Zbior czosnku niedzwiedziego na zime: przepisy na pikle w sloikach, przechowywanie

Wczesna wiosna, gdy w organizmie wyczerpia sie zapasy witamin, a na targowiskach i sklepowych polkach sa juz tylko zielenie i warzywa uprawiane w warunkach szklarniowych z uzyciem azotanow, dziki czosnek pomoze uniknac niedoboru witamin.

Jak przygotowac czosnek niedzwiedzi na zime w sloikach i zamrazarce

Ta roslina o lisciach przypominajacych konwalie i delikatnym zapachu czosnku nazywana jest takze cebula niedzwiedzia lub czosnkiem niedzwiedzim. Rosnie na wolnosci, a jej liscie pojawiaja sie od polowy kwietnia, ale nie nalezy ziewac, tylko wykorzystac chwile i przygotowac preparaty witaminowe na zime.

Zanim przejdziemy do przepisow na wykroje z dzikiego czosnku, nie bedzie zbyteczne powiedzenie kilku slow o jego dobroczynnych wlasciwosciach:

  • Zielona cebula niedzwiedzia pomaga przezwyciezyc wiosenne zmeczenie i niedobor witamin dzieki ogromnej zawartosci witaminy C, ktora jest 10-15 razy wyzsza niz ilosc tej samej witaminy w owocach cytrusowych;
  • Ta zielenina jest w stanie stymulowac zwiekszone wydzielanie soku zoladkowego, co ma korzystny wplyw na prace ukladu pokarmowego;
  • Piekacy smak trawy moze przyspieszyc przeplyw krwi w organizmie, co z kolei przyspiesza metabolizm;
  • Fitoncydy i olejki eteryczne, ktore nadaja roslinie zapach czosnku, pomagaja rowniez zwalczac bakterie i pasozyty. Dlatego spozywanie dzikiego czosnku w zywnosci pomoze bezproblemowo przetrwac sezon SARS i przezwyciezyc robaczyce;
  • Innym efektem fitoncydow jest zdolnosc rosliny do oczyszczania krwi.
  • Ale jednoczesnie nie nalezy zapominac, ze dziki czosnek jest zabroniony dla kobiet w ciazy z padaczka oraz osob z procesami zapalnymi w zoladku i jelitach.

    Zbior marynowanego czosnku niedzwiedziego na zime
    Jak przygotowac czosnek niedzwiedzi na zime w sloikach i zamrazarce

    Skladniki Ilosc
    swiezy czosnek niedzwiedzi 2000 gramow
    woda pitna 1500 ml
    sol kuchenna 40 gramow
    ocet stolowy 6% 20 ml
    Czas gotowania: 50 minut Kalorie na 100 gramow: 42 Kcal

    Najpopularniejszym sposobem zbierania lisci czosnku niedzwiedziego na zime jest marynowanie. Z marynowanej jasnej zieleni przez cala zime mozna gotowac aromatyczne zupy, salatki witaminowe, nadzienia do wszelkiego rodzaju ciast, a nawet golabki.

    Sekwencja trawienia:

  • Posortuj swiezo zerwane liscie i dwukrotnie splucz zimna woda. Nastepnie mozna je pociac na male poprzeczne paski lub pozostawic nienaruszone;
  • W rondelku odpowiedniej wielkosci zagotowac wode, rozpuscic w niej sol, a nastepnie przelac dziki czosnek do tej solanki;
  • Gotuj ziola przez 2-3 minuty, nastepnie wyjmij je z wody i wloz do sterylnych sloikow;
  • Pozostala solanke ponownie zagotowac, wlac ocet i wymieszac. Wlac czosnek niedzwiedzi do sloikow z wrzaca marynata, zawinac pokrywkami i pozostawic do wystygniecia w temperaturze pokojowej.
  • Milosnicy kuchni orientalnej moga marynowac czosnek niedzwiedzi na zime po koreansku. Jej przyjemny czosnkowy smak dobrze uzupelni przyprawy tradycyjne do takich salatek i sprawi, ze smak gotowej konserwy bedzie niepowtarzalny i niepowtarzalny.

    Do salatki z dzikim czosnkiem w stylu koreanskim musisz wziac:

    • 200 g czosnku niedzwiedziego;
    • 90 g marchewki;
    • 30 g koperku;
    • 30 g soli morskiej;
    • 20 g cukru;
    • 40 ml octu winnego 6%;
    • 40 ml oliwy z oliwek;
    • 12 g gozdzikow;
    • Koreanski dressing do salatek do smaku.

    Ta metoda konserwacji zaklada sterylizacje przedmiotu w sloikach, pod tym wzgledem czas gotowania wyniesie 1 godzine 15 minut.

    Wartosc odzywcza cebuli niedzwiedziej po koreansku wynosi 120,1 kcal/100 g.

    Przepis krok po kroku na przygotowanie zbiorow zimowych:

  • Pokroj czysty, dokladnie umyty czosnek niedzwiedzi w paski o szerokosci 3 cm Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce;
  • Wymieszac ziola i starte warzywa, posolic mase, posypac cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszaj, lekko marszczac rekoma, a nastepnie wloz do sterylnych sloikow;
    przyprawy
  • Dobrze podgrzej olej roslinny na patelni i zalej nim dziki czosnek w sloikach;
    maslo
  • Wlej wode do miski o odpowiedniej glebokosci, na dno poloz recznik. Zagotuj wode, a nastepnie wloz do miski sloiki z dzikim czosnkiem. Sterylizuj je, przykrywajac pokrywkami, przez 20 minut;
  • Nastepnie zamknij je pokrywkami i owin kocem, az calkowicie ostygna. Przechowuj schlodzona konserwe w chlodnym miejscu z minimalna iloscia swiatla.
    pokroic dziki czosnek
  • Na zime czosnek niedzwiedzi w sloikach solo sie na rozne sposoby, zarowno z woda, jak i bez. Do solenia nadaja sie zarowno liscie, jak i mlode lodygi. Glownym warunkiem jest to, ze pedy musza byc mlode, w przeciwnym razie solenie okaze sie trudne. Bez wody czosnek niedzwiedzi zostanie solony w ciagu dziesieciu dni, a taki blankiet mozna przechowywac w piwnicy nawet przez rok.

    Produkty wymagane do solenia bez wody:

    • 2000 g lisci i lodyg czosnku niedzwiedziego;
    • 100 g soli kuchennej.

    Splukanie i posolenie zieleni zajmie nie wiecej niz pol godziny.

    Zawartosc kalorii solonego czosnku niedzwiedziego wynosi 46,0 kcal na 100 g.

    Sekwencjonowanie:

  • Dokladnie umyj lodygi i liscie rosliny z kurzu, sciolki i ziemi;
  • Pokroj warzywa w paski niezbyt grubo, posyp sola i dobrze zmiksuj rekami;
  • Solony czosnek niedzwiedzi szczelnie wloz do sterylnych pollitrowych sloikow i zamknij sterylnymi nylonowymi nakretkami. Solenie na zime gotowe.
  • Pyszna odzywcza i witaminowa paste do kanapek mozna przygotowac ze smalcu i czosnku niedzwiedziego. Taka paste do kanapek mozna stosowac nie tylko w okresie wiosennego beri-beri, ale takze przygotowac do przyszlego wykorzystania na zime, poniewaz jej trwalosc w szczelnie zamknietym sloiku wynosi jeden rok.

    Aby ugotowac czosnek niedzwiedzi ze smalcem, musisz wziac:

    • 400 g swiezego smalcu bez warstwy miesa;
    • 200 g mlodego zielonego czosnku niedzwiedziego;
    • 50 g soli kuchennej;
    • przyprawy do smaku.

    Przygotowanie tej pasty kanapkowej zajmie okolo 40 minut, plus dzien na solenie boczku.

    Zawartosc kalorii w 100 g gotowanego produktu wynosi 512,9 kilokalorii.

    Przygotowanie:

  • Drobne kawalki smalcu bez skorek i miesa zetrzec obficie i posolic, wlozyc do naczynia szklanego lub emaliowanego, przykryc i pozostawic w temperaturze pokojowej na 24 godziny;
  • Zeskrobac nozem nadmiar soli z solonego smalcu, nastepnie wymieszac z czosnkiem niedzwiedzim i zmielic;
  • Ponownie wymieszaj zmielony boczek z ziolami, w razie potrzeby dodaj sol. Mozesz dodac przyprawy do smaku, ale w zadnym wypadku nie przesadzaj z nimi, aby nie zatykaly czosnkowego smaku ziol;
  • Gotowa paste do dlugotrwalego przechowywania umiescic w sterylnych szklanych sloikach i przykryc sterylnymi pokrywkami. Przechowywac w lodowce lub chlodnej piwnicy.
  • przekaska
    Przeczytaj, Jak gotowac delikatne paszteciki w podwojnym kotle. Przygotowalismy kilka przepisow na dietetyczne danie z dowolnego miesa mielonego.

    Sprobuj zrobic niezwykly powidl sliwkowy z kakao – niesamowicie pyszny deser na herbate i wspaniale nadzienie do ciast i bajgli.

    Jesli nie chcesz spedzac duzo czasu na pieczeniu, przyda sie nasz przepis na leniwe ciasto z kapusty.

    Przyjemny pikantny aromat i smak dzikiego czosnku sprawiaja, ze jest on doskonala baza do wszelkiego rodzaju sosow. Ze swiezych ziol mozesz zrobic sos Pesto, mieszajac w blenderze zielone liscie, garsc orzechow, odrobine soku z cytryny i oliwe z oliwek, az bedzie gladka. Ale do zbiorow na zime mozesz przygotowac sos pomidorowy z dzikim czosnkiem.

    To danie wymaga nastepujacych skladnikow:

    • 2000 g swiezego czosnku niedzwiedziego;
    • 200 g koncentratu pomidorowego;
    • 100 g soli;
    • 50 g cukru;
    • 800 ml wody pitnej;
    • 2 liscie laurowe;
    • 4 czarne ziarna pieprzu.

    Przygotowanie sosu do konserw zajmie okolo 1,5 godziny.

    Zawartosc kalorii w zbiorze zimowym wynosi 30,1 kcal/100 g.

    Przygotowanie:

  • Umyty czosnek niedzwiedzi przelozyc na sitko i zalac wrzatkiem. Gdy woda splynie, przeloz ziola przez maszynke do miesa lub, dla wiekszej jednorodnosci, ubij mikserem;
  • Zagotuj wode z przyprawami, cukrem, sola i koncentratem pomidorowym. Wymieszac w sosie pomidorowym z posiekana cebula niedzwiedzia;
  • Wszystko wlozyc do czystych, suchych sloikow i sterylizowac przez 20 minut, przykrywajac pokrywkami. Nastepnie zwin go, a po ostygnieciu wyslij do piwnicy do przechowywania.
  • Posiadacze zamrazarek moga skorzystac z innego prostego sposobu zbioru czosnku niedzwiedziego na zime, ktory pozwala zachowac maksimum skladnikow odzywczych zawartych w tej roslinie. Aby zamrozic warzywa, nie potrzebujesz zadnych dodatkowych skladnikow, potrzebujesz tylko odpowiednich grubych plastikowych torebek i ostrego noza.

    Proces przygotowania i zamrozenia czosnku niedzwiedziego:

  • Najpierw musisz bardzo dobrze umyc liscie i lodygi. Mozna to zrobic pod biezaca woda lub w duzej ilosci wody w misce lub rondlu, ale nastepnie wode nalezy wymieniac dwa lub trzy razy, aby stala sie przezroczysta;
  • Aby wysuszyc zielenie, uloz je cienka warstwa na reczniku i przykryj druga na wierzchu. Zwin te strukture w luzna rolke. Dzieki temu dziki czosnek szybciej wyschnie;
  • Nastepnie liscie i lodygi nalezy pokroic w taki sam sposob, jak zwykle robi sie to przy salatkach i zupach, wlozyc do torebek, ktore nalezy bardzo mocno zawiazac i wyslac do zamrazarki;
  • W przypadku sosow i past czosnek niedzwiedzi mozna zamrozic w nieco inny sposob. Umyte i wysuszone liscie zmiel w blenderze na skoncentrowane puree, ktore nalezy wlozyc do silikonowych foremek na lod lub male babeczki i zamrozic. Zamrozone puree wyjac z foremek, wlozyc do torebek i odeslac z powrotem do zamrazarki.
  • Mrozony czosnek niedzwiedzi mozna przechowywac nawet do szesciu miesiecy bez obawy, ze straci swoj smak i witaminy.
  • Bardzo wazne jest, aby wybrac odpowiedni surowiec do konserwowania czosnku niedzwiedziego na zime. Musisz zbierac liscie i lodygi dopiero przed rozpoczeciem kwitnienia, w przeciwnym razie przedmiot bedzie bardzo twardy i bardzo trudno bedzie go przezuc.

    Niezaleznie od wybranej receptury, wstepne przygotowanie zieleni ma ogromne znaczenie. Nalezy posortowac i wyrzucic uszkodzone i nieodpowiednie liscie i lodygi, dokladnie wyplukac i wysuszyc, chowajac sie przed bezposrednim dzialaniem promieni slonecznych.

    Podczas przygotowywania zimowych przetworow z dzikiego czosnku nie daj sie poniesc innym przyprawom, poniewaz moga one oslabic czosnkowy smak i aromat rosliny, ale posiekany zabek czosnku tylko podkresli i wzmocni smak potrawy.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko