Zupa z bialej fasoli (z miesem, puree ziemniaczanym, kurczakiem): przepisy ze zdjeciami

Fasola biala dobrze zachowuje swoja strukture po ugotowaniu, dlatego czesto wykorzystuje sie ja w zupach. Nasze dzisiejsze przepisy to niezwykle dania, ktore szybko i smacznie nakarmia cala rodzine.

Klasyczna zupa z biala fasola i miesem
Jak zrobic pyszna zupe z bialej fasoli

Skladniki Ilosc
marchewki 1 szt.
czosnek 3 zeby
przyprawy smak
mieso 0,3 kg
biala fasola 170 gramow
olej slonecznikowy 25 ml
ziemniaki 3 szt.
zielen 25 gramow
zarowki 1 szt.
Czas gotowania: 70 minut Kalorie na 100 gramow: 98 Kcal

Nie ma trudnosci w przygotowaniu klasyki. Fasola doskonale podkresla swoj smak i nasyca pierwsze danie.

Jak gotowac:

  • Moczyc fasole, jesli nie jest w puszkach. Musisz moczyc przez co najmniej trzy godziny. Nastepnie gotuj przez okolo dwadziescia minut i posol na samym koncu.
    namoczona fasola na zupe
  • Umyte mieso pokroj w kostke, przeloz do fasoli, w razie potrzeby dodaj wode. Mozesz rowniez uzyc miesa na kosci.
  • Gotuj przez kolejne pol godziny, aby zarowno mieso, jak i fasola byly calkowicie ugotowane.
  • Obrane ziemniaki pokroic w kostke, cebule drobno posiekac bez luski.
    krojenie ziemniakow w kostke
  • Zetrzyj obrane marchewki.
  • Przeloz ziemniaki na mieso i fasole.
  • Przeslij cebule i marchew do oleju rozgrzanego na patelni. Smazyc.
    smazona marchewka i cebula
  • Dodaj do zupy na piec minut zanim ziemniaki beda gotowe. Pora roku.
  • Naczynie przelozyc na talerze i udekorowac posiekanymi ziolami i startym czosnkiem.
  • Wskazowka: aby zupa byla bogatsza, fasola musi byc dobrze ugotowana.

    Przepis, w ktorym nie trzeba wczesniej gotowac fasoli, co pozwala zaoszczedzic czas.

    SKLADNIKI NUMER
    kapusta 0,5 szt.
    zarowki 1 szt.
    Pietruszka smak
    slodkie papryczki 1 szt.
    marchew 2 szt.
    Biala fasola 1 moze
    pomidor 2 szt.
    olej slonecznikowy 20 ml
    koncentrat pomidorowy 30 gramow
    przyprawy smak
    czosnek 3 zeby

    Gotowanie zajmie 50 minut.

    W jednej porcji jest 66 kalorii.

    Jak gotowac:

  • jasne pierwsze danie z warzywami
    Marchewki zetrzyj na grubo i posiekaj cebule.
  • Pokroj umyte pomidory bez szypulki w kostke.
  • Usun kapsulke nasienna z papryki i posiekaj miazsz w paski.
  • Najpierw podsmazamy cebule na oleju przez trzy minuty, a nastepnie dodajemy marchewki i papryke.
  • Po czterech minutach wmieszac koncentrat pomidorowy, podgrzac.
  • Wlej wode do malego rondelka i poczekaj, az sie zagotuje.
  • Drobno posiekaj kapuste, usuwajac gorne liscie, przeloz do wrzacej wody i gotuj przez dwadziescia minut.
  • Nastepnie wloz tutaj wszystkie warzywa z patelni i pomidory. Dopraw i gotuj przez okolo pietnascie minut.
  • Fasole odcedz na durszlak, dokladnie oplucz i wloz do zupy. Gotuj przez kolejne piec minut.
  • Drobno posiekaj pietruszke i czosnek, dodaj zupe i podawaj.
  • Wskazowka: mozesz uzyc dowolnego bulionu zamiast wody, aby uzyskac uczucie sytosci.

    Delikatna konsystencja tej zupy przypadnie do gustu wszystkim milosnikom niezwyklych potraw.

    SKLADNIKI NUMER
    mielona slodka papryka smak
    duza biala fasola 0,3 kg
    maka 30 gramow
    ghee 45 ml
    zarowki 1 szt.
    przyprawy smak

    Gotowanie zajmie 2 godziny i 30 minut.

    Jest 187 kalorii w porcji.

    Jak gotowac:

  • Moczyc fasole przez noc lub tylko przez dziesiec godzin. Nastepnie splucz, wlej dwa litry wody i gotuj okolo godziny na srednim ogniu. Przykryj pokrywka.
  • Wlej do durszlaka, ale zachowaj bulion. Zmiel fasole w puree ziemniaczanym ze szklanka bulionu.
  • Wsyp make na sucha rozgrzana patelnie, smaz na jasnobrazowy kolor. Dodaj dwie trzecie szklanki bulionu, gotuj przez trzy minuty, ciagle mieszajac.
  • Cebule drobno posiekac i podsmazyc na ghee. Nastepnie razem z puree z fasoli wlozyc do rondla, dodac make z patelni i reszte bulionu. Ingerowac.
  • Zagotuj, dopraw, a nastepnie podawaj, posyp papryka na wierzchu.
  • Wskazowka: Aby uzyskac bardziej miekka konsystencje, dodaj troche niskotluszczowej smietany do puree z fasoli. Wtedy zawartosc kalorii bedzie wyzsza.

    bogaty rosol z fasola

    Zupa na bazie bogatego bulionu, ktory bardzo szybko rozgrzewa i odzywia.

    SKLADNIKI NUMER
    szalotki 3 szt.
    przyprawy smak
    marchew 3 szt.
    sucha biala fasola 150 gramow
    kura 1 szt.
    twardy ser 0,1 kg
    zarowki 1 szt.
    Oliwa z oliwek 15 ml
    zielen 10 gramow

    Gotowanie zajmie 5 godzin.

    Jest 167 kalorii w porcji.

    Jak gotowac:

  • Fasole namoczyc przez noc, a nastepnie gotowac przez pol godziny. Dla smaku mozna wrzucic do wody zabek czosnku bez luski.
  • Kurczaka umyc i wlozyc do garnka. Do napelnienia woda. Wloz tutaj obrana cebule, marchew i seler. Gotuj przez trzy godziny.
  • Pokroj dwie marchewki na male kawalki.
  • Szalotke pokroj w cienkie plasterki.
  • Odcedz gotowy bulion i wylej 2,5 litra. Do tej objetosci dodac ugotowana fasole i posiekane warzywa.
  • Aarit na malym ogniu przez okolo poltorej godziny. Pokrywka musi byc zamknieta.
  • Rozloz mieso na wlokna, usun wszystkie kosci.
  • Kurczaka przelozyc z powrotem do rondla, doprawic, dusic jeszcze dwie minuty, a nastepnie podawac z ziolami, lyzka oliwy i startym serem.
  • Wskazowka: jesli nie ma calego kurczaka, mozesz uzyc jego ud, nog lub grzbietu do bulionu. Rosol z piersi nie bedzie tak smaczny.

    chuda zupa fasolowa
    Dowiedz sie, jak zrobic pyszna zupe z chudej fasoli za pomoca prostych przepisow.

    Zwroc uwage na przepisy na salatki z biala i czerwona fasola w puszkach i grzankami.

    Tutaj znajdziesz wszystkie informacje o dobroczynnych wlasciwosciach i przeciwwskazaniach fasoli.

    Bardzo bogata i aromatyczna zupa, ktora czesto przyrzadzaja gorale. Pozywne i pyszne!

    SKLADNIKI NUMER
    korzen pietruszki 2 szt.
    marchew 2 szt.
    woda 3 litry
    przyprawy smak
    duza biala fasola 180 gramow
    seler 1 szt.
    kwasna smietana 0,2 l
    olej slonecznikowy 40 ml
    biale pieczarki 0,3 kg
    maslo 30 gramow
    czosnek 2 zeby
    Ziemniak 4 rzeczy.

    Gotowanie zajmie 55 minut.

    Jest 33 kalorii na porcje.

    Jak gotowac:

  • Fasole moczymy przez noc, a rano gotujemy.
  • Obrane ziemniaki nalezy pokroic w sredniej wielkosci kostke, a nastepnie lekko podsmazyc na oleju slonecznikowym.
  • Borowiki obrac i ugotowac, ale nie spuszczac bulionu. Musisz wlozyc do niego polprodukty ziemniaczane. Zagotuj, a nastepnie gotuj na malym ogniu, dodajac sol.
  • Obierz i zetrzyj na tarce seler, pietruszke i marchew. Smazyc rowniez na oleju slonecznikowym.
  • Przeloz do ziemniakow i gotuj przez okolo dwanascie minut. Dodaj posiekany czosnek.
  • Polowe ugotowanej fasoli zmiksuj blenderem z kilkoma kawalkami ziemniakow i niewielka iloscia bulionu, a nastepnie przeloz do pozostalych produktow i wymieszaj.
  • Drobno posiekaj ugotowane pieczarki, posiekaj tez obrana cebule. Smaz je na oleju i wyslij do rondla z resztkami fasoli.
  • Wymieszaj szklanke smietany, przyprawy. Gotuj przez minute.
  • Posiekaj ziola i posyp je podczas serwowania.
  • Wskazowka: Mozesz uzywac zarowno suszonych, jak i mrozonych grzybow. Ale wysuszone beda musialy byc najpierw namoczone, aby byly nasycone woda.

    Jesli nie masz czasu na moczenie fasoli przez dluzszy czas, mozesz ugotowac je w szybkowarze. Fasole mozna rowniez namoczyc w goracej wodzie na trzy godziny, a wode nalezy wymieniac za kazdym razem, gdy ostygnie.

    Podczas gotowania fasoli do wody czesto dodaje sie szalwie, rozmaryn i inne ziola, a takze czosnek. Fasola dobrze wchlania swoj aromat. Musisz posolic na samym koncu, w przeciwnym razie proces gotowania bedzie opozniony.

    Pyszna, aromatyczna i nietuzinkowa zupa z fasoli bedzie doskonalym wyborem w okresie postu. Fasola zawiera wiecej bialka niz mieso, co z powodzeniem stosuja wszyscy wegetarianie. Dodatkowo sa tak latwe do uzupelnienia!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko