Wino, likier, likier i likier berberysowy: 5 przepisow w domu

Lecznicze wlasciwosci berberysu znane sa od czasow starozytnych ? wtedy ludzie wykorzystywali te cenne jagody do oczyszczania krwi. Dzis sa szeroko stosowane w kuchni, kosmetologii i medycynie, ale nie mniej wazne jest ich zastosowanie do przygotowania nalewek leczniczych.

Nalewka z owocow berberysu przygotowana z wodka ma orzezwiajacy kwasny smak, ktory doskonale uzupelnia cukier lub miod. Taki lek stanie sie niezastapionym pomocnikiem w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom.

Nalewka z berberysu

Jagody czerwonego berberysu sa dobrze rozpoznawalne ze wzgledu na swoj aromat i kwasny smak, ale nalewka z berberysu nie jest zbyt powszechna. Wiekszosc ludzi kojarzy berberys glownie ze slodyczami ?dlugo grajacymi?. Kucharze czesto dodaja te kwasne jagody do pilawu, podczas gdy nie wszyscy wiedza, jak zrobic domowa nalewke z berberysu. Chociaz napoje z nich sa niesamowicie smaczne. Szczegolowy opis przepisow na przygotowanie nalewki z berberysu pomoze poczatkujacym nalewkom uzyskac wysokiej jakosci alkohol do uzytku domowego.

Korzysci z nalewki z berberysu

Domowa nalewka z jagod berberysu to nie tylko wysokiej jakosci smaczny napoj, ale takze dosc skuteczny srodek na dolegliwosci. Czesto wybierana jest na swiateczna uczte jako alkohol, co nie ulega watpliwosci. Spozycie 1 lyzki podobnej nalewki z wodki jest korzystne i lagodzi stan w roznych chorobach. Przydaje sie go stosowac w leczeniu wielu dolegliwosci:

Stosowanie nalewki z berberysu do nacierania i okladow pozwala uporac sie z bolami stawow przy reumatyzmie.

Przepisy kulinarne

Dla tych, ktorzy jeszcze nie wiedza, jak zrobic nalewke z berberysu na bazie alkoholu, pomoga proste przepisy. Zawieraja nie tylko technologie gotowania, ale takze liste niezbednych produktow. Proporcje wskazane w proponowanych przepisach mozna dostosowac w zaleznosci od upodoban smakowych domowej nalewki.

Nalewka z berberysu na bimberie

Czas pokazal, ze piwowarzy domowi i bimbrownicy okazali sie bardzo skutecznymi eksperymentatorami. Udalo im sie zdobyc pyszna nalewke z berberysu na bimberze, w ktorej pokochali nawet smakosze i koneserzy alkoholu. Wielu z nich nie wyobrazalo sobie, ze bimber na berberysie okazuje sie tak przyjemny i uzyteczny. Dosc powszechny przepis na 3-litrowy sloik jest przydatny zarowno dla doswiadczonych, jak i poczatkujacych naparow, ktorzy postanowili nalegac na bimber na jagody berberysu.

Wymagane skladniki

Jest ich bardzo malo i sa dosc przystepne. Czego potrzebujesz:

Zacznijmy gotowac

Technologia obejmuje nastepujace dzialania:

Przy okazji! Dodajac lub zmniejszajac fruktoze lub cukier, mozna uzyskac roznorodne napoje, od czysto zenskiego likieru po meski likier o srednio cierpkim i kwasnym smaku.

Opcje uzytkowania

Nalewke z berberysu na bimber do celow leczniczych nalezy spozywac jedna lyzke stolowa przed posilkami nie wiecej niz trzy razy dziennie. Dodatkowo niewielka dawka napoju moze nie tylko wspomoc zdrowie i zapewnic swietne samopoczucie, ale takze po prostu dodac otuchy.

Nalewka z berberysu na wodce

Cwiczac napar w domu, mozesz uzywac roznych rodzajow alkoholu. Przepis na nalewke z berberysu na wodce uwazany jest za klasyke.

Wymagane skladniki

Tak przygotowana nalewka z berberysu moze byc wykorzystywana do celow leczniczych i po prostu na pocieszenie. Wiele osob przyjmuje ten napoj jako ogolny tonik, ktory stymuluje uklad odpornosciowy. Wystarczy kilka kropel wlasnego preparatu dodanych do herbaty. Stosuje sie go rowniez jako aperitif, zwiekszajac apetyt i ulatwiajac przyswajanie pokarmu, ale w kazdym przypadku dzienna dawka napoju nie powinna przekraczac 20 ml.

Biolodzy radza zwrocic uwage na prawidlowe zbieranie i przygotowanie owocow berberysu do dalszego wykorzystania. Jagody berberysu mozna zbierac tylko wtedy, gdy sa w pelni dojrzale. Niedojrzale owoce zawieraja duza ilosc berberyny – substancji niebezpiecznej dla czlowieka. Po wysuszeniu tylko czesc berberyny wyparowuje. Dlatego nawet suszone owoce zaleca sie podgrzewac na blasze do pieczenia w piekarniku.

Nalewka z berberysu na alkohol

Glownym skladnikiem prawie wszystkich napojow alkoholowych jest alkohol. W domu calkiem mozliwe jest gotowanie nalewki z berberysu z alkoholem. Do nalewki z berberysu mozna dodac galke muszkatolowa lub cynamon, aby wzmocnic aromat i urozmaicic go.

Wymagane skladniki

Jak zdobyc

Kazda apteka moze nawet zaoferowac wybor roznych opcji podobnych nalewek, ale zawsze przyjemniejsze i bardziej przydatne jest samodzielne przygotowanie lekarstwa. Nastepnie rozwaz przepisy na nalewke z berberysu, z ktorych kazdy rozni sie nieco zarowno sposobem przygotowania, jak i wplywem na organizm.

Ogolnym punktem wszystkich zalecen jest to, ze berberysu nie mozna gotowac z naczyniami zelaznymi, jak wiekszosc naturalnych zwiazkow.

Lecznicze wlasciwosci owocow i zastosowanie w chorobach

Berberys to jedna z tych roslin, ktore sa przydatne od nasady az po korone. Swoje wlasciwosci lecznicze zawdziecza duzej ilosci witamin i mineralow. Glownym efektem terapeutycznym stosowania owocow berberysu jest ich drazniace dzialanie na przewod pokarmowy, niwelujac stagnacje zolci. Berberys znalazl zastosowanie w medycynie i farmakologii jako srodek moczopedny, zolciopedny i przeczyszczajacy. Wlasciwosci przeciwskurczowe i przeciwbolowe, a takze dzialanie przeciwbakteryjne rosliny sa zwiazane z zawartoscia alkaloidu berberyny. Leki na bazie berberysu stosuje sie w leczeniu wrzodow zoladka, dolegliwosci woreczka zolciowego i drog zolciowych, roznych stanow zapalnych, nadcisnienia i tachykardii. Wiekszosc osob, ktore znalazly zastosowanie tego napoju, uzyskala dobre wyniki po leczeniu.

Przeciwwskazania

Nalewka z berberysu moze byc przydatna tylko wtedy, gdy jest uzywana prawidlowo. To wciaz nudne, ale wystarczajaco silne lekarstwo, pomoze uzdrowic organizm i odzyskac sily.

Nalewka alkoholowa z berberysu jest przeciwwskazana w niektorych rodzajach krwawien. Nie zaleca sie spozywania napojow z berberysem osobom z niedocisnieniem, poniewaz moga one obnizac cisnienie krwi. Nie zapomnij o substancjach, ktore pomagaja zmniejszyc napiecie naczyniowe, ktore sa zawarte w tym narzedziu. Nalewka alkoholowa jest przeciwwskazana u pacjentow z cukrzyca, poniewaz taki napoj zwiekszy poziom glukozy we krwi. Ponadto zaleca sie rezygnacje ze stosowania nalewek z berberysu w przypadku zaostrzenia zapalenia zoladka i wrzodow zoladka. Napoje na bazie tych jagod sa przeciwwskazane dla osob ze sklonnoscia do powstawania zakrzepow krwi ze wzgledu na fakt, ze zawarte w nich substancje przyczyniaja sie do zwiekszonej krzepliwosci krwi.

Gotowy produkt sluzy do wcierania, a nie wewnatrz

Przed pierwszym uzyciem samodzielnie przygotowanego leku, zwlaszcza w srodku, najlepiej porownac konsystencje, zapach i wyglad gotowego rezultatu z nalewka apteczna.

W sieci znajduje sie wiele zdjec nalewki z berberysu od osob z wieloletnim doswiadczeniem. Mozna tam rowniez znalezc inne przepisy.

Warunki przechowywania

Nalewka z berberysu na bimberze moze byc przechowywana przez dlugi czas. Im dluzej bedziesz go nalegal, tym silniejszy sie stanie, co oznacza, ze ??jego wlasciwosci lecznicze wzrosna. ekstrakty wodne z jagod berberysu w postaci naparow i wywarow przygotowuje sie jednorazowo w stosunku okreslonym w instrukcji uzytkowania. Wszystkie nalewki alkoholowe najlepiej przechowywac w szklanych fiolkach z ciasno dopasowanymi wieczkami. W miejscach, gdzie nie ma dostepu do swiatla slonecznego. Temperatura +5 – + 10 ? ? jest uwazana za optymalna do przechowywania. Wygodnie przechowuj fiolki w lodowce.

Trzeci przepis

W takim przypadku potrzebujesz korzenia rosliny i alkoholu:

  • 30 g suszonego korzenia wlewa sie 100 g alkoholu;
  • Nalegaj w ciemnosci przez 3 tygodnie;
  • Nastepnie plyn jest filtrowany i przenoszony do lodowki.
  • Nalewka z berberysu na bimberie

    Przyjemny i dosc ostry aromat berberysu doda miekkosci i uszlachetni zapach domowego bimbru. Ale nie oczekuj cudu. Nie powinienes naduzywac ilosci berberysu. Aromat berberysu jest dosc ostry i przy zbyt duzej ilosci jagod mozna uzyskac odwrotny efekt. Przyjemny cukierkowy smak berberysu stanie sie slodki.

    Domowa nalewka z berberysu o sile okolo 35 ?, kolor napoju od jasnozoltego do niebieskawego (w zaleznosci od koloru jagod)

    Skladniki nalewki z berberysu

    Miod mozna zastapic fruktoza lub glukoza, a jesli ich tam nie ma, to cukier, ale smak nalewki bedzie gorszy.

    Przepis na nalewke

    Posortuj swieze jagody, oczysc z obcych wtracen, umyj. Wlac do pojemnika na infuzje. Zmiazdzyc drewnianym zmiazdzeniem.

    Do suszonych jagod berberysu dodac 20 ml alkoholu, wlozyc do blendera i zmielic, ale niezbyt drobno. Umiesc w pojemniku do infuzji.

    Wlej domowy bimber podwojnie destylowany. Zamknac szczelnie pojemnik. Wstrzasnac, przewracajac kilka razy.

    Nalegaj w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez 10 do 12 dni. Wstrzasaj pojemnikiem co 3 dni.

    Filtruj za pomoca gazy lub papierowych filtrow do ekspresow do kawy.

    W naparze z berberysu rozpuscic miod lub cukier. Jesli nie masz pewnosci co do swoich preferencji, wprowadzaj miod stopniowo. Zbyt slodka nalewka zostanie rozcienczona bimberem, co pogorszy smak.

    Namoczyc w pojemniku do naparow przez kolejne 3 dni, aby wyrownac smak. Smak. W razie potrzeby dodaj wiecej miodu i odstaw na 3 dni.

    Butelka do przechowywania. Przechowywac w chlodnym, ciemnym miejscu. Okres waznosci do 5 lat.

    Jagody berberysu sa doskonalym materialem do naparu

    Przepisy na nalewki z berberysu w domu

    Domowa nalewka z berberysu jest smaczna i zdrowa. Mozna go przygotowac na wiele roznych sposobow, z ktorych najlepszy – przeczytaj ponizej.

    Berberys na wodce – klasyka

    Przepis na nalewke jest jednak prosty, podobnie jak proces przygotowania. W zaleznosci od warunkow przechowywania (chlodne, ciemne miejsce) i technologii produkt moze zachowac swoje doskonale wlasciwosci przez okolo piec lat.

    • 1000 ml – 40% wodka (rozcienczona do 40-45% alkoholu lub bimbru);
    • 150 gramow – swiezy berberys lub 100 gr. suszone owoce;
    • nie mniej niz 30 i nie wiecej niz 120 gr. miod lub cukier granulowany.

    Zacznijmy gotowac:

    • Umyj wstepnie trzylitrowy sloik pod ciepla biezaca woda i pozwol mu splynac.
    • Niemyte jagody wlozyc do rondla i zmiazdzyc popychaczem. Jesli wybrales suszone owoce, nie musisz z nimi manipulowac. Wystarczy od razu przelac je do szklanego sloika.
    • Wlej tam wodke i zamknij ja czysta nylonowa pokrywka.
    • Umiescmy sloik w szafie lub innym ciemnym miejscu o temperaturze powietrza 18-22 0 ?.
    • Nie zapomnij wstrzasac zawartoscia pojemnika co trzy dni przez 12 dni.
    • Po tym okresie odcedz plyn i oddziel jagody serwetka z gazy zlozona w dwie warstwy w innym pojemniku.
    • Dodaj miod do przefiltrowanej nalewki i dobrze wymieszaj.
    • Niech berberys parzyc przez dwa lub trzy dni.
    • Teraz gotowy napoj wlejemy do butelek i mozemy pic.

    Czytaj tez: Czy mozna zamrozic nalesniki z twarogiem?

    Berberys mietowo-koniakowy

    W tym przepisie najlepiej uzywac mrozonych lub mrozonych jagod, ale odpowiedni jest rowniez suchy berberys. Osobliwa nalewka urzeka przyjemnym aromatem i ciekawym smakiem. Mozesz dodac troche do herbaty i kawy.

    • berberys suszony lub mrozony – 100g;
    • miod naturalny – 1 szklanka;
    • woda – 2 szklanki;
    • koniak – 1 butelka;
    • kora debu – 1 lyzeczka;
    • mieta lub melisa – 5-6 lisci (jesli suche, to 1 lyzeczka);
    • proszek waniliowy (cukier waniliowy) – 0,5 lyzeczki
    • Wlej wode do rondla i podgrzej do 50-60 stopni.
    • Mieszajac rozpusc w nim miod, dodaj kore debu, listki miety i wanilie.
    • Wloz berberys do czystego, suchego sloika i zalej goracym syropem. Pozostaw do ostygniecia bez zamykania pokrywy.
    • Nastepnie dodaj koniak i po dokladnym wstrzasnieciu zamknij pokrywka i umiesc w chlodnym ciemnym miejscu (lodowka lub piwnica).
    • Nalegamy na napoj przez miesiac, a nastepnie filtrujemy go przez podwojna gaze. Nalewka gotowa!

    Jesli masz mrozonego berberysu

    • Najpierw rozmroz jagody i splucz je ciepla woda.
    • Umiesc je w rondlu i zmiazdz na kleik.
    • Przygotujmy syrop: podgrzej wode i wymieszaj przyprawy, ziola i miod.
    • Zalej kleik z berberysu cieplym syropem. Ostudz i wymieszaj. Wloz do lodowki na kilka dni.
    • Dodaj koniak, zamknij sloik i dobrze ubij plyn. Wyslemy nalewke w chlodne miejsce do dojrzewania przez miesiac.

    Berberys z cytryna

    Orzezwiajaca cytryna doda nalewce radosnych cytrusowych nut. W przyszlosci pokaz swoja wyobraznie i poeksperymentuj z dodawaniem skorki z limonki lub pomaranczy. Wsrod pikantnych dodatkow wybierz kardamon, ziele angielskie (stosujac podstawowe zasady przygotowania).

    • domowy bimber wysokiej jakosci – 1,0 l .;
    • owoce swiezego berberysu na galazkach – 3 lyzki;
    • cukier – 100 gr. (wiecej jest mozliwe);
    • srednia cytryna – 1 sztuka;
    • cynamon – 1 laska.

    Obserwujac sekwencje, robimy:

    • Oddziel swiezy berberys od galazek, bez mycia, przeloz do pojemnika. Miazdzymy je, przykrywamy cukrem i mieszamy. Zamykamy pojemnik i kladziemy go na gornej polce lodowki na 2 dni, aby sok sie wyroznial.
    • Umyj cytryne i delikatnie zetrzyj skorke (gorna zolta skorka) z okolo polowy cytrusow na drobnej tarce.
    • Przenies zmiazdzone jagody, skorke i alkohol do czystego poltoralitrowego sloika. Potrzasnij i mocno zamknij.
    • Stawiajac w chlodnym miejscu, bez dostepu do swiatla, bedziemy stac przez 14 dni, okresowo potrzasajac slojem.
    • Oddziel plyn od pozostalych skladnikow kawalkiem gazy lub szerokim bandazem w kilku warstwach i wlej do przygotowanej butelki. Mozesz tego sprobowac.

    Nalewka z berberysu na wodce

    Nalewka z berberysu na wodce o lagodnym smaku i przyjemnym aromacie, sila okolo 25?, doskonala strawnosc. Idealne do deserow i lekkich przekasek.

    Sklad nalewki

    Nalewke z wodki na berberysie przygotowuje sie tak samo jak na bimberze. Na poczatek nalezy przygotowac jagody berberysu do zaparzania tak jak w poprzednim przepisie.

    Przygotowane jagody umiesc w pojemniku do infuzji. Zalej wodka i szczelnie zamknij pokrywka. Wstrzasnij i umiesc w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej, aby zaparzyc przez dwa tygodnie.

    Przepisy na berberys

    Przepis jest prosty, ale jego wykonanie zajmie duzo czasu. Rezultatem jest bogaty, umiarkowanie slodki napoj o przyjemnym aromacie wanilii. Pamietaj, ze alkohol do naparu musi byc dobrej jakosci, aby nie psul smaku i zapachu gotowego produktu.

    Pogarszac:

    • Berberys mrozony – 1 kg;
    • Alkohol – 500 ml;
    • Wodka – 500 ml;
    • Miod – 200 ml;
    • Cukier granulowany – 200 g;
    • Wanilia – 1 strak / Wanilina – 8 g.

    Dzialania:

  • Jagody dokladnie umyj, a nastepnie pozwol im troche wyschnac.
  • Zostaw je do rozmrozenia.
  • Umiesc kawalek pergaminu na blasze do pieczenia. Na wierzchu posmaruj rozmrozone owoce.
  • Przechowuj berberys w piekarniku w 70?C przez 1 godzine.
  • Przenies wynik na dno wczesniej przygotowanego naczynia.
  • Jagody lekko zmiazdzyc drewniana lyzka.
  • Dodaj wszystkie pozostale skladniki, pozostawiajac tylko cukier i wodke.
  • Pojemnik hermetycznie zamknij i umiesc w bezposrednim swietle slonecznym na okolo miesiac. Wstrzasaj zawartoscia co kilka dni.
  • Obierz miazsz przepuszczajac alkohol przez gaze. Odstawic plyn.
  • Jagody pozostale po filtracji oslodzic i uzupelnic wodka. Trzymaj napar w tym samym miejscu przez 2,5 miesiaca.
  • Przecedz go rowniez przez gaze.
  • Polacz oba plyny i przelej wynik do sterylnych butelek do przechowywania.
  • Zaleca sie schlodzenie produktu przez 3-4 miesiace przed degustacja. Tym razem przyniesie korzysci tylko alkoholowi.
  • Wino berberysowe

    Jesli masz duzo berberysu i szukasz sposobu na wykorzystanie tej obfitosci, proponujemy Ci niesamowity przepis na wino z berberysu!

    Berberys to wspanialy naturalny aromat

    Do robienia wina w domu uzywa sie swiezych lub mrozonych jagod. Berberys zaleca sie zbierac pozna jesienia, po pierwszych przymrozkach. Niska temperatura sprawia, ze ??owoce sa bardziej miekkie i slodsze, co pozwala dodac mniej rafinowanego cukru do fermentacji. Do wina berberysowego nalezy dodac wiecej wody, cukru lub miodu niz do zwyklego wina gronowego, poniewaz berberys zawiera malo miazszu i cukru. Aby poprawic smak i aromat napoju, podczas lezakowania mozna dodac ziola (mieta, melisa, wanilia) lub skorke z cytrusow.

    Opis krzewu

    Berberys to rozlozysty krzew lisciasty, ktory osiaga wysokosc 1,5 – 2 m i ma zoltawa kore. Jego galezie sa proste, slabo rozgalezione, wyposazone w duza liczbe kolcow – przylistkow trojdzielnych. Liscie berberysu sa male, z kolczastymi, kolczastymi zebami, maja ksztalt eliptyczny i sa ulozone w grona. W zaleznosci od czasu zmieniaja barwe: latem maja jasnozielona barwe, jesienia przebarwiaja sie na ciemnoczerwona. Kwiaty berberysu sa zolte, drobne, zebrane w opadajace grona. Ksztalt jagod jest owalny, kolor jasnoczerwony. Owoce sa kwasne, maja w srodku 2-3 brazowe nasiona, dojrzewaja wczesna jesienia. Niedojrzale jagody berberysu sa trujace.

    Krzew szeroko rozpowszechniony ? mozna go spotkac w polnocnej czesci Rosji, w poludniowej i srodkowej Europie, na Krymie, Kaukazie i Syberii Wschodniej. Poniewaz jest bezpretensjonalny, odporny na zime, zaroodporny i moze rosnac na ubogiej glebie, uprawa berberysu nie jest trudna. Do celow leczniczych wykorzystuje sie liscie, korzenie, kore i owoce. Liscie nalezy zbierac w okresie kwitnienia – od maja do czerwca. Zbior korzeni powinien rozpoczac sie w pazdzierniku – listopadzie lub w polowie wiosny. Jagody mozna rozpoczac pozna jesienia, po pierwszych przymrozkach.

    Nalewka z berberysu na wodce: kilka przydatnych przepisow

    Lecznicze wlasciwosci berberysu znane sa od czasow starozytnych ? wtedy ludzie wykorzystywali te cenne jagody do oczyszczania krwi. Dzis sa szeroko stosowane w kuchni, kosmetologii i medycynie, ale nie mniej wazne jest ich zastosowanie do przygotowania nalewek leczniczych.

    Nalewka z owocow berberysu przygotowana z wodka ma orzezwiajacy kwasny smak, ktory doskonale uzupelnia cukier lub miod. Taki lek stanie sie niezastapionym pomocnikiem w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom.

    Przepisy na nalewki z wodki z berberysu: instrukcje krok po kroku

    Na pierwszy rzut oka malenkie owoce o jaskrawoczerwonym kolorze sa w rzeczywistosci magazynem substancji bioaktywnych, ktore chronia zdrowie i zapewniaja dobry nastroj.

    Nalewka przygotowana na bazie berberysu moze byc stosowana w profilaktyce niektorych chorob.

    Nalewke z berberysu mozna kupic w dowolnej aptece za stosunkowo niska cene, ale lepiej jest przygotowac ja samodzielnie w domu. Napoj bedzie szczegolnie przydatny, jesli roslina rosnie w srodowisku przyjaznym dla srodowiska, a jej skladniki sa zbierane i zbierane wlasnymi rekami.

    Przepisow na nalewki z berberysu jest wiele, ale kazdy z nich ma okreslony wplyw na organizm czlowieka i sluzy do okreslonego celu.

    Przepis 1

    Nalewka przygotowana wedlug tego przepisu moze miec zarowno jasnozolty odcien, jak i niebieskawy kolor – wynika to z roznorodnosci owocow berberysu. Napoj przygotowywany jest z wodki, alkoholu rozcienczonego do 45 stopni lub oczyszczonego bimbru.

    Do gotowania bedziesz potrzebowac:

    Wazny. Miod w przeciwienstwie do cukru doskonale zmiekcza kwasny smak napoju. Jesli nie ma pod reka miodu, a cukier granulowany jest nieskuteczny, to zaleca sie stosowanie glukozy lub fruktozy.

    Suszone owoce umieszcza sie w pojemniku do infuzji (swieze sa wstepnie kruszone walkiem do ciasta). Na wierzchu dodaje sie litr wodki, po czym zbiornik zamyka sie pokrywka. W ciagu 10-12 dni kompozycje przechowuje sie w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej. Sloik nalezy systematycznie wstrzasac co 3-4 dni.

    Aby przygotowac nalewke, musisz wziac wodke, berberys i cukier.

    Po wyznaczonym czasie nalewke filtruje sie gaza, rozciencza miodem lub cukrem do smaku i dokladnie miesza. Gotowy lek podaje sie w infuzji przez kolejne 2-3 dni, po czym jest gotowy do uzycia. W ciemnym miejscu napoj mozna przechowywac do 5 lat.

    Jak iz czym uzywa sie nalewki z berberysu na wodce

    Nalewke z lisci berberysu przyjmuje sie w ilosci nie wiekszej niz 25-30 kropli trzy razy dziennie i nie dluzej niz 15-20 dni. Po tym nastepuje przerwa trwajaca 5-10 dni, po ktorej kurs jest wznawiany wylacznie na zalecenie lekarza.

    Nalewke z kory berberysu stosuje sie 20-30 kropli trzy razy dziennie przez 1,5 miesiaca. Lek z owocow berberysu pije sie ? szklanki 3-4 razy dziennie na pol godziny przed posilkiem.

    Wszystkie nalewki mozna przyjmowac w czystej postaci, bez rozcienczania w jakimkolwiek plynie.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko