Wlasciwosci lecznicze i przeciwwskazania nasion marchwi. zastosowanie nasion dzikiej marchwi

Uprawa warzyw ?Marchew

1479

W medycynie ludowej istnieje wiele analogow lekow. Od dawna odnotowuje sie lecznicze wlasciwosci nasion marchwi iz powodzeniem stosuje sie je w leczeniu wielu schorzen. Pomimo wszystkich zalet produktu ma tez pewne przeciwwskazania, o ktorych nalezy pamietac podczas wykonywania kuracji.

Wlasciwosci lecznicze i przeciwwskazania nasion marchwi

Opis marchwi

Siew marchwi to dwuletnia roslina zielna o wysokosci 25-180 cm, w pierwszym roku wegetacji z nasion marchwi powstaje rozeta korzeniowa petiolate pierzasto wycietych lisci i soczysty korzen z podrostkiem – roslina okopowa. Warzywa korzeniowe jadalne, miesiste, stozkowe, wrzecionowate lub cylindryczne – w zaleznosci od odmiany srednica odmian stolowych nie przekracza 5 cm, kolor zolto-pomaranczowy (?marchewkowy?); powierzchnia z poprzecznymi, waskimi, szczelinowatymi rowkami, z ktorych miejscami wychodza cienkie, nitkowate, boczne korzenie. W drugim roku z korzenia marchwi wyrasta wyprostowana, zebrowana, lekko rozgaleziona w gornej czesci, wydrazona, kwitnaca lodyga. Liscie marchwi naprzemiennie, dwukrotnie czteropierzaste, w zarysie trojkatne lub jajowate, z pochwa o dlugosci do 20 cm, dolne dlugie ogonki, noszenie parasoli; parasole marginalne sa wieksze niz parasole wewnetrzne; zeby kielicha sa male, platki bialawe, czerwonawe lub zielonkawe, karbowane u gory, we wnece z platem zagietym do wewnatrz; superkolumna krotko stozkowata, kolumny rozstawione i pod koniec kwitnienia wygiete w dol; stygmatyzacja. Owoce marchwi sa male, do 4 mm dlugosci, wydluzone, owalne, jajowate lub eliptyczne, suche dwusiewki (polowoce) z czterema rzedami kolcow. Rosliny okopowe marchwi wykopuje sie we wrzesniu-pazdzierniku. Kwitnie czerwiec-lipiec od drugiego roku zycia. Owoce dojrzewaja w sierpniu-wrzesniu. noszenie parasoli; parasole marginalne sa wieksze niz parasole wewnetrzne; zeby kielicha sa male, platki bialawe, czerwonawe lub zielonkawe, karbowane u gory, we wnece z platem zagietym do wewnatrz; superkolumna krotko stozkowata, kolumny rozstawione i pod koniec kwitnienia wygiete w dol; stygmatyzacja. Owoce marchwi sa male, do 4 mm dlugosci, wydluzone, owalne, jajowate lub eliptyczne, suche dwusiewki (polowoce) z czterema rzedami kolcow. Rosliny okopowe marchwi wykopuje sie we wrzesniu-pazdzierniku. Kwitnie czerwiec-lipiec od drugiego roku zycia. Owoce dojrzewaja w sierpniu-wrzesniu. do 4 mm dlugosci, wydluzono-owalny, jajowaty lub eliptyczny suchy dwusiew (polkwiat) z czterema rzedami kolcow. Rosliny okopowe marchwi wykopuje sie we wrzesniu-pazdzierniku. Kwitnie czerwiec-lipiec od drugiego roku zycia. Owoce dojrzewaja w sierpniu-wrzesniu. do 4 mm dlugosci, wydluzono-owalny, jajowaty lub eliptyczny suchy dwusiew (polkwiat) z czterema rzedami kolcow. Rosliny okopowe marchwi wykopuje sie we wrzesniu-pazdzierniku. Kwitnie czerwiec-lipiec od drugiego roku zycia. Owoce dojrzewaja w sierpniu-wrzesniu.

Sok z marchwi ? korzysci dla naszego organizmu

Marchewki – korzysci i szkody, ktore dzisiaj rozwazamy, maja bardzo smaczny sok. Wystarczy na niego spojrzec, aby naladowac sie pozytywna i pozytywna energia na caly dzien.

A jesli jest spozywany regularnie, ale niezbyt czesto, mozna uniknac wielu problemow zdrowotnych. Zawiera nie tylko witaminy i mineraly, ale takze blonnik.

W zasadzie sok ma te same zalety co surowa marchewka, ale na znacznie wieksza skale.

Ma lagodne dzialanie moczopedne. Mieszajac go z naturalnym miodem pszczelim, mozna uzyskac srodek o silnym dzialaniu przeciwzapalnym na caly organizm. Pomaga rowniez przy przeziebieniach i chorobach wirusowych.

Sok z marchwi jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, ktory ma korzystny wplyw na organizm w leczeniu raka, odmladzajac go i leczac.

Najwazniejsze, ze ten sok jest swiezy (od momentu przygotowania do momentu spozycia nie powinno minac wiecej niz 3 godziny!) I przyjazny dla srodowiska, przygotowany z wysokiej jakosci surowcow.

Nakladki z marchewki: czy mozna to zjesc?

Nalezy od razu zauwazyc, ze jest w nim znacznie wiecej witaminy C niz w samych owocach. Jest w nim rowniez wiele innych witamin i mineralow.

Od sredniowiecza na lisciach przyrzadza sie zupy. Mozesz go uzywac w tym charakterze nawet teraz.

Ale taka zupe mozna raczej skosztowac w restauracji niz w czyims domu. Ale znacznie czesciej dodaje sie go do salatek.

Najwazniejsze, aby nie przesadzic z iloscia, poniewaz reakcje alergiczne i drobne zaburzenia pracy jelit nie sa wykluczone.

Suszone blaty mozna wykorzystac do przygotowania naparow i herbat, zwlaszcza do oczyszczania nerek i przeciw obrzekom. Swiezy stosuje sie rowniez zewnetrznie: przeciw zapaleniu jamy ustnej, chorobom skory, zapaleniu dziasel.

Sklad chemiczny marchwi

zelazo, magnez, miedz, jod, fosfor, bor. Liscie marchwi zawieraja daucyne, pirolidyne. W kwiatach – antocyjany, kwercetyna, kemferol. Nasiona marchwi zawieraja: do 1,6% olejku eterycznego (?- i ?-pinen, l-limonen, geraniol, octan geranylu, cytral, cineol, cytronellol, kariofilen, dipenten, karotol, asaron itp.), do 13% tluszczu olej (glicerydy kwasu petroselinowego, palmitynowego, oleinowego i linolowego), zwiazki flawonowe (chryzyna, apigenina i jej 5-o- i 7-o-glikozydy, luteolina i jej 7-o-glikozyd, kwercetyna, kwercytryna, kemferol), kumaryna pochodne (umbelliferon, eskuletyna, skopoletyna, ostol), pochodne furokumaryny (ksantoksyna, peucedanina, oksypeucedanina, prangenina), daukosterol, alkaloidy, bisabolic; koncentrat baru. kemferol. Nasiona marchwi zawieraja: do 1,6% olejku eterycznego (?- i ?-pinen, l-limonen, geraniol, octan geranylu, cytral, cineol, cytronellol, kariofilen, dipenten, karotol, asaron itp.), do 13% tluszczu olej (glicerydy kwasu petroselinowego, palmitynowego, oleinowego i linolowego), zwiazki flawonowe (chryzyna, apigenina i jej 5-o- i 7-o-glikozydy, luteolina i jej 7-o-glikozyd, kwercetyna, kwercytryna, kemferol), kumaryna pochodne (umbelliferon, eskuletyna, skopoletyna, ostol), pochodne furokumaryny (ksantoksyna, peucedanina, oksypeucedanina, prangenina), daukosterol, alkaloidy, bisabolic; koncentrat baru. kemferol. Nasiona marchwi zawieraja: do 1,6% olejku eterycznego (?- i ?-pinen, l-limonen, geraniol, octan geranylu, cytral, cineol, cytronellol, kariofilen, dipenten, karotol, asaron itp.), do 13% tluszczu olej (glicerydy kwasu petroselinowego, palmitynowego, oleinowego i linolowego), zwiazki flawonowe (chryzyna, apigenina i jej 5-o- i 7-o-glikozydy, luteolina i jej 7-o-glikozyd, kwercetyna, kwercytryna, kemferol), kumaryna pochodne (umbelliferon, eskuletyna, skopoletyna, ostol), pochodne furokumaryny (ksantoksyna, peucedanina, oksypeucedanina, prangenina), daukosterol, alkaloidy, bisabolic; koncentrat baru. kwas palmitynowy, oleinowy i linolowy), zwiazki flawonowe (chryzyna, apigenina i jej 5-o- i 7-o-glikozydy, luteolina i jej 7-o-glikozyd, kwercetyna, kwercytryna, kempferol), pochodne kumaryny (umbelliferon, eskuletyna, skopoletyna, ostol), pochodne furokumaryny (ksantoksyna, peucedanina, oksypeucedanina, prangenina), daukosterol, alkaloidy, bisabolic; koncentrat baru. kwas palmitynowy, oleinowy i linolowy), zwiazki flawonowe (chryzyna, apigenina i jej 5-o- i 7-o-glikozydy, luteolina i jej 7-o-glikozyd, kwercetyna, kwercytryna, kempferol), pochodne kumaryny (umbelliferon, eskuletyna, skopoletyna, ostol), pochodne furokumaryny (ksantoksyna, peucedanina, oksypeucedanina, prangenina), daukosterol, alkaloidy, bisabolic; koncentrat baru.

Zasady zbierania nasion marchwi, suszenia, przechowywania

Nie jest latwo uzyskac wysokiej jakosci nasiona – bedziesz musial sam zaczac uprawiac rosliny okopowe, aby uzyskac material do sadzenia. Do sadzenia uzywaj duzych jasnych korzeni. Przechowuj oddzielnie od reszty uprawy w chlodnej piwnicy, piwnicy.

Wiosna po podgrzaniu gleby wyslij korzenie do przygotowanej gleby. Dbanie o rosliny jest proste, polega na regularnym podlewaniu, stosowaniu zlozonych nawozow, spulchnianiu gleby. Uprawa warzyw zaczyna kwitnac w srodku lata. Zaleca sie zbieranie mocnych, rozwinietych kwiatostanow, aby uzyskac dobre nasiona. Glowna oznaka dojrzewania materialu do sadzenia jest brazowienie parasoli.

Suche kwiatostany w cieplym pomieszczeniu o niskiej wilgotnosci. Dla wygody zaleca sie wiazanie w male peczki. Aby nie zgubic nasion, po zwiednieciu owin kwiatostany cienkimi arkuszami papieru, gazetami, zapobiegajac rozsypywaniu sie nasion.

Artykul dla Ciebie:

Wlasciwosci lecznicze jeczmienia porosnietego i jego zastosowanie w medycynie ludowej

Suszenie kwiatostanow w domu za pomoca piekarnika lub suszarki jest surowo zabronione. Wysoka temperatura szybko zniszczy najcenniejszy element surowcow roslinnych ? olejek eteryczny.

Suszone parasole nacieramy rekoma, powstale nasiona pakujemy do plociennych torebek, malych kartonow. Okres przechowywania do trzech lat, wlasciwosci lecznicze nie ulegaja zmniejszeniu.

Dzialanie i zastosowanie marchewki

Marchew korzystnie wplywa na narzady trawienne, w tym trzustke, poprawia funkcje metaboliczne watroby, jest stosowana w chorobach nerek, kamicy zolciowej i kamicy nerkowej, normalizuje procesy metaboliczne (stosowana w zapaleniu wielostawowym), ma pozytywny wplyw w przewleklej wiencowej niewydolnosc z objawami dusznicy bolesnej, wzmacnia naczynia krwionosne, wzmacnia wzrok, wspomaga prawidlowe ukrwienie, zalecany jest w profilaktyce i leczeniu otylosci; stosowac przy zapaleniach gornych drog oddechowych, zapaleniu oskrzeli, hemoroidach, zatrzymaniu moczu, robakom u dzieci, alergii, gruzlicy pluc. Rosliny okopowe i swiezy sok z marchwi stosuje sie jako srodek dietetyczny w hipo- i awitaminozie oraz w ich profilaktyce, przy anemii, niedokwasowym zapaleniu zoladka, utracie sily, chorobie nerek, kamicy nerek i zolciowej, metaboliczne zapalenie wielostawowe, osteochondroza, jako lekki srodek moczopedny, gojacy rany, bakteriobojczy, przeciwzapalny, przeciwbolowy, przeczyszczajacy. Tarte marchewki, sok i uzyskany z nich olejek eteryczny maja umiarkowane dzialanie przeciwrobacze: najpierw pobudzaja, a nastepnie paralizuja miesnie robakow (przy owsicy i glistnicy). Ze swiezej startej marchewki i swiezego soku powstaja balsamy i kompresy na ropne rany, wrzody, oparzenia. Sok z marchwi wskazany jest w pierwszych dniach po zawale miesnia sercowego, a takze dla kobiet w ciazy, matek karmiacych, osob o bardziej wymagajacym wzroku, z zapaleniem blony sluzowej zoladka; sok wyplukac usta i gardlo z zapaleniem jamy ustnej, bolem gardla, male dzieci smarowac blone sluzowa jamy ustnej plesniawka. Olejek eteryczny, flawonoidy z owocow maja dzialanie przeciwskurczowe, rozszerzajace naczynia wiencowe. Proszek i napar z nasion maja dzialanie moczopedne, przeciwskurczowe, wiatropedne, bakteriobojcze, przeciwrobacze, apetyczne i przeczyszczajace, przyjmowane na kamienie nerkowe, dusznice bolesna. Suchy ekstrakt z owocow marchwi rozszerza naczynia wiencowe, stosowany jest przy dusznicy bolesnej, miazdzycy.

Lecznicze wlasciwosci marchwi

Nie ma dzialki ogrodowej ani wiejskiego ogrodka warzywnego, gdzie nie byloby grzadki ogrodowej, a nawet dwoch z marchewka. Roslina ta, slynaca z pysznych, soczystych korzeni, znana jest ludziom i jest przez nich uprawiana od niepamietnych czasow. I to jest zrozumiale.

Marchewki naleza do rodziny Umbrella. Istnieja dwie odmiany tej rosliny: dzika marchew (Daucus carota) i marchew nasienna (Daucuscarota sativus).

Dzika marchew rosnie w warunkach naturalnych, jej rosliny okopowe nie moga byc spozywane, a marchew siewna jest podzielona na marchew pastewna, ktora jest uprawiana na pasze dla zwierzat gospodarskich, i marchew stolowa, ktora jest uprawiana do spozycia przez ogrodnikow i letnich mieszkancow.

Marchewki sa pyszne i zdrowe.

Wspolczesne badania wykazaly, ze w jej jasnopomaranczowych korzeniach (obecnie wystepuja korzenie w innym kolorze – czerwonym, bialym, zoltym, a nawet fioletowym, i udowodniono, ze za pomaranczowo-czerwony kolor marchwi odpowiada karoten, odpowiedzialne sa antocyjany dla koloru fioletowego, a korzenie zoltego i bialego sa soczyste i bogate w cukier) zawiera wiele substancji przydatnych dla organizmu ludzkiego: cukier w nim – 6,5%, sa bialka, witaminy – C, E, K, witaminy z grupy B, prowitamina A (karoten), a takze sole mineralne potasu, miedz, zelazo, kobalt, fosfor.

Teraz przez caly rok mozesz korzen marchewki w sklepach spozywczych i supermarketach. Niemniej jednak doswiadczeni ogrodnicy i mieszkancy lata wola uprawiac marchewki w swoich lozkach. Opanowali wszystkie metody zbioru.

Aby jak najwczesniej miec swieza soczysta marchew ? pozna wiosna ? wczesnym latem, stosuje sie siew zimowy. Aby to zrobic, przygotuj lozko na wysokim miejscu, nie zalane stopiona woda, napelnij je materia organiczna, wytnij rowki siewne o glebokosci 2-3 cm.

A pod koniec pazdziernika lub na poczatku listopada, gdy glebe ogarna pierwsze przymrozki, nasiona wysiewa sie, a nastepnie przykrywa zyzna gleba lub kompostem, sciolkowanym torfem.

Wiosna, aby przyspieszyc kielkowanie marchwi i zapewnic wczesniejsze pojawienie sie roslin okopowych, eksperci zalecaja przykrycie lozka folia, aby lepiej ogrzac glebe.

Pozniej, po pojawieniu sie pierwszych pedow, wskazane jest przykrycie sadzonek bialym spanbondem, aby zabezpieczyc je przed uszkodzeniem przez lisc marchwi. A potem pozna wiosna – wczesnym latem mozna juz sprobowac pierwszych roslin okopowych.

Trzeba tylko pamietac, ze marchewki wyhodowanej w ten sposob nie mozna dlugo przechowywac – nie mozna jej zostawic na zime, ale nalezy ja spozyc od razu po zbiorze lub zamrozic po posiekaniu w zamrazarce.

Wiosna wysiewa sie marchewki do roznych celow. Istnieja rozne odmiany, wybor jest bardzo duzy: wczesne dojrzewanie, srednio dojrzewanie, pozne dojrzewanie. Pierwsze z nich wysiewane sa glownie w celu uzyskania wczesnego (po 100 dniach) zbioru korzeni witaminowych do swiezego spozycia.

Popularne i bardzo smaczne odmiany – Zabava, Karotel. Odmiany srednio pozne dojrzewaja w 120 dni. Przeznaczone sa do przechowywania w okresie zimowym. Znana jest tutaj odmiana marchwi witaminowej. Odmiany pozno dojrzewajace wymagaja do 140 dni dojrzewania. Ich korzenie sa uprawiane na zime.

Ostatnio popularna jest pozno dojrzewajaca odmiana marchwi Krolowa Jesieni.

tablica ogloszen

Sprzedaz kociat Sprzedaz szczeniat Sprzedaz koni

Marchewki sa pyszne i swieze. Przypomnij sobie swoje dziecinstwo – z jaka przyjemnoscia chrupiles marchewki, ktore dopiero co wyciagniete z ogrodu, umyte i obrane. Jest rowniez dobra w roznych potrawach. Oszalamiajacy aromat unosi sie z kuchni, gdy przygotowuja tam smazenie z cebula i marchewka na zupe lub inne danie.

Teraz prawie kazdy wie, czym jest karoten. Jej brak w organizmie prowadzi do zaburzen metabolicznych i funkcji ukladu nerwowego, do obnizenia odpornosci. Jesli zapytasz kogos: gdzie znalezc ten karoten? Wiekszosc ludzi odpowie – w marchewce. Rzeczywiscie, marchew jest bogatym zrodlem beta-karotenu (witaminy A).

Uwaza sie, ze dwie dobre marchewki wystarcza, aby zaspokoic dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na te witamine. To prawda, ze ??eksperci twierdza, ze do jej przyswojenia marchewka powinna byc spozywana z olejem roslinnym lub kwasna smietana.

W organizmie karoten jest przeksztalcany w witamine A, ktora jest niezbedna dla naszych oczu, wlosow, skory, ukladu rozrodczego i watroby.

I to nie przypadek, ze w medycynie ludowej marchew od dawna jest stosowana jako srodek poprawiajacy trawienie, leczacy rany i zwiekszajacy produkcje mleka u matek karmiacych. Rowniez uzdrowiciele ludowi zalecali spozywanie marchwi w celu zapobiegania i leczenia ?nocnej slepoty?.

A teraz lekarze zalecaja spozywanie go, aby wzmocnic siatkowke oczu, zapobiec zapaleniu spojowek i innym chorobom oczu. Jedzenie marchwi zawierajacej beta-karoten pomaga przy anemii i chronicznym zmeczeniu organizmu.

Piggenina apigenina znajduje sie w rdzeniu korzenia marchwi, co pomaga zlagodzic zmeczenie miesnia sercowego.

Wykazano, ze surowa marchewka obniza poziom cholesterolu we krwi, pomagajac zmniejszyc ryzyko udaru.

Ze wzgledu na zawartosc potasu i innych pierwiastkow sladowych marchewki sa przydatne przy nadcisnieniu, miazdzycy, zylakach i innych chorobach ukladu krazenia.

Ekstrakty z miazgi marchwiowej stosuje sie w leczeniu kamicy moczowej i patologii drog zolciowych.

Sok pozyskiwany z roslin okopowych marchwi posiada rowniez wyjatkowe wlasciwosci lecznicze. Regularne jego przyjmowanie pomaga w prawidlowym funkcjonowaniu ukladu hormonalnego, sok ten zwieksza odpornosc organizmu na zapalenie oskrzeli, grype.

A na dusznice bolesna zaleca sie mieszanie swiezego soku z marchwi i cieplej przegotowanej wody w rownych proporcjach, dodanie jednej lub dwoch lyzek miodu do szklanki z ta mieszanka i przeplukanie bolu gardla tym plynem.

To plukanie pomaga rowniez przy zapaleniu jamy ustnej.

Naukowcy uwazaja, ze w marchwi przydatne sa wszystkie czesci rosliny, nawet wierzcholki. Zawiera rowniez wiele witamin, nawet wiecej niz rosliny okopowe.

Zawiera rowniez pierwiastki sladowe, takie jak potas, wapn, magnez, ktore maja korzystny wplyw na uklad krazenia.

W naszym kraju jakos nie jest zwyczajem przygotowywanie salatek z dodatkiem mlodej soczystej marchewki, aw krajach europejskich jest ona sprzedawana nawet w tych celach w sklepach warzywnych. A topy sa chetnie kupowane.

Odwary do uzytku zewnetrznego i wewnetrznego przygotowywane sa ze swiezych lub suszonych wierzcholkow marchwi. Te buliony, ktore maja wlasciwosci antybakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne, myja rany i skaleczenia.

Odwar z marchewki

Aby to uzyskac, jedna lyzke posiekanej suchej lub swiezej marchewki wlewa sie pol litra wrzacej wody, nalega na pol godziny. Nastepnie bulion jest filtrowany i uzywany zgodnie z jego przeznaczeniem.

Na przyklad jest stosowany w opryszczce i zapaleniu jamy ustnej. Praktyka wykazala, ze ??taki wywar jest przydatny podczas porodu do stymulowania skurczow macicy.

W takim przypadku zaleca sie przyjmowanie co pol godziny 100 ml.

Nasiona marchwi maja rowniez wlasciwosci lecznicze. Z nich przygotowuje sie wywar, ktory pomaga rozpuscic kamienie w woreczku zolciowym. Ten bulion jest rowniez przydatny jako srodek przeciwrobaczy. Obniza rowniez poziom cukru we krwi.

Odwar z nasion marchwi

Do jego przygotowania trzy lyzki nasion zalewa sie trzema szklankami wrzacej wody i umieszcza w lazni wodnej na 10 minut. Nastepnie jest filtrowany i goracy, 1 szklanka 2-3 razy dziennie.

W medycynie ludowej przygotowuje sie napar z nasion marchwi oraz napar do leczenia zylakow nog. Aby to zrobic, wlej jedna lyzke nasion szklanka przegotowanej wody i zagotuj plyn. Gotuj przez 1-2 minuty, a nastepnie nalegaj przez dwie godziny. Zaleca sie przyjmowanie takiego naparu 3 lyzki stolowe 3 razy dziennie.

Oczyszczony suchy ekstrakt ?Daucarin? otrzymywany jest z nasion marchwi. Wskazaniami do jego stosowania sa przewlekla niewydolnosc wiencowa, objawiajaca sie bolami w klatce piersiowej i okolicy serca w spoczynku lub po wysilku fizycznym. Jednoczesnie „Daucarin” eliminuje bole lub znacznie je lagodzi.

Mozliwe przeciwwskazania do marchwi

Jak mowia, wszystko jest dobre z umiarem. A nawet zdrowa i smaczna marchewka, spozywana w duzych ilosciach, moze zaszkodzic niektorym.

Nie nalezy go spozywac przy zapaleniu okreznicy i jelit, a takze przy zaostrzeniu choroby wrzodowej, cukrzycy (cukrzykom zaleca sie stosowanie gotowanej marchewki – zawieraja o 34% wiecej przeciwutleniaczy niz surowa) oraz przy problemach z tarczyca. Ponadto nadmiar beta-karotenu moze u niektorych osob powodowac zazolcenie skory rak i twarzy.

Anatolij Pietrow

Fot. Olga Rubtsova i E. Valentinov

5757

rosliny lecznicze marchew

Zrodlo: https://www.floraprice.ru/articles/ogorod/lechebnye-svoystva-morkovi.html

Przepisy na marchewki

  • Sok z marchwi z miodem (1: 1) lub tluczona i gotowana marchewke z mlekiem stosuje sie na przeziebienia.
  • Swiezy sok z miazszem – 100-200 ml kazdy na pusty zoladek dla doroslych i 15 ml codziennie rano i wieczorem dla dzieci jako witamina.
  • Zmieszaj 250 ml swiezego soku z kilkoma lyzkami miodu – 15 ml 4-5 razy dziennie na zapalenie oskrzeli, zapalenie krtani.
  • Przy oparzeniu slonecznym dwa razy dziennie nakladaj kleik ze swiezej, startej rosliny okopowej.
  • Proszek z nasion – 1 g 3-4 razy dziennie na kamienie nerkowe.
  • 3 lyzki nasion nalegac na noc w 760 ml wrzacej wody w termosie – 250 ml 3 razy dziennie na goraco na kamienie nerkowe.
  • 1 lyzke nasion na 200 ml wrzacej wody nalega sie w termosie na noc, podgrzana na ? szklanki 5-6 razy dziennie przed posilkami z kamieniami nerkowymi i wzdeciami.
  • Suchy, oczyszczony ekstrakt z marchwi („Daucarin”) – suma flawonoidow w postaci zielonkawo-szarego proszku, przyjmowana 0,02 g 3-5 razy dziennie jako srodek uspokajajacy, przeciwskurczowy, przeciwbolowy w przewleklych zaburzeniach ukladu sercowo-naczyniowego i miazdzyca; efekt terapeutyczny objawia sie w 3-5 dni po rozpoczeciu przyjmowania.
  • Nalewka zmniejszajaca cisnienie

    W przypadku wysokiego cisnienia krwi w domu medycyna alternatywna zaleca stosowanie nalewki z nasion marchwi. Narzedzie szybko normalizuje wydajnosc, wzmacnia naczynia krwionosne i zwieksza elastycznosc scian.

    Jednoczesnie skladniki aktywne wplywaja pozytywnie na inne objawy nadcisnienia ? lagodza bole glowy, zawroty glowy. Przygotowanie:

  • Nasiona marchwi dokladnie wyplukac ciepla woda (zaleca sie uzycie woreczka z gazy, sitka).
  • Wymieszaj surowce roslinne (50 gr.) Z pervach, zakupiona wodka (400 ml).
  • Szczelnie zamknac pojemnik, pozostawic do zaparzenia w piwnicy, piwnicy.
  • Domagaj sie lekarstwa przez trzy tygodnie, w tym czasie okresowo potrzasaj pojemnikiem, mieszajac zawartosc.
  • Odcedz za pomoca gazy, napelnij czysta butelke domowym srodkiem, przechowuj w chlodnym miejscu.
  • Artykul dla Ciebie:

    Czarnuszka: stosowanie nasion i leczenie chorob, szczegolowe przepisy

    Produkt stosowac dwa razy dziennie – przed sniadaniem, obiadem. Dawka to 15 ml. Jesli masz trudnosci z przyjmowaniem, wypij go z zimna woda.

    Medycyna alternatywna zaleca leczenie na kursach – tydzien przyjecia, tydzien wolny. Co szesc miesiecy zrob dluga przerwe – przestan uzywac ziolowego srodka na 1-2 miesiace.

    Gotowanie marchwi

    Warzywa korzeniowe sa uzywane na surowo, gotowane, suszone, marynowane, konserwowane, sa fermentowane z kapusta, salatkami, puree ziemniaczanym, z nich przygotowywane sa soki, sa czescia przystawek, winegret, pilaw, kotletow. Jako przyprawe stosuje sie rosliny okopowe i owoce. Owoce maja palacy, pikantny smak, wykorzystywane sa w marynatach, produkcji likierow, daniach rybnych. Spozywanie marchwi nalezy laczyc ze stosowaniem tluszczu. Marchew jest cennym lekarstwem w dzieciecej praktyce lekarskiej na niedozywienie, zwlaszcza w okresie niemowlecym. Marchewki gotowane w obecnosci cukru maja smak i kolor swiezo zebranych. Marchew smazona sluzy do barwienia zup, poniewaz zawarty w nich karoten nadaje tluszczowi piekny pomaranczowy kolor; jesli do tluszczu doda sie troche cukru, marchewki beda sie lepiej przyrumieniac.

    Sklad chemiczny i zastosowanie produktu

    Nasiona dzikiej marchwi wykorzystywane sa w medycynie ludowej do leczenia problemow skornych. Sa to naturalne przydatne materialy do ??produkcji maseczek przeciwstarzeniowych, kremow, serum. Napary z nasion sa stosowane w neurologii. Bulion pozytywnie wplywa na stan ukladu nerwowego, dziala lagodnie uspokajajaco, nie powodujac sennosci, w przeciwienstwie do wielu innych srodkow.

    Zawarte w skladzie flawonoidy i witaminy z grupy B biora czynny udzial w budowie komorek nerwowych, co pomaga przyspieszyc powrot do zdrowia po zalamaniu nerwowym, dlugotrwalym stresie.

    Potas i magnez wzmacniaja miesien sercowy. Poprawia przepuszczalnosc naczyn. Fosfor i selen poprawiaja nastroj i wydajnosc. Sod utrzymuje rownowage wodno-solna. Szczegolnie przydatne dla osob na diecie, a takze wymiotow, biegunki.

    Witamina E zachowuje mlodosc skory, wspomaga szybka eliminacje wolnych rodnikow. Witamina A pomaga poprawic widzenie, wygladzic zmarszczki. Olejek marchwiowy wskazany jest dla osob przyjmujacych suplementy potasu. Zawarta w nim witamina D pomaga wzmocnic uklad kostny, korzystnie wplywa na prace ukladu miesniowo-szkieletowego oraz poprawia odpornosc.

    Zbior i przechowywanie wierzcholkow marchwi

    Liscie korzeni sa uzywane swieze, mrozone i suszone. Zbiory rozpoczynaja sie w polowie lata. Preferowane sa rosliny okopowe bez pofaldowanych lisci i zazolcenia. Przed zbiorem warzywa sa dokladnie myte i suszone na bawelnianym reczniku. Przed suszeniem wskazane jest zmielenie lisci marchwi do wymaganego stanu. Nie zaleca sie pozostawiania ich na sloncu. W tym przypadku korzystne wlasciwosci suszonych wierzcholkow marchwi zostaja zneutralizowane. Nie jest to szkodliwe, ale uzywanie takiego produktu staje sie bez znaczenia. Wskazane jest suszenie ziol w ciemnym i suchym miejscu, kladac je na plaskiej powierzchni. Zaleca sie przechowywanie go w plastikowej lub blaszanej puszce z wieczkiem.

    Przed zamrozeniem czubki marchewki sa miazdzone, a nadmiar wilgoci usuwany czasowo, ukladajac ja na reczniku. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ziol w pojemniku z hermetycznym wieczkiem lub w worku polietylenowym. W tej formie zielenie mozna przechowywac przez caly rok. Nie straci swoich dobroczynnych wlasciwosci i nie zaszkodzi organizmowi.

    Marchew przydatne wlasciwosci i przeciwwskazania Blog Aleny Krawczenko

    Witajcie drodzy czytelnicy. Kontynuujac temat zdrowego odzywiania i uzytecznych produktow dla naszego zdrowia, dzis porozmawiamy o marchwi, a mianowicie o marchewce, uzytecznych wlasciwosciach i przeciwwskazaniach, zaletach marchwi dla dzieci i doroslych.

    Kto nie kocha marchewki? Wszyscy, dzieci i dorosli, uwielbiaja marchewki, bo sa tak smaczne, slodkie i soczyste. Ale poza tym jest rowniez bardzo przydatny.

    Ja osobiscie bardzo kocham marchewki, uwielbiam sok z marchwi, chociaz sokowirowki jeszcze nie kupilismy, ale mysle, ze niedlugo dostaniemy.

    Marchewki sa bardzo korzystne dla zdrowia, mlodosci i urody.

    Jego wartosc tkwi w wysokiej zawartosci karotenu, czyli witaminy A i moge powiedziec, ze nie ma ani jednego warzywa i owocow, ktore mozna porownac w zawartosci karotenu z marchewka.

    Marchew zajmuje pierwsze miejsce pod wzgledem zawartosci karotenu, konkurujac nawet z dynia i papryka. Zobaczmy, dlaczego zwykle marchewki sa tak przydatne.

    Marchewka. Korzystne cechy

    • Marchew zawiera witaminy A, C, E, K, PP, witaminy z grupy B. Ponadto marchew zawiera mangan, magnez, potas, zelazo, fluor, potas, fosfor, jod, marchew zawiera niezbedne olejki eteryczne, enzymy, sterole dla naszego ciala…
    • Marchewki doskonale wzmacniaja uklad odpornosciowy, marchewki sa bardzo przydatne dla dzieci, zwlaszcza po chorobie.
      Pomaga przywrocic i wzmocnic uklad odpornosciowy.
    • Marchewki poprawiaja sklad krwi, zwiekszaja poziom hemoglobiny we krwi. Mam artykul na moim blogu o tym, ktore pokarmy zwiekszaja poziom hemoglobiny we krwi, mozesz przeczytac artykul tutaj.
    • Regularne spozywanie marchwi w pozywieniu oczyszcza krew, pomaga eliminowac toksyny i toksyny z organizmu.
    • Normalizuje procesy metaboliczne w naszym organizmie.
    • Jedzenie marchewki jest przydatne w przypadku zalamania, przy niedoborze witamin.
    • Dzieki zawartosci potasu w marchwi korzystnie wplywa na uklad krazenia.
    • Marchewki eliminuja zaparcia, sa przydatne w pracy przewodu pokarmowego, poniewaz marchew zawiera duza ilosc blonnika.
    • W medycynie ludowej kleik z marchwi naklada sie na rany, oparzenia i odmrozenia skory.
    • Marchewki sa bardzo dobre dla wzroku.
    • Sok z marchwi dzieki swoim wlasciwosciom antyseptycznym jest przydatny w chorobach gardla i jamy ustnej.
    • Zapalenie jamy ustnej jest leczone sokiem z marchwi dla dzieci.
      Co wiecej, jest to naturalny srodek, ktory naprawde ma dobry efekt.
    • Sok z marchwi z miodem stosowany jest w leczeniu zapalenia oskrzeli u dzieci i doroslych.
    • Marchewki zawieraja ogromna ilosc fitoncydow.
    • Marchew ma wlasciwosci przeciwzapalne i antyseptyczne.
    • Marchewki sa bardzo korzystne dla kobiet w ciazy i matek karmiacych.
    • Marchewka i sok z marchwi zwiekszaja ilosc mleka matki karmiacej piersia.
    • Dzieki bogatemu skladowi marchewka dziala bardzo korzystnie na dziasla i wzmacnia dziasla.
    • Marchewki sa rowniez dobre dla skory, wlosow i paznokci.
    • Marchew jest naturalnym przeciwutleniaczem i spowalnia proces starzenia sie organizmu.

    Zawartosc kalorii w marchwi wynosi 35 kcal. Jak widac marchewka jest produktem dosc niskokalorystycznym, wiec marchew mozna wlaczyc do diety osob pilnujacych wagi.

    • Marchew jest przeciwwskazana w przypadku choroby wrzodowej zoladka i dwunastnicy w ostrej fazie.
    • Z indywidualna nietolerancja.
    • Na alergie.
    • Marchew jest przeciwwskazana w przypadku zapalenia jelita cienkiego.
    • Nadmierne spozycie marchwi moze prowadzic do tego, ze skora na dloniach, stopach, twarzy moze stac sie pomaranczowa. Sugeruje to, ze w organizmie wystepuje nadmiar witaminy A.

    Jak widac marchewki wyrzadzaja nam wiecej pozytku niz szkody. A szkoda marchewki jest znikoma w porownaniu z korzysciami, jakie marchewka przynosi naszemu organizmowi.

    Oto taki zabawny, iscie dziecinny kolaz, jaki okazalem.

    Jak wybrac marchewki

    Oczywiscie swietnie, gdy pomaranczowe piekno ?rosnie w twoim wiejskim domu, ale jesli nie masz mozliwosci samodzielnej uprawy marchewki, musisz je kupic na targu lub w sklepie. Osobiscie kupuje marchewki na targu, wole brac marchewki domowej roboty, a nie importowane. Najzdrowsze marchewki sa sredniej wielkosci, jedrne i rowne.

    Nie bierz zwiedlych marchewek. Jesli marchewki sa zielone u podstawy, takie marchewki rowniez nalezy wyrzucic. Marchewki z ?odrostami? wskazuja, ze do ich uprawy stosowano nawozy. Zawsze kupuje marchewki twarde, gladkie, pomaranczowe, sredniej wielkosci. W koncu im bardziej pomaranczowa marchewka, tym wiecej zawiera karotenu.

    Jak przechowywac marchewki

    Oczywiscie po wybraniu i zakupie marchewki pojawia sie pytanie, jak przechowywac marchewki? Najlepiej przechowywac marchewke w ciemnym i chlodnym miejscu. Idealnym miejscem do przechowywania marchewki jest piwnica.

    Ponadto marchewki sa przechowywane przez dlugi czas, a jednoczesnie nie traca swoich dobroczynnych wlasciwosci. Marchewki trzymam w woreczku w lodowce. Staram sie nie kupowac duzo marchewek, biore kilka kilogramow.

    A kiedy odwiedzamy naszych rodzicow, przywozimy od rodzicow marchewki, no nie tylko marchewki, ale takze buraki i ziemniaki. Mieszkaja w swoim domu i uprawiaja warzywa w swoim ogrodku warzywnym.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko