Zasada dzialania/dzialanie bimbru nadal

Obowiazkowe elementy konstrukcji bimbru nadal

Aby zrozumiec zasade dzialania tego lub innego sprzetu. Musisz dokladnie przestudiowac jego strukture. Oznacza to, ze przed wyborem sprzetu do destylacji zacieru powinienes wiedziec, jak nadal dziala klasyczny bimber. Na szczescie elementow tego sprzetu nie ma az tak wiele. Do destylacji bimbru stosuje sie nastepujace elementy funkcjonalne:

Pojemnosc

Badanie urzadzenia bimbru najlepiej rozpoczac od pojemnika. Minimalna objetosc pojemnika musi wynosic co najmniej 10 litrow. Idealnie, doswiadczeni destylatorzy zalecaja stosowanie pojemnikow o pojemnosci od 20 do 40 litrow. Jesli chcesz wybrac dla siebie indywidualny rozmiar, obliczenia objetosci nalezy przeprowadzic w oparciu o fakt, ze z jednego litra zacieru uzyskuje sie srednio 250 ml gotowego bimbru.

Do uporzadkowania szescianu mozna wykorzystac prawie kazdy pojemnik z pokrywka, ktory mozna dodatkowo w dostojny sposob zapieczetowac. W takim przypadku nalezy bardzo uwazac na material, z ktorego wykonany jest pojemnik. Tworzywa sztuczne, zwykla stal i rozne watpliwe stopy moga powaznie wplynac na wlasciwosci smakowe i zapachowe produktu. Jesli nie chcesz pomylic sie z wyborem pojemnosci, zamow pojemnik w wyspecjalizowanych sklepach, w ktorych mozesz uzyskac porade.

Rurociag

Drugim istotnym elementem domowego systemu warzenia piwa jest rurociag, a mianowicie wszystkie elementy laczace, ktore przyczyniaja sie do fizycznego przejscia alkoholu przez rozne etapy przetwarzania. Uwaza sie, ze idealnym materialem do uporzadkowania wezownicy i orurowania jest stal nierdzewna. Jego cecha jest elastycznosc w zakresie obrobki. Rury ze stali nierdzewnej mozna spawac i skrecac ze soba, co znacznie upraszcza zbieranie i uszczelnianie calego systemu. Srednica rury musi wynosic co najmniej 10 mm. Najlepiej wybrac rurociag z rurami od 15 do 25 mm.

Szczegolna uwage nalezy zwrocic na dlugosc rurociagu. Powinna wynosic co najmniej 1-1,5 m, a jednoczesnie byloby milo, gdyby pionowa czesc rurociagu w ksztalcie litery L, ktora odtwarzasz, unosila sie 50-70 mm nad poziomem pokrywy

W tej konstrukcji rury sa uzywane nie tylko jako element do przenoszenia plynu, ale takze jako chlodnica zwrotna.

Suchoparnik

Opcjonalny, ale bardzo przydatny element systemu, ktory zwykle montowany jest miedzy zbiornikiem glownym a lodowka. Ten element jest skutecznym filtrem do oddzielenia kadluba od calkowitej masy alkoholu. W ten sposob z jego pomoca uzyskasz czystsza produkcje alkoholu.

Zasada dzialania tego elementu jest niezwykle prosta. Do organizacji suchego garnka pobierany jest pojemnik o pojemnosci od 0,5 do 1 litra. Wyposazony jest w szczelna pokrywe z dwiema dyszami, a wlot znajduje sie kilka centymetrow ponizej wylotu. Para zacieru wchodzaca przez rure wlotowa jest schladzana w objetosci pojemnika, a oleje fuzlowe zamieniaja sie w ciecz i osadzaja na dnie pojemnika. W ten sposob do zaworu wylotowego dostaja sie tylko czyste alkohole, ktore przemieszczaja sie rurkami do lodowki, gdzie skraplaja sie w bimber. Wskazniki temperatury suchego zbiornika dla jego wydajnej pracy musza wynosic co najmniej 78 stopni.

Lodowka

Ostatni, ale nie mniej wazny element projektu klasycznego bimberu. Konstrukcja tego elementu moze byc bardzo roznorodna. Najwazniejsze jest, aby produkt spelnial swoje bezposrednie zadanie, schladzal wchodzace opary do temperatury pokojowej. W przypadku pierwszej destylacji wystarczy schlodzic do 30 stopni. Z kazdym kolejnym biegiem wskaznik ten maleje. Najczesciej lodowka jest zorganizowana za pomoca wezownicy ze stali nierdzewnej zainstalowanej w lazni wodnej.

Czy wiedziales? Wybierajac system, wez pod uwage jego wielkosc. Nie wszystkie znane modele urzadzenia z latwoscia zmieszcza sie w pomieszczeniu mieszkania i zapewnia eksperymentatorowi komfort w procesie tworzenia alkoholu.

Material i konstrukcja

Przy wyborze materialu nalezy wykluczyc metale podatne na korozje. Dobrymi opcjami sa stal nierdzewna, miedz i aluminium. Stal nierdzewna jest tansza niz metal niezelazny. Ale jego przetwarzanie wymaga uzycia spawania, co jest trudne do zrobienia samemu.

W destylatorach bimbru stalowe destylatory wytrzymaja dlugo. Wytrzymuja naprezenia mechaniczne i termiczne. Czesci stalowe sa prawie nieszkodliwe i estetyczne. Ponadto ich waga bedzie znacznie lzejsza od elementow miedzianych.

Konstrukcje miedziane rowniez maja swoje zalety. Maja lepsza przewodnosc cieplna, miedz pochlania tlenki siarki, a czesci mozna lutowac recznie przy wykonywaniu konstrukcji. Aluminium jest latwe w obrobce i nadaje sie do produkcji poszczegolnych czesci urzadzenia.

Istnieje mozliwosc laczenia materialow. Najwazniejsze jest, aby wybierac marki przeznaczone dla przemyslu spozywczego. Najprostsza konstrukcja moze wygladac nastepujaco:

  • kostka ze stali nierdzewnej;
  • szklana miska;
  • zwoj Miedziany.

Czym rozni sie destylacja od rektyfikacji

Niektorzy poczatkujacy bimbrownicy, z braku doswiadczenia, uwazaja oba procesy za analogi, jednak wcale tak nie jest. Oczywiscie najprostszy bimber nadal dziala na tych samych zasadach, ale nalezy rozumiec, ze destylat to wlasnie bimber – plyn zawierajacy alkohol o charakterystycznych impregnacjach organoleptycznych surowcow, z ktorych jest wytwarzany. Czyli – grappa – winogrono, polbar – slod, calvados – jablko itp. Te ?notatki? dotyczace tworzenia niektorych rodzajow alkoholu maja kluczowe znaczenie.

Z tego samego powodu – wysoka gestosc zanieczyszczen, tak zwana ?glowa? destylatu, mierzona domowym miernikiem alkoholu, pokazuje nie do konca dokladne dane dotyczace jego sily. W kazdym razie glowy sa ?odciete?; sa wykluczeni z procesu tworzenia jakichkolwiek napojow. Ale kto podniesie reke, by wylac takie ?bogactwo?? Dlatego gorliwi wlasciciele czesto uzywaja tej bardzo latwopalnej frakcji jako plynu do rozpalania drewna opalowego w piecu lub piecyku.

W procesie destylacji jest jeszcze jedna czesc, ktora nie moze stac sie ani banalnym bimbrem, ani wykwintnym koniakiem – to ?ogony?, ktore ?siekaja? rownie bezlitosnie jak ?glowy?. Jedyna roznica polega na tym, ze mozna je ponownie wykorzystac do destylacji. Mozna je latwo rozpoznac po nieprzyjemnym zapachu, ktory pojawia sie w momencie, gdy moc destylatu spada ponizej 40 stopni.

Na bazie surowcow uzyskanych za pomoca destylatora z kolumna rektyfikacyjna i suchym parowcem mozna stworzyc takie produkty jak:

  • likiery;
  • Absynt;
  • nalewki jagodowe;
  • lecznicze nalewki ziolowe;
  • tarcie itp.

Wielu rzemieslnikow uzywa alkoholu do imitacji koniaku lub tequili, chociaz ich produkcja wymaga alkoholu z pewnych skladnikow.

Parametry kostki destylacyjnej

Kostka destylacyjna

Konieczne jest wybranie bimberu z kostka destylacyjna o takiej lub innej pojemnosci, w zaleznosci od czestotliwosci przygotowywania napoju. Im wyzsza wydajnosc urzadzenia, tym wiekszy jest jego rozmiar, waga itp. Wybierajac pojemnosc zbiornika, wez pod uwage nastepujace kwestie. Przygotowujac ja, ze wzgledow bezpieczenstwa, jest wypelniona zacierem tylko w 80 procentach. Na przyklad w 20-litrowym zbiorniku destyluje sie jednoczesnie nie wiecej niz 16 litrow surowcow. To nie wystarczy. A podzielenie surowca na 2 destylacje jest bardziej praktyczne niz kupowanie duzej aparatury. Zwlaszcza jesli pijesz drinka nie czesciej niz raz w tygodniu

Tak wiec przy wyborze czolgu nalezy zwrocic uwage na nastepujace punkty

  • Pojemnosc. Wedlug doswiadczonych bimberow minimalna objetosc kostki destylacyjnej dla domowej gorzelni wynosi 12 litrow, a optymalna objetosc to 20 litrow. W takim przypadku mozesz liczyc na 3-4 litry surowego alkoholu. Jednoczesnie taki czolg nie jest zbyt ciezki.
  • Kran jest na dole. Bardzo pozadana opcja, zwlaszcza jesli pojemnosc zbiornika przekracza 30 litrow. Zbiornik mozna napelniac nawet gdy jest na kuchence, ale oproznianie zuzytego wywaru bez dodatkowego urzadzenia jest problematyczne.
  • Szerokosc szyi. Optymalna srednica wynosi od 120 mm, typ polaczenia jest kolnierzowy, z zaciskowymi nakretkami skrzydelkowymi i silikonowa uszczelka zapewniajaca szczelnosc. Jesli szyjka jest waska, umycie pojemnika jest trudniejsze.
  • Grubosc dna – od 2 mm, aby pranie sie nie przypalalo. Im grubsze dno, tym drozsze urzadzenie.
  • Jesli plyta jest indukcyjna, mozna uzywac tylko zbiornikow z ferromagnetycznym dnem. Z reguly ten moment jest wskazany w opisie produktu.
  • Czym jest jeszcze bimber?

    Mowimy o jednostce, ktora pozwala uzyskac napoj zawierajacy alkohol z zacieru – mieszanine cukru, drozdzy i wody. Aparatura do destylacji alkoholu moze miec rozne ksztalty i rozmiary, roznic sie obecnoscia kolumny rektyfikacyjnej, w ktorej nastepuje oddzielenie czystych skladnikow od calkowitej masy substancji. W sprzedazy mozna znalezc male jednostki, ktorych pojemnosc wystarcza na potrzeby jednej rodziny, ale urzadzenia przemyslowe destylujace 5,5 litra napoju dziennie podlegaja obowiazkowej rejestracji i wymagaja licencji na handel bimbru.

    Urzadzenie bimbru nadal

    To urzadzenie zawiera nastepujace komponenty i zespoly:

  • Alembik
    . W tym pojemniku zacier jest odparowywany.
  • Zbiornik na gotowy produkt
    . Nie wszystkie urzadzenia to maja. Niektorzy producenci pozostawiaja ten przedmiot do wyboru wlasciciela.
  • Linia parowa
    . Obowiazkowa czesc konstrukcji laczaca kostke destylacyjna z ukladem chlodzenia.
  • Sukopotka lub studzienka
    . W tym posrednim oczyszczaczu pary pozbywaja sie olejow fuzlowych i innych toksycznych zwiazkow powstalych w procesie destylacji. Wlasnie tego potrzebujesz suchego parowca w bimbru.
  • Lodowka lub wezownica
    . W tym miejscu bimbru skrapla sie para, ktora zamienia sie w ciecz zawierajaca alkohol, ktora wplywa do pojemnika odbiorczego.
  • Termometr i miernik alkoholu
    . Nie we wszystkich jednostkach. Pierwszy mierzy temperature podgrzanego zacieru, a drugi mierzy moc napoju.
  • Zasada dzialania bimbru nadal

    Wystarczy, ze wlasciciel wsypie zacier do kostki destylacyjnej i zainstaluje ja na piekarniku. W takim przypadku konieczne jest scisle monitorowanie temperatury wrzenia zawartosci. Destylacje bimbru przeprowadza sie, gdy znak osiagnie 65-68 ? ?, ale pierwsza partia, tzw. ?pervach?, nie moze byc uzywana zgodnie z jej przeznaczeniem ze wzgledu na wysoka zawartosc w niej metanolu. Przy dalszym wzroscie temperatury do 78-85 ?C zaczyna wrzec alkohol etylowy iw tych zakresach nalezy kontynuowac proces destylacji.

    Nie zapomnij o podlaczeniu wezownicy do kranu z zimna woda, poniewaz chlodzenie ukladu musi byc ciagle. Temperature nalezy utrzymywac na poziomie 30?C, aby uzyskac pozadany efekt. Stale mierzac moc napoju za pomoca miernika alkoholu, latwo jest zrozumiec, kiedy zakonczyc proces destylacji.

    Bardzo wazne jest zapewnienie absolutnej szczelnosci wszystkich elementow konstrukcyjnych urzadzenia, a pod koniec procesu urzadzenie jest demontowane i myte

    Jak wybrac?

    W sprzedazy dostepny jest szeroki wybor modeli jednostek do destylacji bimbru i wszystkie roznia sie od siebie wlasciwosciami technicznymi. Aby nie pomylic sie przy wyborze takich jednostek, przede wszystkim nalezy zwrocic uwage na tak wazne cechy bimbru:

    • Objetosc destylacji: wysokiej jakosci aparat ma kostke destylacyjna o objetosci co najmniej 12 litrow. Jesli zamierzasz destylowac male ilosci alkoholu, wystarczy kostka o pojemnosci 12-14 litrow. Kostka destylacyjna o pojemnosci 20-25 litrow pozwoli na wyprodukowanie kilkudziesieciu litrow bimbru.
    • Material: najlepiej kupic urzadzenie wykonane z miedzi lub stali nierdzewnej. Metale te nie reaguja z oparami pochodzacymi z gotujacej sie zacieru, dzieki czemu nie wplywaja na wlasciwosci destylatu. Grubosc metalu scian szescianu musi wynosic co najmniej 2 milimetry. Jesli sciany sa zbyt cienkie, pranie moze sie w nich spalic.
    • Obecnosc czesci do czyszczenia bimbru w konstrukcji urzadzenia: dobry bimber nadal ma zbiornik na sucha pare i jest optymalny, jesli jest to skladany pojemnik. Obecnosc dwoch suchych parowcow sprawi, ze oczyszczanie bimbru bedzie doskonalsze, co jest uwazane za wazny aspekt przy wyborze gorzelnika.

    Wiele gorzelnikow do bimbru moze byc uzywanych nie tylko w dziedzinie destylacji. W takich jednostkach woda jest rowniez destylowana, co pozwala pozbyc sie zanieczyszczen. Woda destylowana jest wykorzystywana do celow domowych, medycznych i przemyslowych.

    Kupujac destylator nalezy zwrocic uwage na dostepnosc paszportu technicznego oraz karty gwarancyjnej produktu. Ponadto urzadzenie musi byc uzupelnione instrukcjami. Jesli wszystkie te dokumenty nie sa dostepne, najprawdopodobniej proponowane urzadzenie jest falszywe lub ma slaba jakosc.

    Zrodlo

    Czym jest automatyzacja

    Urzadzenie automatyczne zawiera zestaw urzadzen do trybu w pelni automatycznego: termometry, czujniki, zawory, system sterowania itp.

    Ale czesc urzadzen automatycznych i elektronicznych sluzy juz domowemu gorzelnikowi. Oto niektore z urzadzen, ktore sa uwazane za automatyczne:

    • Element grzewczy z termostatem. Nie jest konieczne przypisywanie takiego urzadzenia do automatycznego, ale upraszcza to destylacje, poniewaz elektronika utrzymuje zadana temperature grzania.
    • Termometr. Bez tego odpowiednia destylacja jest juz nie do pomyslenia. Najlepszy termometr to termometr elektroniczny z funkcja programowania. Poinformuje Cie sygnalem dzwiekowym, gdy temperatura osiagnie poziom zebrania glow, tulowia i ogonow.
    • Elektroniczny miernik alkoholu, ktory moze dokonac ?korekty? temperatury destylatu. Rzeczywiscie, aby uzyskac dokladne odczyty, nalezy mierzyc sile w temperaturze 20 ? C. A takiej temperatury nie da sie osiagnac w strumieniu wyplywajacym z chlodnicy.
    • Czujnik poziomu cieczy, ktory wylaczy ogrzewanie, jesli element grzejny zostanie odsloniety.
    • Zawor destrukcyjny. Automatycznie zmniejsza nadcisnienie i chroni przed wybuchem, jesli nie chcesz sledzic biegu.

    Zdjecie: https://kaksamogon.ru/samogonnyj-apparat/vidy-i-tipy/avtomaticheskij.html

    Dane historyczne

    Pierwsze wyroby przypominajace destylatory mozna zobaczyc w egipskich piramidach sprzed ponad 3 tysiecy lat. Naukowcy sugeruja jednak, ze w tamtym czasie nie mysleli jeszcze o destylacji zacieru czy wina, ale wykorzystywali urzadzenia do pozyskiwania olejkow aromatycznych, ktore byly bardzo popularne w przypadku zapachow i mumifikacji.

    Jesli poczatkowo urzadzenie bylo wykonane z gliny, pozniej Arabowie zrobili je z miedzi. To na miedzianych alambrikach i alquitarach destylowano nastepnie whisky i brandy.

    Era piwowarstwa domowego rozpoczela sie juz w naszym tysiacleciu. Najstarszy zachowany aparat zostal znaleziony na terenie wspolczesnej Bulgarii. Znalezisko datowane jest na IX wiek. Skladal sie czesciowo z miedzi, a czesciowo z gliny.

    ?Odkrycie? bimbru nadal przypisuje sie mnichowi, ktory mieszkal we Wloszech w sredniowieczu – Valentiusowi. To on stworzyl napoj poprzez destylacje wina, ktore nazwal ?aquavita? ? czyli zywa woda. Byla leczona z chorob i zagojonych ran.

    Inny mnich, Basil Valentine, odkryl w XV wieku, ze jesli rura, przez ktora przeplywa para, zostanie schlodzona, czasami przyspiesza to destylacje. Odkryl rowniez, ze podwojna destylacja poprawia jakosc powstalego alkoholu.

    W Rosji bimber znany jest od XVI wieku iw tym czasie byl wielokrotnie dopuszczany, a nastepnie przesladowany. Od 2002 roku na poziomie legislacyjnym bimber jest dozwolony w Federacji Rosyjskiej. Ale – tylko do celow osobistych, sprzedaz jest karalna. W koncu ze sprzedazy alkoholu panstwo otrzymuje lwia czesc podatkow do skarbu panstwa.

    Do czego sluzy belkotka?

    Inna nazwa tego modulu to mokry parowiec

    … Istota jego pracy jest to, ze opary alkoholu przechodza przez warstwe plynu, podczas gdy alkohol jest wzmocniony, poniewaz wraz z plynem traci sie rowniez wode.

    Konstruktywna roznica miedzy belkotka a generatorem suchej pary jest obecnosc dlugiej rurki przy dyszy wlotowej, ktora nie siega 0,4-0,6 cm do dna puszki. Potrzebna jest belkotka:

    • wzmocnic powstaly bimber;
    • przy kilku belkotkach polaczonych szeregowo (4-10 lub wiecej) otrzymuje sie alkohol o mocy powyzej 90 ?;
    • czesciowo oczyszcza bimber z ciezkich frakcji;
    • umozliwia aromatyzacje podczas przeprawy.

    Istota procesu: opary alkoholu dostajace sie do belkotki zamieniaja sie w krople, ktore wkrotce blokuja otwor tuby, a nastepnie opary przechodza przez ciecz. W tym przypadku wystepuje ?bulgotanie? i stopniowy wzrost ilosci frakcji plynnej.

    Wielu bimberow poczatkowo wlewa troche wody na dno puszki, aby bulgotanie zaczelo sie bez opoznienia. Do ostatniego sloika dodaje sie skoncentrowany wywar z ziol, przypraw itp. do aromatyzowania.

    Zdjecie: https://kaksamogon.ru/samogonnyj-apparat/vidy-i-tipy/harakteristiki-oborudovaniya-s-suhoparnikom-i-barboterom.html

    Klasyczny destylator bimbru

    System pozwalajacy na zrobienie bimbru zawiera pojemnik na domowy wywar oraz lodowke. Wczesniej destylatory napelnialy naczynie odpowiedniej wielkosci zacierem i podpalaly je. Naczynie mialo na wylocie rurke, ktora byla polaczona wezem z wezownica. Ten ostatni wykonano z rurki miedzianej lub mosieznej. Zostal umieszczony w zimnej wodzie, ktora wymieniano, gdy sie rozgrzewal.

    Teraz specjalna kostka wykonana z materialow nierdzewnych sluzy jako pojemnik do podgrzewania zacieru. Szescian to nie ksztalt, ale nazwa pojemnika, ktory moze przybierac rozne formy. Od czasow starozytnych destylator do bimbru przechodzil konstruktywne zmiany. Gorzelnicy nauczyli sie dzielic produkt domowego warzenia na frakcje:

    • ?Glowa? – bimber wysokiego stopnia lub ?perwak? z domieszka zwiazkow eterowych i aldehydowych;
    • ?Cialo? – alkohol etylowy o sredniej mocy;
    • ?Ogony? – plyn o niskiej zawartosci alkoholu, zawierajacy duzy procent olejow fuzlowych.

    Doswiadczeni bimbrownicy oddzielaja ?glowa? i nie dostaja ?ogonow?. Po zapachu rozpoznaja, kiedy zebrac plyn, a kiedy skonczyc.

    Na 1 kg cukru przypada srednio 70 ml ?glowy?. Ilosc pierwszej cieczy uzyskana z tego obliczenia jest wylewana lub zbierana osobno.

    Przestaja probowac bimbru, gdy jego moc jest ponizej 40% obj., a takze gdy pojawia sie zapach olejow fuzlowych. Jednoczesnie ciecz staje sie metna. Mozna go rowniez zebrac osobno do dalszego uzytku lub przelac do innego gotowego prania.

    Zalety i wady

    Elektryczny bimber wciaz ma mocne i slabe strony. Dlatego warto wziac je pod uwage, kupujac jeden lub decydujac sie na samodzielne osadzenie grzalki w pojemniku dostepnym pod kostka.

    Zobacz: Dobor i zastosowanie elementow grzejnych do destylatora do bimbru

  • Niezalezne dzialanie. Urzadzenie elektryczne umieszcza sie w dowolnym miejscu, w ktorym znajduje sie gniazdko, bez podnoszenia kuchenki.
  • Mozliwosc zastosowania duzej wydajnosci destylacji. W takim przypadku lepiej jest wyciac w nim dwa elementy grzejne i dzialac jednoczesnie – do „przyspieszenia” i osobno – do przeprawy.
  • Niezaleznosc od odleglosci, w jakiej znajduje sie okap nad piecem. Do takiego urzadzenia mozna przymocowac kolumne wzmacniajaca lub rektyfikacyjna o dowolnej wysokosci (w suficie), aby uzyskac produkt oczyszczony z kadluba.
  • Wydluzenie zywotnosci destylacji nadal dzieki temu, ze jej dno nie styka sie z grzalka.
  • Bezpieczenstwo przeciwpozarowe. Na przyklad po podgrzaniu na kuchence gazowej nie wyklucza sie zaplonu oparow alkoholu, co nie nastapi w przypadku grzejnika elektrycznego.
  • Nie ma potrzeby podnoszenia ciezkiej kostki z praniem na kuchence, poniewaz urzadzenie mozna obslugiwac nawet na podlodze.
  • Latwa wymiana elementu grzejnego, jesli z jakiegos powodu zawiedzie.
  • Wady:

    • wyzszy koszt w porownaniu z konwencjonalnym urzadzeniem przeznaczonym do pracy na kuchence;
    • spalanie zacieru nie jest wykluczone, co nada bimberowi nieprzyjemny ?przypalony? posmak. Dotyczy to zwlaszcza destylacji gestej brzeczki wytworzonej ze zboz lub owocow;
    • wysoki koszt transportu, poniewaz elementy grzejne zuzywaja duzo energii elektrycznej.

    Rada. Odcedz zacier przed wlaniem go do kostki, aby uniknac przywierania drobnych czastek zawartych w brzeczce do elementu grzejnego.

    Nie zawsze konieczne jest kontaktowanie elementu grzejnego z naparem. Grzalka elektryczna moze byc stosowana w wytwornicy pary lub w plaszczu wodnym destylatora (konstrukcja typu pot-in-pot). Przy takim zastosowaniu zachowane sa zalety aparatu elektrycznego i brzeczka nie bedzie sie palic, co oznacza, ze ??bez obaw mozna uzywac zboza, zacieru owocowego.

    Jedno jest zle ? kupujac takie urzadzenie, jest ono znacznie drozsze, a przy wlasnej, recznej produkcji bedziesz musial majstrowac, jesli zamierzasz zamknac kostke w plaszczu wodnym.

    Moc i wymiary

    Wybierajac rozmiar pojemnika na pastwisko bimberowe, nalezy wyjsc z tego, ze kostka nie bedzie pelna w 1/3. Zaleca sie budowanie od wielkosci pojemnika, w ktorym przygotowywany jest zacier. Jesli jest to 40-litrowa butelka mleka, kostka powinna miec 60 litrow. Lodowka, jesli nie plynie, rowniez powinna miec pojemnosc co najmniej tej objetosci. Wybor wielkosci calej konstrukcji powinien byc powiazany z miejscem, w ktorym nastapi ogrzewanie.

    Jesli bimber bedzie przebiegal na kuchence gazowej, w mieszkaniu w budynku mieszkalnym z paneli, to wysokosc zmontowanego aparatu powinna pozwolic mu sie na nim zmiescic. Jesli w specjalnie wyznaczonym pomieszczeniu, rozmiar bedzie zalezal tylko od mocy i wydajnosci. Destylatory do bimbru nalezy dobrac tak, aby gotowy surowiec mozna bylo uzyskac w 2 krokach. Takie podejscie pozwala na pozostawienie wiekszej ilosci wolnego miejsca w kostce i zaoszczedzenie drugiej polowy surowca w przypadku zepsucia pierwszej.

    Wykonywanie aparatu wlasnymi rekami

    Jesli rozumiesz glowne cechy dzialania sprzetu do bimbru, calkiem mozliwe jest zrobienie tego samemu. Oczywiscie lepiej jest dac pierwszenstwo zakupionemu modelowi, ktory jest produkowany i wyposazony w zaufana firme. W takim przypadku nie musisz tracic czasu na budowanie zlozonej struktury, a odstep na tworzenie napoju bedzie minimalny.

    Wazne jest, aby zrozumiec rodzaj aparatu lub kolumny destylacyjnej, po ktorej mozna rozpoczac prace

    Do kazdego bimbru lub innego sprzetu sprzedawanego w wyspecjalizowanych sklepach dolaczona jest dodatkowa instrukcja obslugi. Wiele nowoczesnych modeli jest od razu dostarczanych ze zbiornikami suchej pary, chlodnicami zwrotnymi, a takze wieloma elementami prozniowymi.

    Samo urzadzenie oraz akcesoria wykonane sa zgodnie ze standardem GOST. Oznacza to, ze ryzyko wystapienia sytuacji awaryjnych jest minimalne. Surowce, z ktorych wykonane sa rozne czesci, roznia sie pewnymi cechami, ktore wplywaja na wykonanie pracy.

    Jesli chcesz stworzyc system do robienia napojow alkoholowych wlasnymi rekami, nie rozpaczaj, jesli wynik sie nie powiedzie. I choc proces nie jest zbyt skomplikowany, to przy projektowaniu i montazu elementow konieczne jest nabycie okreslonych umiejetnosci.

    Musisz poprawnie przygotowac projekt, a takze dobrac odpowiednie materialy, narzedzia i zwiazane z nimi czesci. Nie mozna po prostu wziac butelki, wyposazyc ja w okucia i elementy chlodzace. W takim przypadku jakosc napoju nie bedzie wystarczajaco dobra.

    Jesli chcesz wlasnym wysilkiem zmontowac wysoce wydajna i wysokiej jakosci instalacje, badz gotow poswiecic sie w jak najwiekszym stopniu przyszlemu biznesowi. Jesli tego nie zrobisz, przygotowanie napoju zamieni sie w prawdziwy koszmar, a nie hobby.

    Nie mozna zaoszczedzic na materialach i czesciach do pojemnika (kostka destylacyjna). Lepiej na poczatek wybrac wysokiej jakosci czesci ze stali nierdzewnej, dbajac o czyszczenie produktu koncowego. Zwlaszcza jesli chodzi o montaz klasycznego bimberu. A takze nie zaszkodzi miec sucha szklarnie, ktora moze oczyscic roztwor z dodatkowych zanieczyszczen. Rozwaz wszystkie niuanse z gory i przeprowadz obliczenia powierzchni.

    Jak wyczyscic maszyne po uzyciu?

    Niedoswiadczeni bimbrownicy uwazaja, ze po destylacji wystarczy odsaczyc wywar (przetworzony zacieru) i wyplukac kostke. Ale to nie wystarczy. Pozostale mikroczasteczki zacieru w probowkach wywoluja rozwoj flory obcej.

    A w nastepnym przebiegu mozna uzyskac niespodziewanie slabe wlasciwosci organoleptyczne, nawet przy uzyciu prawidlowo przygotowanego zacieru.

    Glowne zasady

    • Alembik jest myty sciereczka po kazdym uzyciu.
    • Suche pudelko nalezy myc za kazdym razem, tak jak kostke.
    • Jesli nie bylo sprayu, wystarczy przeplukac rury i wezownice po 7-8 razy.
    • Po spryskaniu nalezy koniecznie wyplukac wszystkie czesci. Sa miejsca trudno dostepne (ta sama cewka). Ale i tutaj rzemieslnicy wymyslili sztuczki. Wez mocna nic, opusc jej koniec jak najdalej do cewki i trzymajac drugi koniec, doprowadz go do kranu. Woda ?przepchnie? nic przez cewke. Teraz przywiaz kawalek myjki do jednego z koncow tak, aby wszedl do rurki z pewna ingerencja i recznie przeciagnij go przez cewke, czyszczac ja.

    Osobliwosci

    Powyzsze w pelni dotyczy urzadzen ze stali nierdzewnej. Miedz i aluminium myj dokladnie co 3-4 uzycia. Istnieja rowniez metody:

    • W sklepie gorzelniczym kup specjalny detergent do czesci miedzianych.
    • Szkoda pieniedzy – zrob roztwor z litra wody i saszetki z kwaskiem cytrynowym. Zdusic cewke, wlac do niej roztwor, moczyc przez pol godziny, a nastepnie splukac pod biezaca woda. Pozostale czesci splucz tym samym roztworem.
    • Trawienie w zacierze odpadowym to kolejny sposob, w jaki miedziane czesci beda lsnic jak nowe. Mozna w nim rowniez gotowac elementy ze stali nierdzewnej, weze silikonowe. Z PVC (te do dostarczania / odprowadzania wody) nie poddawaj sie tej procedurze – szybko sie pogorsza.

    Pozyskiwanie alkoholu w procesie rektyfikacji

    Kolumna destylacyjna, dodana do lancucha technologicznego kompleksu bimbru, umozliwia otrzymanie etanolu z surowego alkoholu – polproduktu, ktory jest wytwarzany przez aparat destylacyjny z zacieru. Przeprowadzanie plukania przez kolumne jest irracjonalne i nierozsadne, poniewaz zablokowanie nastapi wystarczajaco szybko w jej dolnej czesci.

    Oczywiste jest, ze aparat destylacyjny wyposazony w takie urzadzenie wytwarza wysokiej jakosci destylat, tj. czysty alkohol. Proces warzenia domowego w tym przypadku jest maksymalnie uproszczony i sprowadza sie do kilku trzech czynnosci: zaladowania zacieru, podlaczenia zrodla ciepla i zebrania destylatu. Zasada dzialania jednostek domowych opiera sie na tych samych prawach fizyki: woda wrze w temperaturze stu stopni, alkohol – juz w 78. W zwiazku z tym proces parowania alkoholu w tym przedziale jest najbardziej intensywny. Po schlodzeniu opary alkoholu skraplaja sie, przechodzac ze stanu gazowego do cieklego. Wlasciwie jest to wynik, do ktorego dazy kazdy bimber.

    Co to jest i do czego sluzy

    Destylator do bimbru to rodzaj bimbru nadal oparty na procesie destylacji, co odroznia go od innego typu opartego na rektyfikacji. Glownym zadaniem takiego urzadzenia jest otrzymanie destylatu alkoholowego poprzez jednokrotne odparowanie cieklej czesci popluczyny i pozniejsze jej skondensowanie z mozliwoscia umieszczenia go w pojemniku.

    Nalezy podkreslic, ze destylatory bimbru, w przeciwienstwie do systemow rektyfikacyjnych, wyrozniaja sie prostota i niewymaganiem zarowno pod wzgledem materialnym, jak i w sposobie destylacji bimbru.

    Rodzaje i rodzaje urzadzen do bimbru

    Istnieja rozne rodzaje i rodzaje fotosow bimbru, rozniace sie od siebie cechami materialowymi i konstrukcyjnymi:

  • Urzadzenie z chlodnica zwrotna, ktora pozwala na oczyszczenie bimbru z zanieczyszczen, substancji szkodliwych i nieprzyjemnych zapachow. Obecnosc kilku suchych zbiornikow w jednym urzadzeniu pozwala uzyskac wysokiej jakosci napoj alkoholowy.
  • Destylatory domowe to najprostsza konstrukcja, ktora zawiera kostke destylacyjna, wylot pary, cewke i lodowke polaczone ze soba. Zasadniczo, alembiki sa wykonane ze stali nierdzewnej, ale istnieja urzadzenia cynkowe i aluminiowe, ktore nie sa pozadane w uzyciu. Alkohol moze z nimi reagowac, powodujac pogorszenie jakosci alkoholu. Wezownica w domowym destylatorze jest czasami wykonana ze szkla.
  • Urzadzenie zasilane z sieci wyposazone jest w grzalke, ktora uwalnia od korzystania z pieca. W wiekszosci przypadkow urzadzenie posiada 2 urzadzenia grzewcze, a kontrole temperatury mozna przeprowadzic poprzez wylaczenie jednego elementu grzejnego. Ten element nie wplywa na jakosc produktow.
  • Alambik to miedziana jednostka przeznaczona do destylacji whisky, koniaku i innych szlachetnych trunkow. Jest to aparat ludow Wschodu, przypominajacy z wygladu lampe Aladyna. Alambic jest w calosci wykonany z miedzi ze wzgledu na wysoka przewodnosc cieplna. Koszt urzadzen jest dosc wysoki, ale sluza tez bardzo dlugo. Istnieja tansze opcje wykonane z materialow o nizszej jakosci. Braga dla tej jednostki powinna byc zaparzana w debowej beczce.
  • Urzadzenie z kolumna rektyfikacyjna jest uzywane oddzielnie od sprzetu do bimbru. W rzeczywistosci jest to filtr, na ktorym na roznych poziomach wrza sie substancje zawarte w oparach. Na jednym poziomie woda wrze, na drugim kadlub, na trzecim alkohol. Dzieki adaptacji oryginalny produkt charakteryzuje sie wysoka jakoscia i wystarczajaca wytrzymaloscia. Urzadzenie jest dosc skomplikowane, ale ci, ktorzy znaja jego urzadzenie, moga je wykonac samodzielnie. W przypadku napojow szlachetnych nie stosuje sie kolumny rektyfikacyjnej.
  • Wszystkie rodzaje fotosow bimbru, zgodnie z ich cechami konstrukcyjnymi, maja indywidualne cechy, ktore pozwalaja na ich wykorzystanie do pozadanego celu.

    Aparatura typu kolumnowego

    Drozsze i technicznie skomplikowane projekty, ktore pozwalaja uzyskac najczystszy produkt o wysokiej wytrzymalosci bez powtornej destylacji.

    Ta kategoria urzadzen obejmuje 2 rodzaje kolumn: zacieru i rektyfikacji.

  • Brazhnaya

    sluzy do robienia wszelkiego rodzaju napojow: od zwyklego bimbru po ?specjalne? destylaty, takie jak whisky, koniak czy czacza. Wada takiego urzadzenia sa znaczne straty alkoholu z zacieru: od 40 do 70%. Oznacza to, ze mozna wyekstrahowac okolo polowy calkowitej ilosci alkoholu zawartego w zacierze. Zalety: wszechstronnosc, wysokiej jakosci oczyszczanie z zanieczyszczen przy zachowaniu aromatycznych wlasciwosci surowcow, akceptowalna, wzgledna latwosc uzycia.

  • Kolumna destylacyjna

    zwykle uzywany do produkcji czystego mocnego alkoholu (94-96%), bez smaku i zapachu. Konstrukcja czesto obejmuje kilka trybow pracy i, jesli to konieczne, moze zostac przeksztalcona w konwencjonalny destylator lub kolumne zacierna. Wymaga pewnych umiejetnosci w bimberze. ?Plusy?: wysoki stopien oczyszczenia, zmiennosc uzytkowania. ?Wady?: wysoki koszt, duzy rozmiar.

  • Najpopularniejsze urzadzenia tego typu: ?Wayne 4?, ?Luxstal 5?, ?Alkash Deluxe Pro?, ?Rodnik?.

    Robienie fotosow bimbru

    Nie jest latwo zrobic bimber wlasnymi rekami, ale nie powinienes rozpaczac, urzadzenia niektorych urzadzen sa tak prymitywne, ze nawet poczatkujacy bedzie mogl je zlozyc wlasnymi rekami bez pewnych umiejetnosci.

    Wszyscy wiedza, ze najczesciej urzadzenia wykonane sa ze stali nierdzewnej, poniewaz jest ona trwala i odporna na kwasy, alkohole i rozpuszczalniki.

    Domowa instalacja do produkcji bimbru w domu moze miec nastepujace odmiany:

    • Urzadzenie moze byc wykonane z puszki, ktora sluzy do przechowywania i transportu mleka. Zamiast puszki mozesz wziac butelke lub dowolny inny pojemnik. Puszka bedzie pelnila role destylatora, jest wyposazona w wezownice przeplywowa lub lodowke, czyli w zasadzie to samo. Lodowka wykonana jest z miedzianej rurki. Aby poprawic jakosc produktow, warto przymocowac do konstrukcji suchy kociol.
    • Drugi typ urzadzenia mozna rowniez zmontowac z puszki do przechowywania mleka, wyposazony jest w wydajna chlodziarke z piecioma rurkami, co zwieksza niezawodnosc i wydajnosc urzadzenia. W celu uzyskania najwyzszej jakosci alkoholu do aparatu dolaczony jest suchy parowiec.
    • Dla doswiadczonych inzynierow odpowiedni jest instrument ze stali nierdzewnej. Za jego zalety uwaza sie zwartosc i mozliwosc calkowitego demontazu. Projekt jest bardzo ciekawy, pelen unikalnych rozwiazan inzynierskich i pomyslow. Ponadto urzadzenie pomoze wydalic wysokiej jakosci alkohol ze wzgledu na to, ze jest wyposazone w podwojny bojler parowy.
    • Mozesz zrobic aparat do destylacji goracych napojow z dowolnego garnka znajdujacego sie w domu. Uzupelnieniem rondla jest rurka pelniaca funkcje lodowki oraz suchy gulasz, w ktorym osadzaja sie szkodliwe substancje, kadlub.
    • W ciagu 2?2,5 godziny mozesz zlozyc bimber ze szklanego sloika i cewki. Jesli chcesz poprawic jakosc produktow, bedziesz musial podlaczyc do urzadzenia generator suchej pary. Mimo tej prostoty konstrukcji urzadzenie pomoze wyprodukowac alkohol dobrej jakosci. Ale oczywiscie jego wydajnosc jest niska.
    • Jesli polaczysz szklany sloik i lodowke komputerowa, mozesz zrobic urzadzenie do destylacji bimbru. Proba rezygnacji z chlodzenia woda skutkuje zastapieniem go malym wentylatorem. A puszka bedzie dzialac jak kostka destylacyjna. Takie urzadzenie wyroznia sie prostota konstrukcji i montuje sie w zaledwie kilka godzin.
    • Ale to nie jest najprostsze urzadzenie, ktore stworzyli rzemieslnicy. Jesli wezmiesz wiadro, wlej do niego zacieru, przykryj torba, zrob w nim male wglebienie i napelnij go lodowata woda, mozesz dostac aparat do przygotowywania napojow zawierajacych alkohol. Takie urzadzenie pomoze wydestylowac alkohol z zacieru, ale jakosc uzyskanego w ten sposob napoju pozostawia wiele do zyczenia. Zamiast worka z wglebieniem mozesz uzyc miski z zimna woda, ktora bedzie unosic sie na powierzchni wiadra i chlodzic zacier. Ale z pewnoscia nad praniem musi znajdowac sie pojemnik, w ktorym opary alkoholu beda sie skraplac, zamieniajac sie w cenny bimber.

    Chec stworzenia aparatu do produkcji bimbru nie zawsze konczy sie sukcesem, choc konstrukcja urzadzenia jest prosta. Ma jednak pewne osobliwosci, z tego powodu istnieje ryzyko wydawania pieniedzy na surowce, czas, w wyniku czego nic nie dostaniesz.

    Dla tych, ktorzy nie sa dobrzy w projektowaniu urzadzen do przetwarzania zacieru w alkohol, mozesz skorzystac ze specjalnych zestawow. Zawieraja wszystkie szczegoly niezbedne do montazu urzadzenia, a takze instrukcje – pomoga Ci zrozumiec cechy konstrukcyjne i zrobic wszystko dobrze.

    Dzis w sklepach latwo znalezc urzadzenia wyposazone we wszystkie niezbedne czesci. Takie zestawy sa tansze niz zmontowana aparatura.

    Jesli istnieje chec stworzenia urzadzenia do produkcji alkoholu wlasnymi rekami, do procesu nalezy podejsc z pelna odpowiedzialnoscia. Nie powinienes oszczedzac na kodach zrodlowych i musisz wczesniej przemyslec wszystkie cechy projektu, wykonac rysunki lub przynajmniej znalezc probki w Internecie. Dopiero po przemysleniu wszystkich funkcji urzadzenia w najdrobniejszym szczegole mozna nie tylko wykonac urzadzenie wlasnymi rekami, ale takze czerpac najwyzsza przyjemnosc z zebrania urzadzenia i destylacji alkoholu. A pozniej ciesz sie rezultatem swojej pracy!

    Zrodlo

    Kolumna zacieru i rektyfikacji

    Aby kontynuowac czyszczenie bimbru podczas procesu gotowania, uzywane sa rowniez inne urzadzenia. Przede wszystkim jest to kolumna wzmacniajaca, czyli zacier – rura, ktora posiada plaszcz wodny i jest montowana na pokrywie pojemnika z myjka o dlugosci ponad 40 cm. osobno i wymaga spelnienia okreslonych warunkow:

    • stale cisnienie;
    • regulacja i kontrola temperatury.

    Wznosza sie wzdluz niej opary alkoholu i czesc zacieru. Opary trafiaja do suchej lazni parowej, a popluczyny i szkodliwe substancje osadzaja sie na sciankach rurki, gromadza sie i splywaja z powrotem do pojemnika. Niektore z nich, o temperaturze wrzenia wyzszej niz alkohole, nie sa w stanie pokonac tej bariery. Czasteczki alkoholu z uformowanej folii wzmacniaja kolejna porcje pary. Wzmacniajace kolumny lub film, jak sie je nazywa, zwiekszaja sile bimbru, usuwaja niektore ?glowy?, ale wciaz jest duzo olejow fuzlowych.

    Po wydaniu pieniedzy na zakup aparatu z kolumna zacieru nie wszyscy konsumenci byli zadowoleni z wyniku. Kontrola temperatury w plaszczu kolumny to zlozony proces, ktory wymaga stalej obecnosci destylatora. Ponadto urzadzenia wykonane bez zachowania wymaganych proporcji nie pozostawialy szans na sukces. Nie pomoglo nawet nadziewanie tuby specjalnymi materialami do oddzielania alkoholu. Dlatego kupujac urzadzenie, musisz wymagac zaswiadczenia, paszportu i instrukcji obslugi.

    Kolejnym etapem destylacji surowcow jest kolumna rektyfikacyjna. Jej metoda polega na rozbiciu wrzacego materialu na frakcje.

    Konstrukcja to cylinder o wysokosci co najmniej 1 m, wewnatrz ktorego znajduja sie specjalne dyski. Sa tam umieszczane w celu zwiekszenia powierzchni. Maja postac dysz lub plyt wykonanych z miedzi lub stali nierdzewnej.

    Takie kolumny sa koniecznie wyposazone w chlodnice zwrotna. Kolumna destylacyjna przeznaczona jest glownie do destylacji alkoholu rektyfikowanego. Nie zaleca sie uzywania zacieru jako surowca. Zabije kolumne, a ta druga bedzie bezuzyteczna.

    Czym jest jeszcze bimber?

    Nadal bimber, ktorego urzadzenie i cechy moga miec rozne wskazniki, w zaleznosci od modelu i marki producenta, w kazdym przypadku obejmuje podstawowe elementy:

    • Pojemnik na zacier lub kostka promu powinny byc wykonane z wytrzymalego metalu. Czesto modele jednostki do domowego zaparzania zawieraja element grzejny, co eliminuje nagrzewanie sie urzadzenia. Najczesciej stal nierdzewna jest uzywana jako material do wykonania kostki.
    • Termometr. Jest potrzebny do monitorowania procesu gotowania. W przeciwnym razie jakosc napoju alkoholowego bedzie slaba.
    • Cewka lub element laczacy. To on przepuszcza opary alkoholu wpadajace do lazni parowej.
    • Sukhoparnik dziala jak oczyszczacz oparow z olejow fuzlowych i innych szkodliwych zwiazkow. To urzadzenie jest rowniez nazywane skraplaczem zwrotnym. Odbiera ciezkie opary. Czesto ten skladnik jest uzywany jako nasycenie bimbru aromatem. W tym celu w suchym garnku umieszcza sie skorke cytryny.
    • Lodowka. Tam para skrapla sie do roztworu alkoholu.

    Filtracja to klucz do czystej pracy

    Pyszny alkohol to cel kazdego, kto zdecydowal sie na domowe piwowarstwo. A jesli potrzebujesz dobrego smaku, powinienes osobno pomyslec o wysokiej jakosci filtracji. Pierwsze, co dzieje sie z para na drodze przemiany, to dostanie sie do suchej lazni parowej. To bardzo wazny szczegol zawarty w urzadzeniu kazdego bimbru. Ten maly pojemnik usuwa wszystkie niepotrzebne elementy i przekazuje pary czyszczace do dalszych przeksztalcen.

    Urzadzenie do bimbru nadal w srodku jest bardzo proste. Wymagane jest naczynie (optymalna objetosc do jednego litra) z hermetycznym zamknieciem lub szczelna pokrywa z dwoma otworami na weze. Otwor wlotowy powinien miec glebokosc kilku centymetrow. Drugi otwor (dla przefiltrowanej pary) nie powinien znajdowac sie blisko pierwszego, ale nie na samym dole. Doplywajaca goraca para nieco sie ochlodzi, a olejki fuzlowe pozostana w sloiku w postaci plynu.

    Zwiazki alkoholowe beda dalej przemieszczac sie w kierunku lodowki i zamieniac sie w czysty destylat. Generalnie dla optymalnej pracy wytwornicy pary konieczne jest utrzymanie w niej stalej temperatury okolo 75-80 stopni Celsjusza. Dzieki takiemu podejsciu do biznesu, smak alkoholu znacznie sie poprawi.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko