energetyczna na 100 g produktu wynosi:

  • kalorie – 270;
  • bialka – 0,6 g;
  • tluszcze – 0,3 g;
  • weglowodany – 67,7 g.

Bedziesz potrzebowac:

  • granaty – 10 szt.;
  • sol – 1 lyzeczka;
  • cukier do smaku.

Czas produkcji – 45 minut.

Sekwencja gotowania:

  • Obierz i usun granaty z granatow.
  • Wsyp ziarna do rondla i umiesc na malym ogniu.
  • Ugniataj mase drewniana miazga, az pojawi sie plyn.
  • Za pomoca sitka przelej sok do drugiego pojemnika, aby oddzielic miazsz i inne pozostalosci.
  • Umiesc rondel na malym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Produkt mieszac drewniana lopatka do uzyskania konsystencji plynnej smietany.
  • Dodaj sol do masy.
  • Wymieszac i przeniesc do szklanej lub sosowej lodki. Zaleca sie podawac schlodzone.

    Kwasna Wolowina

    Jesli przygotowujesz obiad dla dwojga i chcesz miec czas na pogodzenie sie i przebranie, to ten przepis jest lepszy niz inne.

    Kupujemy:

    • wolowina – 0,5 kg;
    • cebula – 1 szt .;
    • przyprawy;
    • 3 lyzki dressingu z granatow i sosu sojowego l.

    Mieso z sosem narsharab gotuje sie dosc szybko:

    • Rozloz umyta wolowine, pokroj na kawalki, posyp marynata i wstaw do lodowki na pol godziny.
    • Po uplywie czasu smazymy na duzym ogniu z cebula posiekana na polpierscienie.
    • Wylej reszte marynaty, zmniejsz temperature palnika i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

    Jesli plyn szybko odparuje z miesa, mozesz dodac kilka lyzek wrzacej wody. Podawac jako osobne danie lub z dowolnym dodatkiem.

    Korzysci i szkody sosu azerbejdzanskiego

    Przydatne wlasciwosci wynikaja ze skladu chemicznego produktu. Sos zawiera witaminy C, E i PP, fitoncydy, garbniki i przeciwutleniacze, potas, magnez i zelazo, kwas jablkowy i cytrynowy.

    Korzysci z uzywania:

    • Zwieksza poziom hemoglobiny we krwi.
    • Pomaga wzmocnic uklad nerwowy i poprawic jakosc snu.
    • Zapobiega pojawianiu sie stanow depresyjnych.
    • Zwalcza anemie i nadcisnienie tetnicze.
    • Reguluje i normalizuje przemiane materii.
    • Stymuluje prace serca i ukladu naczyniowego.
    • Zapewnia szybkie wchlanianie zelaza.
    • Pomaga wzmocnic uklad odpornosciowy.
    • Usuwa z organizmu toksyny, toksyny i szkodliwy cholesterol.
    • Wspomaga profilaktyke raka.
    • Uzupelnia brak witamin w organizmie.
    • Tworzy efekt przeciwrobaczy.

    Stosowanie sosu, pomimo zalet produktu, nie jest zalecane dla osob:

    • z zapaleniem zoladka;
    • wrzod zoladka;
    • cukrzyca.

    Moze wyrzadzic szkody w przypadku hemoroidow i chorob ukladu pokarmowego w aktywnym

    etap. Sos dla matek karmiacych i kobiet w ciazy powinien powstrzymac sie od stosowania produktu.

    UWAGA. Podwyzszone stezenie kwasow w sosie, spozywane w nadmiernych ilosciach, moze pogorszyc stan zebow. Osoby podatne na alergie moga odczuwac obrzek, swedzenie i wysypki skorne.

    Co jedza i uzywaja do gotowania

    Narsharab to jeden z dodatkow stosowanych w niewielkich ilosciach. W gotowaniu produkt ma wiele zastosowan.

    Glowne sposoby uzycia sosu:

    Sos do salatek warzywnych. Lyzeczka lub lyzka sosu azerbejdzanskiego zastepuje ocet balsamiczny, gdy chcesz dodac slodko-kwasny smak do mieszanki salat. Zaprawa sola, pieprzem i czosnkiem odmieni i poprawi smak potrawy. Przyprawe do granatu najharmonijniej laczy sie z salatkami z dodatkiem pietruszki, miety czy kolendry.

    Marynaty. Przyprawa do granatu jest czesciej stosowana do produktow miesnych. Marynata z narsharabem, jogurtem, czosnkiem i oregano nada potrawie niepowtarzalnego smaku. Mieso przed grillowaniem lub w piekarniku trzeba przechowywac w mieszance przez kilka godzin.

    Sos podawany jest z kebabami i kazdym innym daniem. Wieprzowina marynowana w narsharab zaskoczy zaproszonych gosci smakiem.

    Dodatek granatu harmonijnie uzupelni sosy Baba Ganoush i Muhammara z kuchni bliskowschodniej, a dodatek do hummusu podkresli smak przekaski.

    Smazona lub pieczona papryka, cukinia, czerwona cebula i baklazany doskonale komponuja sie z przyprawa do granatow. Wystarczy polaczyc warzywa z oliwa, drobno posiekanym zabkiem czosnku, tymiankiem i dodac sos do masy.

    Dodatek sosu azerbejdzanskiego wzmacnia smak gulaszu i roznych zup. Sos zmieszany ze szczypta cynamonu i oliwy z oliwek doda pysznego aromatu gulaszowi warzywnemu.

    Przyprawa do granatu jest idealnym dodatkiem do dan kuchni azjatyckiej i woka. Wystarczy polaczyc warzywa, mieso lub makaron i dodac narsharab wraz z olejem sezamowym.

    Dodatek stosowany jest jako polewa – polewa sie nim sorbet lub lody, tworzac orientalny deser o wykwintnym smaku.

    Zamiast gestego syropu do koktajli alkoholowych dodaje sie narsharab.

    Przyprawa do granatu dodaje szczegolnego bogactwa i glebi smaku kazdej potrawie, ktorej nie mozna uzyskac z innych dodatkow.

    Sos z soku z granatow do ryb

    Sos z granatow dobrze komponuje sie nie tylko z produktami miesnymi, mozna go rowniez przygotowac do ryb na bulionie rybnym. Interesujace jest polaczenie go z absolutnie kazda ryba, w naszym przepisie porozmawiamy o sumach rzecznych. Kawalek ryby z pieprzem i liscmi laurowymi gotujemy przez 15-20 minut. Lekko posolic wode do smaku. Ugotowana rybe wyjmujemy i ukladamy na talerzu do ostygniecia.

    W miedzyczasie ugotuj polowki granatu i wycisnij sok do miski. Do osobnego rondla wlej 100 ml wywaru rybnego i dodaj lyzke skrobi. Postaw na malym ogniu i gotuj, az zgestnieje. Nastepnie wlej sok z granatow i trzymaj ogien przez kilka minut. Sosem polac kawalek ryby, dodatkowo mozna wsypac kilka pestek granatu, dodac plasterek cytryny i posypac do smaku posiekanymi ziolami.

    Jak widac, zrobienie sosu z pestek granatu jest dosc proste, mozna go urozmaicic w kazdy mozliwy sposob, dodajac do gustu dodatkowe skladniki.

    Jak wybrac i gdzie

    Przed zakupem sosu azerbejdzanskiego nalezy przestudiowac sklad produktu. Wazna oznaka jakosci jest brak skladnikow, z wyjatkiem sosu z granatow i przypraw.

    WAZNY. Syropy sprzedawane pod przykrywka czesto zawieraja kwas cytrynowy i inne dodatki. Nie warto kupowac tych produktow.

    Naturalny sos ma zrownowazony slodko-kwasny smak, ktorego nie mozna porownac ze zmodyfikowanymi opcjami skladu.

    Sprzedawany jest w duzych supermarketach, suplement mozna rowniez zamowic w sklepach internetowych.

    Co to jest sos narsharab

    Narsharab to naturalny sos wytwarzany przez gotowanie swiezego soku z granatow. Jest to tradycyjny produkt kuchni azerbejdzanskiej, sos mozna znalezc w wielu przepisach krajow kaukaskich.

    Wysokiej jakosci narsharab ma lepka i gesta strukture, bogaty ciemnoczerwony kolor i przyjemny owocowy aromat. Smak sosu jest kwasny, lekko slodki, bez ostrych nut, ale z lekka pikantnoscia.

    Nazwa ?narsharab? jest tlumaczona jako ?wino z granatow?, chociaz w sosie nie ma alkoholu

    Co mozna wymienic

    Zamienniki sosow, ktore mozna znalezc w domu:

    • Grenadyna jest jednym z najlepszych substytutow narsharab.
    • Gesty syrop zurawinowy nasladuje cierpki smak sosu. Wystarczy zagotowac sok do pozadanej konsystencji, dostosowujac go dodajac cukier.
    • Syrop z octu balsamicznego nasladuje slodko-kwasny smak przyprawy do granatow. Zamiennik szczegolnie nadaje sie do smazonych warzyw.
    • Pasta tamaryndowa moze byc uzyta do zastapienia narsharaba.

    ODNIESIENIE. Sos z granatow – czesto stosowany w kuchni Bliskiego Wschodu, produkt zyskuje coraz wieksza popularnosc w kuchni europejskiej.

    Najpopularniejsze przepisy na sos narsharab

    Sos azerbejdzanski ma urozmaicony smak. W sosie najjasniej wyczuwalna jest kwasnosc, ale wychwytuje zarowno goryczke, jak i slodycz owocow.

    ODNIESIENIE. Sos jest odpowiedni w tradycyjnej kuchni Azerbejdzanu, stanowi doskonaly dodatek do dan kuchni azjatyckiej i jest idealny do woka.

    Przepisy z narsharabem:

    Losos orientalny To danie o oryginalnym smaku i swiatecznym wygladzie, przygotowywane jest szybko i sklada sie z prostych skladnikow. Do gotowania musisz przygotowac marynate: polacz 50 ml sosu z granatow z 50 ml soi i 100 ml oleju roslinnego, dodaj 2 posiekane papryczki chili i liscie tymianku. 1,5 kg fileta z lososia posmarowac marynata. Zawin rybe w folie i pozostaw na zimno na 30-40 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 ? C, poloz papier do pieczenia na blasze do pieczenia, a na wierzch uloz rybe. Piecz przez 10-15 minut. Umiesc marynate na ogniu, zagotuj i natychmiast wyjmij z pieca. Rybe podzielic na porcje i polac marynata. Podawac z pieczonymi ziemniakami w skorkach.

    Wieprzowina „Wino” Przepis docenia mezczyzni – smak miesa okazuje sie pikantny i pikantny. Do przygotowania potrzebne beda: 10-15 ziaren czarnego pieprzu, zmiazdzyc w mozdzierzu, dodac sol, liscie tymianku i zmielic. Polacz zawartosc z 2 mielonymi zabkami czosnku, 3 lyzkami. l. narsharab i 3 lyzki. Oliwa z oliwek. Zetrzyj kawalek wieprzowiny z powstala mieszanka i pozostaw na godzine. Mieso smazymy na grillu, grillu domowym lub pieczemy w piekarniku ? czas gotowania zalezny jest od metody obrobki cieplnej. Na sos: drobno posiekaj 1 cebule, przeloz olej roslinny do miekkosci, dodaj posiekane pomidory (6 sztuk), obrane. Po 3-5 minutach wlej 100 ml wina i 2 lyzki. sos z granatow, mase doprowadzic do gestej konsystencji, ciagle mieszajac, dodac sol i pieprz. Podawaj wieprzowine z narsharabem,

    Brokuly z grilla Do gotowania potrzebny jest 1 ?widelec? kapusty. Brokuly pokroic wzdluz, posolic do smaku, skropic olejem i upiec na grillu lub w piekarniku. Na ?stek? ulozyc kawalki sera feta (150 g) i przykryc pokrywka, aby ser sie roztopil. Zmiel 70 g migdalow w blenderze, dodaj 70 ml octu jablkowego i 30 ml syropu klonowego, sol, miete i galazke rozmarynu. Do mieszanki wlej sok z malej limonki i 20 ml oliwy z oliwek. Ugotowany stek poloz na talerzu, dodaj mase z blendera i polej narsara. Niezwykla porcja brokulow zaskoczy gosci i pozwoli im w nowy sposob docenic produkt.

    Pyszna salatka z sosem azerbejdzanskim Przepis z soczewica i przyprawami to swietna opcja na lekki, obfity obiad. Do gotowania bedziesz potrzebowac: zalac szklanka soczewicy woda i odstawic na pol godziny. Wloz platki do rondla i gotuj przez 30-40 minut, po ugotowaniu dodaj kawalki marchewki i cebule pokrojona w polpierscienie. 5 minut przed gotowoscia dodaj 1 lyzeczke. kminek, szczypta soli i kurkumy. Gotowa soczewice odcedz, przeloz do miski z cebula i marchewka i ostudz. Wlej 2 lyzki do zawartosci. oliwe z oliwek, dodac salate, koperek i kolendre, czarny pieprz i narsharab. Dodatek przypraw nadaje prostym skladnikom wyjatkowego smaku.

    Ciepla salatka ze szczawiu z szynka i narsharabem Do gotowania potrzebne beda: 50 g szczawiu i szynki, 5 g pietruszki, cebula, 1 pomidor, 2 lyzeczki. sos z granatow i oliwa z oliwek, pieprz do smaku. Szczaw dokladnie oplucz i osusz na serwetce. Kawalki szynki usmazyc na patelni bez oleju. Pomidora dobrze umyc, podzielic na dwie polowki, a miazsz pokroic w plasterki. Obierz cwierc cebuli i pokroj w cienkie paski. Skladniki przelozyc do salaterki i wymieszac, na wierzchu ulozyc opiekana szynke, doprawic sosem z granatow, pieprzem i dodac oliwe z oliwek.

    Przygotowanie

    Zastanawiasz sie juz, jak zrobic sos z granatow w domu? Opowiemy Ci o tym tak szczegolowo, jak to mozliwe – nawet poczatkujacy kucharz, ktory nie ma duzego doswiadczenia ze stacjami benzynowymi, poradzi sobie z zadaniem.

    Narsharab

    Najpierw porozmawiajmy o Narsharab – przeczytaj, jak zrobic sos z granatow w domu wedlug klasycznego przepisu:

    • Uzbroj sie w dwanascie soczystych, duzych, dojrzalych owocow;
    • Odetnij gore, zrob naciecia i usun ziarna;
    • Wez mala garsc i zawin je w gaze, a nastepnie wycisnij sok do miski rekoma;
    • Odmierz piec szklanek soku, wlej je do rondla i dodaj szklanke cukru;
    • Wloz do pieca i poczekaj, az plyn sie zagotuje;
    • Mieszaj, az cukier sie rozpusci;
    • Po rozpuszczeniu piasku zmniejsz ogien i trzymaj patelnie przez okolo 40-50 minut, az mieszanina zredukuje sie do dwoch szklanek.

    Omowmy teraz drugi, bardziej popularny przepis na sos z granatow Narsharab:

    • Wez dwa duze owoce i usun skorke, folie – posiekaj powstale ziarna blenderem, rekami lub zmiazdzeniem;
    • Dodaj pol szklanki cukru pudru, przenies mieszanine do rondla i podgrzej na umiarkowanym ogniu;
    • Mieszajac drewniana lopatka, przytrzymaj piec przez 10-15 minut;
    • Dodaj dwa zabki czosnku, pol lyzeczki grubej soli, szczypte mielonego czarnego pieprzu i kilka zabkow;
    • Mieszaj i poczekaj, az sie zagotuje;
    • Utrzymuj lekkie gotowanie przez dwadziescia minut;
    • Gdy mieszanina zagotuje sie na pol, wyjmij patelnie z pieca i przecedz zawartosc przez gaze lub nylonowe sito.

    Polecam rowniez: sos chimichurri

    Przy okazji mozesz dodac nastepujace Skladniki:

    • Kino czerwone;
    • Sok cytrynowy;
    • Cynamon, kolendra lub bazylia.

    Ciekawostki o sosie

    Narsharab to narodowa marka Azerbejdzanu, ktora jest dodawana do prawie wszystkich potraw, aby nadac potrawom okreslony smak i rozpoznawalnosc. Sos z granatow poprawia smak i nastroj. Nawet na zdjeciu potrawy z rubinowym narsharabem wygladaja apetycznie i atrakcyjnie.

    WAZNY. Produkt azerbejdzanski jest zdrowy i smaczny, jesli do jego przygotowania uzywa sie naturalnych skladnikow.

    Po otwarciu opakowania sos nie zepsuje sie przez dlugi czas, nawet przechowywany w temperaturze pokojowej produkt zachowuje swoje wlasciwosci nawet do 6 miesiecy.

    Sos z granatow

    Jesli zdecydujesz sie zrobic sos z granatow, to wiedz, ze jest to idealny sos do dan miesnych, rybnych oraz dressing do roznych salatek. Jak widac, znalazl glowne zastosowanie w sztuce kulinarnej.
    Nie powinnismy zapominac o dobroczynnych wlasciwosciach granatu, ktore sa najwazniejsze w gotowaniu:

  • Sok z granatow jest bogaty w potas, ktory jest niezbedny do poprawy funkcjonowania ukladu sercowo-naczyniowego.
  • Dla osob, ktore cierpia na takie schorzenia jak anemia, korzystne jest rowniez stosowanie soku z granatow, w ktorym znajduje sie wystarczajaca ilosc zelaza oraz produktow przygotowanych na jego bazie.
  • Ponadto sos z granatow wspomaga wchlanianie pokarmu przez przewod pokarmowy.
  • Jaka jest sztuczka tego dania, w swej istocie jest to mocne stezenie soku z granatow z dodatkiem przypraw. Ciemny burgundowy kolor nadaje sosowi z granatow, a lepkosc uzyskuje sie podczas obrobki cieplnej. Aby doprowadzic go do pozadanej konsystencji, nalezy go odparowac na malym ogniu przez wyznaczony czas.

    Sos z granatow ma slodki, cierpki smak, ktory mozna wzbogacic dodajac przyprawy. Ponizsze przepisy pomoga gospodyniom domowym przygotowac dodatek do kazdego pysznego dania.

    Aby przygotowac posilek, musisz przygotowac specjalne naczynia. Jest to sito lub durszlak, w ktorym mielone sa nasiona granatu, aby oddzielic miazsz od nasion. Aby uniknac procesu utleniania, bedziesz potrzebowac emaliowanego pojemnika i drewnianej lyzki.

    Zastanowmy sie nad przepisem na sos kuchni azerbejdzanskiej. Jest uwazany za jeden z najbardziej wszechstronnych. Ugotowane w nim mieso bedzie naprawde boskie, miekkie i jednoczesnie chrupiace.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko