Wino z winogron Cabernet: cechy i przepisy na gotowanie w domu

Wino Cabernet jest zwykle produkowane z odmian winogron takich jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot. Takie odmiany jagod nadaja winu szczegolny wysoki poziom cierpkosci, za ktory napoj ten jest tak ceniony, a takze przyjemny, bogaty smak, ktory opiera sie na wysokiej zawartosci takich substancji jak garbniki w jagodach.

Wino Cabernet produkowane jest z takich odmian winogron jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot

Taniny to specjalna grupa zwiazkow fenolowych, ktore naleza do kategorii substancji pochodzenia roslinnego. Nadaja gotowemu napojowi szczegolne wlasciwosci opalajace, a takze tak popularny i atrakcyjny, cierpki smak. Szczegolnie slynie z tego wino Kristall z winogron Kishmish.

Wino Cabernet – wysokie wskazniki popularnosci

Wino powstaje z tak popularnych szczepow winogron jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot. Sa to dosc popularne rodzaje i kategorie winogron. Sa latwe w uprawie i latwe do zbioru. Winorosl tych odmian dobrze znosi zime, wcale nie boja sie przymrozkow charakterystycznych dla wiosny. Ponadto odmiany winorosli takie jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot sa bardziej odporne na rozne choroby i szkodniki w porownaniu z innymi odmianami.

Podgrzewany Cabernet ma porzeczkowy smak

Zaraz po lyku prawdziwego Cabernet lub Crystal z winogron Kishmish, usta sa nieco ciezkie i suche. Z lyku podgrzanego wina powstaje swoisty porzeczkowy smak, typowy dla napoju o odpowiednio wysokiej zawartosci alkoholu w napoju.

Popularnosc napoju takiego jak wino Cabernet opiera sie na pewnej programowalnosci smaku. Chodzi o to, ze nie da sie przewidziec niemozliwosci konkretnego smaku tego popularnego i po prostu niezwyklego napoju. To glowna wartosc wina Kristall z winogron Kishmish.

Wino Cabernet lub Crystal z winogron Kishmish starzeje sie bardzo dlugo, dlatego coraz czesciej jest zastepowane odmiana o nazwie Merlot. Napoj z takich winogron dojrzewa znacznie szybciej, a takze ma wieksza aksamitnosc.

Cechy przygotowania napoju

Wino Cabernet charakteryzuje sie nastepujacymi cechami. Jesli trunek zostanie wyprodukowany z takich odmian winogron jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot, bedzie mial takie cechy jak:

  • Kolor wina jest bardzo intensywny. Opiera sie to na fakcie, ze za podstawe brane sa tylko najciemniejsze odmiany winogron. Mlode wino nabiera ciemnoczerwonego odcienia z fioletowym odcieniem. Po pewnym okresie dojrzewania wino nabiera odcienia granatu;
  • Na szczegolna uwage zasluguje aromat wina, ktore powstaje z takich szczepow winogron jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot. Napoj ma dosc zlozony bukiet przyjemnych aromatow. Obserwuje sie zapach pieprzu, ktory plynnie przechodzi w aromat swiezego lasu. Sporo drinkow przyciaga aromat lesnych fiolkow, ale jesli jest tez porzeczkowy lub cedrowy smak, mozna go rozpoznac;
  • Smak wina zaliczanego do kategorii bardzo cierpkich. W odmianach winogron takich jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot wystepuje duza ilosc nasion i dosc gruba skorka. Wszystko to zapewnia bardzo wysoka zawartosc garbnikow.

Cabernet zawiera duzo cennej dla czlowieka witaminy P.

Otrzymane wino z tych odmian winogron, ktore nalezy do kategorii win czerwonych, a nie bialych, ma wyzsze wskazniki wartosci odzywczej i specjalnej wartosci biologicznej. Zawieraja duzo cennej dla czlowieka witaminy P. Ponadto wina czerwone maja znacznie silniejsze dzialanie bakteriobojcze niz biale. Aby uzyskac tak przydatne wlasciwosci i cechy, konieczne jest prawidlowe przygotowanie napoju.

Proces produkcji wina

Istnieje kilka glownych punktow, ktore charakteryzuja przygotowanie wina Cabernet z odmian winogron takich jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot. Na szczegolna uwage zasluguje moment, w ktorym sok oddziela sie. Glowna cecha jest to, ze sok jest po prostu oddzielany od skorki, co ma miejsce po calkowitym zakonczeniu procesu fermentacji, poniewaz to wlasnie skorka nadaje winu kolor.

Podczas przygotowywania miazszu w normalnych warunkach domowych winogrona mozna tluc bosymi stopami. Pomoze to uzyskac miazsz, a jednoczesnie nie zniszczy kosci, ktore przechowuja cenne i niezbedne do wina garbniki.

Ponadto przygotowanie tak popularnego napoju jak wino Cabernet z Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot odbywa sie zgodnie ze zwyklym schematem. Do przygotowanej miazgi dodaje sie specjalne drozdze winiarskie i cala kompozycje umieszcza sie w pojemniku, a wszystko przykrywa gaza na trzy dni. Bezposrednio po fermentacji mlode wino jest przenoszone do piwnicy i pozostawiane z uszczelnieniem wodnym na okolo rok. Dopiero potem wino Cabernet z takich szczepow jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot nabiera glownego aromatu i smaku.

Przygotowanie winogron i potraw

Zanim zaczniesz winiarstwo, musisz przygotowac dania, ktore bedziesz mial do winiarstwa i nic wiecej. Klasycznie najlepsze naczynia to drewniane lub ceramiczne. Do produkcji wykorzystywane sa zazwyczaj beczki debowe. Ale takie naczynia trudno dostac w domu, wiec wystarczy szklo lub emalia. Sprawdza sie rowniez duze plastikowe wiaderka na zywnosc.

Pomimo tego, ze stawiasz wino domowe, a nie przemyslowe, aby uzyskac wystarczajaca ilosc, musisz zebrac co najmniej 10 kg surowca.

Po zebraniu winogron nalezy je posortowac. Na tym etapie usuwane sa wszystkie zepsute owoce i galazki, dzieki czemu otrzymujesz tylko czyste jagody.

Nastepnie mozesz rozpoczac produkcje wina.

Godne uwagi chwile

W przypadku win wytwarzanych z takich odmian winogron jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot, nalezy zwrocic uwage na fachowa porade. Wsrod tego wszystkiego mozna zauwazyc nastepujace czynniki:

  • Do przygotowania napoju wazne jest, aby zbierac tylko dojrzale i zdrowe winogrona. Bardzo wazne jest, aby rozpoczac przetwarzanie okolo 4 godzin po zbiorach.
  • Aby uzyskac czerwone wino, czesto stosuje sie specjalna ?metode czerwona?, czyli metode z plywajacym kapeluszem. Innymi slowy, po calkowitym wyrobieniu jagod sok nie oddziela sie od skorki, ale jednoczesnie szybko fermentuje. Pod wplywem tlenu uwalnianego podczas fermentacji skorka unosi sie ku gorze. Powstala nakretke nalezy od czasu do czasu mieszac.
  • Mozna zachowywac sie inaczej, moszcz z takich szczepow jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot, razem ze skorka nagrzewa sie. W ten sposob zapewnione jest najbardziej plynne przejscie ze skorki barwnikow, garbnikow i substancji aromatycznych. Po tym, jak uzyskany material nabierze koloru i pelni przyjemnego smaku zwiazanego z napojem, nalezy go oddzielic od stalych czastek powstalej miazgi.

    Do Cabernet uzywa sie tylko dojrzalych i zdrowych winogron

  • Aby uzyskac jednolita kompozycje winogron, takich jak Chardonnay, Saperavi, Noir, Riesling, Pinot, wazne jest, aby dokladnie wymieszac glowne materialy wina, jesli jest ich kilka.
  • W procesie produkcji czerwonego wina konieczne jest przeprowadzenie jego demetalizacji, czyli obrobki specjalnymi substancjami, ktore zwykle tworza osad metali ciezkich obecnych w napoju. To doskonaly sposob na znaczne podniesienie stabilnosci podstawowych walorow wina oraz poprawe jego smaku.
  • Aby wino zapewnic idealna przezroczystosc, konieczne bedzie jego sklejenie, czyli obrobienie go takimi substancjami jak tamina czy zelatyna. Mozna zastosowac chlodzenie, filtracje i obrobke cieplna.
  • Wszystkie stosowane metody moga byc zupelnie inne, najwazniejsze jest to, ze w wyniku procesu przygotowania otrzymuje sie wino smaczne, stabilne i bardzo piekne.

    Prosty przepis na wino z czerwonych winogron

    Robienie wina jest dosc proste – powinienes uzyc do tego klasycznego przepisu. Jesli zastosujesz sie do kluczowych zalecen, bedziesz mogl otrzymac pyszny polwytrawny napoj.

    Jesli chcesz zrobic wino deserowe, powinienes uzyc wiecej cukru.

    Zdobycie miazgi

    Miazsz jest winogronem smolym. Podczas wyrabiania jagod kosci nie moga zostac uszkodzone. W przeciwnym razie napoj bedzie zbyt cierpki. Warto zmiazdzyc owoce rekoma lub drewnianym walkiem do ciasta.

    Spojrz tez

    TOP 7 prostych przepisow na robienie wina z dzemu w domuCzytaj

    Zaleca sie umieszczenie zmiazdzonych jagod w emaliowanym pojemniku. Wazne jest, aby winogrona wypelnily naczynia 3/4. Nastepnie naczynia nalezy przykryc sciereczka, aby chronic produkt przed insektami i umiescic w cieplym miejscu. Temperatura powinna wynosic + 18-27 stopni.

    Fermentacja winogron trwa 8-20 godzin. W rezultacie na powierzchni masy pojawia sie skorupa. Aby go wyeliminowac, surowce nalezy codziennie mieszac. Mozna to zrobic recznie lub drewnianym patyczkiem.

    Wyciskanie

    Przez nastepne 3 dni miazsz kontynuuje fermentacje, stajac sie lzejszy. Jesli poczujesz syk i kwasny zapach, wycisnij sok winogronowy.

    Miazsz nalezy zebrac w osobnej misce i wycisnac. Zabieg wykonywany jest recznie lub za pomoca prasy. Powstaly sok nalezy kilkakrotnie przepuscic przez gaze. Dzieki tej procedurze mozliwe jest usuniecie obcych czastek i wzbogacenie soku tlenem w celu uzyskania dalszej fermentacji.

    Jesli sok jest zbyt kwasny, na tym etapie dodaj wode. Zwykle potrzeba tej procedury pojawia sie podczas uprawy winogron w regionach o surowym klimacie. Na 1 litr soku wystarczy 500 mililitrow wody. Jednoczesnie nie nalezy naduzywac tej metody, poniewaz obniza ona jakosc wina.

    Jesli sok winogronowy ma kwasny smak, lepiej nie dodawac wody. Podczas fermentacji ilosc kwasow w winie zmniejszy sie. Nastepnie plyn nalezy wlac do szklanego pojemnika. Jest wypelniony w 70%.

    Montaz uszczelnienia wodnego

    Staly doplyw tlenu prowokuje kwasne wino. W takim przypadku wymagane jest usuniecie dwutlenku wegla, ktory jest syntetyzowany w procesie fermentacji. Zastosowanie uszczelnienia wodnego pomoze poradzic sobie z problemem.

    To urzadzenie to pokrywa z otworem. Wklada sie do niego waz. Umiesc syfon na pojemniku na wino. Urzadzenie sprzedawane jest w sklepach specjalistycznych. Mozesz tez zrobic to sam.

    Zwykla rekawica gumowa moze pelnic role uszczelnienia wodnego. Nalezy go nalozyc na szyjke pojemnika z winem. Wczesniej warto zrobic dziure w rekawicy.

    Po zainstalowaniu uszczelnienia wodnego naczynia przenosi sie do pomieszczenia o temperaturze + 22-28 stopni. Wraz ze spadkiem wskaznikow proces fermentacji zatrzymuje sie. Dlatego wazne jest utrzymanie optymalnego rezimu temperaturowego.

    Dodawanie cukru

    Kazde 2% cukru w ??soku daje 1% alkoholu w napoju. W winogronach naturalna zawartosc cukru wynosi 20%. Jesli nie dodasz cukru, otrzymasz wino o mocy 10%.

    Jesli ilosc alkoholu przekracza 12%, drozdze winne straca swoja aktywnosc. Do okreslenia tego parametru warto skorzystac z areometru. To urzadzenie pomaga oszacowac gestosc cieczy.

    Mozesz rowniez uzyc srednich parametrow w zaleznosci od odmiany winogron. Nalezy pamietac, ze roznia sie one w zaleznosci od regionu. Dlatego kluczowym kryterium jest smak wina. Powinien pozostac slodki, ale nie slodki.

    Spojrz tez

    Ile wina fermentuje w domu, czas i cechy procesu Czytaj

    Zaleca sie dodawac cukier w czesciach. Po raz pierwszy wino powinno byc degustowane 2 dni po rozpoczeciu fermentacji. Jesli napoj ma kwasny smak, nalezy do niego dodac cukier. Na 1 litr soku stosuje sie 50 gramow cukru.

    Do zabiegu warto odcedzic troche wina i dodac wymagana ilosc cukru. Gotowa kompozycje wlej z powrotem do naczynia. Takie czynnosci nalezy wykonac do 4 razy w ciagu 25 dni. Przy spowolnieniu procesu redukcji zawartosci cukru mozna ocenic wystarczajaca ilosc cukru.

    Usuwanie z osadu

    Jesli w ciagu 2 dni w uszczelnieniu wodnym nie pojawia sie babelki lub rekawica sie nie napompuje, wino jest klarowane. Osad gromadzi sie na dnie pojemnika. Zawiera wiele grzybow powodujacych nieprzyjemny zapach lub goryczke w smaku.

    Mlode wino nalezy przelewac przez waz o srednicy 1 centymetra. Wazne jest, aby nie zblizac konca rurki do osadu.

    Kontrola slodyczy

    Na tym etapie aktywna fermentacja napoju jest zakonczona. Dlatego dodatek cukru nie wplywa na moc wina. Stezenie tego skladnika zalezy od indywidualnych preferencji. Jednak ilosc tej substancji nie powinna przekraczac 250 gramow na litr. Jesli wino jest slodkie, nie ma potrzeby stosowania slodzika.

    Aby zrobic wzmocnione wino, warto dodac alkohol. Jego ilosc nie powinna przekraczac 15% calosci. Ten skladnik przyczynia sie do dluzszego przechowywania wina. Jednoczesnie jego aromat staje sie mniej intensywny.

    Dojrzewanie wina

    Ostateczny smak wina powstaje w wyniku cichej fermentacji. Ten proces trwa 2-6 miesiecy. To dojrzewanie wystarczy, aby wyprodukowac czerwone wino. Naczynie z napojem mozna umiescic pod uszczelka wodna lub zamknac pokrywka.

    Gdy w naczyniach pojawi sie osad, wino nalezy polac. Jesli napoj ma metna konsystencje, jest wyjasniony. Do win czerwonych stosuje sie bialko jaja z dodatkiem wody. Wynik mozna zauwazyc po 20 dniach.

    Przydatne wlasciwosci czerwonego wina

    Coraz czesciej mozna znalezc informacje o wielu dobroczynnych wlasciwosciach czerwonego wina Cabernet. Kiedys odkryto jego zdolnosc do znacznego spowolnienia procesu reprodukcji dosc niebezpiecznych bakterii, ktore zwykle znajduja sie w ukladzie pokarmowym zwyklego czlowieka. W ten sposob bedzie mozna chronic swoj organizm przed pojawieniem sie wrzodow i mozliwym rozwojem raka.

    Wazny! Czerwone wino Cabernet Merlot lub Syrah ma po prostu doskonale dzialanie przeciwdrobnoustrojowe. Niszczac wszystkie bakterie, ktore dostaly sie do jelit, nie wplywaja na podzial ?pozytecznych? komorek.

    Cabernet Merlot lub Syrah to powazna profilaktyka prochnicy

    Wedlug przeprowadzonych badan wino Cabernet Merlot czy Syrah to powazna prewencja prochnicy. Nieodlaczne wlasciwosci bakteriobojcze napojow szybko zabijaja wszystkie formy chorobotworczych paciorkowcow, ktore sa bardzo dobrze znane w krajach, w ktorych wiekszosc ludzi ma doskonale zdrowe zeby.

    Ponadto osoby spozywajace w swojej diecie czerwone wino nie cierpia na choroby gornych drog oddechowych. Wino Cabernet Merlot lub Syrah to polaczenie kwasow takich jak mlekowy, winowy, bursztynowy, octowy, cytrynowy i jablkowy. Jest to wyjatkowa pod kazdym wzgledem mieszanka, ktora zwykle przyjmuje sie w formie podgrzanej (znane grzane wino). Wszystkie formy bolu gardla, zapalenia gardla boja sie takiej mieszanki i znacznie bardziej niz standardowe antybiotyki.

    Wazny! Grzane wino z Cabernet Merlot lub wina Syrah mozna rowniez podawac dzieciom. przeprowadzenie pewnej obrobki cieplnej napoju pozostawia witaminy, ale wszystkie przydatne substancje z reguly pozostaja i maja najkorzystniejszy efekt.

    Rozne choroby jelit i zoladka, wsrod ktorych mozna wymienic te wywolywane przez Escherichia coli czy Salmonella, obawiaja sie takich napojow jak Cabernet Merlot czy wino Syrah. Napoj idealnie zwalcza bakterie cholery i gruzlicy. Mozna to osiagnac, nawet jesli wino Cabernet Merlot lub Syrah zostanie rozcienczone do polowy woda.

    Ostatnio swiat wspolczesnej medycyny zainteresowal sie faktem, ze we Francji minimalna liczba chorob serca u mieszkancow Francji. I to pomimo tego, ze Francuzi codziennie spozywaja dosc duza ilosc cholesterolu. Wina czerwone Cabernet Merlot czy Syrah calkowicie go neutralizuja. Ponadto w skladzie wina Cabernet Merlot czy Syrah odnotowuje sie obecnosc tak naturalnego skladnika jak resweratrol, ktory ma pozytywny wplyw na glowne genetyczne czynniki starzenia sie organizmu i miesnia sercowego.

    Czerwone wina to naturalne naturalne srodki nasenne

    Wszyscy milosnicy win Cabernet-Merlot czy Syrah znaja ich szczegolne wlasciwosci hipnotyczne. Wino zawiera substancje taka jak melatonina. Kazdy zna jego wplyw na czlowieka, poniewaz czerwone wina sa naturalnymi, naturalnymi srodkami nasennymi.

    Wina Cabernet Merlot czy Syrah charakteryzuja sie idealnymi wlasciwosciami przeciwnowotworowymi i antyoksydacyjnymi. Dla mezczyzn jest to korzystne, poniewaz ryzyko zachorowania na raka prostaty jest znacznie zmniejszone, co jest bardzo wazne i dotyczy prawie wszystkich wspolczesnych mezczyzn.

    Czerwone wino Cabernet Merlot, Crystal lub Syrah, spozywane codziennie, jest doskonale w leczeniu anemii. Regularne stosowanie moze pomoc wyplukac nadmiar soli z organizmu. W zapobieganiu chorobom stawow idealnym lekarstwem jest stosowanie win Cabernet-Merlot, Crystal lub Syrah.

    Podsumowujac

    Wielokrotnie i od dawna mowi sie o przydatnosci wina dla serca i naczyn krwionosnych. Inne korzystne wlasciwosci odkryto kilka lat temu. Aby pozbyc sie problemow z cialem lub pewnego dyskomfortu, czasami wystarczy samo krysztalowe wino z winogron Kishmish lub innego rodzaju i bardzo szybko mozna poczuc sie znacznie lepiej.

    Nauka leczenia winem Crystal z winogron Kishmish staje sie coraz bardziej aktualna, jest to enoterapia. Aby uzyskac idealny efekt leczniczy, warto zastosowac sie do kilku podstawowych zalecen. Napoju nie nalezy spozywac w ciagu dnia, czyli do konca dnia pracy. Ponadto nie mozesz spac w nocy, dopoki nie minie nawet najmniejsze odurzenie.

    Wazne jest rowniez odpowiednie wino. Musi miec ciemnoczerwona barwe, a takze miec delikatny, delikatny i jednoczesnie szlachetny smak. Szczegolnie cenne jest specjalne wino dojrzewajace, ktore nie tylko nabiera specjalnego glebokiego rubinowego koloru, ale takze dostarcza jeszcze wiecej przydatnych substancji.

    Prosty przepis na wino gronowe w domu

    Aby przygotowac 5 litrow wina, nalezy przygotowac 10 kilogramow jagod i cukru w ??ilosci 100 gramow na 1 litr otrzymanego soku.

    Posortowane winogrona wsyp do plastikowego wiaderka. Nie trzeba myc jagod, aby nie zniszczyc naturalnych drozdzy.

    Nastepnie miazdzymy winogrona w dowolny sposob, nawet rekami, nawet specjalnymi popychaczami. W rezultacie otrzymujemy sok i pulpe winogronowa.

    Pojemnik powinien byc wypelniony nie wiecej niz ? calkowitej objetosci. Jesli dostaniesz wiecej, musisz przelac do dwoch pojemnikow. Nawet jesli masz mniej niz polowe pojemnosci, nie jest to przerazajace.

    Teraz przykrywamy pojemnik sciereczka i odstawiamy na cztery dni w cieple miejsce do fermentacji. W takim przypadku konieczne jest mieszanie brzeczki co najmniej dwa razy dziennie plastikowa lub drewniana lyzka (mozna jednak uzyc dloni, jesli wczesniej umyles rece mydlem i woda). Nie mozesz uzywac metalowych przedmiotow, w przeciwnym razie nastapi utlenianie i nie bedziesz juz otrzymywac dobrego wina.

    To konczy pierwszy etap przygotowan. Czekamy cztery dni i przechodzimy do drugiego etapu.

    Po czterech dniach bierzemy wiadro i usuwamy cala plywajaca miazge. Wkladamy go do gazy i dobrze wyciskamy. Odcedz pozostala brzeczke w wiadrze przez gaze. Nastepnie wlej caly powstaly sok do czystego pojemnika. Taka pojemnosc to trzylitrowy szklany sloik lub wiekszy sloik w zaleznosci od ilosci uzyskanego soku. Na sloik nakladamy uszczelnienie wodne lub rekawice i umieszczamy w ciemnym i cieplym miejscu do fermentacji.

    Jesli uzywasz rekawicy, to po jej podniesieniu, a stanie sie to po poltorej godzinie, musisz przebic igla dziure w kciuku, aby uwolnic gazy.

    Po trzech dniach musisz skosztowac brzeczki. Jesli napoj jest kwasny, musisz dodac cukier. Dodajemy go w ilosci 50 gramow na litr brzeczki. Aby to zrobic, wlej troche brzeczki do osobnego pojemnika, dodaj wymagana ilosc cukru. Nastepnie postaw pojemnik na malym ogniu i mieszaj, az cukier sie rozpusci. Nastepnie powstaly syrop wlewa sie z powrotem do calej brzeczki.

    Wiec wino fermentuje jeszcze przez cztery dni. Potem znowu go probujemy. Jesli kwasowosc pozostanie, dodaj ponownie cukier w ten sam sposob. Zwykle takie dodatki wykonuje sie do 4 razy, ale calkiem mozliwe, ze po drugim lub trzecim dodaniu uzyskasz pozadany smak.

    W ten sposob wino fermentuje przez trzy tygodnie. W zasadzie jest to koniec fermentacji. To przestanie bulgotac, a rekawica opadnie. Nastepnie konieczne jest spuszczenie go z osadu. Uzywamy gumowej lub silikonowej rurki, ktora zanurzamy w brzeczce bez dotykania osadu. W ten sposob spuszczamy plyn, a pozostalosc filtrujemy przez gaze.

    Pozostaje tylko wlac wino do butelek, szczelnie zakorkowac i umiescic w chlodnym miejscu do dojrzewania.

    Ale wczesniej musisz ponownie sprawdzic slodycz. Jesli smakowi odpowiada – wino ma slodkawy smak, to zostawiamy tak, jak jest. W przeciwnym razie dodaj cukier. Tutaj juz dodajemy do smaku, niezaleznie od tego, czy chcesz bardzo slodkiego wina, czy nie. Nastepnie wyjmujemy butelki do dojrzewania. Dojrzewanie moze trwac od 60 do 300 dni.

    Butelki sa przechowywane w ciemnym miejscu w temperaturze od 5 do 15 stopni.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko