Szybkie ciasto do pizzy: przepisy na drozdze i bez drozdzy

Bezdrozdzowe ciasto do pizzy zyskuje coraz wieksza popularnosc nawet w ojczyznie tego otwartego ciasta z roznymi nadzieniami – w Neapolu.

DIY szybkie ciasto na pizze

Glowna zaleta tak szybkiego ciasta jest mozliwosc poswiecenia minimum czasu na jego przygotowanie.

Nastepnie o tym, jakie skladniki sa do tego potrzebne, ich ilosc, o technologii gotowania.

Opcja numer 1 – zaciagniecie
Szybkie ciasto na pizze: oryginalne proste przepisy

Skladniki Ilosc
dowolna margaryna lub maslo kanapkowe (nie sprawdzi sie do smarowania) 50g
cieple mleko lub woda 200 ml
jajka 1 srednia
sol 1 lyzeczka bez gory
biala maka 2 lyzki stolowe.
Czas gotowania: 40 minut Kalorie na 100 gramow: 235 Kcal

Odpowiedni dla milosnikow wloskiego ciasta z chrupiaca skorka i delikatnym miekiszem.

Maka i maslo
Cala przesiana make wsyp do glebokiej miski.

Dodaj sol i maslo lub margaryne.

Make nalezy pokroic z maslem, aby uzyskac tlusty miekisz.

Czynnosc te mozna wykonac dlugim nozem, widelcem lub nacierajac zamrozony kawalek masla (margaryny) na grubej tarce, a nastepnie dokladnie wymieszac z maka.

Do powstalego miekiszu nalezy dodac jajko ubite z mlekiem (woda).

Szybkie robienie ciasta na pizze
Mieszanke zagniesc, uformowac w kulke i odstawic na 20 minut na zimno.

Nastepnie rozwalkowac warstwa 5-6 mm, przelozyc na blache wylozona maka.

Przepis na szybkie ciasto do pizzy moze byc dowolny, ale sos pomidorowy jest koniecznoscia.

Nasmaruj nim powierzchnie do pieczenia, a nastepnie uloz przygotowane nadzienie (smazone pieczarki, plastry salami, swieza papryka, oliwki, uloz rowna warstwe startego sera).

Piecz pizze w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez 20 minut.

Gotowosc mozna okreslic na podstawie tego, czy ser sie stopil.

Ten przepis jest dla tych, ktorzy kochaja cienka, pyszna chrupiaca skorke.

Szybkie ciasto do pizzy zawiera nastepujace produkty:

  • 2 lyzki stolowe. maka (350 g, przesiej make);
  • 150 ml wody;
  • 40 ml oliwy prowansalskiej (z oliwek);
  • 0,5 lyzeczki sol (5-6 g).

Maka i maslo
Wode wymieszac z olejem, dodac make wymieszana z sola.

Nie nalezy dodawac calej maki na raz, lepiej dodawac ja stopniowo, aby masa nie okazala sie zbyt ciasna.

Zagniesc nie strome, elastyczne ciasto (jest przygotowane prawidlowo, jesli nie przykleja sie do rak i naczyn), uformuj kule i wkladajac do torby, pozostaw do ?odpocznienia? na 25-30 minuty.

Po rozwalkowaniu bardzo cienko, na szczescie taka mase mozna rozwalkowac do stanu prawie polprzezroczystego, nie peka.

Ciasto bazowe do pizzy
Uloz te warstwe maki na wysmarowanej tluszczem blasze do pieczenia i posyp oliwa z oliwek.

Nie powinno byc na nim duzo nadzienia: mozesz uzyc swiezych pomidorow (podczas krojenia usun nasiona, skorke – w razie potrzeby), pokroj w cienkie plasterki.

Suszone pomidory sa rowniez odpowiednie zamiast swiezych pomidorow.

Na wierzchu pomidorow na szybkim cienkim ciescie do pizzy polozyc slodka papryke, pokrojona w cienkie krazki, posiekane oregano, bazylie, natke pietruszki.

Swieze ziola mozna zastapic sucha mieszanka ziol ?prowansalskich? lub ?wloskich?.

Ser moze byc kilku odmian i nie jest tarty, ale pokrojony w cienkie plasterki.

Pieczemy w piekarniku w 250 stopniach, az ser sie rozpusci, okolo 6-8 minut.

Na cienkim, szybkim i bezdrozdzowym ciescie do pizzy mozesz rowniez polozyc slodkie nadzienie – owoce, sos czekoladowy i inne produkty, ktore sobie wymyslisz.

A oto przepis, tylko przepis jest nieco inny, dodano do niego sode:

Aby w krotkim czasie przygotowac danie z maki, mozesz skorzystac z tego przepisu.

Spedzisz 5-7 minut na gotowaniu.

Bedziesz potrzebowac:

  • 1 lyzka. kefir (mozliwy swiezy opcjonalnie 3-4 dni);
  • 350-360 g przesianej maki z gory, to 2 pelne szklanki;
  • 1 jajko;
  • 7 g proszku do pieczenia lub 1 lyzeczka. bez sody oczyszczonej;
  • 1 lyzeczka sol, to jest wagowo 7 g.

Maka, sol, proszek do pieczenia
Do maki dodac sol i proszek do pieczenia (sode), wymieszac.

W glebokiej misce wymieszaj kefir z ubitym jajkiem (mozna ubic widelcem lub trzepaczka).

Czesc sucha (make z dodatkami) nalezy dodac do czesci plynnej.

Make dodawac stopniowo, aby mieszanina nie byla zbyt ciasna i ?zatkana?.

Szybko gotuj i wyrabiaj ciasto na pizze, jak na placki lub knedle, a nastepnie przykryj wilgotna sciereczka i pozwol mu ?dojrzec? przez 15-20 minut.

Szybkie ciasto na kefirze
Wyrosnieta gladka mase nalezy rozwalkowac na arkusz o grubosci okolo 1 cm, aby wypieki po upieczeniu byly miekkie i porowate.

Uloz ?baze do pizzy? w przygotowanej formie (blacha, blacha do pieczenia), a nastepnie wloz nadzienie.

Jesli maka ma byc cienka, moze byc wiecej posypki (nadzienia).

Nasmaruj powierzchnie sosem pomidorowym, nastepnie uloz szynke, mieso z kurczaka (wedzone), warzywa – smazona cukinie lub baklazan, swieza papryke cienka warstwa.

Aby pizza byla bardziej soczysta, mozesz pokryc wedliny cienka warstwa lekkiego sosu majonezowego.

Zebrane ciasto posyp grubo startym serem.

Pieczemy w goracym (180 st.) piekarniku okolo 30 minut.

Bardzo prosta i szybka metoda.

Do przygotowania tak szybkiego ciasta na pizze potrzebne beda produkty:

  • 4 lyzki. l. maka (100 g);
  • 2 lyzki stolowe. l. kwasna smietana i majonez (zawartosc tluszczu nie ma znaczenia);
  • 1 jajko;
  • 1 cebula 30g;
  • pol lyzeczki soda oczyszczona lub 1 lyzka deserowa proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

W odpowiedniej misce ubic jajko ze smietana i majonezem mikserem, dodac drobno posiekana surowa cebule, przesiana make wymieszana z soda oczyszczona (proszek do pieczenia), przygotowac mase jak na nalesniki (konsystencja gestej smietany).

Cala mase wlac na wysmarowana tluszczem patelnie, nastepnie wlozyc farsz: posiekana kielbase mysliwska, kapary (mozna zastapic zielonymi oliwkami lub piklami), posypac posiekanymi ziolami, platkami czerwonej slodkiej papryki, startym serem.

Gotuj na malym ogniu pod przykryciem okolo 20 minut, ser powinien sie roztopic.

Szybka i pyszna pizza drozdzowa

Znajoma i znajoma opcja gotowania.

Do szybkiego ciasta drozdzowego pysznej pizzy potrzebne beda nastepujace Skladniki:

  • 1 lyzka. cieple mleko (mozna rozcienczyc woda 1:1);
  • 20 g ?surowych? drozdzy lub 7 g suchych;
  • 1 lyzeczka. sol i cukier;
  • 100 ml oliwy z oliwek, lepszej niz nierafinowanej;
  • 400 g maki.

W glebokiej misce zagniesc miksture.

Aby to zrobic, dodaj cukier, pokruszone drozdze, sol, oliwe z oliwek do cieplego mleka (30-33 stopni).

Wszystko wymieszaj, aby drozdze sie „rozproszyly”, nastepnie dodaj przesiana make (dodawaj nie od razu, ale doslownie na lyzke) i zagniataj miekkie, gietkie ciasto, ktore nie bedzie kleilo sie do palcow.

Przykryj czystym recznikiem i pozostaw do sprawdzenia.

Gdy prawie podwoi swoja objetosc (po okolo 45 minutach, zalezy to od temperatury powietrza), nalezy go pokruszyc, a nastepnie zwinac w arkusz o grubosci ponizej centymetra, polozyc na naczyniu wysmarowanym olejem roslinnym i zrobilem pizze.

Gotowany ozorek wolowy
Ile gotowac jezyk wolowy, dzielimy sie wskazowkami. Wiele przydatnych informacji mozna znalezc w tym artykule i wreszcie dowiedziec sie, ile czasu potrzeba na pelne ugotowanie podrobow.

Brak zelaza i innych pierwiastkow w organizmie moze zrekompensowac watrobie wolowej. Nawet dla tych, ktorzy chca schudnac, okazuje sie, ze zostala opracowana specjalna dieta watrobowa.Zajrzyj do artykulu, a dowiesz sie, jakie dania mozna z niej ugotowac.

Czasami prosty sos moze podkreslic i zmienic caly smak potrawy. Ale ktory wybrac, jesli jest ich tak wiele? Eksperci kulinarni radza od czasu do czasu eksperymentowac i gotowac inne, aby za kazdym razem nadac zwyklym potrawom nowy, wyjatkowy smak. Zacznij od sosu beszamelowego tutaj.

Do polewy mozna uzyc wielu roznych produktow.

Np. na wysmarowana bialym sosem powierzchnie polozyc pieczarki smazone na masle, piers z kurczaka pokrojona w plastry, nastepnie posmarowac nadzienie bialym sosem (tatarskim lub beszamelowym).

Nastepnie ulozyc cienko warstwowe pomidory, polpierscienie papryki, posypac serem, pokroic w drobna kostke.

Pieczenie wedlug tego przepisu zajmie wiecej czasu niz w przypadku pozostalych – 40 minut w t 200 stopniach.

Ciasto toppingowe wkladamy do nagrzanego piekarnika.

Jesli nadal uwazasz, ze przygotowanie szybkiego, smacznego ciasta na pizze przy uzyciu drozdzy moze zajac tylko duzo czasu, spojrz, jak latwo to zrobic:

Istnieje wiele przepisow na sos pomidorowy, ale klasyczna wersja wyglada tak:

  • W rondelku rozgrzac 140 ml oliwy, dodac 3-4 posiekane zabki czosnku, przecier ze swiezych pomidorow – 0,5 l, peczek zielonej (lub innej odmiany) bazylii i oregano (oregano). Zielen na wage powinna wynosic tylko 40-50 g, nie trzeba jej kroic, mozna ja ?rozerwac? palcami.
  • Wszystkie skladniki dusic przez 5 minut, a nastepnie dodac do smaku sol i swiezo zmielony pieprz.
  • Po zagotowaniu sosu przez 8-10 minut, przerzucamy go na sito i wcieramy.
  • Resztki skorki i nasiona pomidorow, galazki zieleni sa wyrzucane, a mieszanke gotuje sie przez kilka minut w tej samej misce.
  • Jesli nie mozna go ugotowac, dobrze byloby uzyc gotowego sosu wysokiej jakosci (do grillowania, do grilla, meksykanskiego itp.).

    Jakosc sera, jego ?topliwosc?, decyduje o wyniku – okazuje sie, ze jest to pizza, czy nie.

    Dlatego stosuje sie kilka tradycyjnych odmian lub ich mieszanek.

    Jesli uzyjesz takich serow jak Parmezan, Mozzarella, Rossiyskiy, Adygeyskiy czy Feta, to zlotobrazowa skorka i tak pyszne serowe ?nitki? wyraznie pokaza, ze pizza jest sukcesem.

    Wybierajac ten skladnik, nalezy wziac pod uwage, ze ser nie powinien miec wyraznie wyraznego smaku i aromatu.

    Pizza ?Asortyment? na szybkim tescie

  • Jesli ciasto do pizzy instant uzywa pelnego ziarna lub innej maki, z wyjatkiem pszenicy, to jego udzial nie przekracza jednej trzeciej calkowitej ilosci maki. Cale ziarno nie musi byc przesiewane. Jesli jest nieodpowiedniej jakosci (gluten mniej niz 13%, jak wskazano na opakowaniu), mozesz go poprawic, dodajac kasze manne okolo jednej piatej.
  • Do krojenia wloskich ciastek zwykle uzywa sie specjalnego noza do kol, ale jesli go nie ma, bardzo wygodnie jest go kroic zwyklymi nozyczkami z dlugimi ostrzami.
  • Przygotowany przysmak wyjmuje sie z blachy do pieczenia na drewniana deske i czesto podaje na nim danie. Takie tablice nie sa juz uzywane do niczego.
  • Owoce morza do nadzienia, na przyklad ?koktajl morski?, nalezy gotowac przez 2-2,5 minuty w osolonej wrzacej wodzie, nastepnie wyjac na talerz i uzyc zgodnie z przeznaczeniem.
  • Wygodniej jest upiec ciasto na pergaminie.
  • Robienie pizzy to proces tworczy, w ktorym kazdy moze stac sie autorem nowego, wlasnego przepisu.

    Szybkie ciasto bez drozdzy, jak widac ze wszystkich istniejacych przepisow podanych w artykule, nie jest gorsze i latwiejsze w przygotowaniu niz klasyczna wersja drozdzowa neapolitanskich wynalazcow pizzy.

    Najwazniejsze to gotowac z radoscia i jesc z przyjemnoscia!

    Ale to nie wszystko!

    W naszym arsenale fabul jest jeszcze jedna, ktora na pewno Ci sie przyda.

    Przygotujmy szybko przepis na ciasto na cienka wloska pizze Margarita:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko