Zupa z puree z cukinii – przepisy kulinarne

Funkcje gotowania

Proces wytwarzania zup warzywnych z puree praktycznie nie zalezy od konkretnego skladu, ale ma swoja specyfike.

  • Do przygotowania kremowej zupy bardziej nadaja sie mlode cukinie z delikatnym miazszem. Nie trzeba ich nawet czyscic, wystarczy je dobrze umyc. Mozliwe jest rowniez gotowanie zupy z duzej cukinii, ale wczesniej trzeba usunac z nich skorke za pomoca obieraczki, zgarnac miazsz z nasionami ze srodka lyzka. Zupa z mlodej cukinii bedzie miala bardziej miekka konsystencje.
  • Kalafior nalezy rozlozyc na kwiatostany i dokladnie wyplukac. Wskazane jest podzielenie duzych kwiatostanow na kilka czesci, aby maksymalnie skrocic czas obrobki cieplnej warzywa – pod wplywem wysokiej temperatury niektore dobroczynne substancje zawarte w kalafiorze ulegaja zniszczeniu.
  • Podczas gotowania zupy puree lepiej obnizyc warzywa we juz wrzacej wodzie lub bulionie, wtedy zachowaja wiecej przydatnych elementow.
  • Jesli zamierzasz uzyc mrozonych warzyw do zupy, musisz je rozmrozic, a dopiero potem wlozyc do zupy. W przeciwnym razie danie moze okazac sie zbyt wodniste.
  • Jesli warzywa do zupy sa wstepnie podsmazone, beda smakowac lepiej, ale przestana byc dietetyczne.
  • Dodajac ziemniaki lub uzywajac maki zagescic zupe. Mozesz rozcienczyc puree warzywne bulionem warzywnym lub drobiowym, mlekiem lub smietana.
  • Do siekania warzyw najczesciej uzywa sie blendera, ale mozna sie bez niego obejsc. Aby to zrobic, zywnosc bedzie musiala zostac przetarta przez sito. Jesli zupa jest troche przygotowana, na przyklad dla dziecka, nie zajmie to duzo czasu i wysilku.

Zaleca sie podawac zupe z dyni i kalafiora z grzankami. Mozesz je zrobic samodzielnie, krojac chleb pszenny w kostke i suszac go w piekarniku. Jesli wolisz zakupione grzanki, lepiej wybrac te, ktore maja najbardziej neutralny smak. Grzanki mozna umiescic w zupie tuz przed podaniem lub podawac osobno. Preferowana jest ta druga opcja, poniewaz grzanki w zupie szybko sie mocza.

Rozne warianty gotowania

Bedziesz potrzebowac:

  • litr dowolnego bulionu lub zwyklej wody;
  • dwa zabki czosnku;
  • ser;
  • trzy male cukinie;
  • grzanki, przyprawy do smaku.

W przeciwienstwie do pierwszego przepisu nie uzywa sie tu ziemniakow, marchewki i smietany, dzieki czemu przepis jest tak prosty, jak to tylko mozliwe, a danie jest niskokaloryczne. Cukinie obiera sie i usuwa wszystkie nasiona, jesli wlasnie zostala zerwana z ogrodu, nie trzeba tego robic.

Metoda gotowania:

  • Cukinie kroi sie w masywne kostki, zalewa bulionem, dodaje drobno posiekany czosnek i wszystko doprowadza do wrzenia.
  • Gdy zupa jest juz prawie gotowa mozna dodac do niej ser topiony i krakersy, zupe gotuje sie do calkowitego znikniecia grudek sera, a nastepnie kruszy do uzyskania puree.
    Jesli uzywasz starej cukinii, po dodaniu sera topionego nalezy ja gotowac przez kolejne 5 minut.
  • Przed podaniem poloz kilka grzanek na kazdym talerzu.
  • Gotujac lekkie, proste danie z cukinii, spojrz na:

    Z kremem

    Do gotowania:

    • kilogram warzyw;
    • 3-4 cebule i czosnek do smaku;
    • dwie male marchewki;
    • dwiescie mililitrow smietany 10% (mozna wziac z wyzsza zawartoscia tluszczu).

    Technika gotowania:

  • Na poczatek ziemniaki obiera sie i gotuje do miekkosci, w razie potrzeby mozna dodac do wody liscie laurowe.
  • Czosnek najpierw smazy sie na patelni, a nastepnie cebule, az do uzyskania przezroczystosci. To doda potrawie smaku.
  • Nastepnie dodawane sa pokrojone w kostke marchewki.
  • W tym samym czasie z cukinii usuwa sie skorki, a nasiona oczyszcza. Cukinie kroi sie w taki sam sposob jak marchewke i dodaje na patelnie.
  • Wszystkie warzywa sa smazone, dodawane sa sol, woda i curry.
  • Zamiast zwyklej wody mozesz uzyc tej, w ktorej gotowano ziemniaki.
  • Warzywa sa duszone, az marchewki sie ugotuja.
  • Teraz wazne jest, aby wszystkie gotowe skladniki (ziemniaki i duszone warzywa) mialy odpowiednia konsystencje w blenderze.
  • Aby wyregulowac grubosc, uzyj wody i kremu.
  • Sprawdz wiecej ciekawych przepisow na kremowe zupy na stronie. Najdelikatniejsza zupe z dyni ze smietana prezentujemy na:

    Dynia

    Aby zrobic zupe z dyni, kup:

    • siedemset gramow cukinii i dyni;
    • jedna cebula i duza glowka czosnku;
    • trzysta mililitrow bulionu lub przegotowanej wody;
    • sol i pieprz do smaku;
    • ser topiony lub ser plesniowy;
    • olej do smazenia.

    Danie mozna przygotowac wedlug dowolnego z opisanych powyzej przepisow, tylko po dodaniu cukinii do tsibula do duszenia i dodaniu tam rowniez pokrojonej w kostke dyni.

    Gdy warzywa beda miekkie, zmiel je blenderem na gladka mase.

    Dostosuj grubosc zupy z bulionem. Nastepnie dodaj posiekany ser plesniowy i doprowadz puree z powrotem do 100 stopni.

    Przygotuj pyszne, zdrowe dania z dyni (ze smietanka, dla zdrowia) czytajac przepisy.

    Kalafior lub brokuly

    Do przygotowania potrawy bedziesz potrzebowac:

    • pol kilograma cukinii i kalafiora (brokuly);
    • dwie marchewki i jedna cebula;
    • sol, pieprz, olej roslinny;
    • dwa gotowane jajka;
    • ser topiony i krakersy.

    Instrukcja krok po kroku:

  • Podsmaz cebule, az bedzie przezroczysta i dodaj do niej marchewki.
  • Rozloz kalafior na kwiatostany, obierz i pokroj cukinie w kostke.
  • Dodaj warzywa na patelnie z marchewka i cebula i gotuj przez 10 minut.
  • Warzywa polac bulionem i gotowac do miekkosci.
  • Wszystkie skladniki zmiel blenderem.
  • Naczynie udekoruj posiekanymi jajkami i serem topionym.
  • Szczegolowe przepisy na zupy puree z kalafiora znajdziecie tutaj, a zupy brokulowe tutaj. Z brukselki i bialej kapusty powstaja pyszne zupy.

    Mrozone warzywa

    Do gotowania bedziesz potrzebowac:

    • pol kilograma mrozonej cukinii;
    • trzy ziemniaki;
    • cebula;
    • trzy lyzki smazonej maki;
    • olej do smazenia;
    • przyprawy do smaku.

    Przygotowanie:

  • Obierz ziemniaki i gotuj do miekkosci.
  • Podczas gotowania zacznij smazyc cebule. Gdy zrobi sie zlotobrazowy, dodaj make i wlej 100 ml przegotowanej wody.
  • Gdy ziemniaki sa gotowe, do wrzacej wody dodaje sie mrozona cukinie.
  • Do zupy dodaje sie sol i przyprawy do smaku. Warzone jest przez 5-10 minut, a nastepnie ubijane blenderem. Jesli go nie masz, zawartosc przeciera sie przez sito.
  • Gotowa zupe wlewa sie do naczyn, posypuje koperkiem.
  • Z ziemniakami

    Aby zrobic puree ziemniaczane, wez:

    • trzy ziemniaki i tyle samo cukinii;
    • jedna marchewka, a takze cebula;
    • olej do smazenia, sol i pieprz do smaku.

    Przygotowanie:

  • Ziemniaki, marchewki, a takze cebule i cukinie obiera sie i myje.
  • Marchewki i cebule sieka sie w blenderze, a ziemniaki i cukinie kroimy w kostke w dowolnym ksztalcie.
  • Ziemniaki i cukinie gotuje sie we wrzacej wodzie. W tym samym czasie cebule i marchew smazy sie na oleju, az pierwsza sie zarumieni. Wszystko to dodaje sie do bulionu warzywnego.
  • Po ugotowaniu ziemniakow trafiaja do blendera wraz z warzywami. Zupa jest solona, ??pieprzna, dodaje sie przyprawy.
  • Zwroc uwage na wiecej przepisow na ziemniaki, klikajac link.

    Przygotuj zupe z dyni i puree ziemniaczanego, patrzac na:

    Z serem

    Danie przygotowywane jest zgodnie z opisana powyzej technologia. Do smaku mozna dodac smietane, a zamiast sera topionego uzywa sie sera plesniowego.

    Z marchwi

    Danie przygotowywane jest zgodnie z opisana powyzej technologia. Aby wzbogacic danie, mozesz uzyc bulionu z kurczaka lub miesa.

    Z Chikenem

    Skladniki:

    • trzysta gramow piersi z kurczaka;
    • trzy male cukinie;
    • marchewka i jablko;
    • olej do smazenia;
    • ser topiony;
    • przyprawy do smaku.

    Metoda gotowania:

  • Piers kroi sie w kostke i smazy na ogniu do ugotowania.
  • Warzywa i owoce obieramy i smazymy na patelni.
  • Zawartosc rondla zalewamy wrzaca woda i gotujemy na malym ogniu przez 15-20 minut.
  • Warzywa sieka sie w blenderze i po doprowadzeniu zupy do stanu puree dodaje sie kurczaka.
  • Z mlekiem

    Przepis i skladniki mozna wykorzystac z dowolnego z powyzszych przepisow, tylko zamiast smietany zupe nalezy zetrzec z gotowanym mlekiem.

    Z grzybami

    Skladniki:

    • pol kilograma swiezych grzybow i ziemniakow;
    • dwie srednie cukinia, marchewka i pomidory;
    • cebula i czosnek;
    • olej do smazenia;
    • smietana 20 procent tluszczu;
    • ziola lub przyprawy do aromatyzowania.

    Technika gotowania:

  • Ziele, marchew, cebula i czosnek sa krojone i smazone.
  • Grzyby myje sie, kroi na male kawalki i umieszcza we wrzacej wodzie, gotuje przez co najmniej pol godziny.
  • Do zupy grzybowej dodaje sie cukinie, posiekane ziemniaki i duszone warzywa.
  • Zupe gotujemy co najmniej 15 minut, nastepnie do smaku dodajemy sol i pieprz.
  • Uzyj blendera, aby zmiksowac wszystkie skladniki na puree.
  • Dietetyczny

    Do zupy wez wszystkie skladniki dietetyczne z powyzszej listy, ale lepiej odmowic ziemniakow i zastapic bogaty bulion z kurczaka zwykla przegotowana woda lub bulionem warzywnym.

    Szczegolowy przepis na dietetyczna zupe puree znajdziesz tutaj. A jesli potrzebujesz przepisu na odchudzanie, to zupa z puree z selera jest dla Ciebie.

    Prosty przepis na puree z cukinii i kalafiora

    Pogarszac:

    • cukinia – 0,5 kg;
    • kalafior – 0,5 kg;
    • cebula – 100 g;
    • marchewki – 100 g;
    • woda – 1,5 l;
    • olej roslinny – 20 ml;
    • sol, pieprz – do smaku.

    Metoda gotowania:

    • Dokladnie umyj i oczysc warzywa. Rozloz kapuste na kwiatostany.
    • Cukinie pokroic w kostke wielkosci okolo centymetra.
    • Marchewki obrac i posiekac na grubej tarce.
    • Cebule obrac, pokroic w drobna kostke.
    • Wlej olej na dno rondla, w ktorym bedzie gotowana zupa.
    • Gdy olej sie rozgrzeje, wrzuc do niego cebule i marchewke, smaz przez 5 minut. Zalej woda i zagotuj.
    • Zanurz kabaczek i kalafior we wrzacej wodzie. Gotuj przez okolo 15 minut (az warzywa beda gotowe).
    • Odcedz bulion warzywny, przeloz warzywa do miski blendera.
    • Wlaczyc urzadzenie, warzywa zamienic w puree, przelozyc do rondla.
    • Rozcienczyc przecier warzywny bulionem do pozadanej konsystencji. Dopraw sola i dopraw do smaku.
    • Zagotuj zupe i gotuj przez kilka minut.

    Przepis na okazje:

    :

    Podczas serwowania danie mozna doprawic kwasna smietana, posypana swiezymi ziolami. Podawaj grzanki osobno.

    Zupa z cukinii z pieczarkami i serkiem smietankowym

    Skladniki

    • 1 marchewka;
    • ? cebuli;
    • 1 srednia cukinia;
    • 1-2 ziemniaki;
    • 200 g pieczarek;
    • 1 lyzka oleju roslinnego;
    • 1? l wody;
    • 1 zabek czosnku;
    • 100 g topionego sera;
    • sol dla smaku;
    • mielony czarny pieprz – do smaku.

    Przygotowanie

  • Marchewki zetrzyj na grubo i posiekaj cebule. Cukinie, ziemniaki i pieczarki pokroic na male kawalki.
  • W rondelku rozgrzac olej i dodac cebule i marchew. Smazyc, mieszajac od czasu do czasu, na srednim ogniu przez 3-4 minuty. Wrzuc grzyby i gotuj przez kilka minut.
  • Wlej wode i zagotuj. Uloz ziemniaki i gotuj przez 10-15 minut. Wrzuc cukinie i zmielony czosnek i odstaw na kolejne 5 minut.
  • Dodaj ser i mieszaj, az sie rozpusci. Gotuj zupe przez kilka minut. Ziemniaki powinny byc miekkie.
  • Dopraw naczynie sola i pieprzem. Zdejmij z ognia i pozostaw pod pokrywka do zaparzenia przez 10-15 minut.
  • Zupa z kalafiorem, brokulami i szpinakiem

    Zdrowe dania warzywne rowniez moga byc pyszne. Zupa kalafiorowa to swietny dodatek do brokulow czy szpinaku.

    Zupa z puree brokulowo-szpinakowego sklada sie z nastepujacych skladnikow:

    • brokuly – 500 g (1 glowka kapusty);
    • szpinak – 18-20 listkow (1 peczek);
    • cebula – 100 g (2 glowy);
    • ziemniaki – 100 g (1 warzywo korzeniowe);
    • smietana 20% tluszczu – 150 ml (2/3 szklanki);
    • olej roslinny;
    • pieprz mielony, przyprawy, sol;
    • swieze ziola, krakersy.

    Czas przygotowania: 10-15 minut.

    Czas gotowania: 20-25 minut.

    Calkowity czas gotowania: 35-40 minut.

    Ilosc: 4-6 porcji.

    Zupa z puree z brokulow i szpinaku okazuje sie jasnozielona. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj to zdrowe i satysfakcjonujace danie.

    • Warzywa obrac i pokroic w kostke.
    • Brokuly rozkladamy na kwiatostany i pluczemy.
    • Oplucz i zmiel liscie szpinaku.
    • Wlej olej do rondla i podsmaz cebule na srednim ogniu.
    • Wloz ziemniaki do pojemnika, dodaj wode i gotuj do miekkosci.
    • Wloz kwiatostany do gotujacego sie bulionu i gotuj nie dluzej niz 3-4 minuty.

    Rada. Rozgotowane kwiatostany nabieraja nieprzyjemnego zoltego koloru.

    • Rozprowadzamy liscie szpinaku, solimy, dodajemy przyprawy.
    • Gotuj przez 1-2 minuty.
    • Odcedz plyn i zmiel warzywa na puree.

    Rada. Aby udekorowac danie, mozesz zostawic 2-3 male kwiatostany.

    • Smietane wlac do chudej zupy brokulowej i zagotowac.
    • Jesli ugotowana zupa szpinakowo-brokulowa jest zbyt gesta, rozcienczyc pozostalym bulionem warzywnym.
    • Przed podaniem posyp brokuly i zupe szpinakowa posiekanymi swiezymi ziolami, udekoruj ugotowanymi kwiatostanami.
    • Gorace danie podawac z grzankami lub kwasna smietana.

    Do pierwszego karmienia

    Cukinia i kalafior polecane sa do pierwszego karmienia niemowlat. Lekka i ciepla zupa puree jest po prostu idealna do tych celow!

    Aby przygotowac zupe dla dziecka, wez pol cukinii i kilka kwiatostanow kalafiora. Ugotuj warzywa w czystej wodzie i zamien je w puree ziemniaczane z drewniana kruszonka. Bedzie znacznie bardziej miekki, gdy zrobiony jest z miekkich, lekko rozgotowanych owocow. Dodaj sol, nie musisz dodawac przypraw. Ale kawalek masla (lub lyzka oliwki) jest calkowicie do przyjecia. Oczywiscie, jesli dziecko nie jest uczulone na produkty z mleka krowiego.

    Do przepisu na zupe puree bedziesz potrzebowac:

    • cukinia – 300g
    • kalafior – 300g
    • cebula – 1 szt.
    • maslo – 30g
    • sol dla smaku
    • woda (lub bulion warzywny) – ok. 800 ml
    • jajko – 1 szt.

    Przepis na przygotowanie zupy puree:

    Ugotuj jajko. Wystarczy pod koniec gotowania, aby udekorowac zupe. Jesli nagle skorupa peknie, aby bialko nie wycieklo podczas gotowania, dodaj troche soli do wody. Po ugotowaniu jajko gotowac przez 10 minut, przelac do zimnej wody i posiekac skorupke. Ulatwia to obieranie jajka.

    W razie potrzeby odetnij skore z cukinii. Rozloz kalafior na kwiatostany. Obierz cebule.

    Drobno posiekaj cukinie i cebule.

    Warzywa wlozyc do rondla i zalac zimna woda. Zagotowac, doprawic sola i gotowac do miekkosci.

    Nastepnie przelej bulion warzywny do innej miski i zmiksuj gorace warzywa blenderem zanurzeniowym. Sa tak miekkie, ze nawet prosty widelec moglby je zmielic.

    Dodaj maslo i przyprawy na patelnie.

    Zalej bulionem warzywnym, aby zupa nie stracila swojej gestej i przewiewnej struktury. Doprowadz zupe do wrzenia.

    Kremowa zupe warzywna wlac do miseczek i posypac rozdrobnionym zoltkiem. Natychmiast podawaj. Smacznego!

    Prosty i pyszny przepis na kremowa zupe z dyni z marchewka

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko