Zapiekanka z puree ziemniaczanego (z miesem mielonym, grzybami): przepisy kulinarne

Aby nakarmic pysznym obiadem lub kolacja wszystkich czlonkow rodziny, nie trzeba spedzac duzo czasu na skomplikowanych daniach. Zapiekanka rzadko zajmuje wiecej niz godzine. Zepsucie go jest prawie niemozliwe, poniewaz wszystkie przepisy sa bardzo proste, poradzi sobie z nimi nawet poczatkujacy kucharz.

Zapiekanka z puree ziemniaczanym z serem
Jak zrobic zapiekanke z puree ziemniaczanego

Skladniki Ilosc
ziemniaki 1,5 kg
ser 150 gramow
odplyw. oleje 100 gramow
ser topiony 1 paczka.
slodka papryka 1 szt.
zielona cebula 2 lodygi
jajka 1 szt.
zielen smak
sol smak
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 90 Kcal

To jeden z najlatwiejszych przepisow na zapiekane w piekarniku zapiekanki ziemniaczano-serowe. Takiemu przysmakowi mozna powierzyc role przystawki do dania miesnego lub rybnego lub przygotowac osobno na sniadanie.

Gotowanie tluczonych ziemniakow. W tym celu ugotuj obrane ziemniaki, zmiel z serem i maslem do uzyskania jednorodnej masy. Najlepsze rezultaty mozna osiagnac za pomoca miksera lub blendera.

Nastepnie puree jest solone i dodawane jest do niego jajko. Posiekaj papryke i zielenine oraz posiekaj cebule (im mniejsze kawalki, tym lepiej). Ser zetrzyj na grubo. Wszystko to dodaje sie do puree, ponownie miesza. Sciany naczyn, w ktorych zostanie przygotowana zapiekanka, smaruja odplyw. olej. Czas gotowania – 30 minut. Temperatura – 180 stopni. Piekarnik nalezy wczesniej wlaczyc, aby mial czas na rozgrzanie. Nie musisz przykrywac formy pokrywka lub folia.

Ten przepis stanowi kompletne danie glowne podawane na obiad lub kolacje. Jest bardzo satysfakcjonujacy, wiec pozostale dania moga byc lekkie.

Produkty:

  • 1 kg ziemniakow;
  • 1 jajko;
  • 100 g sliwek. obrazy olejne;
  • 0,5 kg miesa mielonego (do wyboru wolowina lub drob lub rowne czesci obu);
  • 1 szt. Lukasz;
  • zabek czosnku;
  • 250 ml mleka;
  • 50 g dowolnego sera, ktory nie jest zbyt twardy;
  • sol i pieprz w zaleznosci od smaku.

Czas gotowania: 1 godzina.

Zawartosc kalorii: 140 kcal (z mielonej wolowiny), 124 kcal (z mielonym drobiem).

Aby ugotowac zapiekanke z puree ziemniaczanego z miesem mielonym w piekarniku, najpierw zmiel ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, gdy sa jeszcze gorace, z maslem.

gotowac ziemniaki

Nastepnie dodaj mleko (wczesniej lepiej je podgrzac) i ponownie wymieszaj, az uzyskasz puree bez grudek.

Sliwki roztopic na patelni. maslo (30 g) i podsmazyc w nim troche posiekana (bardzo drobno) cebule i czosnek. Nastepnie wloz do nich mieso mielone, dodaj sol i inne przyprawy. Smaz, mieszajac od czasu do czasu, az mieso bedzie gotowe.

zrobic mieso mielone

Smazone mieso mielone nalezy wymieszac mikserem lub blenderem. Dzieki temu stanie sie bardziej delikatny i przewiewny. Nastepnie wymieszaj z jajkiem.

W naczyniu, ktorego sciany sa lekko naoliwione, rozlozyc polowe masy tluczonych ziemniakow, na wierzchu – mieso mielone, a nastepnie pozostale tluczone ziemniaki.

Ziemniak

Plastry pozostalych sliwek uklada sie na wierzchniej warstwie. maslo posyp serem (grubo startym).

starty ser

W piekarniku o ustawionej temperaturze 180 stopni danie gotuje sie przez 20 minut.

zapiekanka

Puree ziemniaczane moga byc pysznym dodatkiem, ale zaleca sie spozywanie go nie pozniej niz dwie godziny po przygotowaniu.

Nie zaleca sie podgrzewania go po pewnym czasie. Nie oznacza to, ze resztki produktu nie nadaja sie do wykorzystania – mozna z niego zrobic zapiekanki, nalesniki i inne potrawy.

Ziemniaki dobrze komponuja sie z grzybami. Wczorajsza zapiekanke z puree ziemniaczanego z grzybami mozna przygotowac na obiad lub jako dodatek do glownego posilku.

Produkty:

  • domowa zapiekanka
    2 jajka;
  • 150 g niezbyt twardego sera;
  • 300 g kwasnej smietany (lepiej wziac 20%);
  • 0,4 kg puree ziemniaczanego;
  • 400 g pieczarek (wziac swieze lub z puszki);
  • sol i pieprz do smaku.

Czas potrzebny na gotowanie: 1 – 1,5 godziny.

Zawartosc kaloryczna: 126 kcal.

Wczorajszy puree miesza sie z jajkiem i kwasna smietana. Jesli zawiera stwardniale, wysuszone obszary (najczesciej tworza sie one na brzegach naczyn), lepiej je najpierw usunac. Polowe tluczonych ziemniakow wloz do miski o naoliwionych sciankach.

Rozloz na wierzchu pieczarki. Nastepnie ponownie wloz ziemniaki. Czas pieczenia w piekarniku – 45 minut (w 180 stopniach). Posyp serem przed ostatnimi 15 minutami.

To danie jest nie tylko smaczne, ale takze zdrowe i nie obciazajace zoladka. Idealnie nadaje sie na obiad lub kolacje.

Produkty:

  • 0,5 kg puree ziemniaczanego;
  • 400 g fileta z kurczaka;
  • 50 g pomidorow;
  • 70 g sera (w tym przypadku lepiej sprobowac mozzarelli);
  • 20 g cebuli (dla wiekszej estetyki mozesz wziac czerwona);
  • z 6 g soli;
  • 2 lyzki stolowe. l. kwasna smietana (lepiej wybrac 15%);
  • 1,5 lyzki stolowej sos sojowy.

Czas gotowania: 1 godzina.

Zawartosc kaloryczna: 101 kcal.

Filet z kurczaka kroi sie w drobna kostke, solony, a nastepnie zanurza na pol godziny w sosie sojowym i marynacie ze smietany. Nasmaruj sciany naczyn, w ktorych danie bedzie upieczone, odcedz. olej.

Umiesc puree w pierwszej warstwie. Nastepnie krazki cebulowe, po czym – rozloz kurczaka. Po rozlozeniu kurczaka mozesz dodac sol do potrawy. Mieso przykryc pomidorami pokrojonymi w krazki. Na wierzchu przykryj wszystko serem.

W piekarniku zapiekanka gotuje sie przez okolo 40 – 45 minut. Temperature nalezy ustawic na 180 stopni. Podgrzej naczynie z puree ziemniaczanym, pomidorami i kurczakiem przed wlozeniem do piekarnika.

zapiekanka

Obfite i zdrowe sniadanie to idealny poczatek kazdego dnia. Aby naladowac baterie i cieszyc sie posilkiem, mozesz sprobowac zrobic pyszne puree ziemniaczane i zapiekanke z twarogiem z platkami owsianymi.

Do tego dania lepiej jest uzyc swiezego puree, wtedy bedzie bardziej delikatne. Ale wczorajszy tez jest w porzadku, tylko lepiej jest go troche ubic w blenderze przed gotowaniem.

Produkty:

  • 3 male ziemniaki;
  • 100 ml mleka;
  • 200 g twarogu (procent tluszczu – dowolna, w zaleznosci od preferencji przygotowujacego danie);
  • 1 jajko;
  • 0,5 lyzki stolowej. platki owsiane (zwykle lub blyskawiczne – to nie ma znaczenia);
  • posolic danie do smaku.

Czas spedzony: 1 godzina.

Zawartosc kaloryczna: 124 kcal.

Teraz szczegolowo o tym, Jak gotowac zapiekanke z puree ziemniaczanym z twarogiem. Najpierw musisz zrobic tluczone ziemniaki i mleko. Mieszane skladniki musza byc cieple.

Nastepnie tluczone ziemniaki powinny ostygnac, po czym dodaje sie do nich twarozek i jajko, wszystkie produkty sa dokladnie wymieszane, platki solone i wlewane. Znowu sie wtracaja. Mase rozsmarowac w misce o naoliwionych sciankach.

Na wierzch mozna posypac niewielka iloscia platkow dla urody. Czas pieczenia w piekarniku (wlaczonym na 180 stopni) to okolo pol godziny (do momentu pojawienia sie pieknej zlotobrazowej skorki).

ciasto z kwasnej smietany
Co mozna upiec ze smietany – proste i pyszne domowe przepisy na wypieki.

Jak zrobic kwas chlebowy w domu. Zwroc uwage na kilka roznych przepisow na ten napoj.

Tutaj jak przygotowac delikatne ciasto na strudel jablkowy.

Prawie kazdy przepis na zapiekanke jest odpowiedni dla dzieci od wczesnego przedszkola, o ile nie uzywa sie w nim duzej ilosci przypraw. Mozesz uzyc powolnej kuchenki, aby szybko przygotowac zapiekanke dla dzieci na lunch lub kolacje. To urzadzenie sluzy jako niezastapiony pomocnik dla pracujacych matek. Zapiekanka dla dzieci z tluczonych ziemniakow w powolnej kuchence okaze sie rownie smaczna i zdrowa, jak przy zwyklym gotowaniu.

Produkty:

  • 0,5 kg wolowiny;
  • 900 g ziemniakow;
  • 2 jajka;
  • 1 cebula;
  • 100 ml mleka;
  • sol wedlug uznania gospodyni.

Czas gotowania: 1,5 godziny (tluczone ziemniaki mozna gotowac rano lub wieczorem poprzedniego dnia, wtedy sam zapiekanke mozna bardzo szybko zrobic).

Zawartosc kaloryczna: 127 kcal.

W przypadku dania dla dzieci mieso mielone najlepiej przygotowac z gotowanego miesa. Oznacza to, ze najpierw gotuje sie wolowine, a nastepnie mieso mielone wytwarza sie za pomoca maszynki do miesa. Dodaje sie do niego bardzo drobno posiekana, lekko podsmazona cebule i sol.

Puree robi sie z gotowanych ziemniakow, mleka i dwoch jajek. Pojemnosc multicookera smaruje odplyw. olej. Spod posyp bulka tarta, a nastepnie uloz polowe tluczonych ziemniakow rowna warstwa.

Mieso mielone uklada sie na wierzchu, a nastepnie reszte puree. Ostatnia warstwa jest rowniez posypana bulka tarta. Zapiekanke mozna posypac tartym serem lub tluszczem z jajkiem, smietana, jesli nie ma krakersow.

W multicookerze danie gotuje sie przez 1 godzine w trybie ?Pieczenie?. Gotowe danie podaje sie dzieciom z warzywami i ziolami.

Gdy nie ma czasu na gotowanie i przygotowywanie miesa mielonego, mozesz zastapic je kielbasa. I powierz przygotowanie dania multicookerowi.

Podczas przygotowywania mozesz robic inne rzeczy. Mozna uzyc pozostalego wczoraj przecieru, usuwajac przesuszone miejsca i mieszajac, aby zmiekczyc i pozbyc sie grudek.

Danie okaze sie wystarczajaco wysokokaloryczne, wiec dla tych, ktorzy podazaja za postacia, nie zadziala.

Produkty:

  • 0,5 kg puree;
  • 250 g kielbasy (odpowiednia gotowana lub cervelat);
  • 3 jajka;
  • 1 cebula;
  • 80 ml smietany (wez 15%);
  • 1 zabek czosnku;
  • 1 paczka. ser topiony.

Czas gotowania: 1 godzina 15 minut.

Zawartosc kaloryczna: 218 kcal.

Rozwazmy szczegolowo przepis na robienie zapiekanek z puree ziemniaczanego z jajkiem, kielbasa i cebula w powolnej kuchence. Tak wiec cebula i czosnek sa bardzo drobno posiekane i troche usmazone w wolnej kuchence w trybie ?Fry?.

Smietana i jajka sa mieszane i solone (mozna uzyc blendera, ale na niskich obrotach, zeby nie ubic masy za bardzo). Ser wciera sie (grubo), a kielbase kroi w drobna kostke.

Polowe tluczonych ziemniakow wlozyc do pojemnika multicooker, nastepnie kielbase, cebule z czosnkiem, reszte tluczonych ziemniakow i ser. Po ulozeniu warstw nalezy je wylac mieszanka smietany i jajek.

Wybierz tryb ?Pieczenie? w multicookerze i gotuj danie przez godzine. Warzywa mozna podawac z zapiekanka.

Do kazdego przepisu musisz wziac dobre, niezepsute ziemniaki: bez zielonego odcienia, zgnilych obszarow, kielkujacych korzeni. Inne produkty rowniez musza byc swieze. Mlode ziemniaki nie sa uzywane do tluczonych ziemniakow, lepiej jest zebrac zbiory z poprzedniego sezonu.

Lepiej gotowac ziemniaki, pokroic na pol lub w cwiartki. Przy drobniejszych kawalkach produkt straci duzo skrobi podczas procesu gotowania. Puree ziemniaczane, gdy ziemniaki sa jeszcze gorace. Mozna tez lekko podgrzac inne potrawy ? maslo, mleko lub smietane (co jest wskazane w przepisie).

Mieszanie skladnikow w tej samej temperaturze zapewni piekniejszy kolor i konsystencje. Resztki puree, nie zjedzone od razu, mozna wykorzystac do przygotowania roznych potraw.

Mozesz przechowywac go w lodowce nie dluzej niz jeden dzien. Przed ponownym uzyciem w jakimkolwiek przepisie wyjmij puree z lodowki, usun wysuszone i stwardniale miejsca, dokladnie wymieszaj.

Danie je sie na goraco. Lepiej gotowac za jednym razem, aby nie przechowywac go w lodowce i nie podgrzewac, zwlaszcza jesli uzywasz nie tylko tluczonych ziemniakow. Najsmaczniejsza jest swieza zapiekanka prosto z piekarnika lub multicookera.

Nie rozpamietuj jednego przepisu. Ziemniaki laczy sie z wieloma produktami, wiec mozesz swobodnie eksperymentowac, dodajac swoje ulubione skladniki – rozne przyprawy, warzywa, ulubione sery, ziola, a nawet orzechy.

Wtedy zapiekanka z puree ziemniaczanego za kazdym razem nabierze nowego smaku.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko