Wczesna wiosna, gdy w organizmie wyczerpia sie zapasy witamin, a na targowiskach i sklepowych polkach sa juz tylko zielenie i warzywa uprawiane w warunkach szklarniowych z uzyciem azotanow, dziki czosnek pomoze uniknac niedoboru witamin.
Ta roslina o lisciach przypominajacych konwalie i delikatnym zapachu czosnku nazywana jest takze cebula niedzwiedzia lub czosnkiem niedzwiedzim. Rosnie na wolnosci, a jej liscie pojawiaja sie od polowy kwietnia, ale nie nalezy ziewac, tylko wykorzystac chwile i przygotowac preparaty witaminowe na zime.
Zanim przejdziemy do przepisow na wykroje z dzikiego czosnku, nie bedzie zbyteczne powiedzenie kilku slow o jego dobroczynnych wlasciwosciach:
Ale jednoczesnie nie nalezy zapominac, ze dziki czosnek jest zabroniony dla kobiet w ciazy z padaczka oraz osob z procesami zapalnymi w zoladku i jelitach.
Zbior marynowanego czosnku niedzwiedziego na zime
Skladniki | Ilosc |
---|---|
swiezy czosnek niedzwiedzi | 2000 gramow |
woda pitna | 1500 ml |
sol kuchenna | 40 gramow |
ocet stolowy 6% | 20 ml |
Czas gotowania: 50 minut | Kalorie na 100 gramow: 42 Kcal |
Najpopularniejszym sposobem zbierania lisci czosnku niedzwiedziego na zime jest marynowanie. Z marynowanej jasnej zieleni przez cala zime mozna gotowac aromatyczne zupy, salatki witaminowe, nadzienia do wszelkiego rodzaju ciast, a nawet golabki.
Sekwencja trawienia:
Milosnicy kuchni orientalnej moga marynowac czosnek niedzwiedzi na zime po koreansku. Jej przyjemny czosnkowy smak dobrze uzupelni przyprawy tradycyjne do takich salatek i sprawi, ze smak gotowej konserwy bedzie niepowtarzalny i niepowtarzalny.
Do salatki z dzikim czosnkiem w stylu koreanskim musisz wziac:
- 200 g czosnku niedzwiedziego;
- 90 g marchewki;
- 30 g koperku;
- 30 g soli morskiej;
- 20 g cukru;
- 40 ml octu winnego 6%;
- 40 ml oliwy z oliwek;
- 12 g gozdzikow;
- Koreanski dressing do salatek do smaku.
Ta metoda konserwacji zaklada sterylizacje przedmiotu w sloikach, pod tym wzgledem czas gotowania wyniesie 1 godzine 15 minut.
Wartosc odzywcza cebuli niedzwiedziej po koreansku wynosi 120,1 kcal/100 g.
Przepis krok po kroku na przygotowanie zbiorow zimowych:



Na zime czosnek niedzwiedzi w sloikach solo sie na rozne sposoby, zarowno z woda, jak i bez. Do solenia nadaja sie zarowno liscie, jak i mlode lodygi. Glownym warunkiem jest to, ze pedy musza byc mlode, w przeciwnym razie solenie okaze sie trudne. Bez wody czosnek niedzwiedzi zostanie solony w ciagu dziesieciu dni, a taki blankiet mozna przechowywac w piwnicy nawet przez rok.
Produkty wymagane do solenia bez wody:
- 2000 g lisci i lodyg czosnku niedzwiedziego;
- 100 g soli kuchennej.
Splukanie i posolenie zieleni zajmie nie wiecej niz pol godziny.
Zawartosc kalorii solonego czosnku niedzwiedziego wynosi 46,0 kcal na 100 g.
Sekwencjonowanie:
Pyszna odzywcza i witaminowa paste do kanapek mozna przygotowac ze smalcu i czosnku niedzwiedziego. Taka paste do kanapek mozna stosowac nie tylko w okresie wiosennego beri-beri, ale takze przygotowac do przyszlego wykorzystania na zime, poniewaz jej trwalosc w szczelnie zamknietym sloiku wynosi jeden rok.
Aby ugotowac czosnek niedzwiedzi ze smalcem, musisz wziac:
- 400 g swiezego smalcu bez warstwy miesa;
- 200 g mlodego zielonego czosnku niedzwiedziego;
- 50 g soli kuchennej;
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie tej pasty kanapkowej zajmie okolo 40 minut, plus dzien na solenie boczku.
Zawartosc kalorii w 100 g gotowanego produktu wynosi 512,9 kilokalorii.
Przygotowanie:
Przeczytaj, Jak gotowac delikatne paszteciki w podwojnym kotle. Przygotowalismy kilka przepisow na dietetyczne danie z dowolnego miesa mielonego.
Sprobuj zrobic niezwykly powidl sliwkowy z kakao – niesamowicie pyszny deser na herbate i wspaniale nadzienie do ciast i bajgli.
Jesli nie chcesz spedzac duzo czasu na pieczeniu, przyda sie nasz przepis na leniwe ciasto z kapusty.
Przyjemny pikantny aromat i smak dzikiego czosnku sprawiaja, ze jest on doskonala baza do wszelkiego rodzaju sosow. Ze swiezych ziol mozesz zrobic sos Pesto, mieszajac w blenderze zielone liscie, garsc orzechow, odrobine soku z cytryny i oliwe z oliwek, az bedzie gladka. Ale do zbiorow na zime mozesz przygotowac sos pomidorowy z dzikim czosnkiem.
To danie wymaga nastepujacych skladnikow:
- 2000 g swiezego czosnku niedzwiedziego;
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- 100 g soli;
- 50 g cukru;
- 800 ml wody pitnej;
- 2 liscie laurowe;
- 4 czarne ziarna pieprzu.
Przygotowanie sosu do konserw zajmie okolo 1,5 godziny.
Zawartosc kalorii w zbiorze zimowym wynosi 30,1 kcal/100 g.
Przygotowanie:
Posiadacze zamrazarek moga skorzystac z innego prostego sposobu zbioru czosnku niedzwiedziego na zime, ktory pozwala zachowac maksimum skladnikow odzywczych zawartych w tej roslinie. Aby zamrozic warzywa, nie potrzebujesz zadnych dodatkowych skladnikow, potrzebujesz tylko odpowiednich grubych plastikowych torebek i ostrego noza.
Proces przygotowania i zamrozenia czosnku niedzwiedziego:
Bardzo wazne jest, aby wybrac odpowiedni surowiec do konserwowania czosnku niedzwiedziego na zime. Musisz zbierac liscie i lodygi dopiero przed rozpoczeciem kwitnienia, w przeciwnym razie przedmiot bedzie bardzo twardy i bardzo trudno bedzie go przezuc.
Niezaleznie od wybranej receptury, wstepne przygotowanie zieleni ma ogromne znaczenie. Nalezy posortowac i wyrzucic uszkodzone i nieodpowiednie liscie i lodygi, dokladnie wyplukac i wysuszyc, chowajac sie przed bezposrednim dzialaniem promieni slonecznych.
Podczas przygotowywania zimowych przetworow z dzikiego czosnku nie daj sie poniesc innym przyprawom, poniewaz moga one oslabic czosnkowy smak i aromat rosliny, ale posiekany zabek czosnku tylko podkresli i wzmocni smak potrawy.