Ucho makreli – domowe przepisy ze zdjeciami, kalorie

Czasami chcesz ugotowac pyszna zupe rybna z ryb morskich. Doskonala opcja do przygotowania tej znanej zupy rybnej jest makrela. Sam w sobie jest bardzo przydatny i niezbedny do utrzymania zdrowia i witalnosci. Dlatego zdecydowanie musisz znac opcje gotowania zupy rybnej z ta wspaniala ryba.

Przepis na swiezo mrozona zupe rybna z makreli
Jak gotowac zupe rybna z makreli mrozonej lub w puszkach

Skladniki Ilosc
swieza mrozona makrela 2 kawalki
kasza jaglana 3 duze lyzki
luk pol glowy
marchewka jedno medium
ziemniaki 3 szt.
przyprawy 1 mala lyzka
Lawruska 2 liscie
sol i pieprz wedlug twojego gustu
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 130 Kcal

Jak gotowac:

  • Przed przystapieniem do przygotowania zupy rybnej nalezy rozmrozic makrele. Zaleca sie rozmrazac rybe w lodowce przez 2 godziny. Nie rozmrazaj w goracej wodzie ani w kuchence mikrofalowej, w przeciwnym razie zepsuje sie caly smak miesa makreli;
    umyj rybe
  • Nastepnie myjemy tusze rybne w chlodnej wodzie;
  • Nastepnie przystepujemy do czyszczenia tusz. Makrela nie ma wielu wnetrznosci, nalezy ja przyciac wzdluz i oczyscic brzuch. Nastepnie tusza jest dokladnie myta od gory i od wewnatrz;
  • Nastepnie rybe nalezy pociac wzdluz na male kawalki;
    pokroj rybe
  • Do zupy rybnej warto uzywac glow, pletw, czesci ogonowych;
  • Ziemniaki nalezy oplukac i obrac;
  • Cebule uwalniamy z luski, myjemy marchewki z brudu, obieramy skorke;
  • Do rondla nalezy wlac poltora litra wody i podpalic;
  • Wode nalezy doprowadzic do wrzenia, nastepnie wlozyc do niej kasze jaglana i wsypac troche soli;
  • W miedzyczasie ziemniaki nalezy pokroic w drobna kostke;
    pokroic ziemniaki
  • Pokroj marchewki w paski;
    posiekac marchewki
  • Cebule sieka sie w drobna kostke;
    Kroic cebule
  • Pokrojone warzywa wlewa sie na patelnie z kasza jaglana;
  • Dodaj kilka lisci lawrushki i dodaj przyprawy warzywne;
    dodaj przyprawy
  • Gotuj, az ziemniaki beda w polowie ugotowane;
    gotowac ziemniaki
  • Nastepnie wloz rybe do rondla i zagotuj;
  • Rybe nalezy gotowac przez 10 minut, w tym czasie makrela bedzie calkowicie ugotowana;
  • Nastepnie nalezy zdjac zupe rybna z ognia, przelac na talerze, posypac czarnym pieprzem i posiekana natka pietruszki.
  • Jakie skladniki sa wymagane:

    • 3-4 glowy makreli, dodatkowo mozna uzyc ogonow i pletw;
    • dwie lub trzy bulwy ziemniaka;
    • jedna sredniej wielkosci marchewka;
    • polowa cebuli;
    • smietana – 250 ml, najlepiej o zawartosci tluszczu 10%;
    • 40 gramow masla;
    • sol wedlug twojego gustu;
    • koperek i pietruszka – ? peczka.

    Czas gotowania to 50-60 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 155 kcal.

    Zacznijmy gotowac:

  • Z ziemniakow odetnij skorke, oplucz i pokroj w srednie plastry;
  • Nastepnie wlej poltora litra wody do rondla i umiesc go na kuchence, aby sie rozgrzal;
  • Wkladamy ziemniaki do wody i gotujemy do polowy, okolo 5-7 minut;
  • Konieczne jest usuniecie skory z polowy glowki cebuli, posiekanie na male kwadraty;
  • Kladziemy patelnie na kuchence, kladziemy maslo i zostawiamy do rozgrzania;
  • Cebule wlac na roztopione maslo, wymieszac i podsmazyc;
  • Myjemy marchewki, oczyszczamy z brudu i pocieramy tarka z duzymi zebami;
  • Zasypiamy marchewki z ziemniakami, mieszamy warzywa i smazymy przez kilka minut;
  • Rybe myjemy i wkladamy do rondla do ziemniakow;
  • Nastepnie rozkladamy smazenie;
  • Gotowac przez okolo 10 minut;
  • Nastepnie wlej smietane do ucha, wymieszaj i dodaj troche soli;
  • Gotuj jeszcze przez okolo 5-7 minut;
  • Nastepnie ucho nalezy usunac z ciepla;
  • Wlac na talerze, posypac posiekanymi ziolami.
  • chleb
    Przeczytaj jak zrobic pyszny aromatyczny chleb bez drozdzy na kefirze.

    Przepis na pyszna watrobke drobiowa z cebula i ziolami. Warto sprobowac!

    Jak zrobic niesamowicie delikatny i pyszny krem ??na biszkopt lub tort napoleonski.

    Ucho zostanie przygotowane z nastepujacych skladnikow:

    • makrela w puszkach – jedna puszka;
    • ziemniaki – 5 sztuk;
    • luk – jedna glowa;
    • olej roslinny;
    • 100 gramow kaszy jaglanej;
    • sol wedlug twojego gustu;
    • kilka szczypt mielonego pieprzu;
    • kilka lisci lawrushki;
    • koperek, pietruszka – 5 szypulek.

    Czas gotowania wynosi 40 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 132 kcal.

    Jak gotowac zupe rybna z makreli w puszkach:

  • Wlej wode do rondla, wystarczy poltora litra, poloz na kuchence i podgrzej;
  • Gdy tylko woda zacznie sie gotowac, dodaj troche soli, poniewaz konserwy rowniez zawieraja sol;
  • Wrzuc kasze jaglana do wrzacej wody i zagotuj;
  • Ziemniaki obrac, oplukac i pokroic w drobna kostke;
  • Ziemniaki wkladamy do pojemnika z woda i kasza jaglana;
  • Usun luske z cebuli i pokroj w kostke;
  • Uprawe korzeni marchwi nalezy umyc, obrac i zetrzec grubym rusztem;
  • Wkladamy do ognia kociolek, wlewamy olej roslinny i podgrzewamy;
  • Cebule i marchewki nakladamy na rozgrzany olej, mieszamy i smazymy na 3-4 minuty;
  • Nastepnie smazenie nalezy wlozyc do bulionu;
  • Nastepnie otwieramy puszke konserw rybnych i umieszczamy konserwy w pojemniku wraz z reszta skladnikow;
  • Dodaj lisc laurowy, troche czarnego pieprzu do ucha i gotuj przez kolejne 3-4 minuty;
  • Nastepnie nalezy wylaczyc ogrzewanie, posypac posiekanymi ziolami i przykryc pokrywka;
  • Nalegamy przez 15-20 minut i wlewamy do talerzy.
  • ucho od glow

    Bedziemy gotowac z nastepujacych skladnikow:

    • swieza makrela – 3-4 glowy;
    • pol szklanki ryzu;
    • 3-4 ziemniaki;
    • marchewka – 1 sztuka;
    • cebula – polowa glowy;
    • dwie lawruszki;
    • ziele angielskie – 2-3 sztuki;
    • kilka galazek koperku, pietruszki.

    Czas gotowania – 1 godzina.

    Zawartosc kaloryczna – 145 kcal.

    Zacznijmy gotowac:

  • Wskazane jest usuniecie skrzeli z glow, poniewaz nadadza uchu gorzki posmak;
  • Dodatkowo mozesz uzyc pletw, ogonow;
  • Wkladamy rybe do pojemnika multicooker, dodatkowo posypujemy sola, ukladamy kilka groszkow ziela angielskiego i kilka lisci lawrushki;
  • Napelnij rybe woda, wystarczy poltora litra;
  • Wybierz tryb ?Zupa? i gotuj przez 15 minut;
  • Nastepnie musisz obrac ziemniaki, oplukac i pokroic w kostke;
  • Marchewki myjemy, usuwamy skorke i kroimy w paski;
  • Usun luske z cebuli i drobno ja posiekaj;
  • Ryz nalezy dokladnie wyplukac w kilku wodach. Napelnij go goraca woda, aby zboze bylo gotowane na parze;
  • Nastepnie rybe nalezy wyjac z bulionu, oddzielamy mieso od kosci;
  • Bulion nalezy przefiltrowac przez sito;
  • Wlej obrany bulion do pojemnika multicooker, wlej do niego wszystkie warzywa, dodaj ryz;
  • Wlej troche soli, wybierz tryb ?Zupa? i gotuj przez 30 minut;
  • Jak tylko czas sie skonczy, musisz otworzyc pokrywke, dodac kawalki ryby, posypac ziolami;
  • Zamykamy pokrywke i pozostawiamy do zaparzenia na 15 minut;
  • Nastepnie zupe mozna wlac na talerze.
    • ryby powinny byc swieze, bez obcego nieprzyjemnego zapachu;
    • nie wkladaj makreli do wody na samym poczatku gotowania, w przeciwnym razie szybko sie zagotuje;
    • cebule z marchewka mozna smazyc lub smarowac na swiezo;
    • na koniec lepiej posypac swiezymi ziolami, nada to przyjemny aromat.

    Zupa rybna z makreli to swietne pierwsze danie na lunch. Ta zupa jest bardzo aromatyczna i pozywna. Jesli zastosujesz sie do przepisu, mozesz zrobic doskonala zupe, ktora doskonale nasyci sie i na dlugo pozostanie w Twojej pamieci.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko