Szybki lunch jest smaczny i prosty: przepisy ze zdjeciami krok po kroku

Kazda gospodyni byla w takiej sytuacji, gdy miala byc podana kolacja, a na przygotowanie stolu pozostala tylko godzina. W tej sytuacji gospodyni pomoga przepisy na pol godziny, ktore pomoga nakryc porzadny stol.

swiateczny obiad

Eksperci twierdza, ze unikanie poludniowych posilkow jest tak samo szkodliwe jak obfity posilek. Sa rownie negatywne i czesto prowadza do sennosci i spadku wydajnosci. Dlatego kluczem do doskonalego samopoczucia i kondycji jest zbilansowana dieta (nie chudniecie) oraz dietetyczne posilki.

Zbilansowany obiad sklada sie z:

  • Pierwszy to zupy warzywne, serowe, grzybowe i rosol z kurczaka;
  • Drugi to przystawka, warzywa, chude mieso lub ryby;
  • Trzeci to galaretka, kompot, czarna herbata.
  • Zbilansowana dieta opiera sie na wielu zasadach, ale za wazne uwaza sie:

    • Naucz sie prawidlowo korelowac spozycie bialek, tluszczow i weglowodanow. W liczbach ta wartosc energetyczna wyglada tak 1: 2: 3;
    • Dietetycy radza, aby wlasciwie podzielic kalorie spozywane dziennie. Sniadanie powinno stanowic 25% calosci, obiad – 50%, kolacja – 25%;
    • Policz zawartosc kalorii w kazdym daniu.

    Porady zywieniowe:

  • Aby nie przeciazac zoladka, jedz malymi porcjami;
  • Pamietaj, aby do codziennej diety dodawac owoce, olej roslinny, bialko – owoce morza i mieso (nie tluste), surowe lub gotowane na parze warzywa i ziola;
  • Wydluzenie odstepow miedzy posilkami doprowadzi do nadwagi i stresu;
  • Nie odmawiaj swojemu zoladkowi przyjemnosci codziennego jedzenia zup;
  • Czesciej pij buliony, zwlaszcza buliony z kurczaka. Zawieraja lizozym – enzym zwiekszajacy odpornosc.
  • Oto przyklad szybkiej i latwej zupy polecanej przez dietetykow.

    Zupa grzybowo-serowa
    Gotowanie szybkiego i pysznego szybkiego lunchu

    Skladniki Ilosc
    Grzyby (najlepiej pieczarki) 250g
    Zimna woda 2 litry
    Ser topiony lub „ser do zup” 100 gramow
    Olej roslinny 45 ml
    Bulwy ziemniaka 2 szt.
    Zarowka 1 szt.
    Male marchewki 1 szt.
    Makaron 2 lyzki stolowe. l.
    Zieloni, krakersy smak
    Czas gotowania: 40 minut Kalorie na 100 gramow: 55 Kcal

    Szefowie kuchni stworzyli ponad 100 przepisow na rozne zupy blyskawiczne. Oczywiscie nie da sie opowiedziec o kazdym z nich, ale warto znac przynajmniej jedna.

    Etapowy proces technologiczny:

    Umiesc rondel wypelniony woda na duzym ogniu;

    Gdy plyn kapie, podsmazyc wszystkie drobno pokrojone warzywa z wyjatkiem ziemniakow na oleju na zloty kolor i dodac do przegotowanej wody;

    smazyc warzywa

    Pokrojone w kostke ziemniaki sa rowniez wysylane na patelnie;

    pokroic ziemniaki

    Ugotuj warzywa, a nastepnie dodaj ser. Mieszaj zupe, az calkowicie sie rozpusci;

    dodaj ser

    Wrzuc makaron, gotuj przez kolejne 3 minuty i wylacz ogien;

    Zupe przelej do miseczek, posyp ziolami i wrzuc na srodek kilka bulki tartej.

    zupa jest gotowa

    Wskazowka: Im drobniejsze warzywa zostana pokrojone, tym szybciej zakonczy sie gotowanie. Uzyj makaronu instant, aby zaoszczedzic czas.

    Gospodynie domowe uwazaja watrobe za skladnik kaprysny, poniewaz czesto pojawiaja sie problemy z jej przygotowaniem. Ale po ugotowaniu watroby w stylu Stroganowa zgodnie z ponizszym przepisem zrozumiesz, jakie to proste, a co najwazniejsze, szybko.

    Do dania bedziesz potrzebowac:

    Produkt Nazwa
    Watroba (wolowina) 0,7 kg.
    Marchewka 1 szt.
    Olej roslinny 30 ml.
    Kwasna smietana 50 gr.
    Pomidor 2 szt.
    Maka 30 gr.
    Zarowka 1 szt.
    Przyprawy, sol

    Czas gotowania: 25-30 minut.

    Zawartosc kalorii – 150 kcal na 100 gr.

    Technologia gotowania:

    watroba jest gotowa

  • Myjemy watrobe i odklejamy czesc filmu. Nastepnie pokroic w paski (szerokosc – 1,5 cm, dlugosc – 5 cm);
  • Pokroj cebule w polpierscienie i grubo natrzyj marchewki;
  • Przez trzy minuty zajmujemy sie smazeniem watroby;
  • W osobnym rondlu lub patelni przystepujemy do smazenia cebuli i marchewki;
  • Bierzemy naczynia, mieszamy smietane z przyprawami i sola. W razie potrzeby posyp posiekanymi ziolami;
  • Wsyp make na patelnie, na ktorej smazy sie watrobka. Jesli do tego czasu wilgoc wyparuje, dodaj troche oleju. Smazyc make;
  • Nastepnie dodaj przygotowana smietane;
  • Gdy tylko mieszanka warzyw na innej patelni nabierze zlotej skorki, dodaj je do watroby;
  • Nastepnie zmniejszamy ogien i przystepujemy do gaszenia naczynia przez okolo 10 minut.
  • Jesli w lodowce nie ma watroby wolowej, mozna ja zastapic dowolna inna, do wyboru.

    Kolejnym lekkim i szybkim daniem bedzie aromatyczny i smaczny gulasz.

    Do gotowania bedziesz potrzebowac:

    Produkt Ilosc
    bulion 750 ml
    Mieso wolowe 0,8 kg.
    Cebula sredniej wielkosci 1 szt.
    Maka 2 lyzki stolowe. l.
    koncentrat pomidorowy 1 lyzka. l.
    Srednie marchewki 2 szt.
    Chilli 1 szt.
    Sol 2 gr.
    Lisc laurowy 10 gr.
    Czosnek 2 gozdziki
    Pieprz mielony 2 gr.
    Olej roslinny 1 lyzeczka

    Czas gotowania: 1 godzina.

    Zawartosc kalorii – 109 kcal na 100 g.

    Proces gotowania:

  • Smazyc pokrojone w kostke mieso;
  • Zetrzyj marchewki, posiekaj cebule;
  • Dodaj cebule, marchew do miesa;
  • Nastepnie dodaj chili i sol;
  • Posiekaj czosnek;
  • Kolejnym krokiem jest dodanie do miesa czosnku, maki i koncentratu pomidorowego. Dokladnie wymieszaj zawartosc patelni;
  • Wlej bulion, wrzuc liscie laurowe i ponownie wymieszaj;
  • Zamknij pokrywke, gotuj na malym ogniu do miekkosci.
  • Dzieki trybom szybkim multicooker jest najlepszym pomocnikiem gospodyni, gdy do przybycia gosci pozostala tylko godzina.

    Produkt Ilosc
    Filet z kurczaka 3 szt.
    Ser 6 plasterkow
    Pomidory 2 szt.
    Duza cebula 1 szt.
    Przyprawy do kurczaka 1 lyzeczka
    Sol 2 lyzeczki

    Czas pieczenia: kwadrans na przygotowanie + 45 minut na pieczenie.

    Zawartosc kalorii bez sera – 93 kcal na 100 gr.

    Etapowy proces technologiczny:

    filet z serem

  • Cebule i pomidory pokroic w krazki. Ser w plastrach;
  • Filet oplukac, osuszyc i zetrzec z przyprawami;
  • Rozloz maly kawalek folii i uloz filety. Posyp posiekanymi warzywami i plasterkiem sera;
  • Podnies folie wokol krawedzi, aby uzyskac bok. To pozwoli zachowac sok;
  • Lodeczki foliowe ukladamy w multicookerze. Wlaczamy tryb pieczenia i ustawiamy czas na 45 minut i czekamy na sygnal konca pieczenia.
  • Wszystkim gosciom sie to spodoba, a gospodyni spodoba sie samo gotowanie, poniewaz tutaj wszystko jest proste: wystarczy posiekac paluszki krabowe, wymieszac z innymi skladnikami, a multicooker zajmie sie reszta. Czy to nie cud?

    Aby zrobic ciasto, potrzebujesz:

    Produkt Ilosc
    mleko 100 ml
    Olej slonecznikowy 100 ml
    Jajka 3 szt.
    Maka pszenna 200 gr.
    Proszek do pieczenia 1 lyzeczka
    Sol 1 lyzeczka
    Paluszki krabowe 200 gr.
    Twardy ser 100 gramow

    Czas gotowania: 1 godzina.

    Calkowita kalorycznosc ciasta: 355 kcal.

    Przygotowanie:

  • Lekko ubij mleko, jajka i maslo;
  • Dodaj suche skladniki i energicznie wymieszaj;
  • Pokroj paluszki krabowe na male kostki;
  • Zetrzyj ser, wymieszaj z poprzednim skladnikiem i zalej ciasto;
  • Nasmaruj miske urzadzenia kuchennego olejem i uloz ciasto;
  • Ustawiamy tryb pieczenia, a czas to 60 minut.
  • Godzine pozniej wyjmujemy gotowe ciasto, kroimy na porcje i podajemy.

    Najlatwiejszym sposobem na gotowanie jest ptak, wiec na swiateczny obiad bedzie to danie glowne.

    Do kurczaka gotowanego we wlasnym soku bedziesz potrzebowac:

    Produkt Ilosc
    Tusza z kurczaka okolo 1 kg
    Sol i pieprz
    Opakowania na przyprawy do drobiu 1 saszetka

    Czas przygotowania skladnikow zajmie kwadrans, a samo gotowanie 30 minut.

    Zawartosc kalorii – 183 kcal na 100 g.

    Proces gotowania:

    kura

  • Rozmrozic ptaka i rozpoczac ciecie;
  • Odetnij nogi, potem skrzydla. Oddziel piers od tylu. Podziel piers na kilka czesci, a plecy dokladnie na 2, czyli w poprzek kregoslupa;
  • Spod brytfanny posyp sola i pieprzem i szczelnie uloz wszystkie czesci drobiu. Dopraw sola i ponownie posyp;
  • W razie potrzeby liscie laurowe mozna ulozyc miedzy kawalkami kurczaka;
  • Wysylamy kurczaka do piekarnika i za pol godziny aromatyczne gorace danie swiatecznej kolacji jest gotowe.
  • Tyle mowiono o pierwszym i drugim daniu, ale zupelnie zapomnieli o deserze. Czym jest swiateczny stol bez slodkiego zakonczenia?

    Oczywiscie przygotowanie glownej czesci obiadu wymaga sporo wysilku, wiec na deser trzeba wybrac najprostszy, ale najsmaczniejszy przepis. Na przyklad twarozek na bazie ciasteczek.

    Wymagane Skladniki:

    Produkt Ilosc
    Kwadratowe kruche ciasteczka 0,5 kg
    Masa twarogowa lub miekki twarog 0,25 kg
    Mleko skondensowane (mozna wziac gotowane) 1 moze
    Owoce (swieze) 150-200 gr.
    Slodka herbata (kawa) 250 ml

    Czas gotowania: 30-40 minut.

    Zawartosc kalorii – 297,78 kcal na 100 g.

    Etapowy proces technologiczny:

  • Zmiel mase twarogowa skondensowanym mlekiem;
  • Posiekaj owoce;
  • Wez maszynke do ciasta lub glebokie naczynie i zacznij zbierac deser;
  • Zanurz kazde ciasteczko w szklance herbaty (kawy). Rozloz wzdluz dna w jednym kierunku. Udekoruj mieszanka twarogu i posyp kawalkami owocow;
  • Uloz kolejna warstwe ciastek w kierunku przeciwnym do pierwszej warstwy. Posmaruj rowniez kremem z twarogu i uloz owoce;
  • Gdy ciasto osiagnie pozadana wysokosc, wloz je na kilka minut do zamrazarki;
  • Po ?zlapaniu? bazy z nadzieniem twarogowym, posmaruj brzegi i powierzchnie ciasta reszta kremu i posyp okruchami.
  • kapusta z grzybami
    Duszona kapusta z grzybami w powolnym naczyniu wedlug naszej receptury zachwyci Cie niezrownanym smakiem i aromatem. Przeczytaj wskazowki, jak sprawic, by to proste danie bylo bardziej intensywne. i pyszne.

    Rozne opcje salatek z funchose: z miesem, z owocami morza, wegetarianska lub na cieplo, ktore moga zastapic pelny posilek. Przeczytaj przepisy tutaj.

    Zobacz, jak zrobic najdelikatniejszy deser: klasyczny nowojorski sernik.

    To tylko niewielka czesc przepisow na spotkania z nieoczekiwanymi goscmi. Butelka dobrego wina i wazon z kwiatami pomoga nadac kolacji powagi i estetycznego piekna. Ciesz sie procesem gotowania, nawet jesli czasami musisz robic to z duza predkoscia.

    Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko