Zupa z czerwonej i bialej fasoli w puszkach: przepisy

Fasola w puszkach powinna byc obecna we wszystkich lodowkach. Z nich mozna przygotowac wszelkiego rodzaju pozywne, szybkie i smaczne dania. Naleza do nich zupy. Prawidlowo ugotowane potrawy stana sie ulubiencami Twojej rodziny.

Do zupy odpowiednie sa zarowno biala, jak i czerwona fasola w puszkach. Jest dobry, poniewaz nie wymaga wstepnego namaczania w wodzie. Nawet w formie puszki zachowuje swoje uzyteczne wlasciwosci. Ale lepiej jest uzywac mniej fasoli, poniewaz sa one slabo trawione w zoladku.

Zwracamy uwage na wybor 6 pysznych przepisow na te zupe. Mamy nadzieje, ze stana sie ulubiencami Twojej rodziny. Poznasz takze kilka wskazowek od doswiadczonych kucharzy.

Prosta zupa fasolowa w puszkach
Jak zrobic zupe fasolowa w puszce

Skladniki Ilosc
Fasola w puszkach 500 gramow
Luk 2 kawalki
Czosnek 2 zeby
Pasta pomidorowa 3 lyzki stolowe
Nasiona gorczycy 2 lyzeczki
Olej roslinny 4 lyzki stolowe
Ziemniaki 3 kawalki
Wolowina 300 gramow
Boczek 110 gram
Woda 1,5 litra
Zieloni smak
Sol i pieprz smak
Czas gotowania: 120 minut Kalorie na 100 gramow: 200 Kcal

Ten przepis jest bardzo latwy w przygotowaniu. A wynik bardzo Cie zachwyci. Okazuje sie, ze jest obfity i smaczny. Jest szczegolnie lubiany przez sportowcow ze wzgledu na dobroczynny wplyw fasoli na miesnie i mase ciala.

Przepis na gotowanie:

  • Mieso kroimy na duze kawalki;
  • Drobno posiekaj cebule i czosnek;
  • Cebule i czosnek podsmazyc na oleju roslinnym. Nastepnie dodaj nasiona wolowiny i gorczycy. Dusic na malym ogniu przez 20 minut;
  • Dodaj paste pomidorowa do miesa i wymieszaj. Smaz wolowine, az sie zrumieni;
  • Nastepnie podsmaz fasole;
  • Wstepnie ugotuj bulion wolowy. Gotuj w nim pokrojone w kostke ziemniaki przez 25 minut. Powinien stac sie miekki;
  • Boczek drobno pokroic i podsmazyc na masle. Powinien byc chrupiacy;
  • Do gotowej zupy dodaj przyprawy i koperek.
  • Zupe podawac w miseczkach na porcje. Na wierzch poloz paski boczku i lyzke kwasnej smietany. Smak, wszyscy!

    Zupa jest przygotowywana przez 1 godzine 35 minut. Zawartosc kalorii – 120kcal na 100 gram zupy. Wychodzi w 5 porcjach. Przechowywac tylko w lodowce.

    Pogarszac:

    • 1 puszka fasoli
    • 250 gramow wolowiny
    • 250 ml bulionu miesnego;
    • 2 cebule;
    • 2 marchewki;
    • 5 ziemniakow;
    • Polowa bulgarskiej papryki;
    • 2 zabki czosnku;
    • 1 pomidor
    • 3 lyzki oleju roslinnego;
    • Sol, przyprawy.

    Przygotowanie:

  • Drobno posiekaj wolowine. Napelnij lodowata woda. Kladziemy na malym ogniu, aby ugotowac. Po usunieciu pianki wlej bulion miesny. Gotuj, az mieso bedzie miekkie. Sol troche;
  • Cebule pokroic w drobna kostke. Natrzyj marchewki tarka. Smazyc wszystko na oleju roslinnym na zloty kolor;
  • Kroic cebule

  • Do cebuli i marchewki dodac bulgarska papryke i pomidory z czosnkiem. Posolic troche, dodac przyprawy. Smazyc przez 7 minut, od czasu do czasu mieszajac;
  • zetrzec marchewki

    pokroj pomidory

    pokroj papryke

  • Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Wprowadzamy go do wrzacego bulionu. Gotuj ziemniaki do miekkosci. Dodaj lisc laurowy;
  • pokrojone w kostke ziemniaki

  • Myjemy ziarna, aby staly sie przezroczyste;
  • Polacz polprodukty zupy ze smazeniem;
  • dodaj fasole

  • Wlej umyte rosliny straczkowe. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
  • zupa gotowa

    Nasza zupa jest gotowa. Podawane w pieknych miseczkach z zielona cebulka. Tutaj odpowiednie beda cienkie pierscienie oliwek. Smakuj wszystkim!

    Oto dosc prosty i oryginalny przepis na zupe fasolowa. Z latwoscia stanie sie konkurentem dla wielu zup.

    Pogarszac:

    • Jedna puszka czerwonej fasoli
    • 2 wedzone udka z kurczaka;
    • 5 ziemniakow;
    • 4 pomidory;
    • Cebula;
    • Olej roslinny do smazenia;
    • Zielen;
    • Sol;
    • Przyprawy.

    Kroki gotowania:

    gotowana fasola

  • Nogi gotujemy przez pol godziny. Jest to konieczne dla bogactwa bulionu;
  • Obierz i drobno posiekaj pomidory i cebule;
  • Cebule podsmazyc na oleju. Do cebuli wprowadzamy pomidory. Dusic przez 30 minut;
  • Wyciagnij nogi z bulionu;
  • Ziemniaki myjemy i kroimy w slupki. Wprowadzamy go do bulionu;
  • Drobno posiekaj nogi;
  • Pod koniec gotowania dodac smazonego, kurczaka, rosliny straczkowe i plyn z nich;
  • Dodaj sol i przyprawy.
  • Gotowa zupe nalezy lekko zaparzyc. Podawac z ziolami i kwasna smietana w pieknych miseczkach. Smak, wszyscy!

    Dzieki pojawieniu sie multicookera stalo sie mozliwe ulatwienie sobie zycia w kuchni. Z jego pomoca mozna przygotowac wiele pysznych i zdrowych potraw. Zupa fasolowa nie byla wyjatkiem. Oto niezwykly przepis. Przygotowanie zajmie Ci poltorej godziny. To daje 4 porcje.

    Wymagalby:

    zupa fasolowa z pomidorami

  • Jedna kostka bulionowa;
  • 1 litr wody;
  • Jedna marchewka;
  • Jedna cebula;
  • 100 gramow kurczaka;
  • Jeden lisc laurowy;
  • Jedna puszka fasoli w pomidorze;
  • 4 ziemniaki;
  • Dwa zabki czosnku;
  • Zielen.
  • Przygotowanie:

  • Drobno posiekaj cebule;
  • Natrzyj marchewki na sredniej tarce;
  • Pokroj kurczaka na male kawalki;
  • Smaz marchewki i cebule w wolnej kuchence. W trybie ?Pieczenie? zajmie to 20 minut;
  • Wprowadz rosliny straczkowe, ziemniaki, kostke bulionowa, lisc laurowy;
  • Napelnij wszystko wrzaca woda;
  • Zupa jest przygotowywana w trybie ?Gulasz? przez 1 godzine.
  • Gotowe danie podawac w miseczkach z czosnkiem i ziolami. Smakuj wszystkim!

    maxresdefault
    Grzanki z bialego chleba sa doskonalym dodatkiem do zupy fasolowej.

    Krewetki smazone z czosnkiem, dobra przekaska: zdrowe i smaczne danie.

    Ryby i warzywa gotuj na parze w multicookerze lub szybkowarze. To najlepsze danie dla tych, ktorzy staraja sie dobrze zjesc.

    Oto dietetyczna, ale dosc obfita zupa. Jest rowniez dobry dla dzieci. Mozesz go ugotowac w zaledwie godzine.

    Pogarszac:

    • 1 puszka bialej fasoli
    • Poltora litra bulionu z kurczaka;
    • Jedno jajko kurze;
    • Trzy ziemniaki;
    • Zielen;
    • Sol;
    • Przyprawy;
    • lisc laurowy;
    • Rozgnieciony czosnek.

    Przygotowanie:

    rosol z kielbasa

  • Gotuj bulion drobiowy z koprem i cebula przez 20 minut;
  • Ugotuj jajko na twardo;
  • Do bulionu wkladamy obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 15 minut;
  • Z bulionu wyjmujemy filet z kurczaka. Uczenie sie. Rozkladamy na male kawalki;
  • Drobno posiekaj warzywa;
  • Jajko musi byc rowniez drobno posiekane;
  • Do bulionu wprowadzamy rosliny straczkowe, polowe zieleniny, jajko, kurczaka. Wszystko miksujemy. Gotuj przez okolo 5 minut;
  • Dodaj przyprawy i sol do smaku.
  • Gotowe danie podawane jest w porcjach w pieknych miseczkach. Dopraw czosnkiem i resztkami ziol. Smak, wszyscy!

    To bardzo ciekawy przepis na zupe fasolowa.

    Produkty:

    • 1 puszka czerwonej fasoli w puszkach
    • 4,5 szklanki gotowego bulionu warzywnego;
    • 3 pomidory;
    • Marchewka;
    • Por;
    • Olej slonecznikowy do smazenia;
    • 1, godz. kminek;
    • lisc laurowy;
    • Galka muszkatolowa;
    • Ziele angielskie mielone;
    • 1,5 lyzki sosu sojowego.

    Przygotowanie:

  • Odcedz i splucz czerwona fasole;
  • Obierz cebule z marchewka, pokroj w krazki;
  • Smazyc warzywa na oleju roslinnym przy ciaglym mieszaniu;
  • Obierz pomidory. Usun z nich nasiona. Aby bylo to wygodniejsze, najpierw sparz pomidory wrzaca woda;
  • Posiekaj drobno pomidory;
  • Wprowadz je do cebuli i marchwi;
  • Sol, pieprz i dodaj do nich liscie laurowe;
  • Dusic z dodatkiem jednej szklanki bulionu, az warzywa zmiekna;
  • Fasole gotujemy z pozostalym bulionem i kminkiem przez 30 minut;
  • Do zupy dodaj sos sojowy i galke muszkatolowa. Gotuj przez kolejne 7 minut;
  • Przygotowana zupe ubij blenderem.
  • Ta zupa podawana jest w pieknych miseczkach. Jedza to z krakersami. Smakuj wszystkim!

    Jak wiesz, fasola jest bardzo przydatna dla ludzkiego ciala. Ma korzystny wplyw na ludzki mozg i caly organizm. Fasola jest bogata w witaminy i mineraly. Ponadto fasola jest bardzo potrzebna diabetykom, poniewaz zawiera arginine.

    Fasola jest wysoko ceniona przez wielu szefow kuchni na swiecie. Z fasoli robia niezrownane kulinarne arcydziela. W pierwszej kolejnosci maja rozne zupy fasolowe. Istnieja rowniez pewne tajemnice dotyczace ich przygotowania:

  • Przy robieniu zupy fasolowej z fasoli w puszkach nie ma znaczenia, jakiego koloru sa ziarna. Sam decydujesz. Jesli chcesz dietetyczna zupe, lepiej wziac biala fasole;
  • Aby nie zawracac sobie glowy dlugotrwalym moczeniem fasoli przed gotowaniem, lepiej uzyc fasoli w puszkach;
  • Pamietaj, aby spuscic plyn, w ktorym znajdowaly sie ziarna. Zawiera substancje szkodliwe dla organizmu, ktore powoduja rozstroj jelit;
  • Jesli fasola jest w jakims sosie, lepiej dodac ja bezposrednio do zupy. Lepiej to zrobic pod koniec gotowania.
  • Mamy nadzieje, ze te przepisy beda dla Ciebie przydatne i zachwyca Twoich bliskich. W koncu smaczne i zdrowe jedzenie nigdy nie bylo ignorowane. Ciesz sie posilkiem!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko