Zawartosc kalorii w szczupaku, korzysci i szkody dla organizmu, korzystne wlasciwosci dla zdrowia czlowieka

O rybie

Pike to przedstawiciel rodziny szczupakow. Drapiezna ryba zyjaca w wodach slodkich. Zwykle mieszka w poblizu wybrzeza, gdzie prad jest niewielki lub nie ma go wcale. Potrzebuje tlenu, ale latwo istnieje w kwasnej wodzie.

Niektore osobniki osiagaja wage 35 kg i dlugosc 1,5 metra. Ryba wazy srednio do 5 kg i do metra dlugosci.

Zywi sie malymi rybami: ploc, okon, batalion, kielb, galus. Nie gardzi tez myszami, piskletami, czasami moze zjesc swoj wlasny gatunek.

Ona, podobnie jak sanitariuszka z jeziora, niszczy male ryby o niskiej wartosci. Jesli w zbiorniku nie ma drapieznika, wypelniaja go male kryzy i okonie.

Ryba jest szeroko hodowana w warunkach przemyslowych – w hodowlach rybnych, gdyz jej mieso ma szczegolne walory kulinarne.

Jak wybrac

Zapaleni wedkarze wola samodzielnie lowic szczupaki. Zwykle trafia do sklepu schlodzony lub zamrozony. Jest tez kawior ze szczupaka i konserwy.

Wybierajac ryby pamietaj o nastepujacych zasadach:

  • zbyt duzy i stary szczupak bedzie twardy i bez smaku;
  • preferowane powinny byc tusze sredniej wielkosci (do 70 cm);
  • lepiej kupowac schlodzone mieso, poniewaz po zamrozeniu traci troche smaku;
  • filet powinien byc elastyczny, nie pozostawiac wgniecen po prasowaniu;
  • skrzela – jasnoczerwone, oczy – jasne, nie metne;
  • na luskach nie powinno byc czerwonych plam. Takie plamy wskazuja na powtarzajace sie rozmrazanie produktu, brazowe plamy wskazuja na poczatek procesow gnilnych;
  • zapach jest slaby, rybi, wydziela bloto, bez zanieczyszczen chemicznych.

Generalnie swiezy szczupak powinien wygladac jak zywy szczupak. Pokryta jest przezroczystym sluzem. Nie zaleca sie kupowania produktu w przyprawach lub marynacie – w ten sposob pozbawiony skrupulow sprzedawca stara sie ukryc nieprzyjemny zapach.

Mrozone tuszki lub steki nalezy zabrac w szczelnie zamknietym opakowaniu, aby miec gwarancje, ze nie dostana sie tam drobnoustroje chorobotworcze.

Korzysci i szkody kawioru szczupakowego

Do jedzenia nadaje sie nie tylko mieso szczupaka, ale takze kawior tej ryby rzecznej. Korzyscia dla ciala kawioru szczupakowego jest to, ze przysmak:

  • podnosi poziom hemoglobiny we krwi;
  • chroni organizm przed rozwojem miazdzycy;
  • ma korzystny wplyw na mozg.

Osobno warto zwrocic uwage na zalety kawioru szczupakowego dla mezczyzn ? produkt pozytywnie wplywa na potencje i zwieksza libido.

Obecnie zdrowy kawior szczupakowy nie jest pokarmem dla prawdziwych smakoszy, ale w dawnych czasach byl iscie ?krolewskim? przysmakiem ? mozna go bylo znalezc jedynie w diecie ludzi szlachetnych i zamoznych.

Wazny! Kawior ze szczupaka jest bardzo slonym produktem i nie zaleca sie jego naduzywania. Nie nalezy tez dac sie poniesc szczupakowi kawiorowi w przypadku nadcisnienia, chorob stawow i ostrych dolegliwosci zoladkowych.

Sklad (BJU), indeks glikemiczny, kalorie

Mieso szczupaka jest niskotluszczowe i niskokaloryczne, dlatego uwazane jest za dietetyczne.

Sklad odzywczy swiezych ryb na 100 g produktu:

  • Zawartosc kaloryczna – 84 kcal.
  • Bialka – 18,4 g.
  • Tluszcz – 1,1 g.
  • Weglowodany – 0 g.
  • Indeks glikemiczny wynosi 0.

Zawartosc kalorii w szczupaku rozni sie nieco w zaleznosci od metody gotowania:

Metoda gotowania Kalorie na 100 g
Nadziewane pieczone 141
Gotowane, na parze 98
Smazony 122,4
Slony 84
Solony kawior 131
Wedzone na zimno 83,7
Wedzone na goraco 110
Suszone, Suszone 141
Gulasz 76

Mieso szczupaka jest bogate w witaminy i mineraly. Zawiera witaminy takie jak E, C, A, PP, grupa B.

Sposrod mineralow przede wszystkim w rybach jest potas – 260 mg, wapn – 40 mg, magnez – 35 mg, sod – 40 mg, fosfor – 200 mg.

Przepis Szczupak smazony w mace. Kalorycznosc, sklad chemiczny i wartosc odzywcza Wartosc odzywcza i sklad chemiczny „Smazony szczupak w mace”.

Tabela przedstawia zawartosc skladnikow odzywczych (kalorie, bialka, tluszcze, weglowodany, witaminy i mineraly) w 100 gramach czesci jadalnej.

Odzywka Ilosc Norma** % normy w 100 g % normy w 100 kcal 100% normalny
Zawartosc kalorii 114,2 kcal 1684 kcal 6,8% 6% 1475 gramow
Wiewiorki 16,1 g 76 gramow 21,2% 18,6% 472 gramow
Tluszcze 4,4 g 56 gramow 7,9% 6,9% 1273 gramow
Weglowodany 2,3 grama 219 gramow 1,1% jeden% 9522 gramow
Blonnik pokarmowy 0,2 g 20 gramow jeden% 0,9% 10000 gramow
Woda 76,1 g 2273 gramow 3,3% 2,9% 2987 gramow
Popiol 2,3647 g ~
Witaminy
Witamina A, RE 10,6 ?g 900 mcg 1,2% 1,1% 8491 gr
Retinol 0,011 mg ~
beta kryptoksantyna 0,0667 ?g ~
Likopen 0,0083 ?g ~
Luteina + Zeaksantyna 0,2847 ?g ~
Witamina B1, tiamina 0,099 mg 1,5 mg 6,6% 5,8% 1515 gramow
Witamina B2, ryboflawina 0,121 mg 1,8 mg 6,7% 5,9% 1488 gramow
Witamina B4, cholina 2,65 mg 500 mg 0,5% 0,4% 18868 gr
Witamina B5, pantotenowa 0,017 mg 5 mg 0,3% 0,3% 29412 g
Witamina B6, pirydoksyna 0,209 mg 2 mg 10,5% 9,2% 957 gramow
Witamina B9, folian 10,535 ?g 400 mikrogramow 2,6% 2,3% 3797 gramow
Witamina C, askorbinowa 1,13 mg 90 mg 1,3% 1,1% 7965 gramow
Witamina E, alfa tokoferol, TE 2,391 mg 15 mg 15,9% 13,9% 627 gramow
gamma tokoferol 0,0063 mg ~
delta tokoferol 0,0001 mg ~
Witamina H, biotyna 0,104 ?g 50 mikrogramow 0,2% 0,2% 48077 g
Witamina K, filochinon 0,2 ?g 120 mikrogramow 0,2% 0,2% 60 000 g
Witamina PP, NE 7,11 mg 20 mg 35,6% 31,2% 281 gramow
Niacyna 3,213 mg ~
Betaina 0,0124 mg ~
Makroelementy
Potas, K 172,41 mg 2500 mg 6,9% 6% 1450 gramow
wapn, Ca 29,64 mg 1000 mg 3% 2,6% 3374 gramow
Krzem, Si 0,104 mg 30 mg 0,3% 0,3% 28846 gramow
Magnez, Mg 26,13 mg 400 mg 6,5% 5,7% 1531 gramow
Sod, Na 618,93 mg 1300 mg 47,6% 41,7% 210 gramow
Siarka, S 224,38 mg 1000 mg 22,4% 19,6% 446 gramow
Fosfor, P 143,5 mg 800 mg 17,9% 15,7% 557 gramow
chlor, Cl 64,17 mg 2300 mg 2,8% 2,5% 3584 gramow
Pierwiastki sladowe
aluminium, aluminium 42,4 ?g ~
bor, B 2,6 ?g ~
Wanad, V 3,47 ?g ~
Zelazo, Fe 0,669 mg 18 mg 3,7% 3,2% 2691 gramow
jod, ja 5,28 ?g 150 mcg 3,5% 3,1% 2841 gramow
kobalt, Co 21,194 ?g 10 mikrogramow 211,9% 185,6% 47 gramow
mangan, Mn 0,101 mg 2 mg 5,1% 4,5% 1980 rok
Miedz, Cu 124,38 ?g 1000 mcg 12,4% 10,9% 804 gramow
Molibden, Mo 4,774 ?g 70 mcg 6,8% 6% 1466 gramow
Nikiel, Ni 6,656 ?g ~
Cyna, Sn 0,27 ?g ~
selen, se 0,214 ?g 55 mcg 0,4% 0,4% 25701 g
Tytan, Ti 0,63 ?g ~
fluor, F 26,47 ?g 4000 mcg 0,7% 0,6% 15111 g
chrom, Cr 58,16 ?g 50 mikrogramow 116,3% 101,8% 86 gramow
Cynk, Zn 1,0941 mg 12 mg 9,1% osiem% 1097 gramow
Weglowodany strawne
Skrobia i dekstryny 2,203 g ~
Aminokwasy
Arginina * 1,0872 g ~
Walina 1,0344 g ~
histydyna * 0,6861 g ~
Izoleucyna 0,9922 g ~
Leucyna 1,4778 gramow ~
Lizyna 1,71 grama ~
Metionina 0,5594 g ~
Metionina + Cysteina 0,8339 g ~
Treonina 0,8339 g ~
Tryptofan 0,19 g ~
Fenyloalanina 0,7178 g ~
Fenyloalanina + Tyrozyna 1,2456 g ~
Aminokwasy
Alanin 1,2772 g ~
Kwas asparaginowy 1,71 grama ~
Glicyna 1,0661 g ~
Kwas glutaminowy 2,47 g ~
Prolina 1.1822 g ~
Serine 0,6017 g ~
Tyrozyna 0,5278 g ~
Cysteina 0,2744 g ~
Sterole (sterole)
Cholesterol 65,44 mg maks. 300 mg
Fitosterole 0,1278 mg ~
beta sitosterol 7,2222 mg ~
Nasycone kwasy tluszczowe
Nasycone kwasy tluszczowe 0,6 g maks. 18,7 g
14: 0 Mirystyka 0,0106 g ~
16: 0 palmityk 0,3729 g ~
18: 0 Stearyna 0,2008 g ~
20: 0 Arachiniczny 0,0108 g ~
22: 0 Begeniczny 0,0253 g ~
Kwasy tluszczowe jednonienasycone 1,2514 g min 16,8 g 7,4% 6,5%
16:1 palmitolejski 0,0633 g ~
18:1 oleinowy (omega-9) 1.1633 g ~
20:1 gadoleic (omega-9) 0,0211 g ~
Wielonienasycone kwasy tluszczowe 2,351 grama od 11,2 do 20,6 g 21% 18,4%
18:2 linolowy 2,2136 g ~
18:3 linolenowy 0,0213 g ~
20:4 arachidonski 0,0422 g ~
20:5 Kwas eikozapentaenowy (EPA), Omega-3 0,0211 g ~
kwasy tluszczowe omega-3 0,1 g od 0,9 do 3,7 g 11,1% 9,7%
22:5 Kwas dokozapentaenowy (DPA), Omega-3 0,0106 g ~
22:6 dokozaheksaenowy (DHA), Omega-3 0,0422 g ~
Kwasy tluszczowe omega-6 0,1 g od 4,7 do 16,8 g 2,1% 1,8%

Cechy wplywu na organizm ludzki (korzysci i szkody)

Mieso szczupakowe ze wzgledu na niska kalorycznosc i bogaty sklad witamin nalezy do produktow dietetycznych. Olej rybi jest nienasycony, dlatego jest niezwykle korzystny dla organizmu.

Korzystne wlasciwosci dla kobiet i mezczyzn, kobiet w ciazy

Dla kobiet szczupak ma wartosc jako produkt przedluzajacy mlodosc i urode. Kwasy tluszczowe wzmacniaja paznokcie, nadaja wlosom jedwabistosc i tonizuja skore. Magnez korzystnie wplywa na uklad nerwowy, normalizuje sen. 4 Czy mozna jesc szczupaki dla kobiet w ciazy? W okresie ciazy i laktacji dietetycy zalecaja spozywanie chudego miesa rybnego do 2-3 razy w tygodniu.

Dziecko potrzebuje duzej ilosci bialka, wapnia, fosforu, aby jego narzady powstawaly i rozwijaly sie prawidlowo. Magnez i potas pomagaja zapobiegac skurczom miesni, ktore czesto wystepuja w ostatnich miesiacach ciazy.

W przypadku mezczyzn ryby pomagaja utrzymac i zwiekszyc mase miesniowa, wzmocnic uklad sercowo-naczyniowy i poprawic zdolnosc poczecia.

Ponadto regularne stosowanie pomaga wzmocnic uklad odpornosciowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyce. Olej rybny obniza poziom zlego cholesterolu, minimalizuje prawdopodobienstwo miazdzycy.

Dla zdrowia dzieci i osob starszych, sportowcow

Dla osob starszych filety rybne sa zrodlem bialka. Z wiekiem mieso jest mniej strawne, wiec mozna je zastapic rybami.

U osob starszych w organizmie jest mniej wapnia, a uklad pokarmowy nie moze trawic produktow mlecznych. Szczupak ma wystarczajaca ilosc wapnia na potrzeby organizmu.

Produkt dodawany jest do menu dzieciecego od 12 miesiaca zycia. Najpierw filet gotuje sie, a nastepnie skreca w maszynce do miesa lub sieka blenderem. Nastepnie mieso mielone nalezy przetrzec przez sito, aby nie pozostaly male kosci.

Puree ziemniaczane miesza sie z ziemniakami lub warzywami, poniewaz ryba ma specyficzny smak, nie kazde dziecko ja zje.

Pozniej, po 1,5 roku, mozesz gotowac mielone kotlety rybne. Ryba jest produktem uczulajacym. Jesli dziecko ma sklonnosc do alergii, nalezy ostroznie podawac mu dania rybne, zaczynajac od pol lyzeczki.

Sportowcy powinni wlaczac do swojej diety dania ze szczupaka przynajmniej 2 razy w miesiacu. Pomaga rozwinac miesnie, utrzymac prawidlowe cisnienie krwi i wzmocnic serce.

Fosfor i wapn wspomagaja uklad kostny, zapobiegaja mikrourazom, skreceniom.

Oprocz miesa watrobka szczupakowa ma wartosc odzywcza. Jest kaloryczna (131 kcal), zawiera duza ilosc ryboflawiny, ktora jest przydatna dla funkcjonowania mozgu.

Ale watroba ma jedna istotna wade – gromadzi wszystkie szkodliwe substancje. Dlatego mozna go jesc, pod warunkiem, ze znane sa miejsca, w ktorych drapieznik zostal zlowiony.

Specjalna kategoria pacjentow

Pacjenci z cukrzyca typu 1 i 2 powinni spozywac pokarmy bialkowe, a weglowodany sa prawie wykluczone.

W miesie szczupakow nie ma weglowodanow, jest prawie taka sama ilosc bialka jak w miesie. Filet rybny jest niskotluszczowy, co czyni go niezastapionym produktem dla diabetykow.

Szczupaka mozna gotowac przez pieczenie, mozna z niego zrobic kotlety. I konieczne jest odrzucenie solonych i suszonych.

Pacjenci moga jesc nie wiecej niz 200 g ryb dziennie. Pacjenci z cukrzyca, wrzodami zoladka, kamica zolciowa nie powinni jesc watroby szczupakowej.

Ryby naleza do kategorii pokarmow silnie alergizujacych: osoby podatne na alergie powinny zachowac ostroznosc przed ich zjedzeniem.

Reakcje alergiczne objawiaja sie objawami skornymi, depresja oddechowa, a nawet wstrzasem anafilaktycznym.

Korzystne cechy

  • Ma korzystny wplyw na caly organizm.
  • Latwo przyswajalny przez organizm.
  • Dania szczupakowe wzmacniaja uklad odpornosciowy.
  • Normalizuje tarczyce.
  • Osoby z chorobami zoladka moga go jesc bez obaw.
  • Poprawia funkcjonowanie ukladu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
  • Szczupak (wartosc kaloryczna podana powyzej) pomaga organizmowi w walce z chorobami zakaznymi.

Potencjalne niebezpieczenstwo i przeciwwskazania

Pomimo wielu korzysci zdrowotnych ryb nie jest tak bezpieczna, jak sie wydaje. Szczupak zyje w zbiornikach wodnych i zywi sie pokarmem dla zwierzat. Jesli woda jest zanieczyszczona szkodliwymi chemikaliami, gromadza sie one w miesie.

Uzywanie takiego szczupaka jest niebezpieczne dla zdrowia, moze powodowac zatrucie lub dysfunkcje waznych narzadow.

Dlatego wazne jest, aby wiedziec, gdzie zlowiono rybe, nie mozna jej rowniez zlowic samemu w rzekach i jeziorach polozonych na obszarach o niekorzystnych warunkach ekologicznych.

Drapieznik jest zaatakowany przez pasozyty. Umieraja podczas obrobki cieplnej, ale przezywaja po zasoleniu i wysuszeniu.

Jesli technologia gotowania zostanie naruszona, robaki wraz z miesem dostana sie do ludzkiego przewodu pokarmowego. Pasozyty moga zyc w jelitach latami i dorastac do kilku metrow.

Innym powodem odmowy jedzenia ryb jest indywidualna nietolerancja. Niektore przeciwwskazania do stosowania wystepuja u osob z patologiami nerek, watroby i serca. Dotyczy to szczupaka suszonego, solonego i wedzonego.

Nadmiar soli zatrzymuje plyny w organizmie, powoduje obrzek i zwieksza cisnienie krwi. Pacjenci z problemami zdrowotnymi moga spozywac produkt ugotowany i upieczony.

Jakie sa korzysci i szkody szczupakow, ktorych dowiesz sie z tego:

Przepis na smazonego szczupaka. Kalorie, sklad chemiczny i wartosc odzywcza.

smazony szczupak jest bogaty w witaminy i mineraly takie jak: cholina – 15,6%, witamina B5 – 18,3%, witamina B6 – 12,1%, witamina B12 – 78,9%, witamina D – 29,6%, witamina E – 12%, witamina PP – 40,1 %, potas ? 12,9%, magnez ? 11,8%, fosfor ? 31,5%, chlor ? 14,2%, kobalt ? 237,2%, mangan ? 11,8%, miedz ? 14,9%, selen ? 31,9%, chrom ? 130,1%

  • Cholina wchodzi w sklad lecytyny, uczestniczy w syntezie i metabolizmie fosfolipidow w watrobie, jest zrodlem wolnych grup metylowych, pelni funkcje czynnika lipotropowego.
  • Witamina B5 bierze udzial w metabolizmie bialek, tluszczow, weglowodanow, cholesterolu, syntezie szeregu hormonow, hemoglobiny, wspomaga wchlanianie aminokwasow i cukrow w jelicie oraz wspomaga prace kory nadnerczy. Brak kwasu pantotenowego moze prowadzic do uszkodzenia skory i blon sluzowych.
  • Witamina B6 bierze udzial w utrzymaniu odpowiedzi immunologicznej, hamowaniu i pobudzaniu procesow w osrodkowym ukladzie nerwowym, w przemianie aminokwasow, w metabolizmie tryptofanu, lipidow i kwasow nukleinowych, przyczynia sie do prawidlowego tworzenia erytrocytow, utrzymania prawidlowego poziom homocysteiny we krwi. Niewystarczajacemu spozyciu witaminy B6 towarzyszy spadek apetytu, naruszenie stanu skory, rozwoj homocysteinemii, niedokrwistosc.
  • Witamina B12 odgrywa wazna role w metabolizmie i konwersji aminokwasow. Kwas foliowy i witamina B12 sa wzajemnie powiazanymi witaminami i biora udzial w hematopoezie. Brak witaminy B12 prowadzi do rozwoju czesciowego lub wtornego niedoboru kwasu foliowego, a takze niedokrwistosci, leukopenii, maloplytkowosci.
  • Witamina D utrzymuje homeostaze wapnia i fosforu, przeprowadza procesy mineralizacji kosci. Brak witaminy D prowadzi do uposledzenia metabolizmu wapnia i fosforu w kosciach, zwiekszonej demineralizacji tkanki kostnej, co prowadzi do zwiekszonego ryzyka osteoporozy.
  • Witamina E ma wlasciwosci antyoksydacyjne, jest niezbedna do funkcjonowania gonad, miesnia sercowego, jest uniwersalnym stabilizatorem blon komorkowych. Przy niedoborze witaminy E obserwuje sie hemolize erytrocytow i zaburzenia neurologiczne.
  • Witamina PP bierze udzial w reakcjach redoks metabolizmu energetycznego. Niewystarczajacemu przyjmowaniu witamin towarzyszy zaburzenie prawidlowego stanu skory, przewodu pokarmowego i ukladu nerwowego.
  • Potas jest glownym jonem wewnatrzkomorkowym, ktory bierze udzial w regulacji gospodarki wodno-kwasnej i elektrolitowej, uczestniczy w procesach impulsow nerwowych, regulacji cisnienia.
  • Magnez bierze udzial w metabolizmie energetycznym, syntezie bialek, kwasow nukleinowych, dziala stabilizujaco na blony, jest niezbedny do utrzymania homeostazy wapnia, potasu i sodu. Brak magnezu prowadzi do hipomagnezemii, zwiekszonego ryzyka rozwoju nadcisnienia, chorob serca.
  • Fosfor bierze udzial w wielu procesach fizjologicznych, m.in. metabolizmie energetycznym, reguluje rownowage kwasowo-zasadowa, wchodzi w sklad fosfolipidow, nukleotydow i kwasow nukleinowych, jest niezbedny do mineralizacji kosci i zebow. Niedobor prowadzi do anoreksji, anemii, krzywicy.
  • Chlor jest niezbedny do tworzenia i wydzielania kwasu solnego w organizmie.
  • Kobalt jest czescia witaminy B12. Aktywuje enzymy metabolizmu kwasow tluszczowych i kwasu foliowego.
  • Mangan bierze udzial w tworzeniu tkanki kostnej i lacznej, wchodzi w sklad enzymow bioracych udzial w metabolizmie aminokwasow, weglowodanow, katecholamin; niezbedny do syntezy cholesterolu i nukleotydow. Niewystarczajacemu spozyciu towarzyszy spowolnienie wzrostu, zaburzenia w ukladzie rozrodczym, zwiekszona kruchosc tkanki kostnej, zaburzenia gospodarki weglowodanowej i lipidowej.
  • Miedz wchodzi w sklad enzymow o dzialaniu redoks i bierze udzial w metabolizmie zelaza, stymuluje wchlanianie bialek i weglowodanow. Uczestniczy w procesach dostarczania tlenu do tkanek organizmu ludzkiego. Niedobor objawia sie zaburzeniami w tworzeniu ukladu sercowo-naczyniowego i szkieletowego, rozwojem dysplazji tkanki lacznej.
  • Selen jest niezbednym elementem systemu obrony antyoksydacyjnej organizmu czlowieka, dziala immunomodulujaco, bierze udzial w regulacji dzialania hormonow tarczycy. Niedobor prowadzi do choroby Kashin-Becka (choroba zwyrodnieniowa stawow z licznymi deformacjami stawow, kregoslupa i konczyn), choroba Keshana (miokardiopatia endemiczna), dziedziczna trombastenia.
  • Chrom bierze udzial w regulacji poziomu glukozy we krwi, wzmacniajac dzialanie insuliny. Niedobor prowadzi do zmniejszonej tolerancji glukozy.

Zalecenia dotyczace uzytkowania

Mieso szczupaka ma specyficzny zapach blota. Zawiera wiele malych kostek, ktore sprawiaja, ze proces jedzenia dania nie jest zbyt wygodny.

Aby uzyskac maksymalne korzysci i przyjemnosc z uzytkowania, sugerujemy zglebianie tajnikow gotowania:

  • aromatyczne przyprawy (bazylia, koperek, pietruszka, czosnek) pomagaja pozbyc sie zapachu i smaku blota;
  • tusza faszerowana ziolami, cwiartkami cytryny, cebula i marchewka;
  • aby zachowac wszystkie soki i sprawic, by mieso bylo miekkie i miekkie, nalezy je upiec w folii. 10 minut przed gotowoscia folie nalezy usunac, aby utworzyc piekna skorke;
  • jako sos nadaje sie tatar, musztarda, czosnek, jogurt z cytryna;
  • najlepsze dodatki to ziemniaki, warzywa, gotowany ryz;
  • tuszki duze nadaja sie do gotowania kotletow, srednie do pieczenia, smazenia, farszu;
  • aby przygotowac kotlety, mieso dwukrotnie przechodzi przez maszynke do miesa – tak mozna zmielic najmniejsze kosci;
  • przed pieczeniem musisz marynowac rybe w soku z cytryny – pomoze to zmiekczyc kosci;
  • jesli podczas duszenia dodamy na patelnie troche bialego wytrawnego wina, ryba stanie sie miekka i aromatyczna, zniknie zapach blota.

Oferujemy proste i popularne przepisy:

Kotlety szczupakowe

Mieso szczupaka (1 kg) przewin przez maszynke do miesa, dodaj troche zwinietego smalcu (30 g), cebule, 30 g kaszy manny, jajko, sol i przyprawy.

Ugniataj do uzyskania gladkosci, zrob kotlety i usmaz je na oleju roslinnym lub ugotuj w podwojnym bojlerze. Podawac z sosem jogurtowym, ziolami i gotowanym ryzem.

Pieczone w piekarniku

Niewielka tusze obrac, jelito, odciac glowe, skropic sokiem z cytryny.

Wypelnij posiekana cebula wymieszana z przyprawami.

Ulozyc na blasze do pieczenia, obok polozyc ziemniaki pokrojone w kolko.

Przykryj folia i piecz przez 40 minut.

5-10 minut przed gotowaniem zdejmij gorna warstwe folii, aby przyrumienic danie.

Ze wzgledu na niska zawartosc tluszczu szczupak moze znalezc sie w jadlospisie dietetycznym. Obserwatorzy wagi powinni gotowac ryby pieczone, gotowane lub gotowane na parze.

Zamiast smalcu i kaszy manny do kotletow dodaje sie warzywa, na przyklad starta cukinie.

Przepisy dietetyczne nadziewane warzywami

Oplucz sredniej wielkosci tusze, jelito, nie zdejmuj glowy. Posmaruj sokiem z cytryny i pozostaw do zamarynowania na pol godziny.

Nadziewamy brzuch cebula i marchewka duszona w wodzie, dodajemy troche czosnku, przypraw, ziol. Nasmaruj rybe olejem roslinnym na wierzchu. Wyslij naczynie do piekarnika na godzine. Podawac z warzywami.

Ucho

Pokroj mala rybe na duze kawalki, usun skrzela z glowy. Do rondla wlac zimna wode, wlozyc pokrojone ziemniaki, marchew, cebule, ugotowac.

Gdy warzywa sie ugotuja, dodaj kawalki ryb, sol, dodaj przyprawy. Po 10-15 minutach zdjac z ognia, posypac swiezymi ziolami.

Kolejny ciekawy i pyszny przepis na szczupaka w tym:

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko