Zielone pomidory nadziewane na zime: zbior przepisow

Zastanow sie, jak przygotowac zielone pomidory w puszkach. Do tego celu idealnie nadaja sie jedrne, niedojrzale owoce sredniej wielkosci, bez drobinek i tuneli czasoprzestrzennych.

Faszerowane pomidory na przekaske

Nadzienie zmienia sie w zaleznosci od zyczen: pikantne, z chili, z duza iloscia czosnku lub slodkawe z cebula, marchewka.

Zaopatrzenie tradycyjne
Jak zrobic zielone nadziewane pomidory na zime

Skladniki Ilosc
Sol ? okulary
Woda 5 litrow
Cukier 1,5 filizanki
Ocet 1 szklanka
Niedojrzale pomidory 5 kg
Koper, kolendra, pietruszka opcjonalny
Posiekany czosnek 1 szklanka
Papryka 5 pozycji
Czas gotowania: 180 minut Kalorie na 100 gramow: 19 Kcal

Przedmiot zachowany dzieki temu przepisowi jest pachnacy, aromatyczny, pikantny. Idealnie sprawdzi sie jako pikantna przystawka na zimowy stol. Pozostaje ugotowac ziemniaki i posiekac sledzie.

Przygotowanie:

  • Posortuj owoce, wybierz cale okazy, umyj, osusz, zrob przekroj w ksztalcie krzyza na pol;
  • Do nadzienia: czosnek, wg uznania – zielenina (kolendra, koperek), cienko pokrojona papryka, wymieszac. Mieso mielone do napelniania czekajacych pomidorow jest gotowe;
  • Wloz do pomidora lyzeczka. Wykonujemy te operacje ze wszystkimi warzywami;
  • Wkladamy je do przygotowanych, czystych trzylitrowych butelek;
  • Przygotuj marynate: rozpusc sol, cukier w wodzie;
  • Zagotowujemy patelnie, dodajemy liscie laurowe, kilkanascie groszkow czarnego pieprzu;
  • Gotuj solanke przez 2-3 minuty, wyjmij z pieca, dodaj szklanke 9% octu, napelnij butelke;
  • Sloik odstawiamy do sterylizacji na okolo 10 minut. Zamykamy pokrywki. Butelke owijamy polfabrykatem i zostawiamy do ostygniecia.
  • Sugerujemy zapoznanie sie z instrukcjami zbierania tych doskonalych zielonych pomidorow na zime:

    Apetyczna przekaska na zime. Marchewki nie sa tu wcierane, jak w wiekszosci przepisow, ale krojone w plastry rowne srednicy pozostalych warzyw. Wyglada bardzo elegancko, ozdabia zimowy stol.

    Do solanki potrzebujemy:

    • Sol – 1 lyzka l. ze zjezdzalnia;
    • Woda – 1 l;
    • Ocet – 1 lyzka. ja.;
    • Cukier – 1 lyzeczka;
    • Ziarnka pieprzu;
    • Czosnek, lisc laurowy;
    • Galazki selera, gorzkie chili – opcjonalnie.

    Glowny skladnik: niedojrzale pomidory.

    Pikantny zbior z niedojrzalych pomidorow

    Gotowanie krok po kroku w kilku etapach:

  • Przygotuj warzywa, dokladnie umyj, osusz;
  • Ostroznie pokroj marchewki w kolka o malej srednicy o grubosci 0,5 mm;
  • Pokroj pomidora w srodku nieco ponad polowe, w powstaly kroj wloz kolko marchewki, zabek czosnku;
  • Sterylizujemy umyte sloiki, osobno gotujemy pokrywki;
  • Faszerowane warzywa wkladamy do wysterylizowanych sloikow, na przemian z selerem i posiekana ostra papryka;
  • Przygotowujemy nadzienie: w tym celu wlej sol, cukier do pojemnika, napelnij okreslona iloscia wody;
  • Gotuj solanke przez 2 minuty, ostroznie wlej ocet cienkim strumieniem;
  • Napelnij nadziewana przystawke nadzieniem;
  • Sterylizujemy przez okolo pol godziny;
  • Zwijamy sie;
  • Przechowuj w piwnicy lub szafie.
  • Do tej przekaski nie potrzebujemy sloikow, nie ma procesu sterylizacji. Tutaj wykorzystamy technologie solenia pod cisnieniem w jednym duzym rondlu. Pomidory okazuja sie lekko kwasne, mozna je jesc juz trzeciego dnia po ugotowaniu.

    Do napelniania potrzebujemy:
    Pomidory w ucisku

    • Woda – 6 l;
    • Sol kuchenna – 1 szklanka bez szkielka;
    • Cukier granulowany – 1,5 szklanki;
    • Esencja octowa 9% – 500 ml.

    Ponadto:

    • Pomidory zielone – 2-3 kg;
    • Wszelkie zielenie do woli – 2 peczki;
    • Czosnek – 2 glowy;
    • Papryka gorzka – 1 sztuka;
    • Marchewki – 2 sztuki.

    Gotujemy w nastepujacych krokach:

  • Nadzienie: Przewin warzywa w maszynce do miesa razem z ziolami;
  • Umyj pomidory, osusz je, pokroj w poprzek, prawie krojac, aby pomidor sie nie rozpadl;
  • Nadziewac przygotowane pomidory nadzieniem;
  • Przygotuj duzy pojemnik (najlepiej szklany), zloz przygotowane warzywa;
  • Zalej pomidory solanka, poloz talerz do gory nogami i uciskaj (na przyklad butelke wody);
  • Po kilku dniach preparat mozna zjesc, podac na zimowy swiateczny stol.
  • Jesli nie udalo ci sie zebrac dojrzalych pomidorow przed mrozem i masz zapas niedojrzalych owocow, przygotuj z nich pikantna przekaske na zime.

    Bazylia z powodzeniem uzupelnia znajomy smak zimowej konserwacji, warzywa solone wedlug tego przepisu, umiarkowanie ostre.

    Potrzebujemy:

    • Niedojrzale pomidory – 3 kg;
    • Cebula biala – 1 kg;
      Przystawka z bazylia
    • Papryka slodka – 5 sztuk;
    • Marchewki – 1 kg;
    • Swieza bazylia to peczek.

    Do marynaty:

    • Sol w tempie – 3 lyzki. ja.;
    • Olej roslinny – 0,5 litra.
    • Cukier granulowany – 1 szklanka;
    • Esencja octowa 9% – 50 ml.

    Opis krok po kroku:

  • Oplucz warzywa pod biezaca woda, posortuj. Cebula, obierz marchewki, usun nasiona z czerwonej papryki;
  • Przewin przygotowane warzywa raz w maszynce do miesa;
  • Nadziewac pomidory pojedynczo mielonym miesem;
  • Przenies je do miski emaliowanej, wlej olej roslinny, dodaj sol, cukier, dokladnie wymieszaj, pozostaw do marynowania na 5 godzin;
  • Gdy warzywa namocza sie w marynacie, uloz je w goracych sterylnych sloikach, dodajac wskazana ilosc octu;
  • Zakasac.
  • Chcielibysmy przedstawic Panstwu inny sposob konserwowania solonych zielonych pomidorow z bazylia – po gruzinsku:

    Od czasow starozytnych do przyrzadzania pikli uzywano chrzanu. Jest uzywany jako przyprawa w tym przepisie, poniewaz nie stosuje sie zadnych innych warzyw. Okazuje sie, ze jest to doskonala przystawka, ktora zawsze jest odpowiednia na swiatecznym zimowym stole.

    Potrzebujemy:

    • Niedojrzale pomidory – 3 kg;
      Zielone pomidory chrzanowe
    • Czosnek – 5-6 gozdzikow;
    • Korzen chrzanu – 0,5 kg.

    Do solanki potrzebujemy:

    • Cukier granulowany – 1 szklanka;
    • Woda – 1 litr;
    • Sol kamienna – 3 lyzki. lyzki;
    • Ocet 6% – 1 szklanka

    Przygotowanie:

  • Zmiel chrzan mikserem (nie zalecamy zabierania maszynki do miesa, upiecze oczy);
  • Przeloz obrany czosnek przez prase;
  • Pokroj pomidory w poprzek;
  • W jednym nacieciu wkladamy starty chrzan, w drugim – kleik czosnkowy;
  • Przygotowujemy puszki (mycie, sterylizacja), wieczka;
  • Delikatnie przesuwaj warzywa wraz z pokrojona czescia;
  • Przygotuj wrzaca wode, wlej 2 razy do sloikow, trzymaj przez 10 minut i odcedz;
  • Warzywa ostatni raz zalewamy goraca solanka, zamykamy pokrywki, zawijamy.
  • Ponizej znajdziesz inna opcje zbierania pomidorow z chrzanem:

    Do przygotowania tej przystawki mozesz uzyc zarowno niedojrzalych pomidorow, jak i brazowych. Na swiatecznym stole wygladaja elegancko, to niezalezne danie.

    Niektorzy ludzie nie powinni spozywac octu ze wzgledow medycznych. To wlasnie ten delikatny przepis bedzie pasowal do ich gustu. Ocet zastepuje sie tu sokiem pomidorowym.

    Bedziemy potrzebowac:

    • Pomidory brazowe i zielone – 10 kg;
    • Cebula – 2 kg;
    • Marchewki – 3 kg;
    • Sok pomidorowy – 3 litry;
    • Olej roslinny – 150 gr .;
    • Czosnek – 1 glowa;
    • Koper, kolendra, pietruszka – do smaku.

    Gotowanie krok po kroku:

  • Odetnij wierzcholki pomidorow, ostroznie usun miazsz lyzka. Umyj sredniej wielkosci marchewki, obierz nozem do warzyw, zetrzyj. Biala cebule pokroj w cienkie polpierscienie, a nastepnie usmaz posiekane warzywa, dodaj troche soli. Nastepnie dodaj posiekane warzywa, wymieszaj;
  • Faszerowac zielone pomidory miesem mielonym;
  • Faszerowane warzywa wlozyc do wstepnie wysterylizowanych sloikow, polac gotowanym sokiem pomidorowym, sloiki sterylizowac przez 1 godzine (jesli sloiki maja pojemnosc 1 litr), a nastepnie zrolowac.
  • W tym przepisie wykluczony jest przedmiot z przygotowaniem i sterylizacja szklanych sloikow, co znacznie zaoszczedzi Twoj czas. Jednoczesnie przystawka wcale nie straci swojego smaku. Szczegolnie spodoba sie milosnikom ostrych papryczek chili.

    Bedziemy potrzebowac:
    Przystawka z zielonych pomidorow i chili

    • Niedojrzale pomidory – 4 kg;
    • Papryczki chili – 4 sztuki;
    • Marchewki – 3 sztuki;
    • Czosnek – 1 glowa;
    • Koper, pietruszka – do smaku.

    Aby przygotowac solanke:

    • Woda – 1 litr;
    • Cukier granulowany – 30 gramow;
    • Sol – 50 gramow;
    • Przyprawy (chmiel-suneli, pieprz, kolendra) – opcjonalnie.

    Przygotowanie etapami:

  • Gotowanie nadzienia: umyte obrane marchewki trzy na tarce;
  • Zmiel papryczki chili, czosnek, ziola w dowolny dogodny sposob;
  • Na umytych pomidorach wykonujemy naciecie poprzeczne, nadziewamy pomidory nadzieniem, upewniamy sie, ze ciecie nie jest calkowicie;
  • Wszystkie skladniki przenosimy na patelnie;
  • Zagotuj solanke;
  • Napelnij nasze pomidory wrzaca solanka;
  • Stawiamy ucisk na szczycie;
  • Rondel z pikantna przekaska trzymamy w cieplym miejscu przez 2-3 dni, aby warzywa zakwasly. Nastepnie opuszczamy patelnie do piwnicy lub wysylamy na balkon.
  • Zupa Ryzowa Z Kurczakiem
    Co dzisiaj na obiad? Oczywiscie zupa! Zupa ryzowa z kurczakiem – wierna kulinarnym tradycjom! Obfite, pozywne i latwe w przygotowaniu.

    Wlacz rosliny straczkowe do swojej diety! Ich wlasciwosci sa nieocenione. Nawiasem mowiac, nie trzeba gotowac zupy ani owsianki. Badz oryginalny i przygotuj salatke z czerwonej fasoli w puszkach, ktorej przepis znajduje sie na naszej stronie.

    Przeczytaj, Jak gotowac golonke w multicookerze tutaj. Niesamowicie pyszne!

    Od niepamietnych czasow zielone pomidory byly solone w tubach i debowych beczkach. To doskonala przekaska na zawsze. Wybierz tylko przepis wedlug wlasnego gustu, a zima otrzymasz pyszny preparat.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko