Wieprzowina w sosie pomidorowym na patelni, w piekarniku: przepisy

Wieprzowina i pomidory to zawsze dobre polaczenie. Jasny zarowno z wygladu, jak i smaku, sos pomidorowy pomaga zachowac miekkosc miesa, niezaleznie od tego, jak jest ugotowane. A przepisow jest naprawde duzo!

Tradycyjny przepis
Jak gotowac wieprzowine w sosie pomidorowym

Skladniki Ilosc
mieso wieprzowe 750 gramow
maka 35 gramow
zarowki 3 szt.
czosnek 4 zeby
sok pomidorowy 470 ml
oleje 25 ml
Czas gotowania: 55 minut Kalorie na 100 gramow: 161 Kcal

Proces gotowania wieprzowiny w sosie pomidorowym na patelni:

  • Obrana cebule nalezy pokroic na polpierscienie;
    Kroic cebule
  • Czosnek rowniez nalezy obrac, a nastepnie posiekac nozem lub przepuscic przez prase;
    posiekaj czosnek
  • Oplucz mieso pod biezaca woda, a nastepnie usun wilgoc serwetkami. Pokroic na male kawalki, ale boki nie powinny byc mniejsze niz centymetr;
    dodaj wieprzowine
  • Wlej olej na duza patelnie i dodaj tu cebule, wymieszaj drewniana szpatulka;
  • Nastepnie dodaj czosnek i ponownie wymieszaj, utrzymujac ogien na srednim poziomie. Smazyc, az pojawia sie pierwsze oznaki zlotego brazu;
  • Nastepnie dodaj mieso na patelnie, rowniez wymieszaj. Na tym etapie mozesz dodac przyprawy. Mieso nalezy smazyc, az zmieni kolor ze wszystkich stron;
    smazyc mieso
  • Mieso rozsmarowac rownomiernie maka i natychmiast wymieszac. Przyczynia sie to do grubosci przyszlego sosu;
    dodaj sos
  • Wlej sok pomidorowy. Mozna go zastapic szklanka wody i kilkoma lyzkami koncentratu pomidorowego. Wymieszaj wszystkie skladniki, a nastepnie przykryj. Pozostaw naczynie na malym ogniu na wolnym ogniu przez dwadziescia piec minut. Nastepnie podawaj z dodatkiem i ziolami.
    wieprzowina w sosie
    • 1b. fasola w sosie pomidorowym;
    • 15 g zieleni;
    • 2 zabki czosnku;
    • 1 marchewka;
    • 650 g wieprzowiny;
    • 1 papryka;
    • 1 cebula.

    Czas – 1 godzina 10 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 141 kcal / 100 g.

    Jak gotowac:

  • Do dania wskazane jest zabranie miesa z karku, lopatki lub szynki, tak aby bylo jak najmniej tluszczu. Umyty kawalek nalezy podzielic na rowne czesci po okolo 3 cm z kazdej strony;
  • Wlej troche oleju do rondla i wloz do niego kawalki miesa. Smaz je na srednim ogniu na zloty kolor;
  • W tym czasie obrana cebule nalezy posiekac na polpierscienie. Nastepnie dodaj do miesa i wymieszaj;
  • Marchewki obrac, a nastepnie pokroic w dlugie cienkie paski. Mozna go pocierac, ale szybko traci apetyczny wyglad;
  • Ponownie wymieszaj wszystkie produkty i dodaj do nich szklanke wody. Zmniejsz ogien do minimum, zamknij patelnie pokrywka. Dusic do miekkosci, mieso powinno byc miekkie. Jesli woda sie zagotowala, a mieso nadal jest twarde, dodaj troche plynu. Zamieszaj kilka razy;
  • Zdejmij pokrywke i dodaj fasole w sosie pomidorowym. Dodaj troche przypraw, poniewaz sa juz w sloiku z fasola;
  • Papryke pokroic w paski, usuwajac nasiona i szypulke. Dodaj do innych produktow;
  • Zamknij pokrywke i gotuj przez kolejne pietnascie minut. Jesli ponownie jest bardzo malo plynu, nalezy go dodac. Lepiej zastapic wode bulionem;
  • Posiekaj czosnek tak drobno, jak to mozliwe nozem. Umyj i posiekaj warzywa, dodaj pod sam koniec gotowania. Pozwol mu parzyc przez dziesiec minut.
  • ucho
    Czytaj dalej, aby przeczytac, Jak gotowac zupe rybna z karpia srebrnego – danie bedzie pyszne, jesli zastosujesz sie do naszych rad.

    Sprobuj ugotowac ujgurskiego lagmana z warzywami – przepisy tutaj.

    Sprobuj domowych lodow creme brulee.

    • 1250 g wieprzowiny;
    • 140 g masla;
    • 2 cebule;
    • 1 marchewka;
    • 850 g ziemniakow;
    • 600 g sosu pomidorowego.

    Czas – 1 godzina 50 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 179 kcal/100 g.

    Sekwencjonowanie:

  • Mieso oplukac i pokroic na kawalki, niezbyt duze;
  • Do kazdego garnka wlozyc kawalek masla. Przepis dotyczy siedmiu doniczek;
  • Nastepnie w pojemniku musisz rozlozyc kawalki miesa;
  • Obrane marchewki zetrzyj na grubo, rozloz na miesie. Ilosc marchewek mozna zwiekszyc, to tylko kwestia gustu;
  • Ziemniaki obrac, pokroic na kawalki i ulozyc na marchewce. Ziemniaki powinny siegac samego szczytu doniczki;
  • Pokroj cebule w polpierscienie i wloz ja do wszystkich garnkow na wierzchu;
  • Calosc polac sosem pomidorowym. Wskazane jest, aby zrobic to samemu, wypelniajac go niezbednymi przyprawami. Moze byc gotowy. W ostatecznosci potrzebujesz koncentratu pomidorowego, wody i przypraw: pieprzu, liscia laurowego, soli, ziela angielskiego, ziol itp. Uzywajac sosu, dodaj tez troche wody;
  • Zamknij garnki pokrywkami i wyslij je do zimnego piekarnika. Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza;
  • Gdy plyn w garnkach sie zagotuje, temperature nalezy obnizyc do 150. Gotowac przez godzine. Nastepnie wylacz piekarnik, nie otwieraj go. Mieso bedzie cieple jeszcze przez trzy godziny.
  • wieprzowina w wolnym naczyniu

    • 750 g miesa wieprzowego;
    • 440 ml wody;
    • 30 ml oleju;
    • 30 g koncentratu pomidorowego;
    • 1 lisc laurowy;
    • 1 cebula;
    • 2 zabki czosnku;
    • 1 marchewka;
    • 5 g cukru.

    Czas – 1 godzina 35 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 138 kcal / 100 g.

    Proces gotowania:

  • Pokroj wieprzowine na rowne kawalki i przenies do miski multicooker, do ktorej musisz wczesniej wlac olej;
  • Wybierz tryb ?Fry?, dodaj przyprawy do miesa. Zwykle jest to mieszanka papryk, mozna dodac troche papryki, ziol, suszonego imbiru;
  • Smaz mieso przez dziesiec minut. W tym czasie musisz posiekac marchewki i cebule na male kostki, a nastepnie dodac do wieprzowiny, smazyc przez kolejne dziesiec minut;
  • Podgrzej wode i dodaj goraca wode do pozostalych produktow;
  • Wymieszac, dodac sol i cukier. Ustaw tryb ?Gaszenie? na godzine i dziesiec minut. Pietnascie minut przed koncem gotowania dodaj do miski lisc laurowy i drobno posiekany czosnek;
  • Zamknij miske pokrywka, gotuj przez kolejne pietnascie minut, a nastepnie podawaj z dodatkami zbozowymi.
    • 370 g miesa wieprzowego;
    • 60 g koncentratu pomidorowego;
    • 480 g spaghetti;
    • 1 cebula;
    • 20 g masla;
    • 2 liscie laurowe.

    Czas – 1 godzina.

    Zawartosc kaloryczna – 257 kcal / 100 g.

    Przygotowanie:

  • Oplucz mieso, usun wszystkie folie, pokroj na kawalki;
  • Cebule pokroic w drobna kostke i wraz z miesem przeniesc na patelnie z niewielka iloscia oleju roslinnego. Wymieszaj, wlacz piec;
  • Mieso powinno byc smazone do polowy ugotowane, nabierze zlotej skorki;
  • Wyslij spaghetti do zagotowania w duzej ilosci wody;
  • Do miesa dodac koncentrat pomidorowy, doprawic, dodac poltorej szklanki wody, wymieszac, dusic przez pol godziny;
  • Wyjmij makaron, splucz, dodaj do nich kawalek masla, wymieszaj;
  • Najpierw na talerz wloz porcje spaghetti, a na wierzch kilka kawalkow miesa wraz z sosem. Opcjonalnie mozesz dodac ser lub ziola.
    • 15 g soli;
    • 220 ml wody mineralnej (gazowanej);
    • 900 g cebuli;
    • 1800 g miesa wieprzowego;
    • 1 p ketchup;
    • 25 g przyprawy do grilla.

    Czas – 7 godzin.

    Zawartosc kaloryczna – 169 kcal / 100 g.

    Algorytm dzialan:

  • Pokroj cebule w duze krazki. Zabierze sporo cebuli, nada soczystosci i miekkosci przyszlemu kebabowi. Oczywiscie najpierw musisz usunac luske;
  • Lepiej jest brac mieso niemrozone, ale schlodzone. Pokroj na rowne kawalki, przeloz do miski i posyp cebula;
  • Doprawic, wymieszac rekoma, nastepnie wlac keczup i szklanke wody sodowej. Zwykla woda nie zadziala, ale keczup mozna latwo zastapic pasta pomidorowa lub sosem;
  • Sol, wymieszaj, odstaw w chlodne miejsce na co najmniej szesc godzin. Nastepnie polacz kawalki razem z krazkami cebuli na szpikulcu i wyslij je do smazenia na weglach. Pamietaj, aby kilkakrotnie obrocic mieso, aby rownomiernie sie ugotowalo.
    • 4 g soli;
    • 670 g wieprzowiny;
    • 10 ml soku z cytryny;
    • 7 g papryki;
    • 70 ml soku pomidorowego;
    • 15 ml oleju;
    • 5 g suszonych ziol;
    • 3 g suszonej ostrej papryki.

    Czas – okolo 10 godzin.

    Zawartosc kaloryczna – 237 kcal / 100 g.

    Metoda gotowania:

  • W malym pojemniku sok pomidorowy nalezy wymieszac z przyprawami, ziolami, sokiem z cytryny i olejem;
  • Umyty kawalek wieprzowiny, lepiej wziac szynke lub szyje, nalezy wysuszyc przed wilgocia. Przeloz mieso do rekawa lub torby do pieczenia;
  • Do tej samej torebki wlac marynate pomidorowa, zamknac ja, rownomiernie rozprowadzic dressing na calym kawalku miesa. Wyslij go do lodowki na siedem godzin;
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przeloz tam worek miesa, piecz co najmniej poltorej godziny. Jesli potrzebujesz zlocistobrazowej skorki, mozesz otworzyc torebke w piekarniku pietnascie minut przed koncem gotowania. Podawac ze swiezymi warzywami i mozna podawac schlodzone na kanapkach.
  • Niektorzy kucharze zalecaja uzywanie tluszczu zamiast oleju roslinnego. Mieso lepiej zachowuje na nim swoja soczystosc. Jednak dzieki tej metodzie trudniej jest uzyskac zlotobrazowa skorke na wierzchu. Jesli wlozysz wieprzowine na sucha patelnie, skorka w ogole sie nie utworzy.

    Przygotowujac rozne sosy, w tym sosy pomidorowe, kucharze czesto dodaja troche cukru. To rownowazy smak. Cukier pomaga innym przyprawom lepiej sie rozwijac, zwlaszcza papryce. Staje sie mniej ostry, ale nasila sie jego aromat.

    Absolutnie niemozliwe jest dodanie octu do marynaty lub sosu. Dzieki temu mieso nie tylko bedzie sie dluzej gotowac, ale takze stanie sie twarde, suche. Po schlodzeniu trudno bedzie nawet nakluc go widelcem. Taki sam efekt ma duza ilosc soku z cytryny. Ale dodanie sody oczyszczonej zmiekczy mieso. Aby to zrobic, musisz zetrzec z nim kawalki i pozostawic na pol godziny, a nastepnie splukac i ugotowac zgodnie z przepisem.

    Gotowanie wieprzowiny w sosie pomidorowym jest bardzo czasochlonne. To obfity obiad lub kolacja, ktory pasuje do prawie kazdego dodatku, swiezych warzyw lub ziol. Do takiego miesa mozna podac kieliszek czerwonego wina – a wtedy kazda kolacja zamienia sie w romantyczna.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko