Wolowina w sosie pomidorowym na patelni, w piekarniku – przepisy

Bardzo dobrze jest gotowac wolowine w sosie pomidorowym. Sos mozna zrobic w ten sposob: wez obrane pomidory, wloz je do miesa, podsmazaj cebula, zalej wytrawnym winem.

Kulinarna klasyka: gulasz wolowy z sosem pomidorowym
Wszystkie metody gotowania wolowiny w sosie pomidorowym

Skladniki Ilosc
wolowina bez kosci 0,5 kg
wytrawne czerwone wino 15 ml
pomidor 4 rzeczy.
bazylika 1 pakiet
zwykla cebula 1 szt.
czosnek 2 kromki
bezwonny olej roslinny 30-40 ml
sol i pieprz smak
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 165 Kcal

Lekka wolowina dietetyczna jest bardzo podatna na dzialanie aromatycznych ziol i przypraw, a dodanie sosu pomidorowego w odpowiednim czasie sprawi, ze chuda wolowina bedzie bardziej delikatna.

  • Przygotuj sos: obierz pomidory (latwo to zrobic, jesli wlozysz warzywa na minute do wrzacej wody), a nastepnie posiekaj w kolka.
    pomidor
  • Swieza bazylie, zabki czosnku i cebule posiekac drobno z piorami. W rondelku rozgrzac oliwe, wlozyc pomidory, dusic przez 5 minut, dodac posiekany czosnek, cebule, bazylie, doprawic do smaku, zalac winem, podpalic jeszcze 3 minuty, nie wiecej.
    duszony pomidor z cebula i czosnkiem
  • Miazsz wolowy pokroic na sredniej wielkosci kawalki, podsmazyc na rozgrzanym oleju na zloty kolor, doprawic do smaku i wlac sos pomidorowy, dusic do miekkosci.
    wolowina w kawalkach na patelni
  • Porada: podczas gotowania nie dopuszczaj do silnego wrzenia, lepiej gotowac na malym ogniu.

    Aby byla idealna, lepiej jest umiescic na noc fasole namoczona w zimnej wodzie z wolowina.

    Bedziesz potrzebowac:

    • 55 ml oleju slonecznikowego (bezwonny);
    • 1 szczypta tymianku
    • 3 zabki czosnku;
    • 25 g pomidora;
    • 200 ml soku pomidorowego;
    • 1 marchewka;
    • 1 cebula;
    • 0,6 kg pulpy wolowej;
    • 230 g fasoli;
    • dodaj swiezo zmielony pieprz, sol do smaku.

    Czas gotowania: 1 godzina 30 minut. Kalorycznosc porcji: 174 kcal.

    Jak gotowac:

  • Pokroj miazge w kostke, jesli sa sciegna i folie, najpierw je usun.
  • Kawalki miesa podsmazyc na rozgrzanym oleju. Marchewki pokroic w grube paski, cebule w cwiartki, czosnek rozgniesc nozem i grubo posiekac. Wszystkie te skladniki wlozyc do miesa, dalej smazyc.
  • Wlac sok, wlozyc koncentrat pomidorowy, doprawic do smaku, dusic 45 minut.
  • Fasole oplukac, do miesa dodac tymianek, gotowac przez kolejne 35 minut.
  • Wskazowka: jesli danie okaze sie zbyt geste, mozesz dolac troche soku pomidorowego lub po prostu wody.

    wolowina z fasola

    Wolowina w sosie pomidorowym to danie znane wszystkim. Takich przepisow jest milion, ale zawsze mozna znalezc nowy.

    Bedziesz potrzebowac:

    • 0,4 kg poledwicy wolowej;
    • 35 g masla ?Chlop?;

    Na sos:

    • 5 dojrzalych pomidorow (miekkich);
    • 1 cytryna;
    • 1 maly peczek swiezej bazylii
    • 6 galazek tymianku;
    • 35 ml oliwy z oliwek;
    • 1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu;
    • 1/2 lyzeczki soli.

    Wymagany czas: 70 min. Zawartosc kaloryczna: 168 kcal.

    Jak gotowac:

  • Usun skorke z cytryny drobna tarka, wycisnij sok z miazszu owocow. Bazylie latwo rozerwac rekoma. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, posiekac blenderem.
  • Przygotuj sos: Na glebokiej patelni odpowiedniej do piekarnika wymieszaj oliwe z oliwek z 30 ml soku z cytryny, skorke, bazylie, tymianek, przecier pomidorowy, dopraw i wymieszaj.
  • Wolowine grubo posiekac, wlozyc do sosu, wymieszac i odstawic na pol godziny, aby mieso nasycilo sie aromatem przypraw.
  • Rozgrzej piekarnik, gotuj do miekkosci.
  • Pomidory zawsze graja glowna role w sosie, rowniez ozdabiaja sos swoim kolorem, oczywiscie powinny byc jak najbardziej dojrzale.

    To danie jest bardzo lekkie, przy minimalnym zestawie skladnikow mozna dodac do niego dowolne pikantne ziola lub obejsc sie bez nich, ale trzeba wlozyc cebule.

    Bedziesz potrzebowac:

    • 0,8 kg wolowiny;
    • 3 cebule;
    • 5 pomidorow;
    • olej roslinny do smaku;
    • 4 zabki czosnku;
    • duza wiazka swiezych ziol;
    • przyprawy do smaku.

    Czas gotowania: 2 godziny.

    Porcja zawiera: 175 kalorii.

    Gotowanie wolowiny w sosie pomidorowym w powolnej kuchence:

  • Mieso oplukac zimna woda, osuszyc i pokroic w plastry. Smaz na zloty kolor w misce multicooker, uzywajac niewielkiej ilosci rozgrzanego oleju.
  • Posiekaj cebule, pomidory, czosnek. Najpierw do miesa wlozyc cebule, smazyc 7 minut, nastepnie dodac pomidory, sol, czosnek, przyprawy do smaku, zalac goraca woda, powinno calkowicie przykryc mieso. Wlacz tryb ?Gaszenie? na 1, 5 godziny.
  • Udekoruj ziolami wedlug wlasnych upodoban.
  • Wskazowka: pamietaj, aby dodac cebule do sosu pomidorowego, w przeciwnym razie bedzie mdly.

    W tym daniu najwazniejsze jest polaczenie makaronu i wolowiny z sosem pomidorowym.

    makaron z wolowina w sosie pomidorowym

    Bedziesz potrzebowac:

    • 250 ml czystej wody;
    • lodyga pora;
    • 300 g spaghetti;
    • 4 pomidory;
    • sol dla smaku;
    • 3 straki slodkiej papryki;
    • 0,6 kg wolowiny
    • 50 ml oliwy z oliwek;
    • 2 marchewki;
    • swiezo zmielony pieprz do smaku;
    • 2 cebule;
    • 1 plasterek czosnku

    Czas: 45 min.

    Zawartosc kaloryczna: 199 kcal.

    wolowina z ziemniakami w garnku

    Wolowine z ziemniakami w garnkach mozna podawac na stol jako pozywny posilek.

    W tym artykule znajdziesz soczysta wolowine w przepisach na sos sojowy.

    Mozesz gotowac wolowine z ziemniakami w powolnej kuchence. Oto przepisy.

    Jak gotowac:

  • Posiekaj wolowine, zetrzyj cebule.
  • Mieso podsmazyc na rozgrzanym oleju. Dodac pokrojone mikserem pomidory, posiekana marchewke, zalac goraca woda, dusic godzine, az wolowina bedzie miekka.
  • Pod koniec gotowania (ok. 15 minut) dodac papryke, por, pokruszone plastry czosnku i doprawic przyprawami do smaku.
  • Ugotuj spaghetti. Polacz sos pomidorowy i makaron.
  • Wskazowka: ugotuj spaghetti w duzym rondlu, dodajac troche soli do wody, wtedy nie beda sie sklejac i jednoczesnie beda gotowe.

    Zwracamy uwage na przepis, ktory jest naprawde satysfakcjonujacy, ale nie ciezki. Mozna go wykorzystac do przygotowania niskokalorycznego obiadu.

    wolowina pieczona w piekarniku

    Wymagany:

    • 250 ml gestego soku pomidorowego;
    • 500 g wolowiny;
    • 3-4 pomidory;
    • 150 g masla ghee;
    • swiezo zmielony pieprz do smaku;
    • 8 g soli kuchennej.

    Czas gotowania: 1 godzina. Jedna porcja zawiera: 155 kcal.

    Jak gotowac:

  • Pokroj mieso wolowe na male kawalki.
  • Mieso posyp czerwona papryka, dopraw sola, usmaz na ghee. Umiesc w formie, ktora mozna wyslac do piekarnika.
  • Wokol kawalkow miesa ukladamy pokrojone w plastry pomidory, dodajemy sok pomidorowy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do calkowitego ugotowania.
  • Taka wolowina dobrze komponuje sie z lekka salatka warzywna, wystarczy pokroic swieze ogorki i pomidory w cienkie plasterki, posypac pieprzem, sola do smaku i pieknie ulozyc na talerzu, w razie potrzeby mozna uzupelnic posiekana cienka niebieska cebula krazki lub drobno posiekana zielona cebule.

    Niezaleznie od tego, jaki kawalek wolowiny kupisz, obowiazuja ogolne zasady wyboru i gotowania:

  • Kupujac, zwroc uwage na kolor miazszu i odcien warstwy tluszczu. Im lzejsza miazga, tym lepiej. Tluszcz powinien byc bialy. Do duszenia lepiej wziac filety.
  • Jesli kupiles twardy kawalek miesa, moczyc go w soku z cytryny, wytrawnym winie, winie lub occie jablkowym na trzy godziny. Wlokna miesa stana sie bardziej miekkie, po duszeniu wolowina bedzie delikatna.
  • Pamietaj, aby smazyc kawalki miesa, az pojawi sie apetyczna skorka, ta procedura pomoze zachowac sok. Jesli ugotujesz wolowine bez pieczenia, bedzie szara i bez smaku.
  • Wolowina ugotuje sie szybciej, jesli dodasz do niej paste pomidorowa lub swieze pomidory.
  • Smazyc na rafinowanym oleju slonecznikowym. Male kawalki miesa podgrzej umiarkowanie na patelni.
  • Marynowanie pomoze zmiekczyc mieso. Uzywa sie do tego wielu roznych produktow, takich jak kiwi lub cytryna. Ale ocet lepiej wziac 4% wina, bialego lub czerwonego.
  • Balsamiczny nada doskonaly smak, ale kolor miesa nie jest z niego zbyt piekny. Ale ocet sherry jest idealny do wolowiny.
  • Nie zaleca sie uzywania wina do marynowania, poniewaz tanie wino sie nie sprawdzi, a szkoda drogiego wina do marynowania, lepiej je wypic.
  • Do dan z wolowiny lepiej uzyc wiecej przypraw. Dobrym dodatkiem do miesa jest galazka rozmarynu lub tymianku, a takze sol, czosnek i pieprz. Ten zestaw w zupelnosci wystarczy.
  • To wyjasnia, Jak gotowac wolowine w sosie pomidorowym w piekarniku:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko