TOP 10 marek bialego wytrawnego wina: ocena, ktora jest lepsza, stosunek i jakosc

Wino to szlachetny napoj, uwielbiany przez wielu od kilkunastu lat, ktory powstaje w wyniku fermentacji soku winogronowego. O winie mozna mowic bez konca, gdyz ilosc odmian i gatunkow jest tak ogromna, ze ??nie sposob wymienic ich wszystkich. Istnieje jednak klasyfikacja win wedlug kategorii w oparciu o metode tworzenia, baze surowcowa, ilosc cukru i bazy alkoholowej, kolor. Po przeczytaniu artykulu nie bedziesz sie juz mylic z nazwami, ktore sa napisane na butelkach z alkoholem, jakie sa rodzaje wina i jakie sa roznice. Rozne typy produktow mozna konsolidowac w kilka podgrup. Ponizej dowiesz sie wszystkiego o tym napoju i jego wlasciwosciach.

roznorodnosc win

Jak wybrac odpowiedni napoj i odroznic go od podrobki?

Przy wyborze zwracaj uwage na lokalizacje. Najlepsza opcja byloby kupowanie w wyspecjalizowanych sklepach.

Nastepnie spojrz na metke – produkt ponizej 4-5 USD nie bedzie dobrej jakosci. Najczesciej jest to koncentrat w proszku. Nie oznacza to jednak, ze wysoka musi koniecznie oznaczac wysoka jakosc, mozna je rowniez podrobic.

Pamietaj, aby zwrocic uwage na butelke:

  • lepiej, jesli jest to szklo, a nie gliniany pojemnik;
  • kolekcja i vintage butelkowane sa w ciemnym szkle, dzieki czemu sa chronione przed promieniami slonecznymi;
  • jesli data wycieku na etykiecie jest latwa do usuniecia, jest to podrobka;
  • jest fraza ?produkt specjalny?, to jest koncentrat;
  • korek musi byc mocny, nie kruszacy sie, wolny od plam i plesni.

Nie zapomnij o smaku wina. Smak powinien byc ?harmonijny?. Oznacza to, ze kwasy, cukier, alkohol i garbniki musza byc polaczone tak, aby zaden z ich skladnikow nie wyroznial sie jasno. Jesli substancji jest za duzo lub odwrotnie, jest za malo, smak jest nieharmonijny, zdezorganizowany.

Jak rozpoznac wino naturalne lub falszywe?

  • Wlej napoj do szklanki i dodaj lyzke sody oczyszczonej. Jesli zawartosc szkla zmieni kolor na niebieski, wszystko jest w porzadku, jesli kolor sie nie zmienil, jest to produkt syntetyczny.
  • Do szklanki wlej kilka kropel gliceryny. Jesli substancja opada na dno i nie zmienia koloru, oznacza to, ze kupiles produkt wysokiej jakosci. Jesli jest zlej jakosci, gliceryna zmieni kolor na zolty lub czerwony.
  • Napelnij gleboki pojemnik woda, nastepnie wez mala butelke i wlej do niej wino. Scisnij palcem otwor banki, wloz ja do pojemnika z woda i odwroc, a nastepnie zdejmij palec. Jesli plyny sa zmieszane, masz podrobke.
  • Najlepsze listy

    Na podstawie porownania powyzszych cech i analizy otrzymanych informacji zestawilem wybor trzech najlepszych marek wytrawnego bialego wina wedlug kilku podstawowych kryteriow.

    Sol De Chile – najlepszy stosunek jakosci

    Chilijskie wytrawne biale wino zostalo docenione przez wielu nabywcow. Jest wysokiej jakosci, smaczny i aromatyczny. bo butelka takiego wina jest wiecej niz demokratyczna, jest ponizej sredniego przedzialu cenowego. Ponadto jest nawet tanszy niz niektore wina krajowe, ktore jednoczesnie maja gorsze wlasciwosci smakowe.

    Wino wytrawne biale Sol De Chile

    Maison Vin Caroline Bay Sauvignon Blanc – najsmaczniejsze wino

    Wytrawne biale wino z Nowej Zelandii nie pozostawilo obojetnym zadnego z kupujacych, ktorzy mieli okazje je skosztowac. Jest naprawde niesamowity i czarujacy w smaku, aromatyczny i orzezwiajacy. Odcienie dojrzalych owocow tropikalnych sa w nim znacznie jasniejsze niz w innych probkach. Jest dosc wysoki, ale to wino jest tego warte.

    Wino biale wytrawne Maison Vin Caroline Bay Sauvignon Blanc

    Wysokie wybrzeze – ciekawe znalezisko

    Rosyjskie wino z austriackiego autochtonicznego szczepu bialego, mile zaskoczylo i zachwycilo koneserow wytrawnego bialego wina. Odmiana Gruner Veltliner jest slabo rozpowszechniona na terenie naszego kraju i rzadko mozna ja znalezc na polkach sklepowych wsrod win importowanych. A tu – rzadka odmiana, rodzimy producent i naprawde doskonaly smak. Wspanialy!

    Wino wytrawne biale Vysoky Bereg

    Historia napoju

    Historie bialego wina trudno oddzielic od historii powstania czerwonego. Historycy twierdza, ze po raz pierwszy pojawil sie w starozytnej Grecji i Bizancjum, a wzmianki o nim znajduja sie juz w IX wieku. Wzmianki o czerwieni znajduja sie w Biblii i Koranie.

    Zaklada sie, ze pojawil sie dzieki eksperymentom starozytnych winiarzy, ale dokladnego nazwiska mistrza nie mozna ustalic.

    Biale wino ma rozwinieta historie i kulture picia. Mozesz samodzielnie ocenic jakosc, postepujac zgodnie z kilkoma prostymi wskazowkami, ktore pomoga Ci wyroznic sie w kregu przyjaciol i nie dac sie zlapac na produkt niskiej jakosci.

    Jak prawidlowo podawac biale wytrawne wino?

    Dobrze jest podawac biale wytrawne wino w okraglych kieliszkach o lekko wydluzonym ksztalcie. Zewnetrznie takie kieliszki sa podobne do kieliszkow do czerwonego wina, ale zawieraja mniej objetosci. Napelnij kieliszek bialym winem nie wiecej niz dwie trzecie. Pozwoli to nie ?przeladowywac? kombinacji smakowo-zapachowych i wydobyc w pelni bukiet.

    Temperatura serwowania bialego wytrawnego wina moze wahac sie od 8 do 12 stopni. Zimne wino staje sie lzejsze i bardziej pijalne, znika ewentualny alkoholizm i smaki. Nigdy nie podgrzewaj wina do temperatury pokojowej – to wyzwoli smak winogron fermentacji.

    Idealnym dodatkiem do wytrawnego bialego wina sa owoce morza i dania z owocow morza. Laczy w sobie rowniez lekkie przekaski z bialego miesa oraz roznego rodzaju sery, szczegolnie miekkie i ze szlachetna plesnia. Oprocz wina odpowiednie sa rowniez pikantne desery. Takiego wina nie nalezy podawac do tlustych dan miesnych i rybnych.

    Troche o technologii produkcji wina stolowego

    W fermentacji czerwonego wina biora udzial dojrzale winogrona z pestkami, skorka i grzbietami. Do produkcji wina rozowego uzywa sie miazszu, a do odmiany bialej uzywa sie czystego soku winogronowego.

    Zawartosc cukru w ??winogronach podczas zbioru musi miec wskaznik co najmniej siedemnastu procent, a kwasowosc w granicach siedmiu gramow na litr. Fermentacja brzeczki odbywa sie w temperaturze dwudziestu stopni.

    Podczas fermentacji poziom cukru powinien spasc do pol procenta. Garbniki i barwniki przechodza do materialu wina podczas fermentacji na miazszu. Gotowy produkt bedzie mial cierpki smak.

    Osobliwoscia wytwarzania czerwonego wina stolowego jest brak okresu dojrzewania produktu w lancuchu technologicznym i wszelkiego rodzaju dodatkow. Obecnosc tanin sprawia, ze ??wino jest lekko cierpkie, geste i przyjemne w smaku.

    Wskazowki dotyczace wyboru wytrawnego bialego wina

    Wazne jest, aby starannie i odpowiedzialnie podchodzic do wyboru napojow alkoholowych, aby kupic naprawde wysokiej jakosci produkt, ktory Cie zadowoli. Oto kilka wskazowek, ktorych nalezy przestrzegac przy zakupie wytrawnego bialego wina:

    • Dokladnie sprawdz butelke, korek i etykiete. Etykieta musi byc przyklejona rownomiernie, wokol korka nie moze byc plam po winie. Indywidualny kod kreskowy, znak akcyzy, brak pomylek w nazwie marki to obowiazkowe atrybuty jakosci produktu.
    • Preferuj wytrawne biale wina o chronionej nazwie geograficznej pochodzenia. Ta informacja na etykiecie wskazuje, ze producent zastosowal sie do zatwierdzonej receptury i procesow technologicznych, co gwarantuje jakosc produktu. Lepiej kupowac wciaz wytrawne biale wina w rejonie ich produkcji, aby uniknac podrabiania.
    • Zwroc uwage na sklad. Sklad wina nie powinien zawierac aromatow i barwnikow. Jedyne, co moze zawierac wytrawne biale wino, to dwutlenek siarki (naturalny konserwant).
    • Jesli koszt wina znajduje sie w srednim segmencie cenowym, wybierz wino mlodsze, nie starsze niz rok lub dwa lata. Ta zasada nie dotyczy win dojrzewajacych.
    • Jesli wino jest produkowane z autochtonicznych odmian winorosli, nalezy preferowac kraj pochodzenia, w ktorym te odmiany sa tradycyjne.
    • Jesli wolisz lagodniejsze wytrawne biale wino, kup wino mieszane z kilku odmian winogron.
    • Znalezienie jakosciowego bialego wina z Ameryki Lacinskiej lub Afryki za niska cene jest znacznie latwiejsze niz wina z Europy, poniewaz europejskie wina sa czesciej podrabiane. Skoncentruj sie na proporcji i regionie produkcji.

    Jesli moj artykul byl dla Ciebie pomocny i pomogl wybrac najlepsze biale wino wytrawne, to bylabym bardzo wdzieczna za Twoja opinie. Prosze zostawcie swoje komentarze i do zobaczenia w moich nowych recenzjach!

    Internet na zywoNa zywoInternet

    W swiecie win bialych liderzy sa jeszcze bardziej wyrazni niz w swiecie win czerwonych. Choc Riesling i Sauvignon Blanc sa piekne, wciaz daleko im do Chardonnay, jesli chodzi o uznanie narodowe. Popularnosc chardonnay to miecz obosieczny. Z jednej strony tak: najszlachetniejszym Monrachet, kwintesencja najwznioslejszych idei bialego wina, jest Chardonnay. A takze chardonnay to zarowno wdziek mineralu Chablis, jak i arystokratyczny charakter szampana Blanc de Blancs. Z drugiej strony nadmierna popularnosc chardonnay ?otworzyla droge? ogromnej liczbie ?wygladzonych?, nudnych win o tej samej nazwie, ale bez osobowosci tkwiacej w ?prawdziwym? chardonnay. 1. Chardonnay to znana na calym swiecie osoba. Wszechobecne chardonnay moze wahac sie od bajecznego do bladego i surowego – wszystko zalezy od winiarza. Moze byc niesamowicie roznie. Podstawowy podzial chardonnay na dwa swiaty zaczyna sie od debowych beczek: jest albo fermentowany i/lub lezakowany w debie, albo w ogole nie dotyka debu podczas procesu produkcji. ?Dab? czy ?nie dab?? – Pierwsze pytanie do chardonnay. A potem wariacje sa nieskonczone. Typowe aromaty wahaja sie od jablka i cytryny do ananasa i guawy. Burgundia jest uwazana za miejsce narodzin chardonnay.

    2. Riesling – niebieska krew. Krolewskie winogrona doskonale czuja sie zarowno w chlodnej dolinie Mozeli w Niemczech, jak iw cieplejszym klimacie Australii Poludniowej. Rieslingi Deserowe – geste, ale zbalansowane; wytrawne – orzezwiajace, mineralne z nuta jablka i cytrusow. Riesling oddaje charakter terroir jak zadna inna odmiana winogron.

    3. Sauvignon Blanc – od kopru wloskiego po kwiaty czarnego bzu. ?Od milosci do nienawisci jeden krok? ? to zdanie w pelni pasuje do tej klasy. Sauvignon Blanc – Koktajl z agrestu, szparagow, roznych ziol, cytryny moze byc oszalamiajacy, ale najlepsze przyklady z Doliny Loary we Francji, Nowej Zelandii i RPA moga byc zaskakujaco orzezwiajace. 4. Pinot Gris / Grigio – hold dla mody. Odmiana pikantna, szczegolnie w Alzacji (wschodnia Francja), umozliwiajaca wytwarzanie win z nutami dymu, ananasa i brzoskwini. Sluzy rowniez do produkcji win w polnocno-wschodnich Wloszech w lzejszym, orzechowym stylu, ale tutaj rowniez mozna znalezc wiele win (jak na calym swiecie) nalezacych do kategorii CFDN (chrupkie, swieze, wytrawne, neutralne) – rzeskie, swieze , suchy i neutralny. 5. Semillon – wyjscie z cienia. Semillon moze byc calkiem neutralny, gdy jest mlody, ale po lezakowaniu w butelce moze wzniesc sie jak feniks z popiolow, ukazujac bogata, szczupla twarz z cytrynowym usmiechem. Czesto dodaje sie go do bardziej aromatycznego Sauvignon Blanc, aby troche ?oswoic?. Ta „trudna” odmiana pochodzi z Bordeaux. 6. Gewurztraminer – nie cierpi na niesmialosc. We wprawnych rekach winiarza Gewurz jest jednym z najbardziej inspirujacych win, prezentujacym smaki imbiru, liczi, wody rozanej i kwiatu pomaranczy. Otoz ??w nieudolnych rekach ? to wino slabe, slodkie i pozbawione indywidualnosci. Gewurztraminer jest najaktywniej uprawiany w Alzacji. troche „oswoic”. Ta „trudna” odmiana pochodzi z Bordeaux. 6. Gewurztraminer – nie cierpi na niesmialosc. We wprawnych rekach winiarza Gewurz jest jednym z najbardziej inspirujacych win, prezentujacym smaki imbiru, liczi, wody rozanej i kwiatu pomaranczy. Otoz ??w nieudolnych rekach ? to wino slabe, slodkie i pozbawione indywidualnosci. Gewurztraminer jest najaktywniej uprawiany w Alzacji. troche „oswoic”. Ta „trudna” odmiana pochodzi z Bordeaux. 6. Gewurztraminer – nie cierpi na niesmialosc. We wprawnych rekach winiarza Gewurz jest jednym z najbardziej inspirujacych win, prezentujacym smaki imbiru, liczi, wody rozanej i kwiatu pomaranczy. Otoz ??w nieudolnych rekach ? to wino slabe, slodkie i pozbawione indywidualnosci. Gewurztraminer jest najaktywniej uprawiany w Alzacji.

    7. Viognier – w twoim umysle. Nie tak pretensjonalny jak Gewurztraminer, ale rownie aromatyczny i wspanialy, Viognier jest imponujacy i bogaty, doprawiony brzoskwiniami, morelami i orzechami laskowymi. Jest to jednak trudna do uprawy odmiana, podobnie jak wiekszosc mniej aromatycznych odmian. Ojczyzna Viogniera jest Francja, Dolina Rodanu. 8. Muscat – jak smakuje? To chyba jedyna sposrod cytowanych odmian na swiecie wino, z ktorego pachnie… – tak, to winogrona. Czesto uzywa sie go do wyrobu slodkich, cieplych, czekoladowych win, choc moze byc rowniez uzywany do wyrobu stylowych win wytrawnych. Winogrona Muscat sa aktywnie uprawiane we Francji, Hiszpanii, na Polwyspie Krymskim. 9. Chenin Blanc – agonia i ekstaza. Wykorzystywane we francuskiej Dolinie Loary do produkcji szerokiej gamy win: od win kwasnych, wytrawnych, skurczowych kosci policzkowych, do najlepszych i najdluzej zyjacych slodyczy. Probki z RPA i Australii sa pelniejsze i bardziej miekkie. Na podniebieniu dobrze wyczuwalne nuty jablka, pigwy, orzechow i miodu. 10. Palomino – ma sherry amour. Nie slyszales o Palomino? Jej nazwa nieczesto pojawia sie na etykietach butelek, ale jest to glowna odmiana winorosli w produkcji najbardziej nudnego wina – sherry. Winogrona Palomino sa aktywnie uprawiane na poludniu Hiszpanii.

    Sauvignon blanc

    Napoje Sauvignon blanc dopiero niedawno staly sie bardzo cenione. Wino to charakteryzuje sie jasnym, orzezwiajacym i orzezwiajacym dzialaniem. W podniebieniu wyczuwalne sa nuty agrestu, lisci porzeczki, szparagow i swiezej trawy. Niektore odmiany zawieraja nuty cytrusow i innych owocow. Proces produkcji wina polega na starzeniu ich w debowych beczkach. W tym przypadku aromat wina bedzie przypominal miod, dojrzale gruszki i wanilie. Najczesciej takie produkty winiarskie mozna znalezc we Francji. Co wiecej, moga byc nie tylko czyste, ale rowniez zmiekczone lub zblendowane.

    Jakie sa wina wedlug ilosci alkoholu i cukru

    Cukier zamienia sie w alkohol pod wplywem specjalnych drozdzy, ktore zyja w skorkach winogron. W zwiazku z tym, aby uzyskac wino slodkie lub polslodkie, fermentacja powinna trwac krocej niz wytrawna.

    Jakie sa rodzaje win, w zaleznosci od zawartosci cukru i alkoholu?

    W przypadku napojow naturalnych ich klasyfikacja wyglada nastepujaco:

    • suchy: alkohol etylowy powinien wynosic co najmniej 9-13% objetosci, cukier – do 3 g / l;
    • wytrawne napoje specjalne: odpowiednio 14-16% i do 3 g/l;
    • polwytrawne: 9-11% i 5-30g/l;
    • rodzaje win polslodkich: 9-13% i 30-55g/l;

    Specjalne rodzaje alkoholu sa dystrybuowane w nastepujacy sposob:

    • wytrawne: alkohol ? 14-20%, cukier ? do 15g/l;
    • silny: odpowiednio 17-20% i 30-120 g / l;
    • deser polslodki: 14-16% i 50-120 g/l;
    • wina deserowe: 15-17% i 140-200 g/l;
    • likier: 12-16% i 210-300g/l.

    Jaka jest roznica miedzy winogronami na wino

    Winogrona do produkcji zywnosci i wina maja znaczne roznice. Oto cztery podstawowe kryteria, wedlug ktorych mozna zidentyfikowac odmiane wina:

  • Winogrona maja grubsza skorke, ktora dzieki zawartosci garbnikow nadaje winu specyficzny i cierpki smak.
  • Duzy procent zawartosci cukru, dzieki ktoremu drozdze rosna.
  • Wielkosc jagod w odmianach wina jest mniejsza niz w jadalniach do jedzenia, smak jest bardziej skoncentrowany, a kolor wina jest bardziej intensywny.
  • Przy uprawie odmian winorosli sa bardziej przycinane. Plon staje sie mniejszy, ale zawartosc cukru wzrasta.
  • Degustacja wina

    Nie zawsze chwala i ciesza sie jakoscia napojow podawanych podczas uczty. Wszyscy pasjonuja sie samym wydarzeniem. Profesjonalni winiarze maja sposob na okreslenie smaku napoju.

    Aby to zrobic, nalezy scisle przestrzegac nastepujacej procedury:

    • Wez niewielka ilosc napoju do ust, aby go posmakowac;
    • wez spokojnie lyk i wydychaj przez nos;
    • lekko otworz usta i wez lekki oddech.

    Przestrzegajac tej prostej zasady, degustatorzy moga wyczuc kombinacje przyjemnych zapachow. W koncu wino otwiera sie, gdy wchodzi w interakcje z powietrzem w okreslonej temperaturze.

    Jak klasyfikowane sa wina wedlug zawartosci dwutlenku wegla

    W zaleznosci od obecnosci lub braku dwutlenku wegla w plynie, rodzaje wina dzieli sie na niegazowane i pieniace. Te z kolei sa rowniez podzielone na podgrupy.

    Pierwsze obejmuja nastepujace typy:

    • wina stolowe – zawierajace wylacznie naturalnie fermentowany alkohol i duza ilosc kwasu winowego;
    • wina wzmacniane – napoje alkoholowe, ktorych technologia produkcji pozwala na stosowanie rektyfikowanych.
    • aromatyzowane – powstaja wedlug receptur, w ktorych oprocz alkoholu rektyfikowanego zalecany jest rowniez dodatek sacharozy i specjalnych ekstraktow z poszczegolnych czesci niektorych roslin.

    Porozmawiajmy o nich bardziej szczegolowo w czesci dotyczacej klasyfikacji wedlug ilosci alkoholu i cukru.

    Drugi, czyli spieniajacy, ma nastepujace odmiany:

    • naturalnie nasycony dwutlenkiem wegla;
    • musujace – rodzaje win, ktore uzyskuje sie przez wtorna fermentacje surowcow winiarskich;
    • gazowane – sztucznie nasycone dwutlenkiem wegla.

    Interesujace fakty:

  • Zapach mlodego wina nazywany jest ?aromatem?, a bardziej dojrzaly ? ?bukietem?.
  • Wiekszosc win podaje sie w kieliszkach z lekka krzywizna na gorze, ktora zatrzymuje aromat wewnatrz kielicha. Podczas degustacji pojemnik jest lekko odwijany, aby lepiej wychwytywac zapachy.
  • Kobiety w wieku rozrodczym sa uwazane za najlepszych degustatorow dzieki dobrze rozwinietemu zmyslowi wechu.
  • Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko