Zapiekanka z cukinii w wolnym naczyniu: z kurczakiem, serem, miesem mielonym

Zwykle zapiekanka sklada sie z makaronu lub ziemniakow, a czasem z obu produktow jednoczesnie. A co z nowymi produktami i eksperymentami? Wyprobuj nasze autorskie zapiekanki z cukinii? Jest niesamowicie pyszny!

Prosty przepis
Jak gotowac zapiekanke do squasha w powolnej kuchence

Skladniki Ilosc
suchy koper 10 gramow
czosnek 2 kawalki
cukinia 0.6 KG
proszek do pieczenia 10 gramow
luk 1 glowa
kwasna smietana 45 ml
przyprawy smak
maka 60 gramow
maslo 30 gramow
jajka 3 szt.
twardy ser 150 gramow
Czas gotowania: 85 minut Kalorie na 100 gramow: 129 Kcal

Oto najzwyklejszy placek warzywny z klasycznym nadzieniem z kwasnej smietany. Sprobuj, jesli nie masz ochoty zawracac sobie glowy obiadem.

Jak gotowac:

  • Cebule obrac i pokroic w drobna kostke.
    cebula
  • Wloz maslo i cebule do wolnowaru.
  • Wlacz tryb pieczenia i gotuj, mieszajac od czasu do czasu, przez dziesiec minut.
  • Umyj cukinie i odetnij ogony.
  • Obierz i zetrzyj.
    cukinia
  • Jajka ubic, wymieszac ze smietana, proszkiem do pieczenia, przyprawami, maka i posiekanym czosnkiem.
  • Zetrzyj ser i polacz ze skladnikami.
    ser
  • Wrzuc tam cebule i wszystko dokladnie wymieszaj.
  • Polacz to wszystko z cukinia i wlej mase do multicookera.
  • W trybie pieczenia piecz ciasto przez godzine.
    gotowanie w multicookerze
  • Wskazowka: ciasto nalezy ugotowac, gdy tylko cukinia zostanie starta, w przeciwnym razie dadza duzo wody i wszystko sie zepsuje.

    Drugi przepis to kompletny posilek. Warzywa, mieso i odrobina sera dla jasnego aromatu i apetycznej skorki.

    SKLADNIKI NUMER
    ser 120 gramow
    filet z kurczaka 400 gramow
    maka 30 gramow
    mleko 0,2 l
    cukinia 1 szt.
    maslo 40 gramow
    przyprawy smak
    Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 109 Kcal

    Jak gotowac:

  • Filet z kurczaka umyc, usunac tluszcz i folie.
  • Pokroj w drobna kostke, a nastepnie posiekaj nozem na mieso mielone.
  • Mieszanke ulozyc na dnie naczynia do pieczenia i posypac przyprawami.
  • Umyj cukinie i usun ogony.
  • Posiekaj drobno lub zetrzyj.
  • Rozloz na calym kurczaku, dopraw do smaku.
  • Ser zetrzyj na tarce dowolnej wielkosci.
  • Wloz maslo do rondla i rozpusc.
  • Dodac make, dokladnie wymieszac i calosc troche podsmazyc.
  • Gdy masa bedzie gesta, delikatnie wlej mleko i energicznie wymieszaj, aby uzyskac konsystencje gladkiego i gladkiego sosu.
  • Gotuj na wolnym ogniu, dopraw do smaku i gotuj przez kilka minut.
  • Powstala mase wylej na cukinie z kurczaka i posyp ja rownomiernie serem.
  • Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach.
  • Wskazowka: aby kurczak byl bardziej soczysty i jasniejszy, dodaj troche pomidorow do kurczaka.

    Jesli chcesz czegos naprawde pozywnego, ponizszy przepis jest w porzadku. Oto zapiekanka na bazie ziemniakow i cukinii. Cieszyc sie!

    SKLADNIKI NUMER
    proszek do pieczenia 10 gramow
    ser 50g
    Ziemniak 200 gramow
    koperek 15 gramow
    jajko 1 szt.
    Oliwa z oliwek 15 ml
    maka 50g
    kefir 30 ml
    przyprawy smak
    cukinia 350 gramow
    czosnek 1 kromka
    Czas gotowania: 80 minut Kalorie na 100 gramow: 106 Kcal

    Jak gotowac:

    zapiekanka z dyni z ziemniakami

  • Ziemniaki obrac, umyc.
  • Zetrzyj bulwy do pozadanej wielkosci.
  • Oplucz cukinie i obierz, jesli chcesz.
  • Owoce natrzyj tak samo jak ziemniaki.
  • Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z jajkiem, cukinia i ziemniakami.
  • Wlej kefir, przyprawy i pominiety czosnek przez zmiazdzenie.
  • Koper oplucz i drobno posiekaj ostrym nozem.
  • Wlej reszte skladnikow i dokladnie wymieszaj.
  • Na samym koncu jest proszek do pieczenia i maka.
  • Nasmaruj miske multicookera olejem i wlej do niej ciasto.
  • Rozloz rownomiernie i gotuj przez godzine w trybie pieczenia.
  • Wskazowka: papryka bedzie bardzo dobrze wspolpracowac z tymi skladnikami.

    Naprawde niezwykla zapiekanka. Pierwsza warstwa to cukinia, nastepnie ryz z miesem mielonym, a nastepnie soczyste pomidory. Pyszne i warte sprobowania!

    SKLADNIKI NUMER
    jajko 1 szt.
    pomidory 3 szt.
    cukinia 2 szt.
    olej roslinny 5 ml
    Ryz 0,1 kg
    pokrojone mieso 250g
    ser 50g
    przyprawy smak
    Czas gotowania: 95 minut Kalorie na 100 gramow: 66 Kcal

    Jak gotowac:

  • Zagotuj wode w czajniku.
  • Ryz oplukac i wlozyc do rondla, zalac wrzatkiem.
  • Pozwol mu parzyc przez trzydziesci minut.
  • Cukinie umyc, obrac i odciac konce.
  • Nastepnie przetrzyj owoce tarka i wycisnij nadmiar plynu.
  • Ser zmiel tarka, nastepnie polacz z przyprawami i jajkiem.
  • Oplucz pomidory, usun szypulki.
  • Nastepnie pokroj owoce w cienkie krazki.
  • Odcedz caly nadmiar wody z ryzu, polacz z miesem mielonym.
  • Posyp przyprawami.
  • Nasmaruj miske multicookera olejem i uloz cukinie.
  • Na wierzchu posmaruj mieso i ryz, a nastepnie krazki pomidorow.
  • Wlej twarog i ustaw pieczenie na 50 minut.
  • Wskazowka: nie mozesz pocierac cukinii, ale pokroj ja w pierscienie.

    zapiekanka z serem i cukinia

    Jesli zmieszasz cukinie z ziolami i serem, dodasz smietane i jajka, a nastepnie wlejesz do wolnej kuchenki, mozesz uzyskac ciasto, ktore bedzie wygladac jak cieple buleczki.

    SKLADNIKI NUMER
    zielone cebule 50g
    ser 100 gramow
    cukinia 0,5 kg
    jajka 3 szt.
    czosnek 2 kawalki
    kwasna smietana 100 ml
    cebula 0,1 kg
    maslo 20 gramow
    maka 45 gramow
    Czas gotowania: 75 minut Kalorie na 100 gramow: 113 Kcal

    Jak gotowac:

  • Cukinie oplukac, usunac ogony i obrac.
  • Nastepnie zetrzyj owoce i odstaw na bok.
  • Cebule obrac, umyc glowke i drobno posiekac.
  • Ser zmiel tarka i wymieszaj z cebula.
  • Dodaj make, smietane, jajka.
  • Polacz powstala mase z starta cukinia.
  • Dodaj przyprawy i posiekane ziola.
  • Obierz czosnek i przeloz cwiartki przez zmiazdzenie do ciasta.
  • Zloz wszystko razem i przelej do wysmarowanej tluszczem miski.
  • Gotuj zapiekanke na ustawieniu do pieczenia przez godzine.
  • Wskazowka: bedzie pysznie, jesli podasz ciasto z gulaszem miesnym.

    Brokuly na parze
    Czy jesz zdrowo? Sugerujemy gotowanie brokulow na parze w powolnej kuchence. Przygotowalismy najlepsze przepisy dietetyczne.

    Nawet poczatkujacy kucharze moga przyrzadzic doskonale zapiekanki z wolowiny i watrobki drobiowej w piekarniku, jesli znasz niektore z sekretow, ktorymi dzielimy sie w nastepnym artykule.

    A tutaj mozesz zobaczyc domowe przepisy na wypieki bez jajek w piekarniku i powolnej kuchence. Zwroc uwage, aby podczas picia herbaty rozkoszowac sie slodyczami!

    Mowia, ze twarozek to delikatnosc. Najwyrazniej wystarczy go dodac, a zapiekanka natychmiast stanie sie delikatna. Zgadza sie i stalo sie!

    SKLADNIKI NUMER
    przyprawy smak
    maslo 30 gramow
    twarozek 0,2 kg
    pomidor 1 szt.
    koperek 30 gramow
    ser 0,2 kg
    cukinia 2 szt.
    maka 140 gramow
    bulka tarta 80 gramow
    jajka 2 szt.
    czosnek 2 kawalki
    Czas gotowania: 115 minut Kalorie na 100 gramow: 94 Kcal

    Jak gotowac:

  • Umyj cukinie, odetnij ogony.
  • Nastepnie, jesli chcesz, obierz owoc ze skorki.
  • Natrzyj tarka i wloz do miski, dodaj sol.
  • Pozwol mu parzyc przez dwadziescia minut. W tym czasie trociny oddadza caly sok.
  • Po uplywie czasu oplucz cukinie i wycisnij.
  • Twarozek przelej na sitko i wytrzyj lyzka lub szpatulka do kruszenia. Mozesz tez wlozyc go do blendera, wtedy generalnie bedzie jak krem.
  • Umiesc go w pojemniku, wymieszaj z przesiana maka i jajkami.
  • Dodaj cukinie i umyj, a nastepnie tam posiekany koperek.
  • Doprawic mase do smaku, dodac czosnek.
  • Nasmaruj miske olejem i posyp bulka tarta.
  • Wlej ciasto i rozloz.
  • W trybie pieczenia piecz ciasto przez 50 minut.
  • W tym czasie zetrzyj ser, a pomidory pokroj w krazki.
  • Po uplywie czasu otworz pokrywke i odwroc zapiekanke.
  • Gotuj w tym samym trybie przez kolejne dwadziescia minut.
  • Nastepnie uloz pomidory na wierzchu i posyp serem.
  • Zamknij pokrywke i podgrzej ciasto przez kolejne dziesiec minut.
  • Wskazowka: uzyj gruyere lub sera cheddar, aby rozciagnac ser.

    danie warzywne

    Ta zapiekanka jest bardzo podobna do pizzy warzywnej. Warzywa jest tu naprawde duzo, nadzienie bogate, a na wierzchu lepki ser. Smaczne to nie jest wlasciwe slowo.

    SKLADNIKI NUMER
    kwasna smietana 40 ml
    Papryka 150 gramow
    cukinia 150 gramow
    ser 0,2 kg
    cukinia 2 szt.
    przyprawy smak
    krem 0,1 litra
    pomidory 200 gramow
    cebula 1 glowa
    czosnek 1 kromka
    Czas gotowania: 55 minut Kalorie na 100 gramow: 51 Kcal

    Jak gotowac:

  • Cebule obrac, oplukac i pokroic na polpierscienie.
  • Papryke umyc, wyciac rdzen.
  • Nastepnie drobno posiekaj owoce.
  • Pomidory oplucz i tez posiekaj, ale arbitralnie.
  • Obierz cukinie i cukinie, jesli chcesz, pamietaj o odcieciu koncowek.
  • Pokroj owoce na polowki krazkow.
  • Wloz warzywa do multicookera, dodaj smietane i przyprawy ze smietana, wymieszaj.
  • Gotuj wszystko razem w trybie pieczenia przez dwadziescia minut.
  • Obierz i zmiazdz czosnek.
  • Zetrzyj ser tarka o pozadanej wielkosci.
  • Posyp je warzywami, gdy beda gotowe.
  • Wlacz ten sam tryb na kolejne dwadziescia minut i gotowe!
  • Wskazowka: aby byl smaczniejszy, mozesz polozyc plasterki pieczarek na wierzchu sera.

    Jesli obawiasz sie, ze cukinia da duzo soku, radzimy po prostu szybko upiec ciasto. W takim przypadku miazsz nie bedzie mial szansy sie zaparzyc, poniewaz w multicookerze natychmiast zaczyna sie gotowac.

    Aby dodac odrobine smaku do zapiekanki, dodaj oliwki, ogorki kiszone, pieczarki, cebule marynowana, kukurydze lub inne skladniki, aby potrawa byla oryginalna.

    Zapiekanka z cukinii to naprawde bardzo proste danie. Mozna go podawac na cieplo jako danie glowne i na zimno jako przystawke. Ale jest tak pyszny, ze prawdopodobnie nie dostaniesz przekasek!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko