Zastanow sie, jak przygotowac zielone pomidory w puszkach. Do tego celu idealnie nadaja sie jedrne, niedojrzale owoce sredniej wielkosci, bez drobinek i tuneli czasoprzestrzennych.
Nadzienie zmienia sie w zaleznosci od zyczen: pikantne, z chili, z duza iloscia czosnku lub slodkawe z cebula, marchewka.
Zaopatrzenie tradycyjne
Skladniki | Ilosc |
---|---|
Sol | ? okulary |
Woda | 5 litrow |
Cukier | 1,5 filizanki |
Ocet | 1 szklanka |
Niedojrzale pomidory | 5 kg |
Koper, kolendra, pietruszka | opcjonalny |
Posiekany czosnek | 1 szklanka |
Papryka | 5 pozycji |
Czas gotowania: 180 minut | Kalorie na 100 gramow: 19 Kcal |
Przedmiot zachowany dzieki temu przepisowi jest pachnacy, aromatyczny, pikantny. Idealnie sprawdzi sie jako pikantna przystawka na zimowy stol. Pozostaje ugotowac ziemniaki i posiekac sledzie.
Przygotowanie:
Sugerujemy zapoznanie sie z instrukcjami zbierania tych doskonalych zielonych pomidorow na zime:
Apetyczna przekaska na zime. Marchewki nie sa tu wcierane, jak w wiekszosci przepisow, ale krojone w plastry rowne srednicy pozostalych warzyw. Wyglada bardzo elegancko, ozdabia zimowy stol.
Do solanki potrzebujemy:
- Sol – 1 lyzka l. ze zjezdzalnia;
- Woda – 1 l;
- Ocet – 1 lyzka. ja.;
- Cukier – 1 lyzeczka;
- Ziarnka pieprzu;
- Czosnek, lisc laurowy;
- Galazki selera, gorzkie chili – opcjonalnie.
Glowny skladnik: niedojrzale pomidory.
Gotowanie krok po kroku w kilku etapach:
Do tej przekaski nie potrzebujemy sloikow, nie ma procesu sterylizacji. Tutaj wykorzystamy technologie solenia pod cisnieniem w jednym duzym rondlu. Pomidory okazuja sie lekko kwasne, mozna je jesc juz trzeciego dnia po ugotowaniu.
Do napelniania potrzebujemy:
- Woda – 6 l;
- Sol kuchenna – 1 szklanka bez szkielka;
- Cukier granulowany – 1,5 szklanki;
- Esencja octowa 9% – 500 ml.
Ponadto:
- Pomidory zielone – 2-3 kg;
- Wszelkie zielenie do woli – 2 peczki;
- Czosnek – 2 glowy;
- Papryka gorzka – 1 sztuka;
- Marchewki – 2 sztuki.
Gotujemy w nastepujacych krokach:
Jesli nie udalo ci sie zebrac dojrzalych pomidorow przed mrozem i masz zapas niedojrzalych owocow, przygotuj z nich pikantna przekaske na zime.
Bazylia z powodzeniem uzupelnia znajomy smak zimowej konserwacji, warzywa solone wedlug tego przepisu, umiarkowanie ostre.
Potrzebujemy:
- Niedojrzale pomidory – 3 kg;
- Cebula biala – 1 kg;
- Papryka slodka – 5 sztuk;
- Marchewki – 1 kg;
- Swieza bazylia to peczek.
Do marynaty:
- Sol w tempie – 3 lyzki. ja.;
- Olej roslinny – 0,5 litra.
- Cukier granulowany – 1 szklanka;
- Esencja octowa 9% – 50 ml.
Opis krok po kroku:
Chcielibysmy przedstawic Panstwu inny sposob konserwowania solonych zielonych pomidorow z bazylia – po gruzinsku:
Od czasow starozytnych do przyrzadzania pikli uzywano chrzanu. Jest uzywany jako przyprawa w tym przepisie, poniewaz nie stosuje sie zadnych innych warzyw. Okazuje sie, ze jest to doskonala przystawka, ktora zawsze jest odpowiednia na swiatecznym zimowym stole.
Potrzebujemy:
- Niedojrzale pomidory – 3 kg;
- Czosnek – 5-6 gozdzikow;
- Korzen chrzanu – 0,5 kg.
Do solanki potrzebujemy:
- Cukier granulowany – 1 szklanka;
- Woda – 1 litr;
- Sol kamienna – 3 lyzki. lyzki;
- Ocet 6% – 1 szklanka
Przygotowanie:
Ponizej znajdziesz inna opcje zbierania pomidorow z chrzanem:
Do przygotowania tej przystawki mozesz uzyc zarowno niedojrzalych pomidorow, jak i brazowych. Na swiatecznym stole wygladaja elegancko, to niezalezne danie.
Niektorzy ludzie nie powinni spozywac octu ze wzgledow medycznych. To wlasnie ten delikatny przepis bedzie pasowal do ich gustu. Ocet zastepuje sie tu sokiem pomidorowym.
Bedziemy potrzebowac:
- Pomidory brazowe i zielone – 10 kg;
- Cebula – 2 kg;
- Marchewki – 3 kg;
- Sok pomidorowy – 3 litry;
- Olej roslinny – 150 gr .;
- Czosnek – 1 glowa;
- Koper, kolendra, pietruszka – do smaku.
Gotowanie krok po kroku:
W tym przepisie wykluczony jest przedmiot z przygotowaniem i sterylizacja szklanych sloikow, co znacznie zaoszczedzi Twoj czas. Jednoczesnie przystawka wcale nie straci swojego smaku. Szczegolnie spodoba sie milosnikom ostrych papryczek chili.
Bedziemy potrzebowac:
- Niedojrzale pomidory – 4 kg;
- Papryczki chili – 4 sztuki;
- Marchewki – 3 sztuki;
- Czosnek – 1 glowa;
- Koper, pietruszka – do smaku.
Aby przygotowac solanke:
- Woda – 1 litr;
- Cukier granulowany – 30 gramow;
- Sol – 50 gramow;
- Przyprawy (chmiel-suneli, pieprz, kolendra) – opcjonalnie.
Przygotowanie etapami:
Co dzisiaj na obiad? Oczywiscie zupa! Zupa ryzowa z kurczakiem – wierna kulinarnym tradycjom! Obfite, pozywne i latwe w przygotowaniu.
Wlacz rosliny straczkowe do swojej diety! Ich wlasciwosci sa nieocenione. Nawiasem mowiac, nie trzeba gotowac zupy ani owsianki. Badz oryginalny i przygotuj salatke z czerwonej fasoli w puszkach, ktorej przepis znajduje sie na naszej stronie.
Przeczytaj, Jak gotowac golonke w multicookerze tutaj. Niesamowicie pyszne!
Od niepamietnych czasow zielone pomidory byly solone w tubach i debowych beczkach. To doskonala przekaska na zawsze. Wybierz tylko przepis wedlug wlasnego gustu, a zima otrzymasz pyszny preparat.